EF 70-200/4 L - filtr UV i osłona przeciwsłoneczna

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Furman
    Coś już napisał
    • 2011
    • 80

EF 70-200/4 L - filtr UV i osłona przeciwsłoneczna

Witam wszystkich forumowiczów.
    Interesuje się Canonem 70-200 mm f/4 USM. I mam pytanie, a dokładnie 2 pytania.
    1. Czy po przykręceniu filtru UV do tego obiektywu do się założyć tulipan na niego? (Pytam się o to dlatego że już od dawna interesował mnie ten obiektyw, a dzisiaj miałem pierwszy raz w życiu L-ke w moich rękach. I to właśnie tą którą się interesuje. A z podjary nie zauważyłem czy miał filtr na sobie. Ale to było uczucie nigdy tego nie zapomnę. Wiecie jak to jest:-D ).
    2.Jeśli tak to jaki filtr UV polecanie? W jakiejś przystępnej cenie do 70 zł.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez Furman; 40683. Powód: Automerged Doublepost
    Dopiero zaczynam.
    Canon EOS 550D + Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Canon EF 50 mm f/1.8 II + karta SanDisk SDHC Extreme 8GB class 10 + Lowepro SlingShot 302 AW
    sigpic
  • dinderi
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3028

1. Tak
    2. Żaden
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• tombas
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2194

z tego co pamiętam to do tego szkła dedykowaną osłona nie jest tulipan, a co do filtrów to wielopowłokowe marumi i hoya (70zł wystarczy nawet na slim:-D )
      Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
      (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Furman
        Coś już napisał
        • 2011
        • 80

Dzięki za uwagę co do tulipana mój błąd, pomyłka. A za odpowiedzi na pytanie dziękuje.
        Dopiero zaczynam.
        Canon EOS 550D + Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Canon EF 50 mm f/1.8 II + karta SanDisk SDHC Extreme 8GB class 10 + Lowepro SlingShot 302 AW
        sigpic

Komentarz

• kawo
          Bywalec
          • 2006
          • 238

Zamieszczone przez Furman
          Witam wszystkich forumowiczów.
          Interesuje się Canonem 70-200 mm f/4 USM. I mam pytanie, a dokładnie 2 pytania.
          1. Czy po przykręceniu filtru UV do tego obiektywu do się założyć tulipan na niego? (Pytam się o to dlatego że już od dawna interesował mnie ten obiektyw, a dzisiaj miałem pierwszy raz w życiu L-ke w moich rękach. I to właśnie tą którą się interesuje. A z podjary nie zauważyłem czy miał filtr na sobie. Ale to było uczucie nigdy tego nie zapomnę. Wiecie jak to jest:-D ).
          2.Jeśli tak to jaki filtr UV polecanie? W jakiejś przystępnej cenie do 70 zł.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
          hehe... ja wczoraj miałem tą e-Lkę w ręku, tylko wersję z IS... masakra. kurde no... cena jednak mnie trochę hamuje... zwłaszcza, że 70-300 IS też robi naprawdę miłe obrazy, ma większą ogniskową, a cenę dwa razy niższą... kurde no... ale el pracowała bosko. dosłownie.
          70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Komentarz

• MC_
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3444

Osłonę można założyć, ale po co Ci filtr UV? W Alpy jedziesz?

Komentarz

• Gimli
              Bywalec
              • 2009
              • 172

Jeżeli ktoś wydaje nie małą kasę to woli dmuchać "na zimne". Ja też mam na eli filterek, a w alpach nigdy nie byłem
              Pozdrawiam....Gimli
              http://lotnictwo.net.pl/gallery/foto...z_walczyk.html
              http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

http://www.canon-board.pl/announcement.php?f=11&a=29 pkt 3, 4 i 5

A UV-ki używa się jako filtra ochronnego. W przypadku tego szkiełka, które ma bardzo głęboką osłonę przeciwsłoneczną, ta dodatkowa ochrona nie jest aż tak ważna, ale zdarzają się sytuacje zdjęciowe (plaża w wietrzny dzień, pustynia, sporty motorowe) gdy zdecydowanie lepiej mieć coś przed soczewką.
                Oczywiście, zamiast filtra UV można użyć tzw. "zerówki" czyli filtra typu "protector".
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Furman
                  Coś już napisał
                  • 2011
                  • 80

A UV-ki używa się jako filtra ochronnego. W przypadku tego szkiełka, które ma bardzo głęboką osłonę przeciwsłoneczną, ta dodatkowa ochrona nie jest aż tak ważna, ale zdarzają się sytuacje zdjęciowe (plaża w wietrzny dzień, pustynia, sporty motorowe) gdy zdecydowanie lepiej mieć coś przed soczewką.
                  I oto mi właśnie chodzi. Wole zabezpieczyć swój obiektyw. Polecacie jakiś tani PROTECTOR albo coś co ochroni obiektyw? MAX. 70 zł.
                  Dopiero zaczynam.
                  sigpic

Komentarz

• krisnrj
                    Początki nałogu
                    • 2010
                    • 365

ale protector z tego co pamiętam będzie droższy - Hoya HMC wystarczy(to jest wersja slim, ale to nie ma znaczenia przy tych ogniskowych).
                    btw poczytaj sobie o tym szkle na forum żeby nie było rozczarowań potem...
                    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

• igor58
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1872

Masz już tę elkę, czy dopiero planujesz?

Komentarz

• Furman
                        Coś już napisał
                        • 2011
                        • 80

planuje
                        Dopiero zaczynam.
                        sigpic

Komentarz

• dinderi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 3028

Zamieszczone przez krisnrj
                          btw poczytaj sobie o tym szkle na forum żeby nie było rozczarowań potem...
                          Oczywiście warto dowiedzieć się, że nawet to szkło bywa problematyczne. A własciwie niektóre egzemplarze tego szkła. Krisnrj miał z nim problemy i zapewne to właśnie sygnalizuje, powyższym (wytłuszczenie specjalnie dla kolegi Viteza).
                          Na szczęście, jak prześledzić wpisy na temat 70-200f4L z kilku ostatnich lat, te problematyczne egzemplarze, to tylko ułamek promila z liczby codziennie używanych przez polskich fotografów.
                          Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                          09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• fafinek
                            Coś już napisał
                            • 2011
                            • 76

Ja natomiast mogę z czystym sumieniem polecić to szkło, brak stabilizacji mi osobiście nie przeszkadza. Używam w dodatku z 550d, czyli z body, które posiada również autor tematu. Współpraca wg. mojej oceny jest świetna i jak dotąd nie miałem z tym szkłem żadnych problemów. Uważam również, że jest warte swojej ceny, a można je już dostać nowe za 1600-1700zł - Mogę udokumentować paragonem
                            Canon: 550D + BG-E8 / 18-135 IS / 50 1.8 II*/ 100-400 4.5-5.6 L IS USM/ cpl, uv i inne.

*[in progress]

Komentarz

• Furman
                              Coś już napisał
                              • 2011
                              • 80

Dzięki fafinek za dobre słowo. Dobra myślę że temat można zamknąć.
                              Dopiero zaczynam.
                              sigpic

Komentarz

Pracuję...