Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wczoraj wróciłem z Pragi i tam na Lonisku kazali mi wyjąć wszystkie obiektywy z bagażu podręcznego i z każdego Pani zdjemowała dekielek i patrzyła przez soczewki do środka Ale Pani była na tyle obeznana, że wiedziała, że dekielek od strony bagnetu się odkręca a nie ciągnie, a ten z góry łapie się za boczne "zatrzaski"
Nigdy wcześniej nie doświadczyłem takiego przeszukania sprzętu na własnej skórze.
A krecila pierscieniem ostrosci tak jak pisali w tym watku ?
Zamieszczone przez skrzat
BTW moja żona miała w bagażu podręcznym dwie butelki 0,5l wody. Jedna z nich była już napoczęta i Pani kazała ją wyjąć i odkręciła i powąchała co w środku jest
O, a skoro już wątek się odświeżył, to ja się pochwalę (lub raczej ponarzekam). Otóż wbrew stronie producenta, Nature Trekker AW II nie mieści się w limitach bagażu podręcznego. Przy okazji wizyty na lotnisku w Zurichu przymierzaliśmy się do "druciaków" dwóch różnych linii, i mimo najszczerszych chęci wcisnąć się nie dało. Sam plecak jako taki pewnie by wszedł, ale te wszystkie "miękkości" z tyłu i uprząż kompletnie psują interes
(a czy ktos by sie odwazyl nadac aparat ? ). I teraz pytanka:
- Jak ze statywem, wiem ze niektorzy woza ze soba statywy, ale czy nie ma problemow w samolocie zeby go przewiesc ?
Latam z torba Lowerpo Nature Trekker AW II wypchana mniej wiecej tym co w stopce. Nigdy zadnych problemow nie mialem (cos kolo 20 lotow przez Atlantyk). Skanuje razem z kartami. Swego czasu latalem jeszcze z filmami - wszystko do czulosci 800 jest bezpieczne. Powyzej moze cos sie stac ale i tak jest to malo prawdopodobne (mam na mysli noweczesne maszyny na lotniskach w Europie czy USA). Statyw zawsze mam w bagazu glownym.
Ostatnio mi sie juz nie chce ale bardzo duzo fotek robilem w samolocie (i przy starcie i ladowaniu i podczas lotu i nie bylo zadnego problemu).
Podejrzewam, ze jakby moje prostokatne filtry polowkowe wpadly w rece jakiegos szalenca w samolocie to moglby zrobic troche zamieszania...
Pozdrawiam
Coronado
Moja galeria: MyLightscapes.com
Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
Coronado, dwa pytania: czy nadajesz plecak foto, czy bierzesz do kabiny jako podręczny? (zakłądam, że to drugie, tylko się upewniam) Czy w plecaku masz może "pionowo" body z gripem? Mam niejasne podejrzenie, że u mnie to właśnie grip sporo dodaje, mimo że teoretycznie nie powiększa plecaka...
Coronado, dwa pytania: czy nadajesz plecak foto, czy bierzesz do kabiny jako podręczny?
Do kabiny.
Zamieszczone przez muflon
Czy w plecaku masz może "pionowo" body z gripem? Mam niejasne podejrzenie, że u mnie to właśnie grip sporo dodaje, mimo że teoretycznie nie powiększa plecaka...
Ja nie uzywam gripa. Problem za to mam taki, ze moj Lowepro ma strasznie duzo paseczkow i sznureczkow do regulacji i na dodatkowe akcesoria. Juz dwa razy w maszynie skanujacej sie zaczepily i jedna klamre mi wyrwalo. Mysle zeby wkrotce zamienic na Tamrac Expedition 7 - wyglada na bardziej "zgrabny" i ma budowe, ktora bardziej mi odpowiada. No i nie ma tyle tych sznurkow i paskow.
Pozdrawiam
Coronado
Moja galeria: MyLightscapes.com
Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
Problem za to mam taki, ze moj Lowepro ma strasznie duzo paseczkow i sznureczkow do regulacji i na dodatkowe akcesoria.
Yup, to jest prawda. Aczkolwiek akurat na ten problem znalazłem patent(y):
- szelki odpiąć i schować do środka (tam gdzie jest to "coś" do regulacji uprzęży)
- pas biodrowy opiąć z przodu
- wszelkie paski i paseczki, owinąć wokół czego się da
Niestety na mój problem to wiele nie pomaga. Ale z czystej ciekawości spróbuję kiedyś bez zgripowanych body.
Powiedzcie, jakie są limity tego bagażu podręcznego. Przeczytałem tu, że 20 kg. Ale czy jakieś wymiary też obowiązują. Konkretnie chodzi mi czy torba torba Lowepro Mini Mag AW może być jako bagaż podręczny.
Powiedzcie, jakie są limity tego bagażu podręcznego. Przeczytałem tu, że 20 kg.
To zależy od linii, ale typowo jest to właśnie coś w okolicach 20kg. Ale taki np. Easyjet nie ma limitu - byle rozmiar był OK.
Zamieszczone przez Marfackib
Ale czy jakieś wymiary też obowiązują.
W najlepszym przypadku ograniczeniem jest rozmiar skrytki nad głową Na lotnisku przy stanowiskach niektórych linii znajdziesz "druciaki" do sprawdzania, czy bagaż jest OK.
Zamieszczone przez Marfackib
Konkretnie chodzi mi czy torba torba Lowepro Mini Mag AW może być jako bagaż podręczny.
Na moje oko bez problemów.
Tylko sprawdź przed lotem jak linia traktuje "bagaż podręczny". Ja się jeszcze z tym nie spotkałem, ale Sal swego czasu strasznie narzekał, że w Embraerach 145 LOTu bagaże podręczne też ładują do luku, już przy samym samolocie... Co samo w sobie może i ma uzasadnienie, ale takie rzeczy powinny być głośno i wyraźnie ogłaszane - a nie są.
Ja się jeszcze z tym nie spotkałem, ale Sal swego czasu strasznie narzekał, że w Embraerach 145 LOTu bagaże podręczne też ładują do luku, już przy samym samolocie... Co samo w sobie może i ma uzasadnienie, ale takie rzeczy powinny być głośno i wyraźnie ogłaszane - a nie są.
Tylko te większe lądują w luku E145, ja swojego Mini Trekkera z aparatami + laptop w drugiej torbie bez specjalnych problemów zabrałem na pokład, z tym że leciało z 7 osób na krzyż ;-)
Komentarz