Podroze ze sprzetem w samolocie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Polaco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1135

Zamieszczone przez skrzat
    Wczoraj wróciłem z Pragi i tam na Lonisku kazali mi wyjąć wszystkie obiektywy z bagażu podręcznego i z każdego Pani zdjemowała dekielek i patrzyła przez soczewki do środka Ale Pani była na tyle obeznana, że wiedziała, że dekielek od strony bagnetu się odkręca a nie ciągnie, a ten z góry łapie się za boczne "zatrzaski"
    Nigdy wcześniej nie doświadczyłem takiego przeszukania sprzętu na własnej skórze.
    A krecila pierscieniem ostrosci tak jak pisali w tym watku ?

Zamieszczone przez skrzat
    BTW moja żona miała w bagażu podręcznym dwie butelki 0,5l wody. Jedna z nich była już napoczęta i Pani kazała ją wyjąć i odkręciła i powąchała co w środku jest
    Nie sprobowala ?
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Komentarz

• skrzat
      Początki nałogu
      • 2004
      • 440

Zamieszczone przez Polaco
      A krecila pierscieniem ostrosci tak jak pisali w tym watku ?
      Nie, na szczęście nie kręciła

Nie sprobowala ?
      Bała się pewnie
      Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

O, a skoro już wątek się odświeżył, to ja się pochwalę (lub raczej ponarzekam). Otóż wbrew stronie producenta, Nature Trekker AW II nie mieści się w limitach bagażu podręcznego. Przy okazji wizyty na lotnisku w Zurichu przymierzaliśmy się do "druciaków" dwóch różnych linii, i mimo najszczerszych chęci wcisnąć się nie dało. Sam plecak jako taki pewnie by wszedł, ale te wszystkie "miękkości" z tyłu i uprząż kompletnie psują interes

No, ale MiniTrekker AW powinien juz wejść ;-)
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Polaco
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1135

Zamieszczone przez muflon
          No, ale MiniTrekker AW powinien juz wejść ;-)
          Jak bedziesz mial okazje przetestowac takie Mini Trekkera na lotnisku to bylbym bardzo wdzieczny.
          Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
          Troche moich knotow

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Jak bedziesz mial okazje przetestowac takie Mini Trekkera na lotnisku to bylbym bardzo wdzieczny.
            To będzie pierwsza rzecz jaką zrobię, gdy mi Sal go z Polski przywiezie

Komentarz

• Coronado
              Początki nałogu
              • 2005
              • 291

(a czy ktos by sie odwazyl nadac aparat ? ). I teraz pytanka:
              - Jak ze statywem, wiem ze niektorzy woza ze soba statywy, ale czy nie ma problemow w samolocie zeby go przewiesc ?
              Latam z torba Lowerpo Nature Trekker AW II wypchana mniej wiecej tym co w stopce. Nigdy zadnych problemow nie mialem (cos kolo 20 lotow przez Atlantyk). Skanuje razem z kartami. Swego czasu latalem jeszcze z filmami - wszystko do czulosci 800 jest bezpieczne. Powyzej moze cos sie stac ale i tak jest to malo prawdopodobne (mam na mysli noweczesne maszyny na lotniskach w Europie czy USA). Statyw zawsze mam w bagazu glownym.

Ostatnio mi sie juz nie chce ale bardzo duzo fotek robilem w samolocie (i przy starcie i ladowaniu i podczas lotu i nie bylo zadnego problemu).

Podejrzewam, ze jakby moje prostokatne filtry polowkowe wpadly w rece jakiegos szalenca w samolocie to moglby zrobic troche zamieszania...

Pozdrawiam
              Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
              Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Coronado, dwa pytania: czy nadajesz plecak foto, czy bierzesz do kabiny jako podręczny? (zakłądam, że to drugie, tylko się upewniam) Czy w plecaku masz może "pionowo" body z gripem? Mam niejasne podejrzenie, że u mnie to właśnie grip sporo dodaje, mimo że teoretycznie nie powiększa plecaka...

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

Ja raz przez niewiedze nadalem filmy w bagazu glownym (lot do Genewy) i odnosze wrazenie, ze im zaszkodzilo troche, albo lab potem je spieprzyl jakos.
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                  Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Coronado
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 291

Coronado, dwa pytania: czy nadajesz plecak foto, czy bierzesz do kabiny jako podręczny?
                    Do kabiny.

