Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Lampa do 1000D, 420EX czy 430EX

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Lampa do 1000D, 420EX czy 430EX

Witam. Otóż jestem nowy, dlatego warto się przywitać. Obecnie posiadam Canona 1000D. Dokupiłem do niego 55-250IS. Robię zdjęcia amatorsko, mianowicie jakieś szkolne imprezy, coś w domu, czasem jakiś koncert. Pomyślałem nad zakupem lampy. No i teraz mam wachania. Czy do tego aparatu, kupić używaną 420EX, kupić Sunpacka PZ42X czy też dołożyć i kupić używaną 430EX ? Dorwałem pierwszą za 420 złotych, druga w tej cenie też i jest nowa, używana 430EX za 720. Co byście wybrali ? W przyszłości chciałbym dokupić obiektyw 50mm, f/1.8. Czasem lampę wykorzystam w puszce 550D, gdyż taką także mam pod swoją dyspozycją. Zapewne spytacie o cenę. Mogę kupić coś, do 700 zł. Wiem że to nie dużo, jednak jak na osobę co nie pracuje i stara się zdobyć środki po swojego jest to spory wydatek W grę wchodzi jeszcze Nissan Di622, jednak naczytałem się i nie są ludzie zbyt specjalnie zadowoleni Pozdrawiam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ewentualnie czy lepiej dołożyć 50zł i kupić używkę 430EX II ? Czym one się róznią ?
    Ostatnio edytowane przez prentas1 ; 05-04-2011 o 23:31 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pabianice

Domyślnie

byłem w sklepie oglądałem i brałem do ręki kilka lamp metzy sunpaki canona i zdecydowałem się na 430 canona naprwdę inne lampy być może lepsze i mocniejsze tego nie wiem ale przy 430wydawały mi się nie warte tej kasy co systemowa.
    jak już kupować to coś porządnego tak mi się wydaje

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Hmm, ale czy warto dokładać do 430EX II ? Na allegro wychodzi 50 zł różnicy w wersji używanej.

Dopiero zaczyna Awatar xite
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Tu masz opisane co się zmieniło w wersji II:
    http://www.e-cyfrowe.pl/canon-lampa-...ii-p-8268.html
    Eos 50D, 17-85, 28/2.8, 430 EX II
    Zdjęcia na CB: http://canon-board.info/showthread.php?t=62961

Zdjęcia na PB: http://xite.pinkbike.com/

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xite Zobacz posta
    Tu masz opisane co się zmieniło w wersji II:
    http://www.e-cyfrowe.pl/canon-lampa-...ii-p-8268.html
    Informacja o skróconym o 20% cyklu ładowania jest nieprawdziwa. Czas ładowania obydwu modeli jest jednakowy.
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A jak to ma się w praktyce ? Mianowicie czy ta stopka metalowa i c.fn jest przydatne ? Jestem początkującym ( aparat od lipca ub.roku).

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prentas1 Zobacz posta
    A jak to ma się w praktyce ? Mianowicie czy ta stopka metalowa i c.fn jest przydatne ?
    Wymiana ułamanej plastikowej stopki to koszt 100zł netto w serwisie. Metalowa tak łatwo się nie połamie. Z drugiej strony, jak będziesz bardzo uważał, to i z plastikową nic się nie stanie. Sam musisz sobie odpowiedzieć.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Wymiana ułamanej plastikowej stopki to koszt 100zł netto w serwisie. Metalowa tak łatwo się nie połamie. Z drugiej strony, jak będziesz bardzo uważał, to i z plastikową nic się nie stanie. Sam musisz sobie odpowiedzieć.
    Możesz mi wierzyć lub nie, ale osoba potrafiąca wyrwać plastikowe sanki na pewno będzie w stanie sobie poradzić z metalowymi

Ja sam przez ostatnie kilka miesięcy bacznie przeglądam rynek lamp. Biorąc pod uwagę 430EX obie wersje i 550EX.

Poza tym, że 420EX miałem kilka w ręce i guziczki są dla mnie niestety irytujące.

Nie będę psuł tematu i podpinał się by nie naruszyć składni wątku, ale co jeśli ktoś ma zamiar korzystać z owej lampy, a następnie podpiąć ją pod wyzwalacze i kilka yongnuo?

Wtedy 430EX nada się w sam raz?

Oczywiście dodam, że kumpel się żeni i jako gość popstrykać bym sobie mógł.

Jako gość, nie jako 1-szy, 2-gi czy n-ty fotograf tylko jako gość. 430EX nada się czy trzeba się męczyć na wersję II?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    420EX miałem kilka w ręce i guziczki są dla mnie niestety irytujące.
    w sensie: "jej guziczki" czy "w ogóle guziczki zamiast kółka"?
    bo 430EX też ma tylko guziczki...
    poza tym 420EX prawie nie ma guziczków, co też może być jej zaletą.

co jeśli ktoś ma zamiar korzystać z owej lampy, a następnie podpiąć ją pod wyzwalacze i kilka yongnuo?
    bez przeniesienia E-TTL'a?
    to raczej potrzebuje lampy z trybem ręcznym.
    czyli 420EX, 380EX i mniejsze odpadają.
    sprawdzą się 550EX, 430EX, 580EX.
    a także 540EZ.

Jako gość, nie jako 1-szy, 2-gi czy n-ty fotograf tylko jako gość. 430EX nada się czy trzeba się męczyć na wersję II?
    masz dość ciemne szkiełka, ale powinna dać radę.
    pytanie, co chcesz osiągnąć.
    i jak wysokiego ISO się nie boisz.
    można powiedzieć też inaczej: jak umiesz, to 430EX spokojnie da radę.
    jak nie umiesz, to i 580EX nie starczy :wink:

a różnice pomiędzy Mk.I a Mk.II są - z tego punktu widzenia - IMHO pomijalne.

ważniejszy będzie np. stofen.
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prentas1 Zobacz posta
    Witam. Otóż jestem nowy, dlatego warto się przywitać. Obecnie posiadam Canona 1000D. Dokupiłem do niego 55-250IS. Robię zdjęcia amatorsko, mianowicie jakieś szkolne imprezy, coś w domu, czasem jakiś koncert. Pomyślałem nad zakupem lampy. No i teraz mam wachania. Czy do tego aparatu, kupić używaną 420EX, kupić Sunpacka PZ42X czy też dołożyć i kupić używaną 430EX ? Dorwałem pierwszą za 420 złotych, druga w tej cenie też i jest nowa, używana 430EX za 720. Co byście wybrali ? W przyszłości chciałbym dokupić obiektyw 50mm, f/1.8. Czasem lampę wykorzystam w puszce 550D, gdyż taką także mam pod swoją dyspozycją. Zapewne spytacie o cenę. Mogę kupić coś, do 700 zł. Wiem że to nie dużo, jednak jak na osobę co nie pracuje i stara się zdobyć środki po swojego jest to spory wydatek W grę wchodzi jeszcze Nissan Di622, jednak naczytałem się i nie są ludzie zbyt specjalnie zadowoleni Pozdrawiam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ewentualnie czy lepiej dołożyć 50zł i kupić używkę 430EX II ? Czym one się róznią ?
    uzywki 420ex mozna wyrwac juz za nieco ponad 300 zeta, uzywki 430ex mozna wyrwac na allegro za nieco ponad 500 zeta. Jezeli planujesz uzywac lampy tylko na aparacie, to moim zdaniem nie ma sensu kupowac drozszej. Jezeli masz zamiar bardziej kreatywnie korzystac z lampy, to kup 430ex (II) - ustawienia manualne sie przydadza

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów