Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Wydzielone z wątku "Sprzęt do ślubów"

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    Więc masz we mnie przyklaskiwacza

Ogólnie rzecz biorąc im więcej światła zastanego tym częściej używam lampy, im mniej światła tym rzadziej, chyba, że zmusza mnie do tego sytuacja.

Błyskający wiedzą co mam na myśli ;-)
    Kolega chyba miał na myśli odwrotną sytuację. Bo nie rozumiem po co błyskać skoro światła zastanego masz wystarczająco a skoro go nie ma to nie błyskasz. Ciekawe podejście Jest światło błyskam nie ma go to nie błyskam
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMA Photography Zobacz posta
    Długo nad tym myślałeś aż musiałeś posta edytować. Specjalnie dla Twojej satysfakcji wybieram to drugie
    nie staraj się byc złośliwy najpierw sprawdz godz posta i potem edycji,
    a co do drugiej czesci Twojej wypowiedzi to tak właśnie myślałem
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wnoszę wniosek o przewnioskowanie zamknięcia tematu na jakiś czas. xxx tutaj nieziemski, 4 rodzaje szczekanek naraz, a wiedzy i przydatności zero.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 04-12-2011 o 20:40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    nie staraj się byc złośliwy najpierw sprawdz godz posta i potem edycji,
    a co do drugiej czesci Twojej wypowiedzi to tak właśnie myślałem
    Spoko, złośliwości na bok. Fajnie było sobie pożartować ale tak na poważnie nigdy nie zdarzyło Ci się odmówić Klientowi?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Wnoszę wniosek o przewnioskowanie zamknięcia tematu na jakiś czas. xxxx tutaj nieziemski, 4 rodzaje szczekanek naraz, a wiedzy i przydatności zero.

Przychylam się do wniosku. Zamknąć, zabić dechami. Na xxxxx wałkować 170 razy to samo
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 04-12-2011 o 20:41

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Spoko, złośliwości na bok. Fajnie było sobie pożartować ale tak na poważnie nigdy nie zdarzyło Ci się odmówić Klientowi?
    ja bardzo pazerny na kase jestem więc tylko w wypadku gdy termin miałem juz zajety.
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    ja bardzo pazerny na kase jestem więc tylko w wypadku gdy termin miałem juz zajety.
    A jak tak to rozumiem. Ja z koleii dbam o swój wewnętrzny spokój i pewnych zleceń nie jestem w stanie się podjąć ponieważ gwałcą moje poczucie estetyki i dobrego smaku

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Dłuugie OT.Przeniosłem tutaj.Proponuję używać w dyskusji języka poprawnego.

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

A jak tak to rozumiem. Ja z koleii dbam o swój wewnętrzny spokój i pewnych zleceń nie jestem w stanie się podjąć ponieważ gwałcą moje poczucie estetyki i dobrego smaku
    mam nadzieję, że ja też kiedyś będę mógł pozwolić sobie na luksus fotografowania tylko młodych, pieknych par, slubów w katedrach, wesel tylko w super wypaśnych salach, a te mniej ładne i mniej młode i mniej kasiaste bede poganiał precz:-P

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    No to gratuluję. A po co Ci stofen skoro nawet nie wiesz jak go używać?

Ja powtórzę jeszcze raz moje zdanie:
    Lampa w kościele tak, ale umiejętnie użyta. Jak jest od czego odbijać lub przez co świecić (pomijam kubek po danio marki stofen) aby zmiękczyć światło.
    A to ciekawostka, po kilkunastu latach pracy mam okazję dowiedzieć się jak powinienem używać zmiękczenia, a to poproszę o sugestie :grin: na poważnie i bez sarkazmu

Jak masz na celu całościowe oświetlenie nie tylko pierwszego planu i możliwości odbicia światła od w miarę neutralnej powierzchni to możesz sobie odbijać, równocześnie zazwyczaj tracąc klimat fotografii. Gdy pracujesz z palnikiem na wprost i stofenem (by uniknąć wypaleń) z mocną korektą lampy na minus do światła zastanego dokładasz muśnięcie błyskiem dające lekkie zaróżowienie skóry oraz błysk w oku.

Pisanie o odbijaniu światła jako jedynym możliwym użyciu błysku jest kompletnym błędem.

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Kolega chyba miał na myśli odwrotną sytuację. Bo nie rozumiem po co błyskać skoro światła zastanego masz wystarczająco a skoro go nie ma to nie błyskasz. Ciekawe podejście Jest światło błyskam nie ma go to nie błyskam
    Błyskając mocno czy z odbiciem podczas małej ilości światła zastanego jeśli istnieje podbicie ISO do 6400 (5DII) zawsze wybiorę wyższe iso by nie stracić klimatu. Jak pisałem powyżej lampy użyję delikatnie błyskając.

Gdy światła jest wystarczająco dużo zawsze pada ono z góry powodując cienie pod brodą, w oczodołach, powodując kompletny brak dynamiki w oczach. Właśnie lekkie muśnięcie błyskiem całkowicie rozwiązuje sytuację.

Ja w ogóle wielu kolegom radziłbym więcej błyskania, bo jasne stałki naprawdę wszystkiego nie załatwią

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Powracając do tematu są jakieś przepisy unijne określające BHP w studio. Najlepiej dowiedzieć się u dystrybutora sprzętu. Do tego lampy można umieścić na pantografach i wtedy znika niebezpieczeństwo przewrócenia statywu do zera a i z kablami mamy większy ład. Na rozbrykane dzieci też są sposoby a najlepszym jest ubezpieczenie studio od NW. Niewielkie koszty a śpisz spokojnie. Jak byś się nie troszczył o bezpieczeństwo to i tak większość się potyka o obciążnik do tła.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów