Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Jaka pierwsza lampa do C400D ze zdalnym wyzwalaniam

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jaka pierwsza lampa do C400D ze zdalnym wyzwalaniam

Witam.

Posiadam C400D (szkło 50mm 1.8 EF). Amatorsko robię zdjęcia ludzi, głównie w plenerze. Bardzo lubię fotki przy świetle zastanym, jednak czasami doświetlam (lampa wewnętrzna ustawiona na -1..-2ev) postacie.

Chce kupić lampę zewnętrzną która :
    - będzie działała z C400D
    - będzie niedroga - 200-300zl
    - ma obracany palnik (pionowo+poziomo)
    - ma możliwość zdalnego wyzwalania

Chciałbym mieć możliwość trzymania lub ustawienia lampy pod kątem (z boku) i łatwego wyzwalania zdalnego. Nie wiem jak zrobić to najprościej.

Lampe będę używał do doświetlenia wraz z naturalnym światłem w dużych pomieszczeniach lub w plenerze.

Szukam czegoś co pozwoli mi na naukę pracy z lampą i tanio oraz łatwo pozwoli wyzwalać lampę zdanie.

Co byście mi polecili?

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Opisałem się i coś mnie wylogowało, i straciłem cały tekst

Witaj!

Więc od nowa w skrócie. Ja bym polecił C430exII, ale w tej cenie nawet używanego nie znajdziesz. Może pracować tylko jako odbiornik. Po założeniu na body, nie ma opcji wyzwalania drugiej lampy (np. tak jak 580exII). Ja 430exII używałem i w 95% sytuacji jest OK. Oczywiście jakiś dyfuzor lub softbox - im większe źródło światła tym bardziej łagodne i przyjemne, a i nie wszędzie da się odbić błysk od sufitu, czy ściany.

Jeżeli chodzi o zdalne wyzwalanie lampy, to w/w model - o ile się nie mylę - nie ma takiej funkcji, więc będziesz musiał zainwestować w zdalny wyzwalacz.

Ja staram się używać latarki tam tylko gdzie to konieczne i tak jak piszesz "z EV na minusie", do "uzupełnienia" światła zastanego. Zdecydowanie wolę statyw, ale tego też nie wszędzie można użyć, tak jak lampy. Wtedy pozostaje ISO.

Nie wiem czy coś pomogłem - Pozdrawiam.

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

Witam
    Pierwszą lampkę w tej cenie poszukałbym na rynku wtórnym 380EX/420EX. Dostajesz pełny E-TTL z 100% kompatybilnością, oraz możliwość na kabelku odsunięcia lampy od aparatu. Pod tanie wyzwalacze potrzebne są lampy z ustawieniami manualnymi i tutaj jak chcesz to Metz 48 AF-1 ale to już ok 500zł lub 430 EX/EX II również wyższa cena. Zdalne wyzwolenie może odbywać się poprzez wbudowaną fotocelę (Metz 48/50/58) lub za pomocą transmitera ST-E2 + 430EX/EX II. Podsumowując najbardziej uniwersalny dla Twoich potrzeb okazuje się Metz, który ma manuala i możesz wyzwolić go poprzez lampę wbudowana w 400D.

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wieleń

Domyślnie

Witajcie, dołączam się do pytania wyżej.
    Chciałabym kupić lampę do 500D i mieć równiez możliwość jej zdalnego wyzwolenia za małe pieniądze. Chcialabym robić zdjęcia dymu (więc lampa musi stać z boku). Jak mogę ją wyzwolić? Co polecacie? Jaką lampę i co muszę do niej dokupić. Proszę o pomoc, bo kompletnie się nie znam
    Budżet gdzieś do 600zł...
    Canon 500D + 18-55 IS + 55-250 IS

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie

w małych budżetach to Nissiny i YN'y.. eTTL działa na sankach, a wbudowana fotocela umożliwia wykorzystanie ich jako slave (tylko na manualu, oczywiście) przy wyzwoleniu z wbudowanej lampki. Wykonanie, w porównaniu Canona, byle jakie - ale ta cena...
    Mam Nissina 622, światło jak z C430. Wolno ładuje i piszczy - na początek całkiem ok, ale wcześniej czy później C580 to to czego potrzeba.

Zablokowany

Domyślnie

Nie warto inwestować w tanie, tymczasowe rozwiązania. Dozbieraj kasę na 480 lub 580 exII.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wieleń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez G11 Zobacz posta
    Nie warto inwestować w tanie, tymczasowe rozwiązania. Dozbieraj kasę na 480 lub 580 exII.
    No ok, nawet kupując 430 bądź 480, to w takim wypadku jak je tanio zdalnie wyzwalać?

Coś już napisał
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malutka00 Zobacz posta
    No ok, nawet kupując 430 bądź 480, to w takim wypadku jak je tanio zdalnie wyzwalać?
    1. Ustawiasz dodatkową lampę w tryb slave (jeśli taki ma, Canon 430EX czy 580EX akurat ma) i wyzwalasz lampą wbudowną. Patrz instrukcja aparatu.
    lub
    2. Ustawiasz lampę dodatkową na wyzwalanie fotocelą (jeśli ma) i wyzwalasz lampą aparatu. Tu nie będzie automatyki.
    lub
    3. Łączysz lampę z aparatem odpowiednim kabelkiem dostosowanym do E-TTL. Wada kabelek plącze się pod nogami.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Co do wyzwolenia w trybie slave z 400D lub 500D to niech może się wypowie kto taki posiada, ponieważ nie wiem jak to wygląda w tych konkretnych modelach, ew. spojrzeć do instrukcji.
    Ostatnio edytowane przez alnico ; 27-12-2011 o 20:58 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wieleń

Domyślnie

No właśnie, bo gdzieś czytałam, że akurat Canony nie mogą wyzwalać lampy zewnętrznej poprzez swoją wbudowaną :/

Coś już napisał Awatar piciuok
    Miasto
    Klonowa

Domyślnie

Ja zamówiłem dziś Nissina Di622 MK II za 5 stówek Jutro przyjdzie i po przeleceniu wielu testów i recenzji, a także po zapoznaniu się z wadami i zaletami stwierdzam, że jest dla mnie aż nad to. Możesz brac śmiało Jakbym miał te 3 stówki jeszcze to bym brał tego Di866 również MK II no ale...kompromisy
    Pięćdziesiatka + dodatki
    Amatorsko co&kto&jak - www.facebook.com/mpfreelancer

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów