Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 133

Wątek: 5dMKII w praktyce - porady, ustawienia

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Nie ma co przestawiać bo jest b.dobrze. Przekładam z ręki EOS 50E biorę 5D i wiem co gdzie powinno być.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    Osobiście jestem użytkownikiem obu systemów i nie dziwi mnie wątek d700 na żółtym forum, gdyż konfigurowalności puszki moja piątka mogłaby się uczyć od 700-setki. W przypadku canona praktycznie nie ma co ustawiać, nie ma tricków i jedyne faktycznie o czym można dyskutować to autofokus i wysokie ISO. Ale to już było setki razy...
    pozdŸówka
    No i po wątku Canonowskim, cała naga prawda

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Osobiście jestem użytkownikiem obu systemów i nie dziwi mnie wątek d700 na żółtym forum, gdyż konfigurowalności puszki moja piątka mogłaby się uczyć od 700-setki. W przypadku canona praktycznie nie ma co ustawiać, nie ma tricków i jedyne faktycznie o czym można dyskutować to autofokus i wysokie ISO. Ale to już było setki razy...
    pozdŸówka
    Własnie mialem napisać, że głównym trickiem ustawień jest AWB, RAW, punktowy pomiar światła, punktowy, środkowy AF i AV z korektą +2/3EV, +1EV i wszystko.
    Ale kolega był dużo szybszy
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Domyślnie

Trochę opcji dochodzi, jak zainstalujemy Magic Lantern . Ale to już temat na osobny wątek.
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

A dlaczego osobny Ten jest akuratny.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał Awatar szadam
    Miasto
    Polnad - Lębork

Domyślnie

Gdyby 5D II miałby aż taki zły AF to większość ślubniaków nie biegałoby z nim, a tam są przecież przeróżne warunki oświetleniowe.

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szadam Zobacz posta
    Gdyby 5D II miałby aż taki zły AF to większość ślubniaków nie biegałoby z nim, a tam są przecież przeróżne warunki oświetleniowe.
    Dokładnie. Piątkę mam od półtora roku, zrobiłem nim 112000 klapnięć (dziś sprawdzone) głównie na ślubach, weselach i plenerach i nie zastanawiam się nad focusem, bo aparat mi służy do pracy - czyli robienia zdjęć, a nie do "rozkminiania" czy focus mi nie trafił raz na 100 zdjęć, czy dwa razy.
    Jak nie trafi, to robię kolejną fotkę, bo na ślubie, czy weselu nie ma czasu nad zastanawianiem się czy focus nie trafił, czy ja nie trafiłem, bo ręka np. drgnęła...

Jedyne zastrzeżenia jakie mam, to automat balansu bieli podczas pracy przy żarówkach energooszczędnych (zwłaszcza tych o ciepłej barwie, w kształcie świeczek, które tak bardzo lubią księża w małych kościołach) - to dla mnie zmora. W obróbce jest walka, żeby uzyskać coś zadowalającego kolorystycznie.
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Pełne uzależnienie

Domyślnie

5DII to fajny sprzęt, przyjazny w obsłudze, ale żeby robić dobre zdjęcia trzeba go zwyczajnie polubić. Jest zarówno przedmiotem kultu jak i narzekań. Jednakże jak już zaczniesz nim robić zdjęcia, to docenisz jego możliwości i obrazek jaki daje
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Żeby robić dobre zdjęcia, to trzeba umieć. To, czy się aparat lubi, czy nie, nie ma nic do rzeczy. Co najwyżej wpływa na przyjemność użytkowania. A mi się bardzo przyjemnie pracuje z 5DII. Możliwości konfiguracji miałem więcej kiedyś w lustrzance Olympusa, ale tak się teraz zastanawiam, co i po co miałbym sobie w "piątce" konfigurować... Jedynie auto iso uwzględniające działanie stabilizacji mogłoby się przydać (czyli wydłużające czas naświetlania np. o 2 działki względem odwrotności ogniskowej, zamiast od razu podwyższające iso).
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Ostatnia sesja
    Pomiar punktowy
    Z obiektywem 24-70L na 342 zdjęcia 2-3 nieostre
    z obiektywem 70-200/2,8 L IS na 112 zdjęć 4 nieostre.
    Jeśli masz takie wyniki jak piszesz, to dla Ciebie problem z AF-em nie istnieje.
    Ja rownież nie mam z tym problemu, ale moje ujęcia są głównie statyczne ( krajobraz i portret ).
    Problem może pojawiać się w sporcie, gdzie obserwujemy sporą dynamikę.
    Jeśli chodzi o wysokie ISO to nie ma z tym najmniejszego problemu - zawsze można wspomóc się statywem lub lampą. Podstawa to jasne szkła.[/QUOTE]

a ja przy okazji, widzieony chęciąpogłębienia ogólnej wiedzy z zakresu techniki fotograficznej:-), chciałbym się dowiedzieć jak sprawowały się Af-y w lustrzankach analogowych na tle obecnych lustrzanek cyfrowych? wie ktoś...?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    pozdŸówka

myślę, że niewielu tu obecnych ma komfort pracy na dwa systemy i zna je dobrze jednocześnie: w trzech słowach: co można w d700 konfigurować...?
    Ostatnio edytowane przez kawo ; 01-01-2012 o 15:06 Powód: Automerged Doublepost
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów