-
Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
Z pewną nieśmiałością zakładam ten temat.7DII jest w sprzedaży i jest w użytkowaniu na całym świecie,
więc wątek 7D2 zaprezentowany głównie teoretyczny już jest mniej aktualny.
Proponuję wzorem wątku o 5D3 w praktyce uruchomić ten.
IMHO
Fajnie byłoby ,gdyby zamiast szukania wad i krytykowania niedoskonałości tego aparatu
udałoby się stworzyć bazę dobrych fotek,porad i rozwiązań problemów.
Na poczatek zamiast zdjęć(pogoda foceniu nie sprzyja) porada w sprawie GPS.
Nie jest to najważniesza funkcja ,ale mnie się podoba.
Zewnętrzny odbiornik GPS jest narażony na obtarcia,obicia,uszkodzenia,
ciągle musiałem na na niego uważać.Ten wbudowany jest fajnym rozwiązaniem.
Ustawiłem co trzeba z interwałem co 15 minut(po co komu pozycja co 5 sekund ? ).
Godzinka zeszła ,a pozycji ani ,ani.
Przeszukałem net.Rozwiązanie:
ustawić uzyskiwanie pozycji co 1 lub 5 sekund.
Faktycznie GPS dał pozycję w 30 sekund.Myslę,ze po tym mozna przestawić na dłuzsze czasy.
Nie sprawdzałem ,bo na zewnątrz gorzej pi.. niż w kieleckiem :D .
-
Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
A co tu krytykować?:) Trzeba jednak trochę czasu z aparatem spędzić w terenie, aby to i owo zobaczyć. Wklejam jeszcze raz link z FP odnośnie 7dmkll, może się przyda;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
A co tu krytykować?:)
Oj tu się bardzo mylisz. Internet kipi od opinii specjalistów którzy na podstawie głebokich naukowych analiz zapewne też nie bez udziału transubstancjacji i telekinezy potrafią wydać wyrok na ten czy inny sprzęt. To może dotyczyć nawet sprzętu który jeszcze nie wszedł do produkcji, a co dopiero taki ktory jest już w sklepach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
transubstancjacji
Tego nie zażywałem :mrgreen: , warto ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
A co tu krytykować?:) Trzeba jednak trochę czasu z aparatem spędzić w terenie, aby to i owo zobaczyć. Wklejam jeszcze raz link z FP odnośnie 7dmkll, może się przyda;)
Kurczaki, linka nie wkleiłem:)
7D MKII -próby z iso - Technika - Fotoprzyroda.pl
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Oj tu się bardzo mylisz. Internet kipi od opinii specjalistów którzy na podstawie głebokich naukowych analiz zapewne też nie bez udziału transubstancjacji i telekinezy potrafią wydać wyrok na ten czy inny sprzęt. To może dotyczyć nawet sprzętu który jeszcze nie wszedł do produkcji, a co dopiero taki ktory jest już w sklepach.
Medycyna zna takie i podobne przypadki; określa je jako nieuleczalne:D, są samozwańczymi prorokami swoich czasów. Ich pozazmysłowe zdolności znajdują zastosowanie na każdą okoliczność, aby tylko być numero uno i mieć posłuch pomiędzy swoimi wyznawcami, by ci znów szerzyli jedyną i słuszną prawdę nie mając pojęcia, o czym mówią.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Tego nie zażywałem :mrgreen: , warto ?
Lepiej nie, bo zobaczysz szumy matrycy 7dmklll ustawionej na iso 100:D
-
-
7DII jest szybki w zapisie :mrgreen: , wiec karty też musza być szybkie.
Zestawienie kart CF i SD
-
Tak , tutaj potrzebna jest dobra,szybka karta pamięci.Ja ze swoim 7DMK2 używam Lexar CF Card 16 Gb 1066 x Professional UDMA 7.
Chodzi 'jak złoto" !!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek1961
Ja ze swoim 7DMK2 używam Lexar CF Card 16 Gb 1066 x Professional UDMA 7
To górna półka :lol: .Ja celuję w Kingstona 600x 32GB CF
-
-
Tv(Shutter Speed) 1/80
Av(Aperture Value) 5.6
Exposure Compensation -2/3
ISO Speed 640
Lens EF400mm f/5.6L USM
Focal Length 400.0mm
AF Mode One-Shot AF
Picture Style Standard
Sharpness 3
-
Bardzo ładny zielony wróbelek :D .
Nie mam takiego pod ręką więc zacząłem od czarnego , od ISO 3200 i krótszych czasów ,bo bydle jest szybkie.
2
3
jakoś czuję,że ten mój PP to jakiś taki przeciętny :? .
-
zysk, masz te foty w rawach?
-
-
Linki nie działają
O, teraz OK.
--- Kolejny post ---
Zysk, mam nadzieję, że się nie obrazisz bo to przecież Twój wątek ale w minutę pobawiłem się jednym plikiem i choć nie jestem żadnym mistrzem photoshopa to widziałbym to tak:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
mam nadzieję, że się nie obrazisz bo to przecież Twój wątek
To nie mój tylko siedemmarkdwa.
Właśnie miałem poprosić o inną obróbke.Twoja obróbka jest fajna,lepsza.
Myślę,że nie ma przeciwwskazań ,aby fotki zamieszczać w temacie zamiast linkować.
-
Mój ACR widzi to tak ;)
Jak często AF trafia?
-
Też fajniejszy PP niż mój.
Co do AF .Chyba za mało fotek zrobiłem aby wyrokować opinie .
A zresztą nie mam takich kwalifikacji :lol: .
Pies biegł bardzo szybko w moim kierunku a AF sie wyrabiał.
Pierwsze wnioski:tu miałem ustawiony strefowy AF.W tym konkretnym przypadku ,to źle
bo aparat łapał ostrość na źblach trawy a nie nosie psa.
A AF też miałem na 5 ustawieniu, to w przypadku tego ruchu raczej źle bo
o jest raczej ptasie ustawienie na niebie.
Powinno być raczej na 3 ,natychmiastowe ostrzenie.
Jeszcze jedna fotka z dzisiejszych"badań w terenie" :lol:
-
Mnie ciekawi jak wygląda sprawa z celnością przy całej serii, tzn czy np waląc seria do psa (powiedzmy 10 sztuk) czy wszystkie foty są 100% w celu czy np 7 ostre tak jak trzeba a resztą już mniej lub bardziej chybiona ?
-
U mnie na NEC P232W na propozycji obróbki - Fotopstryczek zafarb na zielono. Na propozycji kolegi Zysk podbicie kanału czerwonego widoczne najbardziej w środkowej części kadru (na wysokości klatki psa).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
U mnie na NEC P232W na propozycji obróbki - Fotopstryczek zafarb na zielono. Na propozycji kolegi Zysk podbicie kanału czerwonego widoczne
Wierzę bardziej Twojemu monitorowi niż swojemu ekranowi :lol: .
Inna sprawa: grzebiąc w styl obrazów mogłem ustawić ten ,który ma wszystko na maxa: od nasycenia po kontrast
i tym zepsuć fotke.
-
Testy na lotnikach
8
9
10
-
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
U mnie na NEC P232W na propozycji obróbki - Fotopstryczek zafarb na zielono. Na propozycji kolegi Zysk podbicie kanału czerwonego widoczne najbardziej w środkowej części kadru (na wysokości klatki psa).
Zmartwie Cię troszkę, widzę to samo na tablecie za 500 zł ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Zmartwie Cię troszkę, widzę to samo na tablecie za 500 zł ;-)
Trzeba coś uzgodnić: zganiamy jakość fotki na:
-body
-obiektyw
-PP
albo marudzimy :D .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Trzeba coś uzgodnić: zganiamy jakość fotki na:
-body
-obiektyw
-PP
albo marudzimy :D .
Tak patrzę na zdjęcia z tego aparatu i są bardzo fajne. Mowa oczywiście o jakości AF. Kupiłem MKIII i jeszcze nią miałem okazji testować a ten w 7 MKII ponoć sprawniejszy :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Kupiłem MKIII i jeszcze nią miałem okazji testować a ten w 7 MKII ponoć sprawniejszy
Odnoszę wrażenie,że AF w 7DII jest zdecydowanie szybszy/stabilniejszy(chociaz to dopiero pierwsze testy),
ponieważ jest mój stały punkt "mewowy".
