Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No i jeszcze nieśmiertelne pytanie - co wybrać ???
    1. EIZO FS2331 + EasyPix
    2. NEC P221W + Spyder 3 Express (taki pakiecik jak obecnie sprzedają sklepy internetowe).

W konfiguracji 2 zakładam możliwość użycia Argyll'a. Zakładam, że Spyder 3 jest w wersji 4, jakoś tam kompatybilnej z szerokogamoniowatymi.
    Cena obu zestawów b. zbliżona.

Zastosowanie - głównie amatorska obróbka zdjęć i praca z tekstem. Marginalnie -
    multimedia i gry.
    Nie zakładam kalibracji usługowej (póki co) ani zakupu innych kalibratorów.

Do tej pory używałem kalibrowanego 2 lata temu CRT Philipsa 201P,
    ale już mnie od niego oczy bolą ... i czas na zmianę.

Eizo wydaje się być bezpieczniejszym wyborem: 5 lat gwarancji, dedykowany soft
    do kalibracji (również sprzętowej), no i wąskogamoniowaty, co jest jego zaletą i wadą jednocześnie ...

NEC: ach ten szeroki gamoń i oglądanie zdjęć w prawie AdobeRGB ... no i większy ekran.
    Za to, z tego co piszą na forach, większe ryzyko przebarwień, nierównomiernego
    podświetlenia, trudniejsza (przynajmniej na początku) kalibracja Argyllem i w sumie
    rezultat bardziej niepewny ..

Radźcie bracia i siostry, radźcie ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ptrk Zobacz posta
    No i jeszcze nieśmiertelne pytanie - co wybrać ???
    1. EIZO FS2331 + EasyPix
    2. NEC P221W + Spyder 3 Express (taki pakiecik jak obecnie sprzedają sklepy internetowe).
    Weź porządny kalibrator. Skoro w użyciu ma być Argyll, to najtańszy z dobrych jest ColorMunki Display.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Weź porządny kalibrator. Skoro w użyciu ma być Argyll, to najtańszy z dobrych jest ColorMunki Display.
    W przypadku NEC-a to tego Spydera mozna by upłynnić i zakupić Muńkiego... ewentualnie.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

A ja proponuję nabyć najlepszy monitor na jaki stać. To najrzadziej wymieniany element całego warsztatu. Skalibrować usługowo, albo później. Zamiast wywalać pieniądze na akcesoria-zabawki lepiej całość przeznaczyć na jeden zakup ale porządniejszy.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    A ja proponuję nabyć najlepszy monitor na jaki stać. To najrzadziej wymieniany element całego warsztatu. Skalibrować usługowo, albo później. Zamiast wywalać pieniądze na akcesoria-zabawki lepiej całość przeznaczyć na jeden zakup ale porządniejszy.
    To który z tych dwóch jest lepszy do moich zastosowań, o których napisałem wyżej?

Uprawnienia umieszczania postów