Odp: pokaz zdjecie ktore lubisz
W takim razie zdradź, gdzie spotkać inne ptaki poza sikorkami, gołębiami, srokami i sójkami :P A tak serio - gdzie się wybieracie na focenie ptaków właśnie? Ok, mewy, łąbędzie, kaczki itp to wiadomo, ale jak Wy trafiacie takie okazy to ja nie wiem. W weekend np widziałem dzięcioła żółtego, odziwo siedział na ziemi, ale gdyby się mnie nie przestraszył, to bym go pewnie nawet nie zauważył :D a byłem od niego z 20-30m na pewno. Ptaki, to ciężki temat do focenia z wyjątkiem tych pływających właśnie, bo są powolne.
A nie zielony ? na luton mieszkasz?
Taki żółto-zielony był, ale z przewagą żółtego i raczej był to dzięcioł, bo coś tam rozpoznaję z grubsza ptaki. Nie, już dawno temu wróciłem z emigracji, tylko nie chce mi się zmienić w profilu :D
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ciężko o gatunek szybszy i bardziej ruchliwy.
To spróbuj kiedyś z jaskółkami...:mrgreen:
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
To spróbuj kiedyś z jaskółkami...:mrgreen:
Próbowałem nieraz i nawet czasami coś wychodziło, ale nastrzelać się trzeba, nie przymierzając, jak na wojnie :mrgreen:
Podstawą sukcesu jest szerokie pole obserwacji i minimum przeszkód terenowych. Jaskółkę można zacząć śledzić z dużej odległości, i raczej z dość dużej odległości się jej robi zdjęcia, natomiast sikorkę staramy się podejść na 3 m, a wtedy jej gwałtowne starty i lądowania nie dają szans na uchwycenie w locie, bo prędkości kątowe śledzenia są zbyt duże. Można tylko oczekiwać, że siądzie w konkretnym miejscu, nastawić wstępnie ostrość, skrócić ogniskową, przymknąć przysłonę, skrócić czas migawki, i walić serię już zanim ptak wystartuje, aby złapać go w powietrzu. Przy zbyt długiej ogniskowej i małej prędkości zdjęć seryjnych ptak zdąży opuścić kadr, zanim się mu zrobi zdjęcie, i lepiej strzelać w jpg niż w RAW, bo trzeba puszczać tak długie serie, że bufor się momentalnie zapycha (a to jeszcze zależy od aparatu). Raczej nie mam okazji, aby działać w ten sposób, bo poza wszystkim innym wymaga to użycia statywu, a ja rzadko z niego korzystam.
--- Kolejny post ---
Zdjęcie uzyskane taką metodą w czatowni u kumpla.
Załącznik 9879
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
W takim razie zdradź, gdzie spotkać inne ptaki poza sikorkami, gołębiami, srokami i sójkami [emoji14] A tak serio - gdzie się wybieracie na focenie ptaków właśnie? Ok, mewy, łąbędzie, kaczki itp to wiadomo, ale jak Wy trafiacie takie okazy to ja nie wiem. W weekend np widziałem dzięcioła żółtego, odziwo siedział na ziemi, ale gdyby się mnie nie przestraszył, to bym go pewnie nawet nie zauważył :D a byłem od niego z 20-30m na pewno. Ptaki, to ciężki temat do focenia z wyjątkiem tych pływających właśnie, bo są powolne.
Ja jeżdżę rowerem a potem udostępniam informacje co gdzie widziałem i słyszałem ptasiarzom samochodziarzom ;)
1. Trzeba dużo jeździć / chodzić po terenie i słuchać/patrzeć - większość odkryć to przypadek
2. Wymieniać się z innymi ptasiarzami
3. Wiedzieć z grubsza jakie środowisko dany ptak lubi i ew sprawdzać czy są.
I jeszcze należy dodać do tego dużo cierpliwości, liczonej w tygodniach i miesiącach.
1 załącznik(ów)