Wybrałem, bo mi się podobają... być może świadczy to o tym, że mam mało wyrobiony gust. Tak samo jak słit focie wstawiane na NK podobają się ich autorkoim oraz koleżankom i kolegom.
W 17 podoba mi się kompozycja spiralnej muszli i dwóch spiralnych gałęzi. Gałąź po lewej jest ostra, po prawej rozmyta. Mimo, iż inne gałęzie są już normalne to te dwie tworzą wrażenie jakby ogólnej spiralności wszystkiego na tym zdjęciu. W ten sposób muszla i uschnięty krzak pasują do siebie, jakby przyroda sama stworzyła ten układ w sposób naturalny. Podoba mi się też minimalistyczna kolorystyka, to uderza szczególnie jak sie przegląda to zdjęcie razem z innymi zrobionymi wcześniej i później, gdzie jest dużo żółci i zieleni, a to zdjęcie jest jakby z innej bajki.
5 urzeka mnie przede wszystkim kolorami. Poza tym przypomina mi jakieś fantastyczne miasto, z budynkami, strzelistymi wieżami. O ile w 17 widzę harmonię kształtów to na 5 dominuje różnorodność form. Suche patyki są dopełnieniem tej różnorodności. Mnie się to podba. Na plphoto napisali, że bałagan w kadrze i że nie pozbierałem patyków, co zaniża ogólny artyzm portalu i są zmuszeni to zdjęcie usunąć. Mam inne zdjęcie tego mchu, bez patyków i bardziej uporządkowane, ale nie widzę w nim nic szczególnego.
No dobra, dość tego bełkotu z mojej strony i doszukiwania się głębi w przypadkowych pstrykach. Bo oczywiście to nie jest tak, że ja sobie takie zdjęcia wymyślam najpierw w głowie, a potem ten pomysł realizuję. Najpierw pstrykam, a potem czasem czegoś się dopatrzę... czego inni nie widzą![]()