Wykorzystam temat wątku chociaż, mój problem dotyczy dostosowania zdjęcia do profilu labu.
Wykonuję obróbkę w LR i eksportuję zdjęcie do JPG w przestrzeni sRGB i wymaganych wymiarach. Po wczytaniu do PS oglądam obrazek w podglądzie z wykorzystaniem profilu labu (niestety LR tego nie umozliwia). Różnice są dosyć poważne - zdjęcie jest wyraźnie ciemniejsze, chłodniejsze i ma mniejszy kontrast.
I teraz problem co z tym zrobić. Jakoś nie jest dla mnie oczywiste w jaki sposób dokonać korekty i updobnić soft proof zdjęcia do postaci pierwotnej. Przydałaby się jakaś automatyzacja tego zabiegu. Nie doszukałem się procedury postępowania w tym zakresie.
Przecież konwersja do profilu labu przeprowadzana jest w sposób programowy, powinna więc istnieć procedura "odwrotna", która zapewni, że zdjęcie po konwersji do profilu labu będzie maksymalnie zbliżone do postaci pierwotnej. Czy rzeczywiście jedynym sposobem jest wizualne upodobnianie obu zdjęć: oryginału i podglądu ? Jeszcze nie wypraktykowałem czy można upichcić jakąś uniwersalną akcję, która trochę zautomatyzuje ten zabieg.