#4926 No dobra. Skoro cisza. To tak na siłę...
Załącznik 18929
Wersja do druku
#4926 No dobra. Skoro cisza. To tak na siłę...
Załącznik 18929
i uadnie wyszło
--- Kolejny post ---
Łódź znana przecież z tego że tam promile wiszą w powietrzu. I nie trzeba aż muzeum sztuki nowoczesnej jak w stolicy.
--- Kolejny post ---
Ładnie i żółto jak (tfu tfu) z Nikona :D
--- Kolejny post ---
W tych okolicznościach przyrody grzechem byłoby nie zrobić.
--- Kolejny post ---
ale złapany moment
--- Kolejny post ---
Ciężko czytać o tych technikaliach gdy takie coś na obrazie. Na flikrze u Ciebie już nieraz podziwiałem te kadry z tego szkła.
--- Kolejny post ---
Nie znam się to się wypowiem. Ładna dziewczyna i od razu dzień będzie lepszy :)
--- Kolejny post ---
W Łodzi to jednak umieją w slowlife tylko my tu w stolicy takie zaganiane.
@cybulski przejrzałeś w nocy ostatnie 150 stron tego wątku? :mrgreen:
Przeleciałem bo dawno nie zaglądałem tutaj :) trzeba prześledzić tfurczosc kolegów po fachu :) dość już o monitorach, trzeba wrócić do sedna.
--- Kolejny post ---
A trzeba wiedzieć, iż wolę przejrzeć ileś stron zdjęć niż przebijać się przez ściany tekstu nadwornych pisarzy :mrgreen:
Teraz mamy jakby nie było trochę oddechu od tfurczosci tekstowej... wiadomo, przez miesiąc?
kontynuujac pra-premiere Helwetow...
#4927. Scuol. zwyklym plebejskim 24-70/4 :)
Załącznik 18930
bo nikt nie potrzebuje nic więcej niż jotpega bo i po co? mój R5 to robi hiresa w jotpegu jakoś nigdy nie użyłem i pewnie nie użyję ot taka zabawa jak coś zrobić żeby ..., mógłbyjeszce kilka przykładów ale napiszę tylko że jestem nadal całkowicie i nieodmiennie zachwycony tym korpusem, to pisałem ja Jarząbek trener trzeciej klasy - no bo właściwie hires mi niepotrzebny 45 megapikseli wystarcza każdemu, a taki produkujący jotpega to już całkiem ;)
Osobiście w ogóle nie rozumiem po co niektórzy robią w raw+jpg. Po co te jpgi sobie włączają i to jeszcze ustawione w puszce na sRGB?
Jak chce sobie po pstrykac w jpgach to mam Fuji, aktualnie x100vi ale tam są te symulacje kolorystyczne ala analog do jpgow. Zawsze ustawiam i ustawiałem tam aby jpga mi robiło w AdobeRGB. Nigdy nie mogłem zrozumieć tej religii sRGB skoro można wziąć więcej, bo zapłaciłem. To tak jakby na matrycy 24mpix włączać sobie nie wielkość natywną a mniejszy obrazek small.
I te tłumaczenia że monitor u innych jest sRGB albo slabszy. No i co z tego że u innych taki skoro od zarania na macu notebuku i ajfonie u mnie było ciut lepiej widać. Tego starego Macbuka Pro mam od 2013 i wtedy już powoli nie kumałem tej religii sRGB. Nawet jeśli ten stary notebuk może na ekranie nie miał więcej gamutu to i tak lepiej widać bylo niż na łindołsach wtedy z grafiką i całkiem drogim monitorem na owe czasy.
Więc jpg nigdy u mnie nie istniał a już o zgrozo nigdy na lustrze w konfigu raw+jpg. A do dziś wielu tak robi, po jaki h?
No dobrze ale finalnie i tak oglądacie JPGi . ? Jeśli aparat sam z siebie wypluwa dobre JPGi to po co komplikować sprawę . I dlatego Raw+JPG , a czasem tylko JPG .
Dodatkowo nie każdy ma , nie każdy potrzebuje skomplikowany i płatny programy do obróbki zdjęć . W canonowskim DPP jeszcze coś zrobić można ale i tak Gimp daje dużo większe możliwości . Jedynie wyostrzenie lepiej i łatwiej ustawić w DPP . Firmowy program Sony to już kompletna bieda i , oprócz wyostrzenia , efekty są słabe .