Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Canon 24-105 na co zwrócić uwagę przy zakupie

Coś już napisał
    Miasto
    Bździągwa Wielka

Domyślnie Canon 24-105 na co zwrócić uwagę przy zakupie

Zamówiłem właśnie przez internet swoja pierwsza eLkę 24-105. Obiektyw będzie do odbioru w sklepie stacjonarnym.

Poradźcie mi na co zwrócić szczególną uwagę przy testowaniu tego sprzętu na sklepie tak by nie utopić długo odkładanych pieniędzy, moje body to Canon 50d.

Kiedyś czytałem o wadliwej serii tych obiektywów. Ten konkretny obiektyw który planuje kupić ma serię: UZ 0732.

Wszelkie rady mile widziane. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
    Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Coś już napisał
    Miasto
    Bździągwa Wielka

Domyślnie

Dzięki MacGyver za linki.

Jeśli możecie napiszcie proszę, jeszcze parę konkretów co do kupna właśnie tego konkretnego modelu, na co szczególnie zwrócić uwagę i jak to jest z numerem seryjnym.
    Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shadowman25 Zobacz posta
    ...na co szczególnie zwrócić uwagę...
    Na to żeby Ci sprzedawca podbił gwarancję Canon-Europe lub Canon-Polska.
    Nie szukaj dziury w całym, eLka to eLka a nie 50/1,8 czy Tamron, który może mieć trefny AF :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

24-105 są raczej równe i z tego co wiem nie ma problemów z nieudanymi sztukami. Oczywiście w sensie ogólnym, bo jedna na ileś tam zawsze może się trafić gorsza. Natomiast generalnie nie ma tu widocznego rozrzutu jakościowego. Sprawdź po prostu podstawowe sprawy: czy działa IS, AF, czy gładko chodzą pierścienie i na szybko czy zdjęcia nie są mydlane.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    Sprawdź po prostu podstawowe sprawy: czy działa IS, AF, czy gładko chodzą pierścienie i na szybko czy zdjęcia nie są mydlane.
    Wszystko w temacie.
    Nie popadaj shadowman25 zbytnio w fobie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

ja to bym zwrócił uwagę na cenę zakupu, która zapewne jest niezbyt adekwatna do jakości tego ciemnego i nie pozbawionego wad obiektywu :-)

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Dla niektórych jasność obiektywu jest wyznacznikiem jakości. Canon 24-105 jest bardzo dobrym spacer zoomem i jako taki nie musi być aż tak jasny. Co do wad, jakość takich nie widzę, może tylko to że ma wysuwany tubus, ale nie krędzi mordką więc jest OK.

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    ja to bym zwrócił uwagę na cenę zakupu, która zapewne jest niezbyt adekwatna do jakości tego ciemnego i nie pozbawionego wad obiektywu :-)
    Który obiektyw jest bez wad ? Jak ktoś potrzebuje jasno to niech kupuje ze światłem 2,8 albo stałki. Lustrzanki mają właśnie to do siebie, że mają wymienną optykę i można w miarę możliwości finansowych dobrać odpowiedni obiektyw dla siebie, balansując między zakresem, światłem, budową, AF-em, IS-em i ceną. Ja zamieniłem jasnego t 17-50 na ciemnego 24-105, bo światło mi nie przeszkadza (2,8 nie używałem), jest wystarczająco szeroki ( przydaje mi się to co pow. 50 mm) , a AF, IS i budowa to bajka w porównaniu z T. Co do ceny to jest wart tych pieniędzy. Gdyby miał kosztować połowę tego co kosztuje to Tamrony powinni dawać za darmo ( nie ujmując nic Tamronowi, bo to bardzo dobry obiektyw w swoim przedziale cenowym).
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Chyba trochę odeszliśmy od tematu głównego. Moim zdaniem jeśli sklep jest pewny i gwarancja producenta, a nie sprzedawcy to nie ma co cudować. Ja zamawiałem ze sklepu internetowego i wszystko jest w najlepszym porządku. I niech Cię nie przeraża mikro - luz na pierścieniu zooma (wyczuwalny przez upierdliwców). To normalne i w normalnej pracy już niezauważalne. Miłej zabawy.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów