-
[Monika_Mieszkowicz]Początek
Witam!
Od jakiegoś czasu interesuje się fotografią, ale dopiero dzisiaj zarejestrowałem się na forum. Chciałabym dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy i nauczyć się czegoś przy okazji.
Wstawiam parę swoich zdjęć i chciałabym abyście napisali co o nich sądzicie. Każdy komentarz nawet ten krytyczny będzie zadowalający, ponieważ będę wiedziała co robię źle i co powinnam poprawić.
1.
2.
3.
4.
-
Odp: Początek
No :) można powiedzieć daleka droga przed Tobą , ale każdy z nas tak zaczynał :)
i bez urazy :)
pozdrawiam:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
No :) można powiedzieć daleka droga przed Tobą , ale każdy z nas tak zaczynał :)
i bez urazy :)
pozdrawiam:)
Od czegoś trzeba zacząć [emoji2]
-
Zacznij od edycji tytułu galerii;) Ładny motyl na dwójce. :)
-
1 widzę że da się wyciągnąć dużo dużo więcej
2 tak samo daj więcej życia w to zdjęcie
3 zwykłe foto z wakacji nic specjalnego
4 nic w tym nie widzę
jak napisał italy "No można powiedzieć daleka droga przed Tobą , ale każdy z nas tak zaczynał
i bez urazy "
Odpal Rawy i wyciągaj z foty tyle ile się da ;)
Powodzenia
-
Coś nam się pani Monika wystraszyła:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Coś nam się pani Monika wystraszyła
Treba być bardziej:gruboskórnym niż delikatnym na forach a po krytyce ,nawet leciutkiej :roll: ,
niektórzy nie potrafia się podnieść :confused: .
-
Odp: [Monika_Mieszkowicz]Początek
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Treba być bardziej:gruboskórnym niż delikatnym na forach a po krytyce ,nawet leciutkiej :roll: ,
niektórzy nie potrafia się podnieść :confused: .
Z tą gruboskórnością bym nie przesadzał. Trafiają tu osoby bez większego doświadczenia w fotografii, które jednak chcą się rozwijać. Piszę o osobach, dla których lustrzanka była świadomym wyborem, a nie o konsumentach, którzy kupują, bo mają kasę na lepszy czy gorszy sprzęt w nadziei, że ich zdjęcia zyskają na jakości, będą ciekawsze, itp. Niejako słowo " galeria" zobowiązuje do umieszczania zdjęć spełniających pewne kryteria zarówno stylowe jak i techniczne, więc niektórzy faktycznie powinni poczytać, potrenować i wstawić zdjęcia do oceny i gdy produkcja nadaje się do prezentacji, niech zakładają galerię. Niestety w każdym hobby trafiają się ludzie z zapałkami i kupką siana:).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Z tą gruboskórnością bym nie przesadzał. Trafiają tu osoby bez większego doświadczenia w fotografii, które jednak chcą się rozwijać. Piszę o osobach, dla których lustrzanka była świadomym wyborem, a nie o konsumentach, którzy kupują, bo mają kasę na lepszy czy gorszy sprzęt w nadziei, że ich zdjęcia zyskają na jakości, będą ciekawsze, itp. Niejako słowo " galeria" zobowiązuje do umieszczania zdjęć spełniających pewne kryteria zarówno stylowe jak i techniczne, więc niektórzy faktycznie powinni poczytać, potrenować i wstawić zdjęcia do oceny i gdy produkcja nadaje się do prezentacji, niech zakładają galerię. Niestety w każdym hobby trafiają się ludzie z zapałkami i kupką siana:).
słowiczek - dobre
-
Motylek ładny, 3 zrobiłbym w HDR, może wydłużył nieco czas żeby rozmyć wodę. Niebo troszkę przepalone. Może poczekał na jakiś fajny motyw na wodzie, ew. wykonał to zdjęcie wczesnym rankiem albo o zachodzie.
-
-
Nie wystraszyła tylko nie miała czasu wchodzić na forum a poza tym byłam na wycieczce szkolnej i z dostępem do internetu był pewien problem.
A co do krytyki to ona mi nie przeszkadza. Piszcie co myślicie, ja nie będę miała wam niczego za złe. Ja dopiero zaczynam I wiem ze moje zdjęcia są kiepskie, ale od czegoś trzeba zacząć. Dlatego zarejestrowałam się na forum żeby się czegoś dowiedzieć w teorii i wykorzystać to w praktyce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
A co do Twojej wypowiedzi to jako amator nie znalazłam innego podfora gdzie mogłabym umieścić swoje początkowe zdjęcia. Swoją lustrzankę I pierwszy obiektyw kupiłam za swoje zarobione pieniądze, więc taki komentarz o kasiastych rodzicach był trochę nie na miejscu. Ale nie będę oceniać.
-
A teraz dodam parę fotek które udało mi się zrobić podczas wyjazdu i parę z wakacji. Oglądajcie i komentujcie. Bądźcie krytyczni, mnie to nie boli.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
-
Monika, ważne że masz odwagę i chcesz pokazać swoje fotografie.Jedni Ci tu dowalą ostro, inni mniej,ale uwierz mi wyjdzie Ci to na dobre:) pozdrawiam i trzymam kciuki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Monika, ważne że masz odwagę i chcesz pokazać swoje fotografie.Jedni Ci tu dowalą ostro, inni mniej,ale uwierz mi wyjdzie Ci to na dobre:) pozdrawiam i trzymam kciuki :)
Ale ja to wszystko jak najbardziej rozumiem. Tylko miałam nadzieję, że co niektórzy widząc pierwsze dwa zdania na początku postu trochę inaczej będą patrzeć na to wszystko :)
-
!Dla wyjaśnienia!
Cytat:
Zamieszczone przez
Monika_Mieszkowicz
A co do Twojej wypowiedzi to jako amator nie znalazłam innego podfora gdzie mogłabym umieścić swoje początkowe zdjęcia. Swoją lustrzankę I pierwszy obiektyw kupiłam za swoje zarobione pieniądze, więc taki komentarz o kasiastych rodzicach był trochę nie na miejscu. Ale nie będę oceniać.
Nie ma żadnych zasad dotyczących stopnia zaawansowania /że tak to nazwę/ zdjęć tu zamieszczanych. Galerie są zarówno dla tych co chcą się uczyć jak i dla tych co chcą prezentować swój dorobek więc komentarz kolegi jest zupełnie nie na miejscu.
-
Ja już widzę dużżżżą różnicę:)
5. szkoda ze nogi uciętę :)
6. może kadr ciut bliżej
7.podoba mi się :) zdjęcie:) jedynie za jasno od strony lewego ucha
8. paprochy do usunięcia i wyczyszczenie matrycy
9.żeby to morze miało poziom
10.wszystkie wady obiektywu wyszły gdy pod słońce, i znów linia wody ucieka w lewo, wywaliłbym to słonce
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Ja już widzę dużżżżą różnicę:)
5. szkoda ze nogi uciętę :)
6. może kadr ciut bliżej
7.podoba mi się :) zdjęcie:) jedynie za jasno od strony lewego ucha
8. paprochy do usunięcia i wyczyszczenie matrycy
9.żeby to morze miało poziom
10.wszystkie wady obiektywu wyszły gdy pod słońce, i znów linia wody ucieka w lewo, wywaliłbym to słonce
Zdjęcie czy może dziewczyna na zdjęciu? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Monika_Mieszkowicz
Zupełnie nie o to mi chodziło w tym komentarzu. Źle oceniłaś treść. Po prostu są tacy ludzie i tyle, natomiast nie odnosiło się to bezpośrednio do ciebie. Natomiast tylko ty wiesz, czego chcesz od fotografii, jeżeli to - jak pisałem - świadomy wybór, to trafiłaś na jedno z najbardziej twórczych i czasem wkurzających hobby, pozdrawiam:)
-
To dziękuję bardzo za wyjaśnienie :) ja nie chce sobie robić wrogów na tym forum bo niektórzy siedzą tutaj już masę czasu. Mogłam wybrać inne hobby, ale akurat to od dłuższego czasu siedziało mi w głowie i zachciałam bardziej wejść w temat i zobaczyć czy wyjdzie ze mnie chociaż jakiś nędzny fotograf :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Monika_Mieszkowicz
Zdjęcie czy może dziewczyna na zdjęciu? :)
zdjęcie :) a modelka urocza:)
-
Czyli wycieczka się udała, ogólnie ciekawy set, bw przypominają mi produkcje analogowe, przyjemne w odbiorze, ciekawa obróbka i sam kadr na 10.
-
-
A mam pytanko co do zdjęcia 10. Może ktoś będzie potrafił mi wyjaśnić jak krowie na rowie :) dlaczego w miejscu gdzie styka się woda z piaskiem jest taka malutka plamka jakby tęcza. To wina źle padającego słońca czy ja coś nie tak ustawiłam?
Proszę o pomoc, bo zauważyłam , że czasami wyskakuje mi takie niespodziewane zjawisko na moich zdjęciach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Monika_Mieszkowicz
A mam pytanko co do zdjęcia 10. Może ktoś będzie potrafił mi wyjaśnić jak krowie na rowie :) dlaczego w miejscu gdzie styka się woda z piaskiem jest taka malutka plamka jakby tęcza. To wina źle padającego słońca czy ja coś nie tak ustawiłam?
Proszę o pomoc, bo zauważyłam , że czasami wyskakuje mi takie niespodziewane zjawisko na moich zdjęciach.
Blink. Sloneczko na obiektywie robi takie cuda :-)
-
Nr 10 zbyt artystyczne jak dla mnie :).
Nr 8 tak jak pisał @italy można pomyśleć o czyszczeniu matrycy. Nie są to chyba paprochy, a raczej plamki. Tak czy inaczej trzeba przymknąć przysłonę do 22÷27, albo 32 i zrobić jakieś zdjęcie testowe jasnego nieba.
A z fotografią już tak jest, że albo ma się oko. Albo wystarczy łapać chwilę i robić zdjęcia sportowe :).
-
tę kropkę (blik) można usunąć w PS (lub zostawić jako efekt)
coś takiego zawsze widać w wizjerze przed zrobieniem fotki (zalecana "czujność")
galeria ciekawie się rozwija, oby tak dalej
powodzenia!
-
Bliki czasem są wadą, a czasem zaletą, zwłaszcza w tle, popstrykasz, zobaczysz:)
-
5 wyretuszował bym to ufo ;)
6 najlepsze na ta chwile
prosze wyczyść matryce
-
Nawet nie zauważyłam tego ufo :) ale dziękuję!
-
Kolejne :
11.
12.
13.
14.
15.
:)
-
Spodobało mi się 11 zdjęcie, więc w przerwie w pracy postanowiłem przedstawić autorce wątku po moim photoshopie :
http://s27.postimg.org/3o9v3byrn/retouched.jpg
Jeśli zdjęcie będzie w formacie raw, efekt może być całkiem niezły. Wiem, trochę pojechałem, to tak dla zabawy :lol:
-
Wydaje mi się, że twarz jest trochę za jasna, ale może to tylko moje widzimisie ;) dziękuję bardzo za poświęcenie czasu i pokazanie mi innej wersji tego zdjęcia. :D
-
Chociaż jakby nie patrzeć światełko z lampionu powinno dawać światło na twarz :)
-
13 chyba poruszone, ale pomysł ok.14 i 15 bardzo fajne kontry, zwłaszcza 14, chociaż osobiście cyknąłbym jakieś 10-15 minut później, miałabyś ładniejszą tarczę słoneczną. Ładne to:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Monika_Mieszkowicz
Chociaż jakby nie patrzeć światełko z lampionu powinno dawać światło na twarz :)
zgadza się jest za jasna, ale za tu u ciebie za ciemna :/ pomysł dobry ale wykonanie słabe. Prawa strona kadru za jasna jak dla mnie
Jeśli masz rawa to poproszę, zobaczymy co można z tego wyciągnąć.
-
Takie moje amatorskie uwagi, może nie są zbyt przyjemne - to przepraszam.
Ogólnie pstryki.
14 - 15 przeszkadza słońce i zbyt przepalone - do rodzinnego albumu, albo do szuflady,
13 - nie zachęca do oglądania ani wieży, ani jej zdjęcia,
12 - nie zgadłem co ma być tematem - niebo czy przechylone drzewa, zapodziała się gdzieś równowaga,
11 - z pomysłem, ale obróbka leży i tło nieciekawe, można to poprawić w PS/PSE. Rozmyć tło, doświetlić buzię, podostrzyć pierwszy plan.
-
-
W przyszłym tygodniu kolejna dawka zdjęć :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Monika_Mieszkowicz
W przyszłym tygodniu kolejna dawka zdjęć :D
czekamy, ale tym razem proponuje portret na spokojnie zrobić
-
Tym razem będzie natura w jesienny poranek :)
-
Tak jak obiecałam. Nowy tydzień, nowe zdjęcia. Oglądajcie i oceniajcie :)
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
-
Okrutnie zaszumione i nieostre albo jakaś fatalna kompresja.
-
wszystkie kosz. ale następnym razem będzie lepiej:)
pozdrawiam :)
-
Większość zdjęć z tego seta wygląda wygląda ciekawie, ale widać techniczne potknięcia. Jest to normalne u początkującego (początkującej :) ), tym niemniej musisz mieć świadomość tego, co jest nie tak, aby eliminować błędy. Spójrz na 16-stkę, temat wdzięczny, nawet ładnie ujęte, ale po obróbce zdjęcie wygląda jak złożone z puzzli i to psuje całość. Troszkę mało zieleni. Problem z mniejszą lub większą skalą widoczny jest na każdym zdjęciu. Koniecznie poczytaj o obróbce i rób zdjęcia w formacie raw. Musisz też wiedzieć co nieco na temat głębi ostrości, czasem jej brak aż kłuje w oczy( 23,24,19). 20 baja. Ale jakość leży... Ważne, że coś widzisz, że chcesz. bo jak będziesz chciała, to się nauczysz
Looknij tu:
Głębia ostrości dla początkujących - Szeroki Kadr
Poradnik: Długie czasy naświetlania w praktyce - Poradniki - pozostałe - Swiatobrazu.pl
temat obróbki zdjęć i dlaczego raw jest bardzo szczegółowo opisany na naszym forum, pozdrawiam:)
-
-
-
Zdjęcia jak zdjęcia.
Bardzo (na prawdę) fajna dziewczyna na 7
reszta zdjęć ot taka.
Ostatni zestaw z golfem...ech...
Może dlatego mi się nie podoba że nie cierpię tego auta.
-