Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jest duza szansa na to ze bede musial odbyc daleka (szkoda ze nie rowniez dluga) podroz. Jedyny srodek transportu jaki wchodzi w gre to samolot, oczywiscie zdecydowalem ze aparat bedzie w bagazu podrecznym (a czy ktos by sie odwazyl nadac aparat ? ). I teraz pytanka:
- Jak ze statywem, wiem ze niektorzy woza ze soba statywy, ale czy nie ma problemow w samolocie zeby go przewiesc ?
- Karty pamieci, databanki, itp. rentgeny nie wplywala jakos negatywnie na to wszystko ? Co z aparatem ? Nie wiem czy beda chciali zrobic kontrole reczna bagazu.
- Czy jak wyjezdzacie za granice zawsze spisujecie numery seryjne sprzetu i prosicie w kontroli paszportowej o przybicie pieczatki ze wywozicie ten sprzet ?
- Jak ze statywem, wiem ze niektorzy woza ze soba statywy, ale czy nie ma problemow w samolocie zeby go przewiesc ?
Statyw mam zawsze w walizce, do samolotu chyba nie można go zabrać. To już jest chyba narzędzie niebezpieczne i mogliby pomyśleć, że chcesz nim sterroryzować samolot
Zamieszczone przez Polaco
- Karty pamieci, databanki, itp. rentgeny nie wplywala jakos negatywnie na to wszystko ? Co z aparatem ? Nie wiem czy beda chciali zrobic kontrole reczna bagazu.
Prześwietlali mi bagaż podręczny i nic się nigdy nie stało.
- Czy jak wyjezdzacie za granice zawsze spisujecie numery seryjne sprzetu i prosicie w kontroli paszportowej o przybicie pieczatki ze wywozicie ten sprzet ?
Polaco - Ja jak leciałem samolotem to miałem ze soba analoga EOS 500N. Nie bylo żadnych problemów ani na odprawie ani w samolocie. Nawet zrobiłem kilkanaście zdjęć w samolocie.
Akurat ze statywem do tej pory leciałem tylko raz. Udało mi się, po pewnym "przekonstruowaniu" upchać 190-tkę do średniego plecaka, który na styk spełniał wymagania na bagaż podręczny. Jeśli jednak zdecydujesz się go nadać, to koniecznie nie osobno, ale upchany gdzieś w walizkę/dobrze zabezpieczony plecak, między ciuchy itp. Krążą legendy o tym, co personel wyprawia z bagażami a i ja sam czasem obserwując "życie lotniskowe" widzę jak są wyładowywane/przewożone itp.
Karty pamieci, databanki, itp. rentgeny nie wplywala jakos negatywnie na to wszystko ? Co z aparatem ?
Nie stwierdzono. Mój cały sprzęt wiele razy przechodził przez rentgena od bagażu ręcznego. Jednak uwaga: aparaty prześwietlające bagaż nadany są (ponoć) znacznie mocniejsze.
Nie wiem czy beda chciali zrobic kontrole reczna bagazu.
Nawet jeśli, to co Zatrzymają Ci pilniczek dłuższy niż 10cm, ale na dwukilogramowy kawał żelastwa, którym można zabić nawet nie spojrzą
Czy jak wyjezdzacie za granice zawsze spisujecie numery seryjne sprzetu i prosicie w kontroli paszportowej o przybicie pieczatki ze wywozicie ten sprzet ?
Ja nie. Ale jeszcze nie przejeżdżałem z większą ilością sprzętu przez granicę Polski...
W Egipcie zdażyło mi się że poza prześwietleniem pan poprosił abym wyjął z podręcznego bagażu (torba fotograficzna) 70-200L i databank. Widocznie nie podobały mu się kable od databanku a z L zrobił sobie w wyobraźni bombę.
Poza tym zawsze miałem cały sprzęt przy sobie i nigdy nie było problemów. Statyw podobnie jak radzi muflon wsadzałem zawsze do walizki.
Zawsze wszystko latalo ze spzetu foto ze mna, w bagazu podrecznym. Negatywow tylko do bagazu nie wsadzalem i trzymalem przy sobie w kurtce. Przy przechodzeniu przez bramke z wykrywaczem metali wyjmowalem negatywy z kieszeni wraz z kluczami, mobilem i portfelem i wkladalem to zwykle do jakiegos koszyka do ewentualnego obadania recznego. Klisze nie szly wiec przez przeswietlarke.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Statyw mam zawsze w walizce, do samolotu chyba nie można go zabrać. To już jest chyba narzędzie niebezpieczne i mogliby pomyśleć, że chcesz nim sterroryzować samolot
No to kurcze odpada, wszystkie prezenty + ciuchy to troche wazy, a limit mam 20 Kg. wiec statyw zostanie w domu Wiec jestem w kropce, niby fajnie bo mniej noszenia, ale z drugiej strony bede musial na miejscu jakis statyw sobie zalatwic bo niektorych zdjec nie porobie (hmm, a moze worek z piaskiem poszukac na miejscu ?)...
Zamieszczone przez Kamila
Prześwietlali mi bagaż podręczny i nic się nigdy nie stało.
A karty mialas w torbie czy w aparacie ? Znalazlem opinie ze karty najlepiej trzymac w kieszeni..
Zamieszczone przez Kamila
Nie, ale chyba nie byłoby z tym problemu.
Wole nie ryzykowac, a swojego czasu czytalem na prfc ze tak sie zabezpieczali Ci co jechali do Egiptu...
I jeszcze jedno. Od czasu do czasu straznicy lotniskowi pytaja sie mnie czy mam cos przy sobie niebezpiecznego. Zwykle odpowiadam, ze karty kredytowe. Straznicy zwykle sie wowczas usmiechaja. Raz tylko jak lecialem z kolega, to na kontroli jak straznik zapytal sie - zupelnie na powaznie - dlaczego karty kredytowe sa niebezpieczne to kolega (co to rozne sztuki walki trenuje, a nawet szkolenia dla Gromu bodajze prowadzil) wyjasnil straznikowi, ze karta kredytowa o lekko zaostrzonej krawedzi gardlo mozna podciac + jakas historyjka o olowkach zaostrzonych, ktorymi zabic ludzi mozna) i straznik bardzo sie zdenerwowal. Koledze rewizje osobista zrobili i nie bylo wesolo, choc wszystko dobrze sie skonczylo. Zalecam tez wiec brac pod uwage czynnik ludzki przy przelotach, tj. co dowcipniejszych kolegow, ktorzy np. mogliby uskutecznic opowiesc o mozliwosciach ubijania pilotow duzymi L-kami. ;-)
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Limitem się tak bardzo nie przejmuj zazwyczaj miałem nadwagi 3-4 kg i nigdy nie było problemu. Poza tym możesz zawsze stanąć koło jakiejś pani co ma mały bagaż i powiesz że jesteście razem wtedy Ci zsumują.
Akurat ze statywem do tej pory leciałem tylko raz. Udało mi się, po pewnym "przekonstruowaniu" upchać 190-tkę do średniego plecaka, który na styk spełniał wymagania na bagaż podręczny. Jeśli jednak zdecydujesz się go nadać, to koniecznie nie osobno, ale upchany gdzieś w walizkę/dobrze zabezpieczony plecak, między ciuchy itp. Krążą legendy o tym, co personel wyprawia z bagażami a i ja sam czasem obserwując "życie lotniskowe" widzę jak są wyładowywane/przewożone itp.
Tego to mi nie musisz mowic, nie raz widzialem jak bagaze ladowaly na podlodze bo ktos nie przypial do wozka albo nie zlapal jak mu go "podawali"...
Zamieszczone przez muflon
Nie stwierdzono. Mój cały sprzęt wiele razy przechodził przez rentgena od bagażu ręcznego. Jednak uwaga: aparaty prześwietlające bagaż nadany są (ponoć) znacznie mocniejsze.
Na pewno sa mocniejsze, na dodatek niektore (a moze nawet wszystkie) zwiekszaja swoja moc jak nie moga sie "przebic" przez cos, dlatego radza zeby filmy miec przy sobie, ale to juz OT
Nawet jeśli, to co Zatrzymają Ci pilniczek dłuższy niż 10cm, ale na dwukilogramowy kawał żelastwa, którym można zabić nawet nie spojrzą
A czy nadal jest taka mozliwosc zeby "niebezpieczne" rzeczy zostawiac w kabinie u pilota ?
Ja nie. Ale jeszcze nie przejeżdżałem z większą ilością sprzętu przez granicę Polski...
Hmmm, w sumie to tylko z tym co mam w podpisie, wiec wcale nie duza
A czy nadal jest taka mozliwosc zeby "niebezpieczne" rzeczy zostawiac w kabinie u pilota ?
Jest o tym aktualnie wątek na p.r.lotnictwo - pomijając trolli niezadowolonych, że nie wszystko im wolno, jest też trochę przydatnych informacji W idealnym przypadku nadaje się takie rzeczy w kopercie jako bagaż - ale wnieść na pokład (czy to do kabiny, czy to dać stewardessie itp.) to z formalnego punktu widzenia raczej nie. Ale sporo zależy od aktualnego humoru obsługi.
Zalecam tez wiec brac pod uwage czynnik ludzki przy przelotach, tj. co dowcipniejszych kolegow, ktorzy np. mogliby uskutecznic opowiesc o mozliwosciach ubijania pilotow duzymi L-kami. ;-)
Albo ze w tej duzej lufie mam maly granatnik, ale spoko, jest zabezpieczony
W Egipcie zdażyło mi się że poza prześwietleniem pan poprosił abym wyjął z podręcznego bagażu (torba fotograficzna) 70-200L i databank. Widocznie nie podobały mu się kable od databanku a z L zrobił sobie w wyobraźni bombę.
Ale jakos dalu mu sie wytlumaczyc ze to nic groznego czy musiales rozkrecac ?
Aha, juz nie raz latalem a aparatami, ale przewaznie byly to malpki albo Zenit, a pytam sie dlatego ze to bedzie pierwszy raz z taka iloscia sprzetu
BTW przypomnialo mi sie jedno, raz jak lecialem i robilem zdjecia z lotu ptaka, poprosili mnie o schowanie aparatu "bo cyfrowki sa niebezpieczne dla urzadzen elektronicznych", no po prostu myslalem ze padne ze smiechu
BTW przypomnialo mi sie jedno, raz jak lecialem i robilem zdjecia z lotu ptaka, poprosili mnie o schowanie aparatu "bo cyfrowki sa niebezpieczne dla urzadzen elektronicznych", no po prostu myslalem ze padne ze smiechu
To czy są czy nie są niebezpieczne jest malo ważne. Jeśli regulamin tego zabrania, to masz wybór: stosować się do niego, albo nie lecieć.
Aczkolwiek z tego co pamiętam ostatni "teatrzyk" w samolocie, to chyba było powiedziane, że używanie urządzeń elektronicznych jest zabronione tylko w czasie startu/lądowania. Ale może to zależy od linii. Następnym razem słuchaj co mówią przy starcie i zastosuj się
Komentarz