Strona 8 z 18 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 177

Wątek: Fotoksiazka

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

To pewnie ffs. Tylko raz je pokazywalem publicznie w Polsce i ciesze sie ze sie spodobaly :-) To ma byc cos innego niz inne propozycje albumowe na kazdej plaszczyznie, od samej idei produktu do jakosci wspolpracy pomiedzy fotografami a nami. "Fotograf" to slowo kluczowe. O ile sie orientuje to tylko my i Zbyszek Kruk robimy albumy wylacznie dla profesjonalistow i cennik produktow jest ukryty dla klienta koncowego. Poprawcie mnie jesli jestem w bledzie.

To co sie dzieje dookola to moim zdaniem kompletna paranoja. Zupelnie nie jestem w stanie pojac jak fotograf moze wspolpracowac z firma ktora po tej samej cenie sprzeda album Parze mlodej gdyby zwrocili sie do nich bezposrednio. Doprowadza to do patologii gdzie fotograf musi ukrywac skad bierze albumy z obawy o utrate zysku...

Nie wiem czemu w Polsce to ma prawo bytu. Moze to kwestia polskiego "zrob to sam"
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Nie do końca jest z tym "zwracaniem się bezpośrednio". Dużo zależy od par, ale wg mnie najoptymalniejsze rozwiązanie to takie, gdy fotografujący jest także składającym fotoalbum/fotoksiążkę (dotyczy to także wyboru zdjęć) - fotografując, już się myśli o albumie (Ascough fotografuje z myślą o kompozycji albumu, jak twierdzi, "nie po to, by sprzedawać dodatkowe zdjęcia po imprezie", album to główny efekt jego pracy). Ten samże Ascough nie daje wglądu w projekt. Jak dla mnie to radykalne podejście (bądź co bądź Jeff to super hight end weddingu). Jego pary otrzymują albumy (fotoalbum - skoro jest w twardej oprawie) w ciągu 6 tygodni po ślubie - nie muszą go odwiedzać, wybierać zdjęć. "To najczęściej zajęci ludzi, którzy doceniają takie bezproblemowe podejście" - uważa mniej więcej tak. Wychodzi również z założenia, że to on wybiera zdjecia do albumu, bo woli pokazywać album z wyborem tylko tych najlepszych fotografii.
    Ale wracając do "zwracania się bezpośrednio". Nie spotkałem jeszcze takiej pary, która by się zwróciła do firmy i zrezygnowała z fotoalbumu, który im oferuję. Wychodzę z założenia, żeby podejść do tego "bezproblemowo" - sfotografować, złożyć, wydrukować oddać. Nie dać szansy parze młodej, żeby zostawili fotoalbum na później, bo sami zrobią sobie (zdjęcia wędrują do szuflady, odkurzane raz na rok) lub zrezygnowali z fotoalbumu (który świadczy o naszej pracy i stricte jest najważniejszym "produktem finalnym").
    Poza tym, nie widziałem jeszcze składu fotoalbumu, który by mi się podobał - gros projektów to jakieś hocki klocki z przezroczystością i oczywiście wszędobylskim cieniem (ramek, fotografii), pomijam hardcore serduszkowo-gołąbkowo-obrączkowy.

kompletna paranoja [...] jak fotograf moze wspolpracowac z firma, ktora po tej samej cenie sprzeda album Parze mlodej gdyby zwrocili sie do nich bezposrednio. Doprowadza to do patologii gdzie fotograf musi ukrywac skad bierze albumy z obawy o utrate zysku...
    Ciekawe, ile par tak robi? Na pewno potencjalnie są to pary, które nie otrzymały fotoalbumu od fotografa, tylko sam reportaż. Kwestia tylko, jaki to odsetek, może promil. Lepiej nie dopuszczać sytuacji "zrób to sam"...

Doprowadza to do patologii gdzie fotograf musi ukrywac skad bierze albumy z obawy o utrate zysku...
    Do takich sytuacji dochodzi najczęściej wtedy, gdy w "pakiecie" fotoalbum jest opcją dodatkową. Ale nawet jeśli. Pary młode mają wtedy wybór (który to umożliwiliśmy). Pokazuje się przykładowy fotoalbum, wzornik okładek i opraw, układy i wyjaśnia, ile kosztuje złożenie rozkładówki. I wybierają: my - firma (tylko skąd mają wiedzieć, ile liczą sobie firmy...).

KD albumy miały wprowadzić też ofertę dla klienta indywidualnego, ale realizowaną również przez fotografów i zakłady fotograficzne.
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Ciekawe, ile par tak robi?
    Wystarczy poczytać fora dla panien młodych... a potem fotograf sie dziwi że klienci biorą od niego tylko płytkę..
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Nie czytam i nie pozwalam na "zrób to sam". Przypuszczam, że płytka trafia do szuflady - raczej niewiele par jest na tyle zdeterminowanych, żeby doprowadzić sprawę do końca (choć trudno to zweryfikować). Wymaga to poświęcenia niezłego kawałka czasu, finansowo wychodzi właściwie podobnie (chyba że w grę wchodzi jakiś kreator i swój skład). "Myślenie oszczędnościowe" się na ogół nie sprawdza.
    Cytat Zamieszczone przez Bart3k
    Co do upychania zdjeć w fotoalbumach to ja osobiści jestem przeciwnikiem. Lepiej 10/15 rozkładówek z 15/20 zdjęciami któe robią wrażenie niż napchany fotoalbum który nie robi ŁAŁ
    To kwestia tego czy trzeba zrobić przekrój najlepszych zdjęć (powiedzmy 30) czy opowiedzieć historię (ok. 120). No, możliwości finansowe pary młodej też decydują o tym, jak będzie finalnie wyglądać fotoalbum czy fotoksiążka.
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

Domyślnie

Ripek twoje albumy są zacne muszę przyznać. Cóż wracając do pytania z początku wątku, muszę sie poskarzyć na najlepszefoto. 3 grudnia wysyłałem do nich projekty książek, dzisiaj mamy 15 a książek jak nie było tak nie ma. Tłumaczą się popsuta maszyną, ale @#$%*& mać mogli o tym powiadomić mailowo, zadzwonic - cokolwiek. Nie wiem jaka jakość, ale coś czuję że to był pierwszy i ostatni raz z tą firmą.
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Dziwne, bo od 3 grudnia zamówiłem i otrzymałem już 2 fotoalbumy, choć przyznaję że po raz pierwszy skladam do nich reklamację (znalazła się skaza na drukowanej stronie bezpośrednio na twarzy :/ )
    Albumy ripka widziałem i muszę przyznać, że wyglądają dość interesująco.
    Osobiście chyba zmienię najlepszefoto na http://www.digitalalbum.pl/
    Cenowo ciut drożej ale wykonanie i wydruk IMO sporo lepszy (nie wiem jak w kwestii kontaktu, ale to już czas pokaże)
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

Domyślnie

Hey albumy już przyszły , jakość jest za@#$%sta, poprostu łeb urywa. No ale ten czas...
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Domyślnie

Potwierdzam digitalalbum Jak najbardziej na tak mają strefę kontrahentów i dają zniżki poza tym bogatsza oferta w opcji dla kontrahentów. Jakość fotoalbumu na 5+
    Moja znajoma jak zobaczyła album szwagra drukowany u nich.
    Powiedziała do swego partnera z którym się buja 5 lat ,, No weź się ożeń ze mną! Chociaż dla samego albumu":razz:

Nie polecam natomiast foto książek od nich bo w porównaniu z fotoalbumem to niebo a ziemia.
    Ostatnio edytowane przez Głaz ; 19-12-2011 o 16:01

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

ile użytkowników tyle firm polecanych, trzeby było każdą z nich z osobna przetestować ja już sam nie wiem jakie albumy, fotoksiążki dawać młodym, za dużo tego się porobiło
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja polecam tutaj:
    www.ksiazkafoto.pl
    Współpracuje z tymi ludźmi "od zawsze". Profesjonalizm i dbałość o odbitki jest na najwyższym poziomie. W kuj-pom. mało jest ludzi którzy robią gdzie indziej.
    Jest kilka szanowanych użytkowników na tym forum, z całej polski, które też korzystają z ich usług (nie będę wskazywał palcem, nie o to chodzi).
    Moim zdaniem książki są lepsze niż z NF. (NF się wpakowało w maszynę HD która jest gorsza i wolniejsza niż nie HD) Czas? Ok. tygodnia + wysyłka, choć ostatnio jak miałem nóż na gardle to zrobili w jeden dzień, ale to pewnie dlatego, że nie mogli już słuchać moich błagalnych próśb telefonicznych
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 8 z 18 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów