Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: [MR POTATO] Portrecik w plenerze

MR Potato
    Guest

Domyślnie [MR POTATO] Portrecik w plenerze

Na poczatku chcialem wszystkich serdecznie przywitac jako ze to moj pierwszy post na tablicy Canona. Jestem Rafał, za pazucha dzwigam obecnie Eosa 5D MII + tamrona 28/75 f2.8. Ponizej wrzucam moje dwie foty z weekendu Piszcie co myslicie sensowna krytyka jak najbardziej mile widziana Wrecz bede wdzieczny jak mi ktos cos podpowie, poczatki sa ciezkie ale staram sie jak moge

a tu drugi ludek

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez MR Potato ; 28-11-2011 o 22:01

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Masz świetny sprzęt i pokazałeś tu dwa kiepskie zdjęcia...

Żeby nie było, że nie konstruktywnie, to jeśli już miały to być portrety to trzeba było chociaż ostrość na osobę portretowaną ustawić...

MR Potato
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r3b Zobacz posta
    Masz świetny sprzęt i pokazałeś tu dwa kiepskie zdjęcia...

Żeby nie było, że nie konstruktywnie, to jeśli już miały to być portrety to trzeba było chociaż ostrość na osobę portretowaną ustawić...

Jutro albo po jutrze zlapie aparat, pojade w to samo miejsce i sproboje sie poprawic. To ze sa kiepskie to sie domyslalem, tylko potrzebuje aby ktos mi wytknal bledy zebym ich wiecej nie popelnial, a sprzet cóż... jak narazie to zrujnowal moj budzet, teraz musze ogarnac go i pstrykac, pstrykac pstrykac

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Kliknij na to: Jak wstawić foto

Przeczytaj regulamin forum i regulamin Galerii.

MR Potato
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Kliknij na to: Jak wstawić foto

Przeczytaj regulamin forum i regulamin Galerii.
    juz sie poprawilem, przepraszam

a tutaj druga fotka bo nie zdazylem edytowac juz pierwszego postu

Bywalec Awatar soltysh
    Miasto
    gdzieś na Śląsku

Domyślnie

Oto kilka moich skromnych spostrzeżeń:
    1. jak już wspomniał r3b ostrość ma być na modelce, nie na sprzęcie, no chyba, że zamierzasz portretować sprzęt. W szczególności zwróć uwagę, żeby oczy były skupiającym elementem portretu. Poza tym zadbaj o porządek w kadrze, najlepiej w trakcie robienia zdjęcia, a ostateczności PS/Gimp. Na twoim w prawym górnym rogu jest czyjaś noga... Ostatnia uwaga to poza modelki, mam wrażenie, że nie jest ona zbyt komfortowa.
    2. To już tragedia, co chciałeś pokazać tym zdjęciem, cała twarz zasłonięta aparatem, kadr przypadkowy, na modelce wisi pełno sprzętu, a do tego w tle ludzie z wózkiem. Pooglądaj inne galerie na forum, poczytaj książki w tym temacie. Jak to mawiają wielcy najpierw zastanów się nad ujęciem potem strzelaj.
    EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX

Coś już napisał Awatar sebol1204

Domyślnie

Jak już ktoś wspomniał masz świetny sprzęt ale nie umiesz go wykorzystać.

Portret oznacza że przy robieniu zdjęcia masz się skupić na osobie przed obiektywem, niestety tego nie pokazałeś, zdjęcie wygląda na zrobione przypadkowo. Tutaj nie trzeba Ci wytykać błędu - sam powinieneś go widzieć.

Jedynym plusem jest to że zdjęcia są poprawnie naświetlone.

Poczytaj trochę, pooglądaj inne galerie i ćwicz
    2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
    Galeria na CB
    Blog

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

To możesz odebrać jako małą dygresje, ogladaj tutejsze galerie, polecam te oznaczone gwiazdką bo autorzy mają wysoki poziom, oswój się ze sprzętem, rób zdjęcia i pochwal się nimi tak za parę miesięcy, zdjęcia bym nazwał backstejdzem z sesji tylko brak zdjeć ktore zrobiła pani fotograf.
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

sowask8 może niekoniecznie najlepszym pomysłem będzie to żeby wrócił tu z efektami za parę miesięcy, uważam że lepiej jakby w trakcie swojej edukacji wrzucał kolejne zdjęcia, skoro założył już galerie to myślę że żaden z forumowiczów nie potraktuje tego jako zaśmiecanie a ktoś na pewno będzie komentował i poprawiał byleby było widać progres

Do autora ! Mr Potato, tak dla motywacji.

Nie jeden kolega z forum nie pogardziłby Twoją puchą więc doceń to i zrozum, że Twój sprzęt zobowiązuje do dużo lepszych efektów ,)
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Uprawnienia umieszczania postów