Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Problemy z autofokusem w 30D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Braga, Pt

Domyślnie Problemy z autofokusem w 30D

Witam wszystkich!

To moj pierwszy post, chociaz sledze to forum od momentu kupienia swojego pierwszego aparatu cyfrowego, tj. od roku 2006 (chociaz konto zalozylem dopiero w 2008)... Nigdy sie tu nie udzielalem, bo zawsze to co mnie interesowalo bylem w stanie sam wyszukac, jestescie na tyle dobrzy w dostarczaniu informacji, ze po prostu nie bylo potrzeby pisania z mojej strony . Az do czasu...

Otoz moja sedziwa trzydziestka ma juz za soba okolo 150tys. zdjec a moze nawet i wiecej, po 100tys. przestalem dawno liczyc . Przez caly ten okres wszystko funkcjonowalo po prostu tak jak nalezy, no po prostu cod maszynka, gdyby bylo trzeba, kupilbym bez wahania jeszcze raz ten sam model . Ale wlasnie, ostatnimi czasy niestety autofokus cos jakby coraz mniej dziala. Jest tak, celuje w miejsce gdzie chce zlapac ostrosc, wciskam do polowy przycisk no i autofokus lapie za pierwszym razem lub tez nie, loteria. Ok, kadruje zdjecie trzymajac do polowy przycsk i.... buch, czerwony kwadracik znika i musze powtarzac cala operacje od nowa. Za ktoryms tam razem udaje mi sie cala operacja az do zrobienia zdjecia, ale kurcze, dzieje sie to coraz rzadziej i rzadziej...

Na forum natrafilem na kilka opinii, ze moze byc tak, ze to sensor of autofokusa jest brudny i moze to go trzeba przeczyscic. Jesli to jest prawda, to moglibyscie mi powiedziec jak do tego sensora od autofokusa moge sie bezpiecznie dostac i jak go czyscic?

A moze jednak problem jest innego typu i trzebaby to reperowac? Jesli tak, ile to mogloby kosztowac?

Dzieki i pozdrawiam wszystkich
    30D 10-22mm, 24-105mm, 50mm 1.4, 70-200mm 2.8 IS, 580 EX II, 055XPROB plus lampy studyjne i inne gadgety

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Pierwszy post i od razu w złym dziale. Przeniesione .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Braga, Pt

Domyślnie

Wlasnie dlatego w zlym dziale bo pierwszy raz . Ok, sorry i dzieki za wyrozumialosc
    30D 10-22mm, 24-105mm, 50mm 1.4, 70-200mm 2.8 IS, 580 EX II, 055XPROB plus lampy studyjne i inne gadgety

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Sensory są na podłodze komory lustra.Korzystając z funkcji np."mirror up" unieś lustro
    [nie palcem] i przedmuchaj komorę lustra.Przedtem nie szkodzi podświetlić i spojrzeć na nie .
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 11-01-2012 o 22:37

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    ...i przedmuchaj komorę lustra.
    Użyj do tego dmuchawki/gruszki, ewentualnie sprężarki od inhalatora lub podobnego urządzenia, w żadnym wypadku sprężonego powietrza w sprayu.
    Jeśli kurz będzie widoczny gołym okiem można go wstępnie osunąć z stamtąd małym miękkim pędzelkiem (byle nie jeździć nim po listkach migawki).
    Do czyszczenia komory lustra można też użyć pałeczek kosmetycznych (najlepiej bawełnianych) i izopropanolu.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Braga, Pt

Domyślnie

Janmar, ok, wypatrzylem te sensory, nidgy wczesniej jakos na nie nie zwrocilem uwagi . Ale tak na marginesie funkcja "mirror up" to nie najlepszy pomysl aby je czyscic bo migawka jest caly czas na wierzchu. Do tego sluzy funkcja "sensor cleaning". Oczywiscie operacje czyszczenia swiatloczulej matrycy wykonywalem wielokrotnie (gruszka), ale to nie wplynelo na zachowanie autofokusa.

Ale teraz grzebiac w "custom functions" przypadkiem trafilem na "lens AF stop button function". I tu mialem ustawione na "0": "AF stop". Pod "1" jest "AF start". Moze to jest przyczyna mojego problemu? Moze kiedys tam zmienilem z jeden na zero i autofokus zaczal sie dziwnie zachowywac? Co to za funkcja, czy to moze byc przyczyna mojego problemu?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie odswiezylem strony przed napisaniem postu, wiec MacGyver dopiero zobaczylem Twoja odpowiedz po napisaniu mojej . Generalnie po zagladnieciu do srodka wszystko wyglada czysciutko...
    Ostatnio edytowane przez Voyshick ; 11-01-2012 o 23:19 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Janmar, ok, wypatrzylem te sensory, nidgy wczesniej jakos na nie nie zwrocilem uwagi . Ale tak na marginesie funkcja "mirror up" to nie najlepszy pomysl aby je czyscic bo migawka jest caly czas na wierzchu. Do tego sluzy funkcja "sensor cleaning". Oczywiscie operacje czyszczenia swiatloczulej matrycy wykonywalem wielokrotnie (gruszka), ale to nie wplynelo na zachowanie autofokusa.
    Tjaaa....ja robię tak.Po co dmuchać brudem na czystą matrycę.Ale to mało istotne.
    Sensory są zagłębione,dmuchnąć tam nie zaszkodzi.
    Opis funkcji masz w instrukcji.Przeczytaj.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Braga, Pt

Domyślnie

Dmuchac na matryce niestety wypada, bo niestety ona tez od czasu do czasu jest brudna. I jak dotad wlasnie jej czyszczenie mialem na mysli kiedy kiedy otwieralem puszke...

Niestety, po kolejnym jej otwarciu i nan dmuchaniu grucha w srodek z uwzglednieniem glownie sensorow od autofokusa przy jednoczesnej zmianie w/w funkcji z "0" na "1" (o ktorej dzialaniu za moment doczytam z instrukcji) oraz zrobieniu kilkudziesieciu probnych zdjec, problem nadal pozostal...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aaaa.... no jednak ja wole podniesc migawke (bardziej niz zanieczyscic matryce powietrzem), bo cos mi sie wydaje, ze ona jakos tak strasznie delikatna jest na podmuchy wiatru... Tym bardziej, ze moja migawka i tak juz uczestniczy w rekordach dluogodystansowych..
    Ostatnio edytowane przez Voyshick ; 11-01-2012 o 23:48 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

A czy podobnie działa (a raczej nie działa) z wężykiem (lub gripem) ? Być może przycisk coś przerywa i w momencie, gdy trzymasz do połowy i przekadrowujesz, to traci połączenie i AF wyłącza się... Mógłbyś to sprawdzić ?

Pozdrawiam, Alex

PS: Ew. czy z samowyzwalaczem (2 sek) też tak się dzieje ?
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 11-01-2012 o 23:54

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

cos mi sie wydaje, ze ona jakos tak strasznie delikatna jest na podmuchy wiatru.
    Nieżle dmuchasz ,no,no..

Spróbuj przemyc styki aparatu przy gnieżdzie bagnetu.Obiektywowe tez.
    BTW.Tak się dzieje z wszystkimi szkłami? Czy to wystepuje na "ONE Shot "?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów