Czy youtungo rf-602 zadziałają w takiej konfiguracji:
Lampa na body tak żeby działał ettl i wspomaganie af, nadajnik na kabelku synchro tak żeby nie blokował stopki. Odbiornik do lampy doświetlający drugi plan.
Czyli pierwszy plan doswietlany w ettl a druga lampa doswietlajaca tlo lub z filtrem żelowym jako kolorowe wypełnienie tla. Zadziala to ?
Ostatnio edytowane przez maki1000 ; 14-09-2011 o 20:25
http://forum.optyczne.pl/printview.p...44dc18ddaa457b
"Do tego metalowa stopka, ze stykami mającymi umożliwiać przenoszenie danych TTL do lampy zamocowanej na urządzeniu w stopce aparatu (więcej na ten temat poniżej)."
Osobiście nie mam tych nadajników, ale tutaj pisze wyraźnie że lampa która jest wpięta w nadajnik pracuje w TTL
Pozwolę sobie zacytować ze wskazanej przez Ciebie recenzji...
Ostatnia rzecz którą sprawdziłem, to wyzwalanie lampy przez odbiornik w sankach aparatu. Niestety spotkał mnie tu zawód - zarówno EX580 II jak i nissin di622 ustawione w tryb eTTL odpalały za każdym razem z pełną mocą.
Zwracam też uwagę że na zdjęciach widać że od strony lampy brakuje jednego pinu. Co ciekawe - na stronie producenta jest zdjęcie gdzie ten brakujący pin jest.
Mam RF-603 - do lampy nie przenosi TTLa - nie pozwala też na wzbudzenie wspomagania AF. Działa za to budzenie lamp z uśpienia. Jako ciekawostkę zauważę tylko że w LV nie działa sterowanie lampami innymi niż ETTL. Spotkał mnie ostatnio z tego powodu straszny zawód
.
Pozdrawiam...
Mam pytanie do posiadaczy Pixel King. Czy ta funkcja "Wsparcie podświetlania autofokusa" oznacza, że nadajnik ma wspomaganie autofokusa podobne jak w lampach? Planuje przeskoczyć z transmitera ST-E2 na radiowe wyzwalacze, ale jednocześnie nie chciałbym stracić wspomagania autofokusa.
D3
Tak nadajnik zamontowany w sankach na aparacie dysponuje białą diodą która oświetla wybrany punkt AF. Nie wiem czy każdy bo robię na centralnym i tam patrząc przez wizjer widzę białą wiązkę na fotografowanym obiekcie.
50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2
Podobno Pixel King
Nie wspiera systemu bezprzewodowego dla lamp błyskowych Canon.
Co to znaczy? Czy "master" odpalany przez PK nie wyzwoli "slavów"?