Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: PHOTOSHOP - pomocy

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hom_er Zobacz posta
    Podepnę się, co by nie mnożyć wątków.

Problem dotyczy ACR, chodzi o funkcję "Pędzel korekty", otóż:

"malowanie" pędzlem po zdjęciu pozostawia ślad (np. w przypadku korygowania ekspozycji) - to jest oczywiste
    ale to "malowanie" pozostawia na zdjęciu zabarwienie (do wyboru 4 odcienie ciepłe i 4 zimne) - kolor wybiera się w panelu po lewej stronie, 7 pozycja - "kolor",

i pytanie:
    co zrobić, aby zabarwienia wogóle nie było, czyli np. rozjaśniam lub ściemniam fragment zdjęcia bez wpływu na jego kolorystykę?

Z góry dziękuję za pomoc!
    wybierz kolor czarny lub biały
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    wybierz kolor czarny lub biały
    A skąd wziąć czarny lub biały?
    Bo do wyboru są tylko 4 odcienie niebieskiego i 4 żółtego
    Fiu fiu

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ech, ale ze mnie ciele

już wiem o co chodzi z tymi kolorami

zamiast klikać znak + lub - wystarczy kliknąć dwukrotnie w kratkę z kolorem i tam sobie wybrać dowolny kolor, w tym biały i czarny, a nawet nasycenie

pozdrawiam!
    Fiu fiu

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obcy21 Zobacz posta
    ja takich problemów chyba nie mam :P spróbuje w PS na krzywych się pobawić, lepsza kontrola nad efektem.
    ja mam natomiast inne pytanie:
    wołam RAW-a na dany WB otwieram element jako smart object, później powielam warstwę smart object i otwieram ją w ACR chcąc zmienić WB na inny, nadaję zmianę i wtedy PS poprawia WB na dwóch warstwach a nie tej skopiowanej - nadmienię że dzieje się to w ACR 6.3 po aktualizacji PS CS5, na oryginalnym ACR wszystko było dobrze.
    zamiast powielania warstwy smart object zrob "New Smart Object via copy" i bedzie ok.

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie Odp: PHOTOSHOP - pomocy

Mam problem z pędzlem korekty w ACR, tzn. w ogóle on nie działa. Próbowałem już przywrócić ustawienia domyślne, usuwałem plik z ustawieniami, włączałem PSa z przyciskami shift, ctrl + alt, instalowałem od nowa PSa i dalej to samo. Wszystkie funkcje działają oprócz tej jednej najważniejszej. Ma ktoś pojęcie o co może chodzić?

Edit: Jak próbuję zmienić parametry korekty, której dokonałem na wcześniejszych zdjęciach (jak jeszcze działał pędzel) to np. eskpozycja działa jedynie na czarne fragmenty tworząc przy okazji ohydne plamki.
    Ostatnio edytowane przez Lulu1988 ; 05-02-2013 o 17:25
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Początki nałogu

Revo Uninstaller 1.94 - dobreprogramy
    Wyczyścisz tym wszystko co związane z Psem: instalka, preferencje, rejestr.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Nie chcąc tworzyć kolejnego tematu na forum podepnę się pod ten jeśli władza pozwoli.

Mam pytanie odnośnie PSa a mianowicie eksportowania zdjęć z CameraRaw do jpg na HDD. Ostatnimi czasy strasznie długo owe zdjęcia mi się zapisują, kiedyś trwało to zdecydowanie szybciej. Można w jakiś sposób wpłynąc na zapis zdjęć, jakieś ustawienia porady cokolwiek. Zapis 200 zdjęć trwa 45 min. Będę wdzięczny za wskazówki
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Spróbuj wywalić z dysku wszelkie niepotrzebne rzeczy. Mój hdd podpięty pod usb3 jest zapełniony w ok 60-70% i działa teraz zauważalnie wolniej niż na początku.

p.s. Mój powyższy problem rozwiązałem w bardzo prosty sposób....postawiłem cały system na nowo
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Na dysku są tylko zdjęcia, więc nie ma co wyrzucać. Stawianie systemu od nowa to nie rozwiązanie
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Na dysku są tylko zdjęcia, więc nie ma co wyrzucać. Stawianie systemu od nowa to nie rozwiązanie
    Rozwiązań może być tyle co zależności system, program, dysk, dodatkowe aplikacje które się pojawiły "ostatnio" a nie bierzemy ich pod uwagę
    Robiłeś defragmentacje dysku ? - czasami pomaga.
    Sprawdź dysk na występowanie błędów.
    Wyłącz na próbę program antywirusowy.
    Co zamula system w menadżerze zadać, jakie procesy zajmują pamięć itd...
    Zobacz jeżeli masz możliwość, czy wszystkie dane przekopiują się Tobie z tego dysku na inny, możesz się dowiedzieć, że części plików nie można odczytać.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów