5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
24-105 na FF jako spacer-zoom ,lub jedne szkło gdy nie ma warunków na wymianę szkieł
to najlepszy wybór IMHO.
f4 to nie jest ciemno,przy czułościach oferowanych przez dzisiejszy sprzęt.
Przecież większość zdjęć robimy z Go wymuszoną przez wielkość obiektu.I co z tego że mamy @x/1,2.?
no jak to co? robimy na f/1.2, skoro nas stac i mamy. czort z glebia ostrosci
PS. widac, ze starej daty jestes i jakos dziwnie kombinujesz. GO jest dobra, jak jest malo. a juz na pewno jak szklo jest bardzo jasne. nie po to kotleciarz (no bo nie ktos normalny) kupuje f/1.2, zeby uzywac f/4![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
W sumie to lepiej mieć możliwość otworzenia szkła i korzystania z tego w miarę możliwości i potrzeb, niż dorabiać pokrętną ideologię do "niemania".
Nawet nie spytam, czy ktoś sprawdzał różnicę w obrazowaniu 50L i 24-70L przy f/4 na formacie 20x30cm.. Oba przymknięte, obraz w normalnym formacie bez przegięć.. Różnica aż bije po oczach.
Jarek
Mam podobne doświadczenia.
24-105 to był mój pierwszy obiektyw, znakomity zakup.
Sprawdzał się, jako spacerowy na 30D, a stał się nie do przebicia jako spacerzoom na 5D2.
Choć mam teraz kilka różnych szkieł, to jednak raczej rzadko odpinam 24-105.
Bardzo uniwersalne szkiełko.
Na dalekie wyjazdy kiedyś zabierałem cały plecak sprzętu, a teraz tylko 24-105 plus bardzo jasną stałkę do zdjęć "po ciemku".
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz