-
fotografia wnętrz pomoc w wyborze obiektywu, 2 rok szukam sam nie wiem czego
Mam już zamówione dwa szkła po przeczytaniu kilku tematów na forum, posłuchaniu wskazówek. Należę do grona osób interesujących się pięknem fotografii ale bez wielkich oszczędności i dlatego mogę być dla większości męczący bo przecież były podobne tematy, zapoznałem się z nimi ale i tak chciałbym w czasie teraźniejszym nawiązać kontakt z użytkownikami sprzętu, fotografami specjalizującymi się właśnie w danym temacie zawodowo, którzy pomogą w wyborze właściwego narzędzia.
Canon E fS 10-22mm f/3.5-4.5 USM używa ktoś do zdjęć wnętrz, krajobrazów lub jakiś innych tematów?
od dłuższego czasu waham się nad zakupem
AT-X 116 PRO DX AF 11-16 mm f/2.8
ale na optyczne przeczytałem kilka negatywnych komentarzy, na pewnym forum fotograficznym (nie jestem pewien czy mogę napisać nazwę) przeczytałem bardzo ciekawy temat o niej, widziałem zdjęcia wykonane z użyciem właśnie tosi.
-
Odp: fotografia wnętrz pomoc w wyborze obiektywu, 2 rok szukam sam nie wiem czego
jak wnętrza ZAWODOWO to tak musisz użyć statywu w krajobrazie statyw to również podstawa, więc moim zdaniem nie ma co się pchać w tokinę, która daje jedynie światło i mniejszy zakres imho. ja sam używam sigmy, ale z czystym sumieniem mogę polecić canona 10-22. nie szukaj szkła przez kolejny rok bo Ci okazje i kadry uciekają;) bierz canona i ciesz się nowym szkłem.
i tak zaraz przyjdą Ci, którzy powiedzą, że tokina to, tokina tamto. ale co ja tam wiem, nie focę za-wo-do-wo.
-
Odp: fotografia wnętrz pomoc w wyborze obiektywu, 2 rok szukam sam nie wiem czego
ja tez nie foce zawodowo ale do cropa mialem tokine i byl to strzal w 10
teraz tez mam tokine;)
-
do wnętrz w zasadzie jest jedna linia obiektywów.... TS-E lub jego Samyangowski odpowiednik.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ja tez nie foce zawodowo ale do cropa mialem tokine i byl to strzal w 10
teraz tez mam tokine;)
Dokładnie.
Badałem temat i wybrałem Tokinę 116 PRO wer.II. Sprzedałem, bo zainteresowałem się sportem i słoik leżał bezużytecznie. Są użytkownicy, którzy piszą o nim "genialne szkło" i zajmują się zawodowo fotografią po 25 lat.
-
co byś nie wybrał będzie Ci potrzebny porządny statyw. Zarówno do wnętrz jak i krajobrazów będziesz domykał przysłonę, więc czy f/2.8 jest Ci koniecznie potrzebne? sam sobie odpowiedz.
Najlepsze obiektywy do wnętrz to tak jak napisał zanussi TS-E, tylko trochę drogie :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lukaszfatyga
widziałem zdjęcia wykonane z użyciem właśnie tosi.
Zakładam, ze przejrzałeś również pewną ilosć zdjęć z C10-22.
Tu masz choćby 95 tys. przykładowych fotek:
https://www.flickr.com/groups/efs1022/pool/
Jeżeli te fotki Cie rozczarowują to po prostu jesteś dobry i potrzebujesz poważniejszego sprzętu - choćby TS.
Miałem przez kilka lat C10-22 i byłem bardzo zadowolony z ostrości w rogach i prostoliniowości - zrobiłem nim sporo zdjęć krajobrazu ale także obiektów technicznych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
co byś nie wybrał będzie Ci potrzebny porządny statyw. Zarówno do wnętrz jak i krajobrazów będziesz domykał przysłonę, więc czy f/2.8 jest Ci koniecznie potrzebne? sam sobie odpowiedz.
Najlepsze obiektywy do wnętrz to tak jak napisał zanussi TS-E, tylko trochę drogie :mrgreen:
posłuchałem jan pawlak i kupiłem statyw Manfrotto COMPACT ACTION + 496RC2 + poziomniczka wkładana do sanek lampy błyskowej + RC 6
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Zakładam, ze przejrzałeś również pewną ilosć zdjęć z C10-22.
Tu masz choćby 95 tys. przykładowych fotek:
https://www.flickr.com/groups/efs1022/pool/
Jeżeli te fotki Cie rozczarowują to po prostu jesteś dobry i potrzebujesz poważniejszego sprzętu - choćby TS.
Miałem przez kilka lat C10-22 i byłem bardzo zadowolony z ostrości w rogach i prostoliniowości - zrobiłem nim sporo zdjęć krajobrazu ale także obiektów technicznych.
piękne
--- Kolejny post ---
Dziękuję wszystkim, Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM zwycięzca :)
-
I bardzo dobry wybór. Nie jestem znawcą ani alfą i omegą, ale używam tego obiektywu praktycznie codziennie ( zawodowo - zdjęcia wnętrz ) i sprawdza się doskonale :)
-
możecie wyczyć laikowi, dlaczego przy pytaniu o obiektyw 10-22 do wnętrz polecacie TS-E z których najrótszy to 17mm?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ogurek
możecie wyczyć laikowi, dlaczego przy pytaniu o obiektyw 10-22 do wnętrz polecacie TS-E z których najrótszy to 17mm?
nie wszyscy polecaja.
ja nie widze w ogole sensu w fotografii cyfrowej , dlatego ze zbiezne linie prostuje sie w trakcie obrobki w ciagu sekund doslownie.
w fotografii analogowej praktycznie byl niezastapiony , choc teoretycznie tez sie dalo w trakcie wywolywania wyprowadzic zbieznosci , ale nie bylo to takie latwe.
-
Może ktoś wyppowiedzieć się co użyć do ff w kontekście zdjęć architektury - dokładnie to wnętrz? (małych jak łazienka, pokoik dziecięcy)
Budżet niezbyt wielki dlatego zastanawiam się nad
- Samyang 14mm - w sumie nie jest mi potrzebny AF, jest szeroko, są profile do korekcji - nic mi nie przeszkadza a ponoć fajne szkło jak za tą cenę?
- Sigma 12-24 - tutaj wersja I i II - cenowy rozrzut duży, jak z rozrzutem jakościowym? jest szerzej i tutaj obawiam się mocno o zniekształcenia
- Odziwo testowałem 16-35 canona wersja II - kompletny niewypał (wineta duża, nie ostre na najszerszym) a cena kosmiczna
- Canon 17-40 - nie testowałem, ale trochę wąsko to 17mm..
Ktoś jakieś propozycje? mówię głównie o używkach. Na chwilę obecną najbardziej rozważam samyanga.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
FrancisBegbie
Może ktoś wyppowiedzieć się co użyć do ff w kontekście zdjęć architektury - dokładnie to wnętrz? (małych jak łazienka, pokoik dziecięcy)
Budżet niezbyt wielki dlatego zastanawiam się nad
- Samyang 14mm - w sumie nie jest mi potrzebny AF, jest szeroko, są profile do korekcji - nic mi nie przeszkadza a ponoć fajne szkło jak za tą cenę?
- Sigma 12-24 - tutaj wersja I i II - cenowy rozrzut duży, jak z rozrzutem jakościowym? jest szerzej i tutaj obawiam się mocno o zniekształcenia
- Odziwo testowałem 16-35 canona wersja II - kompletny niewypał (wineta duża, nie ostre na najszerszym) a cena kosmiczna
- Canon 17-40 - nie testowałem, ale trochę wąsko to 17mm..
Ktoś jakieś propozycje? mówię głównie o używkach. Na chwilę obecną najbardziej rozważam samyanga.
Z tych propozycji które wymieniłeś polecam 17-40. Przy tego typu zdjęciach używa się przysłon 8-13 więc nie ma sensu kupować 16-35. Najlepiej jednak zainwestować w TS-E polecam zacząć od 24mm. Jęzeli będziesz miał pytania w kwesti 17-40, ts-e 24mm II, Ts-e 17 mogę pomóc.
-
Tamron 15-30 f2.8 i koniec tematu, no chyba, że ca ciężko lub za drogo.
-
Mam 17-40L i Samyanga 14
Prawie 2 lata zajęła mi decyzja którego się pozbyć - co pewien czas chciałem jeden z nich sprzedać i za każdym razem inny. Wygrał canon ze względu na uniwersalność (zoom) i możliwość zastosowania filtrów.
Co nie zmienia faktu, że samyang jest jaśniejszy, szerszy i dużo ostrzejszy od canona.
-
To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie.
Chciałbym się podłączyć pod ten temat i zapytać czy SIGMA 15-30 Aspherical IF EX nadaje się do zdjęć małych pomieszczeń?
-
-
Może też być Canon 8-15/4L oczywiście ustawiony na 15mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Supeł
To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie.
Chciałbym się podłączyć pod ten temat i zapytać czy SIGMA 15-30 Aspherical IF EX nadaje się do zdjęć małych pomieszczeń?
ze statywu raczej.
-
Ktoś wspomina, że perspektywę można prostować w komputerze - owszem można, ale trzeba robić kadr ze sporym zapasem, a po skropowaniu plik wychodzi dużo mniejszy poza tym, obiektyw TS-E produkuje obrazek zupełnie charakterystyczny tylko la konstrukcji shift - spróbujcie uzyskać te krzywizny i rozciągnięcia pierwszego planu w komputerowym sofcie :)