Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Różna jasność zdjęcia dla różnych przysłon

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie Różna jasność zdjęcia dla różnych przysłon

Witam.

Mam pytanie. Dzisiaj robiłem 2 zdjęcia jedno po drugim, nie zmieniając kadru tylko przysłonę z F4 - F6,4 czasy naświetlania aparat dobrał odpowiednio 1/2000s i 1/640. Aparat był w trybie Av.

Jest zauważalna delikatna różnica w jasności ogólnej zdjęć. Histogramy też się nieznacznie różnią. Czy idealne dopasowanie jasności przez aparat dla dwóch zdjęć o różnych parametrach naświetlania ale w trybie Av jest możliwe czy to jest normalny objaw.

Pozdrawiam
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Examples please...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Witam.

Mam pytanie. Dzisiaj robiłem 2 zdjęcia jedno po drugim, nie zmieniając kadru tylko przysłonę z F4 - F6,4 czasy naświetlania aparat dobrał odpowiednio 1/2000s i 1/640. Aparat był w trybie Av.

Jest zauważalna delikatna różnica w jasności ogólnej zdjęć. Histogramy też się nieznacznie różnią. Czy idealne dopasowanie jasności przez aparat dla dwóch zdjęć o różnych parametrach naświetlania ale w trybie Av jest możliwe czy to jest normalny objaw.
    Jakiego pomiaru światła używałeś ? Av pewnie nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli nie robiłeś ze statywu i użyłeś np spota to nawet minimalna zmiana położenia może dać spore różnice w obrazku.

Pozdrawiam...

Domyślnie

Centralnie ważonym, ale faktycznie delikatne przesunięcie aparatu było

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...
    Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Centralnie ważonym, ale faktycznie delikatne przesunięcie aparatu było
    Obejrzyj oba obrazki i sam oceń czy są tam kontrastowe elementy. Z tego co pisał Janusz Body - to (o ile dobrze pamięta) centralny ważony działa wg "jakiegoś" algorytmu. A to oznacza że pomiar może dawać w takim przypadku nieporównywalne efekty. Wydaje mi się (nie chce mi się teraz sprawdzać) - że nawet z wyglądu identyczne sceny mogą być różne po wywołaniu - jeśli ostrzyłeś i przekadrowałeś (o ile masz włączoną blokadę ekspozycji z AF). Mi w każdym bądź razie taki efekt się zdarzył (tym bardziej że używałem "pseudo" spot ze xxxD).

Av tylko dobiera czas do przesłony i pomiaru. Możesz sobie włączyć M i obserwować jak się będzie zachowywała drabinka przy wybranych rodzajach pomiarów światła.

Pozdrawiam...

Domyślnie

Dzięki!!

Aczkolwiek sprawdziłem teraz z pomiarem matrycowym i im większa przysłona tym jaśniejsze zdjęcie. Oczywiście są to różnice nieznaczne ale zauważalne.

Obiektyw L'ka. Może wcześniej tego nie zauważałem bo nie strzelałem tych samych ujęć przy różnej przysłonie
    Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 14-09-2011 o 21:34

Domyślnie

A może sprawdzicie u siebie?

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak mocno winietuje szkło? Pomiar robiony jest zawsze na pełnym otworze. Po domknięciu brzegi się rozjaśniają, dlatego domknięte zdjęcie będzie jaśniejsze.
    Body, stałki, zoomik

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...
    Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Jak mocno winietuje szkło? Pomiar robiony jest zawsze na pełnym otworze. Po domknięciu brzegi się rozjaśniają, dlatego domknięte zdjęcie będzie jaśniejsze.
    Slusznie - pomiar jest na pełnym otworze... zaś pomiar jest interpolowany dla otworu przymkniętego . Może domykanie nie do końca trzyma wartość . Chociaż moim zdaniem różnice nie powinny być widoczne.

Pozdrawiam..

Domyślnie

Nie chodzi tu o winietę moim zdaniem, aczkolwiek też podejrzewałem. Czy możecie strzelić parę zdjęć w kombinacji F4 i np F5,6 i dać mi cynk jak to wygląda u Was?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów