Strona 14 z 25 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 250

Wątek: Fujifilm FinePix X10 - konkurencja XZ1, LX5, EX1, S95

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    epicure, pytanie do Ciebie - jakie możliwości zmiany ustawień daje wbudowana w aparat wywoływarka rawów (wyczytałem, że x10 i x100 taką w sobie posiadają)?
    Tylko podstawowe rzeczy, które są również dostępne dla ustawień jpegów: korekcja ekspozycji, wyostrzanie, odszumianie, kontrast, nasycenie, balans bieli, symulacja filmu, DR, shadow/highlight tone (to jest chyba osobna regulacja kontrastu dla świateł i cieni), przestrzeń kolorów.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    A co to, argumenty ad personam ? Jakieś ukryte znaczenia ? Wyostrzam bo lubię ?
    Hmmm... ktoś tu mówił o argumentach ad personam no to cytat :cool::
    Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    A jeśli zależy ci tylko na szmalu to rób ten szmal i daj ludziom żyć na innym niż Twój poziomie.
    Prosiłbym o zaprzestanie takich wojenek.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tylko podstawowe rzeczy, które są również dostępne dla ustawień jpegów: korekcja ekspozycji, wyostrzanie, odszumianie, kontrast, nasycenie, balans bieli, symulacja filmu, DR, shadow/highlight tone (to jest chyba osobna regulacja kontrastu dla świateł i cieni), przestrzeń kolorów.
    Czyli wszystko co potrzeba Kiedy pełny test x10?

Domyślnie

Czyli wszystko co potrzeba Kiedy pełny test x10?
    Potrzeba jeszcze, aby tym samym samym softem dało się ruszyć też rawy z innych aparatów, z którym chcę porównać X10. Ale może zostawię to na później i póki co zrobię test tylko na jpegach. Może gdzieś w połowie przyszłego tygodnia.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

epicure - czy u Ciebie też występuje coś takiego:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39932534

Początki nałogu

Domyślnie

Chłopaki z Fuji coś za mocno przesadzili w software ... pewnie za bardzo chcieli podrasować to "hardware'owe" DR

Domyślnie

Nie, u siebie tego nie zauważyłem.

Początki nałogu

Domyślnie

Nie, u siebie tego nie zauważyłem.
    Niestety problem jest i występuje również w Twoim aparacie - przyjrzałem się zdjęciom testowym, które mi podesłałeś (dscf2280 i dscf2287 - scenka z książką i szklanką). Na iso 100 na szklance wyraźnie widać mocno odciętą białą plamę (refleks), na iso 800 ten sam refleks wygląda bardziej naturalnie (miękkie przejście), co potwierdza obserwacje forumowiczów z dpreview, czyli problem jest mniejszy, gdy zwiększamy iso. Jak dla mnie to straszna nierdoróba, bo na iso 100 refleksy zamieniają się w jakieś krążki... Niech Fuji to poprawi w nowym firmware i to szybko

Domyślnie

Faktycznie, dopiero teraz zwróciłem na to uwagę. Widać to najbardziej przy 12 mpx i iso <400. Problem nie występuje przy 6 mpx i DR400%, niezależnie od wybranej czułości.

Początki nałogu

Domyślnie

Faktycznie, dopiero teraz zwróciłem na to uwagę. Widać to najbardziej przy 12 mpx i iso <400. Problem nie występuje przy 6 mpx i DR400%, niezależnie od wybranej czułości.
    A czy w tym trybie można używać lampy błyskowej? Mógłbyś zrobić jakieś porównanie pod kątem tych białych plam (12mp vs 6mp z różnymi wartościami DR)?
    Ostatnio edytowane przez jacula ; 27-11-2011 o 14:08

Strona 14 z 25 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów