Pokaż wyniki od 1 do 10 z 155

Wątek: Procedura kalibracji FF i BF wg serwisu

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    no nie do końca chyba tak jest, roshuu jest przykładme, że jednak serwis bierze pod uwagę zdanie użytkownika sprzetu
    Ja tez sie upieralem, ze nadal nie dziala jak trzeba, to uslyszalem tekst: ze jak, bede jeszcze raz wysylal zestaw do kalibracji to obarcza mnie kosztami przesylek, kalibracji, bo wedlug nich wszystko dziala jak trzeba. Jednak nie dzialalo jak trzeba, dziwi mnie tez to, ze kalibruja obiektyw pod aparat nie sprawdzjac uprzednio aparatu.
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coca Zobacz posta
    (...)dziwi mnie tez to, ze kalibruja obiektyw pod aparat nie sprawdzjac uprzednio aparatu.
    pewnie tak statystycznie jest lepiej... ale z drugiej strony lepiej by grzebali chyba w obiektywie niż body IMHO,
    genrlaniie tak czytam te wszytkie posty i dochodzę do wniosku, że sparwa nie jest taka prosta jak by się mogłó wydwać, całe szczęście ja nie mam jak na razie takich problemów

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    pewnie tak statystycznie jest lepiej... ale z drugiej strony lepiej by grzebali chyba w obiektywie niż body IMHO,
    genrlaniie tak czytam te wszytkie posty i dochodzę do wniosku, że sparwa nie jest taka prosta jak by się mogłó wydwać, całe szczęście ja nie mam jak na razie takich problemów
    statystycznie tak, choc to serwis powienien sprawdzic czy problem lezy w obiektywie czy aparacie, a tak w ciemno kalibruja obiektyw do puszki, do puszki z ktora moze byc problem a nie obiektywem, co za tym idzie nie rozwiazuja problemu.

Domyślnie

statystycznie tak, choc to serwis powienien sprawdzic czy problem lezy w obiektywie czy aparacie, a tak w ciemno kalibruja obiektyw do puszki, do puszki z ktora moze byc problem a nie obiektywem, co za tym idzie nie rozwiazuja problemu.
    Każde body profilaktycznie jest sprawdzane.
    Niestety nie mamy wpływu na pewne zachowania sprzętu związane z jego konstrukcją.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Każde body profilaktycznie jest sprawdzane.
    Niestety nie mamy wpływu na pewne zachowania sprzętu związane z jego konstrukcją.
    Czy wszystkie body sa sprawdzane? smiem watpic, ze nie;]

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

..
    Trochę nie na temat, najwyżej dostanę kartkę za to.

Mam wrażenie, że bardziej coś wymuszasz krzykiem i pretensjami. Niż normalną rozmową i wyjaśnieniami.

Rochu jest dobrym przykładem. Pogadał z serwisem? Pogadał! Zrobili mu sprzęt tak jak chciał? Zrobili. Zadowolony jest? Zadowolony.

A Ty biegasz, krzyczysz i co? Może pora porozmawiać z serwisem na spokojnie co, jak, dlaczego itp. Zamiast: bo ma działać, bo kupiłem, bo canon, bo ja.

O dziwo nawet dwa mercedesy z jednej linii produkcyjnej potrafią być całkowicie inne.

Czy wszystkie body sa sprawdzane? smiem watpic, ze nie;]
    Jeżeli nie jest zgłaszany problem z body to pewnie nie są. Bo i po co. Dla mnie to logiczne.
    Masz "kapcia" w kole, to przecież Ci oleju w silniku nie sprawdzę. Bo i co mnie to interesuje, skoro nie zgłaszałeś z tym problemu .
    fotografia
    akwarystyka

Bywalec

Domyślnie

Troche sie chyba zagalopowales z ocena sytuacji i chyba nie przeczytales moich wczesniejszych postow ;]
    Skoro porownujesz aparat do auta, to oddajac auto do serwisu i mowiac-Panie cos mi stuka, puka w kole to nie w Twoim interesie jest wiedziec co to jest, a serwisu by zdiagnozowac i naprawic usterke.
    Skoro mnie atakujesz to skad wiesz, ze nie dawalem uwag co do dzialania sprzetu, body z innymi obiektywami itp?
    Opisalem tylko moja przygode z serwisem i kilkukrotna kalibracje mojego sprzetu, wiec nie rozumiem po co ten atak, dziwne teksty i porownania ;] Co niby mial bym wymusic?
    Przystopuj troche !

