No to mamy nowy aparat dla fotografow sportu.... Specyfikacja na canonrumuors.com
Wersja do druku
No to mamy nowy aparat dla fotografow sportu.... Specyfikacja na canonrumuors.com
Może jeszcze tu,
Unveiled: Canon EOS 7D Mark II | explora
Co rzec. Mocna rzecz. Zobaczymy jak bedzie sie spisywal.
Canon długo nie wypuści czegoś podobnego z matrycą APS-C
to już chyba "łabędzi śpiew" C jeśli chodzi o modele wyższej klasy z taką matrycą
Aparat ma kilka przydatnych dla mnie drobiazgów np. powiązanie pomiaru punktowego z punktem AF czy ostrzenie centralnym punktem dla f/8. Z drugiej strony 70d jako ersatz poprzedniej wersji 7d zdążył już mnie przyzwyczaić do korzystania z ruchomego ekranu czy Wi-Fi, nie wspominając o mniejszym ciężarze samego korpusu.
A tutaj znajdą coś dla siebie wszyscy ci, którzy nie lubią suchego tekstu:
Canon U.S.A. : EOS 7D Mark II Feature
No ciekawie to wygląda. Trochę mnie zaskoczyli przyznam.
A t wciąż mała matryca..... Ptasiarze się ucieszą
Canon EOS 7D Mark II First Impressions Review: Digital Photography Review
Patrząc po tabeli porównawczej można dojść do wniosku, że dziś w fotografii tak naprawdę ciężko o jakieś spektakularne innowacje.
Najlepsza propozycja od czasow 5D3 :). Na papierze wyglada obiecujaco, mam nadzieje, ze tak tez bedzie w praktyce.
Mam wrażenie, że to zdanie dotyczy głównie Canona. To mistrzowie w przepakowywaniu istniejącej technologii w nowe produkty. Tymczasem inni producenci dwoją się i troją, żeby zrobić coś nowego. Zobacz choćby Samsunga NX-1, tam jest sensor z ISOCELL i BSI, o innych atrakcjach nie wspominając (np. 4K)...
Canon i Apple to diametralnie różne firmy pod każdym względem. Jeśli miałbym konserwatyzm i cwaniactwo Canona porównać z jakąś inną firmą, to wybrałbym Toyotę. Tyle, że Ci ostatni mają napęd hybrydowy i za moment (2015) ogniwa paliwowe. A gdzie jest innowacyjność Canona w ciągu ostatnich np. 5 lat? Dual Pixel? :lol:
Gdybym tylko uzywal cropa. Swietna puszka. Ciekawi mnie teraz 5dmk4 pytanie kiedy, bo plotek nawet jak na lekarstwo.
Potwór z Loch Ness i 7D mark II sorry ale nie mogłem się powstrzymać :)
https://www.youtube.com/watch?v=OAJBbrGs6JY#t=192
Mnie bardziej interesuje ile toto będzie kosztowało u nas? To że ma clean HDMI to już wiem, teraz czy przerywa nagrywanie po 30 minutach bez karty? Jak wygląda skalowanie w video? W sumie zastanawiam się czy sobie nie zrobić prezentu?
"Ograniczenie długości pliku wideo w aparatach nie jest związane z przegrzewaniem się czegokolwiek, ale z ITA (Information Technology Agreement), czyli porozumienie w sprawie technologii informatycznych. To âOniâ nałożyli takie ograniczenie i nie za bardzo chcą z tego rezygnować.
Dokładniej rzecz ujmując ITA ustala, że jeśli dane urządzenie elektroniczne jest w stanie zapisać materiał dłuższy niż 29 minut i 59 sekund to automatycznie staje się kamerą, a nie aparatem fotograficznym. Co za tym idzie taki sprzęt musi być droższy gdyż na kamery obowiązuje inna â wyższa stawka celna na produkty trafiające do Unii Europejskiej, czyli również Polski. W związku z tym producenci aparatów fotograficznych, jeśli chcą się posługiwać nazwą aparat fotograficzny i tak naprawdę dostarczając nam go taniej muszą wprowadzać to ograniczenie"
Ograniczony czas nagrywania wideo w lustrzankach
USA $1799, przewidywany termin rozpoczęcia wysyłki do klienta został ustalony na 17 listopada 2014.
No to u nas tak z 7200 PLN jak nic. Jak znam życie to niektórzy sprzedawcy pewno jeszcze tę cenę podbiją.
Bardzo dobra relacja prosto z targów Photokina:
Canon EOS 7D Mark II - specyfikacja i pierwsze wrażenia | Fotoblogia.pl
czy ja dobrze widzę ???? cwanon w końcu umożliwił nagrywanie 50 klatek w full hd ??????? :shock: :shock::shock:
Ja bym się jeszcze tak nie cieszył, rozdzielczość może być interpolowana.
Tak samo nie wiadomo czy w wideo piksele są uśredniane (patrz 5D3) czy pomijane linie (pozostałe tańsze puszki).
Do póki puszka nie trafi w odpowiednie ręce, nie dowiemy się wiele na jej temat.
Z aktualnych sampli na optycznych wynika, że ma problemy z AF :lol:
To było do przewidzenia, że w obliczu premiery cena będzie z kosmosu. Nadeszła chwila kiedy nowy crop jest droższy od nowego FF . Masakra :(
Podoba mi się ten aparat.Szkoda,że nie potrzebuję 2 body :? .
Trochę lipnie, że nie dali ruchomego ekranu, bo to w obecnej chwili powinien być standard według mnie, tym bardziej w aparacie tej klasy.
Powiem szczerze, że trochę mam mieszane uczucia, bo z jednej strony pewnie w tej cenie w której będzie sprzedawany kupimy spokojnie 6D a jak będzie nawet droższy niż 6D to nawet wolałbym dołożyć do 5D III, albo znowu z drugiej strony jeżeli ma być APS-C to 70D by styknął.
Poczekamy do pierwszych testów jak się sprawuje na wyższych ISO.
Ciężki będzie orzech do zgryzienia.
Dla mnie to też w sumie wada. Natomiast jak priorytetem była wytrzymałość i niezawodność no to nie ma rady :(.
Co do ceny to bardzo bym się nie sugerował tym co wiemy w tej chwili. Docelowo stawiam że jednak będzie poniżej 6D. Ja bym sobie najchętniej zrobił prezent pod choinkę ;). Mam nadzieję że do tego czasu cena się ustatkuje.
Specyfikacja bajeczna, ale jeśli obrazek będzie taki jak poprzednicy to moim skromnym zdaniem nie ma sensu ta premiera.
Po co super szybkość i inne bajery jak obraz końcowy będzie kiepskiej jakości.
niech se wsadza w.... szafe ta matryce, niestety nie widze sensu zmiany mk1, chyba ze kogos jara szybsza seria i nie wiadomo poki co czy lepszy AF... (pewnie lepszy ale czy bedzie przepasc?)
Ciekawe jaką cenę rzucą w Polsce... W USA w przed premierze (odbiór w listopadzie) $1800, czyli +/- 5850zł... Myślę, ze mogą 6,5K zaśpiewać
Cenę nowego 7D mkII obstawiałem na 2 000$. Jest 1 800. Za 700$ oszczędności można się pomęczyć z 70D, który nie ma tak wypasionego AF i gałkologii, ale matryca pewnie jest identyczna. A to podstawa w aps-c.
Gdyby 6D miał 7kl/s, to odpowiedź jest prosta :).
Sugerowana cena oraz specyfikacja Canon'a tutaj.
Świetny dla ludzi fotografujących profesjonalnie, niejednokrotnie w bardzo trudnych warunkach i używających głównie teleobiektywów. Do przyrody i sportu crop w takiej postaci ma sens. Jeśli chodzi o dslr Video sprawa wygląda podobnie i mam wrażenie, że canon znowu namiesza na tym polu podobnie jak po wejściu filmowania w 5dmkII :) W ogóle odnoszę wrażenie, że firma najbardziej rozwija się w tą stronę - matryce Dual-Pixel, wiekszość nowych obiektywów z IS a niektóre nawet z silniczkiem STM. Jeśli ktoś foci głównie ludzi, reportaż, portret, fashion, krajobraz, reklamę itp. to moim zdaniem crop już dawno nie ma sensu. Stąd ogólne zdziwienie w necie, że wypuścili tak zaawansowany aparat z matrycą APS-C w 2014r.
Choć w nowych premierach canona niestety nie znajduję nic dla siebie na pewno nie mam odwagi krytykować. W przeszłości poczynania tej firmy mimo, że często wydawały się bezsensowne wyznaczały całkowicie nowe trendy na rynku.
Bardzo fajna puszka na którą wiele osób długo czekało. Widzę tu nadal sami piewcy FF ale zrozumcie, że są ludzie którzy potrzebują takiego af i szybkostrzelności nawet kosztem jakości obrazka. W końcu to 60% ogniskowej gratis w stosunku do FF i to w takiej fotografii przytody czy sportu jest bardzo ważne. Stosowanie TC na FF to rozwiązanie gorsze niż właśnie konkretny crop.