Ja jestem ciekaw jak to jest z kalibracją zoom'ów, gdzie na szerokim kącie jest FF, a na długim BF? Czy jest w ogóle możliwe ustawienie takiego szkła?
Ja jestem ciekaw jak to jest z kalibracją zoom'ów, gdzie na szerokim kącie jest FF, a na długim BF? Czy jest w ogóle możliwe ustawienie takiego szkła?
Mi kalibrowaliraz jeden koniec, potem drugi i zawsze twierdzili, ze wedlug norm canona jest wszystko ok
potem wyslalem jeszcze raz i nagle trzeba bylo wymieniac uklad AF bo jednak nie dzialalo i jak uslyszalem: " nie da sie skalibrowac". Dziwi mnie, ze kazdy w serwisie gada co innego, a potem nagle wychodzi jak wychodzi. Widac normy to normy, a uwagi ludzi ktorzy pracuja z sprzetem na codzien i widza, ze cos jest "nie tak" z nim, serwisu raczej nie obchodza.
50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow
Ja tez sie upieralem, ze nadal nie dziala jak trzeba, to uslyszalem tekst: ze jak, bede jeszcze raz wysylal zestaw do kalibracji to obarcza mnie kosztami przesylek, kalibracji, bo wedlug nich wszystko dziala jak trzeba. Jednak nie dzialalo jak trzeba, dziwi mnie tez to, ze kalibruja obiektyw pod aparat nie sprawdzjac uprzednio aparatu.
pewnie tak statystycznie jest lepiej... ale z drugiej strony lepiej by grzebali chyba w obiektywie niż body IMHO,
genrlaniie tak czytam te wszytkie posty i dochodzę do wniosku, że sparwa nie jest taka prosta jak by się mogłó wydwać, całe szczęście ja nie mam jak na razie takich problemów![]()
Dlatego też kupiłem 5DMkII i teraz mogę sam robić mikroregulację i nie gadać z serwisem. Wcześniej wydawało mi się, że coś jest nie tak, że ta ostrość mogłaby być lepsza.
Oczywiście pozostają 2 zasadnicze problemy:
1. kiedy jest duży rozrzut, a już najbardziej dla różnych ogniskowych otrzymujemy raz FF raz BF
2. kiedy nie możemy sobie zafundować sprzętu z mikroregulacją
Na mój gust sytuacja wygląda tak, że obiektywy są średnio skalibrowane, a i body też. Mam L-ki Canona za grubą kasę i po sprawdzeniu wymagają podstrojenia, co wskazuje, że nawet kupując najdroższe obiektywy nie mamy pewności, że będą ostrzyły w punkt, chyba że mamy body z regulacją. To trochę przykre, moim zdaniem wszystkie body powinny mieć w takim razie takie opcje, no może za wyjątkiem tych kilku zupełnie najtańszych, chociaż i zupełni amatorzy też potrafią się trochę znać i wymagają jakości. W końcu Canon to marka i powinna trzymać standardy, a nawet najtańsze DSLR trochę kosztują przecież!
Nigdy nie miałem sprzętu np. Nikona, ale ciekaw jestem, jak u nich to wygląda?
aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)