Czy w plecaku masz może "pionowo" body z gripem? Mam niejasne podejrzenie, że u mnie to właśnie grip sporo dodaje, mimo że teoretycznie nie powiększa plecaka...
                    Ja nie uzywam gripa. Problem za to mam taki, ze moj Lowepro ma strasznie duzo paseczkow i sznureczkow do regulacji i na dodatkowe akcesoria. Juz dwa razy w maszynie skanujacej sie zaczepily i jedna klamre mi wyrwalo. Mysle zeby wkrotce zamienic na Tamrac Expedition 7 - wyglada na bardziej "zgrabny" i ma budowe, ktora bardziej mi odpowiada. No i nie ma tyle tych sznurkow i paskow.

Pozdrawiam
                    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
                    Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez Coronado
                      Problem za to mam taki, ze moj Lowepro ma strasznie duzo paseczkow i sznureczkow do regulacji i na dodatkowe akcesoria.
                      Yup, to jest prawda. Aczkolwiek akurat na ten problem znalazłem patent(y):

- szelki odpiąć i schować do środka (tam gdzie jest to "coś" do regulacji uprzęży)
                      - pas biodrowy opiąć z przodu
                      - wszelkie paski i paseczki, owinąć wokół czego się da

Niestety na mój problem to wiele nie pomaga. Ale z czystej ciekawości spróbuję kiedyś bez zgripowanych body.

Komentarz

• Marfackib
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 169

Powiedzcie, jakie są limity tego bagażu podręcznego. Przeczytałem tu, że 20 kg. Ale czy jakieś wymiary też obowiązują. Konkretnie chodzi mi czy torba torba Lowepro Mini Mag AW może być jako bagaż podręczny.
                        20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Zamieszczone przez Marfackib
                          Powiedzcie, jakie są limity tego bagażu podręcznego. Przeczytałem tu, że 20 kg.
                          To zależy od linii, ale typowo jest to właśnie coś w okolicach 20kg. Ale taki np. Easyjet nie ma limitu - byle rozmiar był OK.

Ale czy jakieś wymiary też obowiązują.
                          W najlepszym przypadku ograniczeniem jest rozmiar skrytki nad głową Na lotnisku przy stanowiskach niektórych linii znajdziesz "druciaki" do sprawdzania, czy bagaż jest OK.

Konkretnie chodzi mi czy torba torba Lowepro Mini Mag AW może być jako bagaż podręczny.
                          Na moje oko bez problemów.

Tylko sprawdź przed lotem jak linia traktuje "bagaż podręczny". Ja się jeszcze z tym nie spotkałem, ale Sal swego czasu strasznie narzekał, że w Embraerach 145 LOTu bagaże podręczne też ładują do luku, już przy samym samolocie... Co samo w sobie może i ma uzasadnienie, ale takie rzeczy powinny być głośno i wyraźnie ogłaszane - a nie są.

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Ja się jeszcze z tym nie spotkałem, ale Sal swego czasu strasznie narzekał, że w Embraerach 145 LOTu bagaże podręczne też ładują do luku, już przy samym samolocie... Co samo w sobie może i ma uzasadnienie, ale takie rzeczy powinny być głośno i wyraźnie ogłaszane - a nie są.
                            Tylko te większe lądują w luku E145, ja swojego Mini Trekkera z aparatami + laptop w drugiej torbie bez specjalnych problemów zabrałem na pokład, z tym że leciało z 7 osób na krzyż ;-)
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Zamieszczone przez Krzychu
                              (..) z tym że leciało z 7 osób na krzyż ;-)
                              Taki jakby, ehem, istotny szczegół Weekendowe samoloty z/do Zurichu są "trochę" bardziej zatłoczone ;-)

Komentarz

• Krzychu
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 3611

Taki jakby, ehem, istotny szczegół Weekendowe samoloty z/do Zurichu są "trochę" bardziej zatłoczone ;-)
                                No niemniej jednak MiniTrekkera zmieściłem do schowka nad głową, mimo że małe są Tak więc fizycznie się mieści...
                                Pozdrowienia,
                                KZ
                                KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...