Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: szybkie pytanieo filtr...

Początki nałogu

Domyślnie szybkie pytanieo filtr...

Kupiłem sobie polara i po nakręceniu go na obiektyw zauważyłem, że ten ruchomy pierścięn ma trójkoątny znacznik, ale na tym pierścieu wkręcanym (nieruchomym) nie ma żadnego punktu odniesienia do niego...) i teraz pytanie: domyślam się, że ten znacznik ma jakiś związek z używaniem polara: i pytanie jaki? czy ktoś tu jest w stanie krótko wyjaśnić jak z rozmysłem używac polara? chodzi o kołowy oczywiście.
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Domyślnie

kawo, ja zawsze na oko kręciłem
    canon, olympus

Uzależniony

Domyślnie

Na temat używania polara to byyyło...
    Najmocniejszy efekt jak masz słońce prostopadle do osi obiektywu.
    Obracasz polara aż do uzyskania pożądanego efektu.
    A znacznik to jest raczej żebyś wiedział jak ustawiłeś polar. Możesz sobie notki robić na przykład, że dane zdjęcie było zrobione przy ustawieniu polara na godzinie 9.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    kawo, ja zawsze na oko kręciłem
    na oko to wiem, ale lubie wiedzieć jak coś się książkowo w fotografii robi.. ale ok, dzięki.
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    Kupiłem sobie polara i po nakręceniu go na obiektyw zauważyłem, że ten ruchomy pierścięn ma trójkoątny znacznik, ale na tym pierścieu wkręcanym (nieruchomym) nie ma żadnego punktu odniesienia do niego...) i teraz pytanie: domyślam się, że ten znacznik ma jakiś związek z używaniem polara: i pytanie jaki? czy ktoś tu jest w stanie krótko wyjaśnić jak z rozmysłem używac polara? chodzi o kołowy oczywiście.
    z reguly jest tak, ze ten znacznik podpowiada kierunek polaryzacji*.
    w prostych zolnierskich slowach znaczy to tyle, ze jesli obroci sie polar tym znacznikiem w strone do slonca, to efekt polaryzacji jest najmocniejszy.

to nie musi sie zawsze sprawdzac w praktyce, bo wymaga dokladnego zablokowania szybki filtra w pierscieniu (a to nie zawsze jest sztywne polaczenie), ale jako regule kciuka mozna przyjac. zreszta - nic nie stoi na przeszkodzie sprawdzic na swoim filtrze czy tak jest naprawde i w razie potrzeby bialym korektorem namalowac na oprawce wlasciwy znacznik...

* - tak de facto, juz nie w slowach zolnierskich, ale stosownych dla magazyniera-inzyniera polibudy - znacznik wskazuje tak naprawde kierunek ortogonalny do kierunku polaryzacji swiatla przez filtr. no ale pisze prosto, zeby humanisci tez mieli szanse...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-09-2011 o 20:17
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    ten ruchomy pierścień ma trójkątny znacznik, ale na tym pierścieniu wkręcanym (nieruchomym) nie ma żadnego punktu odniesienia do niego...)
    Ustawiasz filtr do kadru panoramicznego (horyzontalnego) i można sobie narysować znacznik na części nieruchomej. Pięknie. Teraz przestawiasz aparat w pozycję portretową (wertykalną) i zakopiańska bryndza. Musisz przekręcić filtr i nowy znacznik. Odwracasz sie, robisz odbicie w szybie i następny znacznik itd itd.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Kilka razy sprawdzałem jak się ma trójkącik i jego ustawienie do prawidłowej polaryzacji i powiem szczerze, że już zapomniałem o trójkąciku bo ma się nijak ;-) Ustawiam polara ręcznie na niebo lub szybę i jest dobrze.

Uprawnienia umieszczania postów