Cytat Zamieszczone przez ahaed Zobacz posta
    Trochę nie na temat, najwyżej dostanę kartkę za to.

Mam wrażenie, że bardziej coś wymuszasz krzykiem i pretensjami. Niż normalną rozmową i wyjaśnieniami.

Rochu jest dobrym przykładem. Pogadał z serwisem? Pogadał! Zrobili mu sprzęt tak jak chciał? Zrobili. Zadowolony jest? Zadowolony.

A Ty biegasz, krzyczysz i co? Może pora porozmawiać z serwisem na spokojnie co, jak, dlaczego itp. Zamiast: bo ma działać, bo kupiłem, bo canon, bo ja.

O dziwo nawet dwa mercedesy z jednej linii produkcyjnej potrafią być całkowicie inne.

Jeżeli nie jest zgłaszany problem z body to pewnie nie są. Bo i po co. Dla mnie to logiczne.
    Masz "kapcia" w kole, to przecież Ci oleju w silniku nie sprawdzę. Bo i co mnie to interesuje, skoro nie zgłaszałeś z tym problemu .
    Ostatnio edytowane przez coca ; 09-11-2011 o 02:17

Coś już napisał

Domyślnie

Ja tez sie upieralem, ze nadal nie dziala jak trzeba, to uslyszalem tekst: ze jak, bede jeszcze raz wysylal zestaw do kalibracji to obarcza mnie kosztami przesylek, kalibracji, bo wedlug nich wszystko dziala jak trzeba. Jednak nie dzialalo jak trzeba, dziwi mnie tez to, ze kalibruja obiektyw pod aparat nie sprawdzjac uprzednio aparatu.
    Dokładnie miałem to samo kiedyś z 50D, zabrakło mi nerwów i aparat sprzedałem po czterech wizytach w CSI i trzech miesiącach posiadania body. Facet, który ode mnie kupił aparat też wysłał go do serwisu, ale nie wiem z jakim skutkiem sprawa miała zakończenie.

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Web Zobacz posta
    Dokładnie miałem to samo kiedyś z 50D, zabrakło mi nerwów i aparat sprzedałem po czterech wizytach w CSI i trzech miesiącach posiadania body. Facet, który ode mnie kupił aparat też wysłał go do serwisu, ale nie wiem z jakim skutkiem sprawa miała zakończenie.
    Dlatego też kupiłem 5DMkII i teraz mogę sam robić mikroregulację i nie gadać z serwisem. Wcześniej wydawało mi się, że coś jest nie tak, że ta ostrość mogłaby być lepsza.

Oczywiście pozostają 2 zasadnicze problemy:
    1. kiedy jest duży rozrzut, a już najbardziej dla różnych ogniskowych otrzymujemy raz FF raz BF
    2. kiedy nie możemy sobie zafundować sprzętu z mikroregulacją

Na mój gust sytuacja wygląda tak, że obiektywy są średnio skalibrowane, a i body też. Mam L-ki Canona za grubą kasę i po sprawdzeniu wymagają podstrojenia, co wskazuje, że nawet kupując najdroższe obiektywy nie mamy pewności, że będą ostrzyły w punkt, chyba że mamy body z regulacją. To trochę przykre, moim zdaniem wszystkie body powinny mieć w takim razie takie opcje, no może za wyjątkiem tych kilku zupełnie najtańszych, chociaż i zupełni amatorzy też potrafią się trochę znać i wymagają jakości. W końcu Canon to marka i powinna trzymać standardy, a nawet najtańsze DSLR trochę kosztują przecież!

Nigdy nie miałem sprzętu np. Nikona, ale ciekaw jestem, jak u nich to wygląda?
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Web Zobacz posta
    Tez zmienilem sprzet a 50D lezy nie uzywane ;/

Uprawnienia umieszczania postów