Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 126

Wątek: Fotografia ślubna w skrócie

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawlack Zobacz posta
    Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie w jakim formacie standardowo oddajecie zdjęcia ?
    ja od pewnego czasu oddaje w formacie 15x23 bo taki wychodzi z proporcji 2x3 bez obcinania. Młodych par pytam czy będą zdjęcia kleić do albumu papierowego - wtedy im to nie przeszkadza - co innego jakby chcieli to profanować w albumach z folią to by nie wlazło. ale na klejony album nadaje się idealnie. Z papierów to używam albo błyszczący albo jedwab w zależności kto co zamówi. standardowy mat mi jakoś nie pasuje więc też g nie proponuję. 90%zleceń idzie na jedwabiu bo się nie palcuje... chociaż może też nie ma takiej głębi jak błysk... ale... klient nasz pan.
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Domyślnie

Chodzę do http://relax-foto.pl/ , prosili żebym nie kompresował, więc im poszedłem na rękę. Przetestowałem w Warszawie z 8 labów i jakość odbitek z tego mi pasuje najbardziej (zobaczę jeszcze na Skoroszach co widziałem na CB reklamę). Bardziej po prostu cenię sobie jakość odbitek niż nieprzycinanie fotek. Mój fotograf ślubny Miłosz Wozaczyński też używa 15x21. Złośliwości nie będę komentował
    pkt. 8. regulaminu

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plraven Zobacz posta
    Bardziej po prostu cenię sobie jakość odbitek niż nieprzycinanie fotek.
    sugerujesz że nieprzycięte są gorszej jakości?? bo nie zrozumiałem
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tutaj za bardzo nie ma co wymyślić.
    Jedynie poprawny balans (już w sumie jest), jaśniej, kontrast i kolory można trochę podciągnąć, szczególnie jeżeli z młodymi występują panie w kolorowych sukienkach ;-)
    Na razie fota jest szaro bura i ponurawa ;-) dobrze byłoby ją rozświetlić na pierwszym planie.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Sugeruję, żeby każdy robił jak mu wygodnie i jak się czuje z tym najlepiej W relax foto nie ma 23x15, a najbardziej mi spasowała ich jakość, więc ucinam te 2 cm.
    pkt. 8. regulaminu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plraven Zobacz posta
    Sugeruję, żeby każdy robił jak mu wygodnie i jak się czuje z tym najlepiej W relax foto nie ma 23x15, a najbardziej mi spasowała ich jakość, więc ucinam te 2 cm.
    - Rzeczywiście ceny mają super ... 2,6 zł za 15x21 to jakaś masakra - skąd oni to biorą ? Nawet po ewentualnym rabacie nie zbliżą się do 1,7 (mówię o cenie początkowej, bez rabatu za liczbę odbitek) oferowanej przez Lab Polska czy Lab HD. I te dwa laby mają normalną wielkość odbitek (czyli 15x23) a nie tylko 15x21... I robią zdjęcia na profesjonalnym Kodaku (mówię o popierze).

Pytanie: po co wywołujesz zdjęcia w formacie 15x21 skoro on ucina ok. 8% kadru w porównaniu do nie przycinającego (nie mówię o spadach - każdy lab minimalnie ucina jeśli chodzi o spady) formatu 15x23 ? Nie szkoda Ci tych 8% kadru ?

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KubaZowsik Zobacz posta
    - Rzeczywiście ceny mają super ... 2,6 zł za 15x21 to jakaś masakra - skąd oni to biorą ? Nawet po ewentualnym rabacie nie zbliżą się do 1,7 (mówię o cenie początkowej, bez rabatu za liczbę odbitek) oferowanej przez Lab Polska czy Lab HD.
    Profi Lab w Kinie Relax (którego podono juz nie ma ) to bardzo stara firma. Mają od lat wielu wiernych klientów i rzeczywiście sa dobrzy. Nie znaczy to, że inni nie są równie dobrzy lub lepsi. Wydaje mi się, że ich wysokie ceny wynikają zarówno z tradycji, jak i miejsca.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Wiem że mają renomę (i są faktycznie jakościowo dobrzy) no i wynajem w samym centrum Warszawy nie jest tani, tylko nie rozumiem - po co dobrowolnie płacić więcej skoro inne laby robią to tak samo dobrze albo lepiej, mają lepsze ceny no i nie-tnące-kadru wielkości odbitek ? No ale jak ktoś ma ochotę płacić więcej to jego sprawa. Nie od dziś wiadomo, że przyzwyczajenia drugą naturą człowieka

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Format 15x21 fajnie się sprawdza jeśli sie daje 2 zdjęcia w pionie obok siebie na jednym zdjęciu z białą ramką w środku.

Co do obróbki:
    To kiedyś chciałem wypytać fotografa, który na naszym ślubie robił zdjęcia 2 lata temu. Wtedy zaczynałem przygodę z fotografią i powiedział mi (co też ktoś jemu wcześniej powiedział) - "Obróbki nikt cię nie nauczy. Do wszystkiego musisz dojść sam" i jest to prawda. Oczywiście są kursy itp, ale trzeba to wszystko zrozumieć i przetrawić.
    Sposób obróbki idzie w parze ze sposobem postrzegania zdjęć i swoich błędów IMHO.
    Photoshop i Lightroom to tylko narzędzia, tak jak aparat i obiektywy.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KubaZowsik Zobacz posta
    Wiem że mają renomę (i są faktycznie jakościowo dobrzy) no i wynajem w samym centrum Warszawy nie jest tani, tylko nie rozumiem - po co dobrowolnie płacić więcej skoro inne laby robią to tak samo dobrze albo lepiej, mają lepsze ceny no i nie-tnące-kadru wielkości odbitek ? No ale jak ktoś ma ochotę płacić więcej to jego sprawa. Nie od dziś wiadomo, że przyzwyczajenia drugą naturą człowieka
    Tam jest bardzo dużo klientów, takich z ulicy, którzy przynoszą zdjęcia prosto z aparatu, nie zawsze dobrze wyglądające. Mimo to, odbitki są na bardzo dobrym poziomie.
    Dawno temu wołałem u nich filmy z Australii. Zanim puścili na maszynę, sami dzwonili z pytaniem, jak się do tego zabrać, bo widzą, że zupełnie inne kolory krajobrazu niż Polska i z automatu to chyba nie będzie dobrze.
    Jeśli poprawiają każde zdjęcie z osobna, to cena jest całkowicie adekwatna. Zwróć uwagę, że ceny w LabPolska są takie, tylko jeśli dajesz materiał, którego nie trzeba poprawiać. Poprawki generują +100% ceny.

To tak tylko w kwestii wyjaśnienia, skąd moga brać się takie różnice w cenie.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów