Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Przyrosty nastaw czułości ISO

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    Co jeden stopień oznacza, że kręcąc kółkiem kolejne wartości masz: 100, 200, 400, ...n, 2xn itd.
    Co 1/3 oznacza, że możesz mieć wartości pośrednie: 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400 itd.
    Tak samo masz z przyrostem wartości przysłony. Co jedną działkę, np. po 4 bedzie 5,6, natomiast z ustawionym skokiem o 1/3 będzie 4, 4.5, 5, 5.6.

Podsumowując: skok o 1 stopień oznacza skok w ekspozycji o 1EV, ale co 1/3 też można.
    Dziękuje zrozumiałem.
    Myślałem że to coś bardziej skomplikowanego
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iopi Zobacz posta
    Myślałem że to coś bardziej skomplikowanego
    Teoretycznie nie jest to skomplikowane, ale w praktyce, gdy czasami nie ma czasu na większe zastanowienie się, bywa trudne
    Co do przeskoków to wydaje mi się, skoki o 1/3 nie są, aż tak użyteczne, zresztą korektę o 1 EV bez porblemów można zrelaizować na etapie postprocesingu. Chyba

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    ....
    Co do przeskoków to wydaje mi się, skoki o 1/3 nie są, aż tak użyteczne, ..... Chyba
    I tej wątpliwości bym się trzymał (podkreślenie moje). :-)

W niektórych warunkach (właściwie to w większości) różnica w obrazku pomiędzy ISO 3200 a 6400 jest ogromna i skok o 1/3 EV jest bardzo pomocny

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta

W niektórych warunkach (właściwie to w większości) różnica w obrazku pomiędzy ISO 3200 a 6400 jest ogromna i skok o 1/3 EV jest bardzo pomocny
    Najwyższe ISO jakie rzadko zdarza mi się uzywać to 1600, dlatego też, aż tak bardzo nie czułem tej kwestii
    Ale z poadnym przez Ciebie przykładem zgadzam się w pełni

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta

A ktoś tu kiedyś (chyba MacGyver) pisał, że pośrednie wartości ISO są tworzone programowo (korzystając z pierwszego wyższego ISO) i ich stosowanie w celu zmniejszneia szumów jest bezcelowe.
    C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaqkaba Zobacz posta
    A ktoś tu kiedyś (chyba MacGyver) pisał, że pośrednie wartości ISO są tworzone programowo (korzystając z pierwszego wyższego ISO) i ich stosowanie w celu zmniejszneia szumów jest bezcelowe.
    Oczywiście, że pośrednie czułości są tworzone programowo.
    Ale tu nie (nie tylko) o szum chodzi , ale o jakość obrazka.
    Ponadto - czy nie lepiej mieć od razu dobrze naświetlonego zdjęcia, zamiast forsować w programie?

Uprawnienia umieszczania postów