Porówuję z Pentaxem k-5 +Sigma 50-500 IS,5DIII+100-400L i teraz 7DII+100-400L
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Odnoszę wrażenie,że AF w 7DII jest zdecydowanie szybszy/stabilniejszy(chociaz to dopiero pierwsze testy),
ponieważ jest mój stały punkt "mewowy".
Porówuję z Pentaxem k-5 +Sigma 50-500 IS,5DIII+100-400L i teraz 7DII+100-400L
Może być, dla mnie i tak skok jakości w porównaniu z MKII i classica którego nadal mam jest spory. 7 MKII dopracowali mocno co cieszy :-)
-
-
Też używam zewnętrznego GPS na puszce i też mnie denerwuje.
Czytałem porównanie i autor pisał, że jednak skraca znacznie czas pracy do następnego ładowania aku w 7D2
Jak (na wyjazdach) mam wszystko włączone, to co dziennie rano zmieniam "paluszek" w GP-E2
zysk
Próbowałeś nosić GPS osobno i potem w kompie, w Map Utility, zsynchronizować pozycje ?
Ustawić czas w puszce przy pomocy GPS, odpiąć GPS i schować do plecaka
Po powrocie wgrać do Map Utlity zdjęcia z body i drogę z GPS
Podobno się da uzyskać dobrą dokładność pozycji
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Próbowałeś nosić GPS osobno i potem w kompie, w Map Utility, zsynchronizować pozycje ?
Zewnętrznego GPS używałem z Pentaxem K-5.Nie próbowałem nosić osobno ,bo miał kapitalną zaletę:
uproszczoną nawigację.Robiłem fotkę,zaznaczałem ją jako bazę.Będąc gdziekolwiek mogłem znaleźć
kierunek do tego miejsca gzie była zrobiona ta fotka.Dwukrotnie się przydało :lol: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Mnie ciekawi jak wygląda sprawa z celnością przy całej serii, tzn czy np waląc seria do psa (powiedzmy 10 sztuk) czy wszystkie foty są 100%
Tak to chyba tylko w Erze :mrgreen: .
Po kilku dniach testów i zabawy:
AF jest bardzo sprawny.Wiekszym problemem jest ustawienie właściwego trybu oraz pola wyboru AF.
W przypadku zgłupiałego psa na spacerze:
można zdecydować na każdy z 6 trybów za chwilę każdy może być nieaktualny.
Subiektywnie: różnice są spore w pracy AF pomiędzy trybami..
ale ogólnie szybki jest i precyzyjny.
-
-
Jak tak patrzę na te zdjęcia to naprawdę nabieram ochoty na nową siódemkę. Chyba zacznę na nią oszczędzać. Na tą chwilę brakuje mi jakieś 6 tysięcy :)
-
Ostatnie marne ;) mk1 plus budżetowe 70-200/4 bez IS robiło sto razy lepsze. I nawet na CB można to znaleźć.
-
Zysk udowadnia że to wybitny aparacik.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Zysk udowadnia że to wybitny aparacik.
:roll:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Ostatnie marne mk1 plus budżetowe 70-200/4 bez IS robiło sto razy lepsze
:roll:
No i tego się obawiałem:
zamiast jakiejś dyskusji pomiędzy użytkownikami i radami:
krytyka zamieszczonych fotek.
Zamieszczam ,aby innych zachęcić do dzielenia się doświadczeniami.
Postrzeganie możliwości sprzętu poprzez moje fotki ,co co najmniej:głupota.
Po drodze sa przecież: umiejetności,obiektyw .. itd .
-
Ale ja nie krytykuję. Po prostu staram się dostrzec różnicę 3k pln pomiędzy mk1 i mk2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Ale ja nie krytykuję. Po prostu staram się dostrzec różnicę 3k pln pomiędzy mk1 i mk2.
Tylko niepotrzebnie na podstawie moich fotek ,.To bład, jesli naprawdę chcesz mieć dużo obiektywnych opinii,
bo moje obiektywne nie są.
Jest już kilkaset stron ,które te różnice pokazują oraz opinie posiadaczy 7D i 7DII.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Tylko niepotrzebnie na podstawie moich fotek ,.To bład, jesli naprawdę chcesz mieć dużo obiektywnych opinii,
bo moje obiektywne nie są.
Jest już kilkaset stron ,które te różnice pokazują oraz opinie posiadaczy 7D i 7DII.
No właśnie coś w tym stylu miałem napisać. Zysk, nie obraź się proszę, ale.... jeśli ten aparat robi takie zdjęcia w rękach kogoś kto fachowcem w ptasiej fotografii nie jest, to ja wierzę że jak się dostanie w "lepsze" ręce ( nie mówię że moje ) wtedy naprawdę pokazuje na co go stać.
Zresztą... już przeprowadziłem pierwszą, przedwstępną rozmowę z żoną :) Wygląda na to że przydałoby się fajne światełko w najbliższy weekend :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
nie obraź się proszę, ale.... jeśli ten aparat robi takie zdjęcia w rękach kogoś kto fachowcem w ptasiej fotografii nie jest
He,he :mrgreen: ,ja nie jestem fachowcem od żadnej dziedziny fotografii,fotografuję , bo lubię.
Cudze fotki podobają mi sie lub nie,czasem pochwalę lub zganię ,ale nigdy nie przez pryzmat używanego sprzętu :roll: .
-
No i 7DII zawitał na pokładzie :) Powiem tak.... Jeśli ktoś wyraża niepochlebne opinie o tym aparacie dla mnie będzie od dzisiaj znaczyło to tylko tyle, że nigdy nie miał go w rękach.
-
Gratuluję :) Zanosi się na udany tandem z 400/5.6?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Gratuluję :) Zanosi się na udany tandem z 400/5.6?
Tak udany że mówiąc wprost nie wyobrażam sobie żeby mogło być lepiej. Tego nie da się opisać, to trzeba spróbować samemu :) Mówię o pracy AF. A jakość obrazka.... No na pewno zdecydowanie bliżej 6D niż 60D. Pomimo pogody w jaką nikt normalny zdjęć nie robi kilka wyszło naprawdę fajnie. A ISO 3200, przy dobrym naświetleniu, czyściutkie jak łza. I jeszcze jedno. Współpraca z konwerterem. Mam Kenko 1.5. AF pracuje minimalnie wolniej niż bez konwertera. Trafia idealnie. Czego chcieć więcej ? :)
-
Trochę praktyki. Nie jest to żaden test, bo wszyscy wiedzą, że zdjęć robić nie potrafię. Co widać na załączonym obrazku, są one krzywe, przepalone i Velvet (do pupy).
Dzięki uprzejmości znajomego pstryknąłem sobie wczoraj kilka fotek i powiem jedno. Canon 7D2 to zajefajny aparat do sportu. AF wymiata i jego mnogość konfiguracji AF do sportu może przyprawić o zawrót głowy.
Kolega powtarza już na 3-cim, kolejnym meczu, że cały czas się uczy. Jak ktoś ma kasę na jego zakup, to nie ma co się zastanawiać, bo lepiej można tylko z 1DX. Krótko mówiąc po tych kilku minutach nie chciałem już oglądać swojego 7D1.
Do brzegu.
Dwa zdjęcia na dwóch 7D - mkI i mkII, pod kątem szumów. Nie zagłębiałem się w ustawienia na markII (np optymalizacja jasnych partii obrazu itd). W moim 7D1 wszystkie redukcje zawsze mam wyłączone (bo nie będzie mi czarna skrzynka mówić co jest dla mnie lepsze).
Surowe z wołarki bez żadnej ingerencji:
ISO 3 200, t-1/800s, F=200mm, f/3,2. Ostatnie to crop 100% wycinek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Tak udany że mówiąc wprost nie wyobrażam sobie żeby mogło być lepiej. Tego nie da się opisać, to trzeba spróbować samemu :) Mówię o pracy AF. A jakość obrazka.... No na pewno zdecydowanie bliżej 6D niż 60D. Pomimo pogody w jaką nikt normalny zdjęć nie robi kilka wyszło naprawdę fajnie. A ISO 3200, przy dobrym naświetleniu, czyściutkie jak łza. I jeszcze jedno. Współpraca z konwerterem. Mam Kenko 1.5. AF pracuje minimalnie wolniej niż bez konwertera. Trafia idealnie. Czego chcieć więcej ? :)
A to Kenko masz raportujące (czyli z 11-oma "igiełkami" styków w bagnecie) czy nie (wtedy tylko 8)?
P.S. Widzę, że jest już też wersja DGX z chipem, więc możliwości jest jeszcze więcej...
Pytam, bo mam wersję Teleplus MC DG 1.5x
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
A to Kenko masz raportujące (czyli z 11-oma "igiełkami" styków w bagnecie) czy nie (wtedy tylko 8)?
P.S. Widzę, że jest już też wersja DGX z chipem, więc możliwości jest jeszcze więcej...
Pytam, bo mam wersję Teleplus MC DG 1.5x
Na moim jest osiem styków. Pełna nazwa - C-AF 1.5x Teleplus MC DG czyli chyba ten sam co Twój. Z 6D działa tylko w One Shot i trochę wolniej, z siódemką działa we wszystkich trybach AF a szybkość porównałbym do Canona 100-400 na 60D czyli naprawdę nieźle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Na moim jest osiem styków. Pełna nazwa - C-AF 1.5x Teleplus MC DG czyli chyba ten sam co Twój. Z 6D działał tylko w One Shot i trochę wolniej, z siódemką działa we wszystkich trybach AF a szybkość porównałbym do Canona 100-400 na 60D czyli naprawdę nieźle.
OK, dzięki, ten sam. W takim razie może go sobie zostawię jeszcze, choć w drodze jest już 1,4 TC III. No ale z tym ostatnim to nominalnie tylko punkt środkowy i przyległe. A jak jest z celnością AF na tym Kenko??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Trochę praktyki. Nie jest to żaden test, bo wszyscy wiedzą, że zdjęć robić nie potrafię. Co widać na załączonym obrazku, są one krzywe, przepalone i Velvet (do pupy).
Dzięki uprzejmości znajomego pstryknąłem sobie wczoraj kilka fotek i powiem jedno. Canon 7D2 to zajefajny aparat do sportu. AF wymiata i jego mnogość konfiguracji AF do sportu może przyprawić o zawrót głowy.
Kolega powtarza już na 3-cim, kolejnym meczu, że cały czas się uczy. Jak ktoś ma kasę na jego zakup, to nie ma co się zastanawiać, bo lepiej można tylko z 1DX. Krótko mówiąc po tych kilku minutach nie chciałem już oglądać swojego 7D1.
Do brzegu.
Dwa zdjęcia na dwóch 7D - mkI i mkII, pod kątem szumów. Nie zagłębiałem się w ustawienia na markII (np optymalizacja jasnych partii obrazu itd). W moim 7D1 wszystkie redukcje zawsze mam wyłączone (bo nie będzie mi czarna skrzynka mówić co jest dla mnie lepsze).
Surowe z wołarki bez żadnej ingerencji:
ISO 3 200, t-1/800s, F=200mm, f/3,2. Ostatnie to crop 100% wycinek.
pod wzgledem motywu ( leciutko na lewo od centrum) to mk 1 jest zdecydowanie lepszy ;-)
jesli chodzi o szumy to:
pomierzylem je na tych samplach swiadom ze to jpg
poziom szumu na mk 2 wychodzi 6,65%
na mk1 - 8,76%
a wiec mk2 jakby szumial o ok 25% mniej.
pytanie jest , ale nie chce mi sie w to bawic , trzebaby sprawdzic na rawach - czy przez obrobke da sie te roznice zniwelowac bez straty rozdzielczosci - tzn na ile nizsze szumy mk2 sa wynikiem obrobki ( zawsze jest juz w aparacie ) na ile wlasnosci matrycy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
OK, dzięki, ten sam. W takim razie może go sobie zostawię jeszcze, choć w drodze jest już 1,4 TC III. No ale z tym ostatnim to nominalnie tylko punkt środkowy i przyległe. A jak jest z celnością AF na tym Kenko??
Kupiony od Zysk-a ? :)
A co do Kenko. Zarówno z 6D jak i z 7DII trafia bardzo dobrze. Zresztą z 60D też. Problem z Kenko jest tylko jeden. Przy zdjęciach typu ptak kołujący na bardzo dużej wysokości ( nie mówię o stu metrach tylko znacznie więcej ) lepiej go ściągnąć bo sama 4-setka trafi zdecydowanie lepiej. Może z siódemką będzie lepiej. Nie próbowałem jeszcze.
Dodam tylko że z siódemką działają wszystkie punkty AF.