-
Oszust obecny na OLX.pl
Witam.
Piszę tutaj aby ostrzec innych użytkowników portalu CB i OLX.pl którzy wystawiają swoje sprzęty.
Zadzwonił do mnie facet podający się za osobę: Mateusz FIK
nr tel. 789338165
Zamieszkały we Wrocławiu ul. Curie-Skłodowskiej
(zapewne dane były fałszywe)
Chodzi mi tutaj o przedstawienie metody działania.
Gość dzwoni i proponuje zakup obiektywu/puszki za cenę która wystawiona , minus opłaty za przesyłkę. Wciska kit, że szkło lub puszka mu się uszkodziła a potrzebuje tego pilnie na kolejne zlecenie. Wysyła potwierdzenie z EuroBank-u , oczywiście łudząco podobne do oryginału. Problem jest w tym, że w moim przypadku zapomniał zmienić daty na potwierdzeniu, przez co widniała jeszcze data lipcowa. Tak czy siak, prosi o szybką wysyłkę i o informacje czym zostało wysłane i jaki nr listu przewozowego. (nie narzuca formy wysyłki).
Proszę o rozwagę ;)
a moderatorów o przeniesienie do odpowiedniego działu jeśli nie trafilem ;)
-
Odp: Oszust obecny na OLX.pl
Sposób stary, róznica taka, że najwyraźniej w krajowym wykonaniu a nie gdzieś z Anglii lub Nigerii
-
Kiedyś jakiś gość w Polsce tak właśnie wynajął lot helikopterem, pilnie, szybko, wysłał potwierdzenie przelewu, a potem okazało się, że kasa nie wpłynęła :mrgreen:
-
Muszę tylko dodać że gość chyba jest ustawiony typowo na sprzęt foto , bo zadawał dość konkretne pytania co do szła w stylu "Czy to IS 1 czy IS 2" (70-200) , "czy pierścienie chodzą z oporem" , "który rok produkcji" , "czy przednia soczewka ma jakieś rysy". Także może niedługo zacznie działać również tutaj... (nie daj Boże).
-
niech sobie działa gdzie chce, nikt rozsądny nie powinien wysłać sprzętu dopóki po zalogowaniu się na swoje konto bankowe
nie zobaczy wpływu środków... wysyłanie na podstawie "potwierdzenia przelewu" otrzymanego na maila to naiwność
jak komuś tak bardzo pilnie zależy - wystarczy powiedzieć żeby poszedł do oddziału banku w którym mamy konto
i dokonał wpłaty bezpośredniej - wtedy środki pojawią się na koncie natychmiast...
-
Poza tym jest coraz więcej przelewów online, płaci się bodaj 5 zł ale środki są w ciągu kilku minut.
-
Dlatego z zasady nigdy nie wysyłam przed pojawieniem się kasy na koncie, proste i skuteczne ;).
-
Witam ,
potwierdzam obawy adriana8891 odnośnie oszusta dzwoniącego z nr 789338165. Wczoraj zadzwonił do mnie facet właśnie z tego numeru , podając sie za Przemysława Krupę z Wrocławia z ul. Bolesława Drobnera. Mówi mi , że jego "mamusia" ma pojutrze urodziny i on chce kupić jej kozaki , które ja wystawiłam na tablicy. wysyła mi potwierdzenie przelewu z Euro Banku , pogania mnie mówiąc , abym szybko wysłała i podała mu nr przesyłki. Nie zrobiłam tego na szczęście ! Teraz juz nie odpowiada na wysłane przeze mnie meile..... Oszust na 100% . Ale wyłudza nie tylko sprzęt fotograficzny . Wszystko jak leci , co ma jakąś wartość do sprzedania....
pozdrawiam serdecznie
Jagoda
-
Ehhhh.... tak, jak pisze "adawro", coraz częściej (głównie) na allegro piszą na maila osoby z wysp i Nigerii i proponują atrakcyjne ceny, a nawet zgadzają się na podaną przez Ciebie kwotę (nawet jak jest z kosmosu). Zasada jest prosta. On robi fikcyjny przelew, z drugiego konta podszywa się pod bank i pisze, że pieniądze są w depozycie banku do momentu, kiedy się nie wyśle nr listu przewozowego. Wtedy jak się to uczyni to oszust próbuje doić ile wlezie i pisze teksty typu, że "wszystko pięknie, tylko musisz jeszcze przelać w depozyt poprzez Western Union równowartość przedmiotu, ponieważ bank potrzebuje uwiarygodnić osobę sprzedającą, jeżeli to uczynisz bank zwolni pieniądze z depozytu i całośc przeleje na Twoje konto". Masakra... człowiek, człowiekowi wilkiem :/ A najgorsze jest to, że ludzie się na to nabierają :/
-
jak można się na to nabrać. to jest dla mnie niepojęte.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
jak można się na to nabrać. to jest dla mnie niepojęte.
Dla mnie też prawdę rzekłszy. Miałem do czynienia z takimi ofertami. Krótkie żołnierskie ;) stwierdzenie; jak tylko kwota pojawi się na koncie to natychmiast wysyłka, z reguły zamykały sprawę.
Raz gość był namolny i wysyłał mi potwierdzenia potwierdzeń, certyfikaty i uwiarygodnienia, no to mu powiedziałem że nie ma sprawy, sprzęt jest spakowany i mogę mu wysłać zdjęcie paczki gotowej do wysyłki nawet przy drzwiach :mrgreen:. Nie wiem czemu ale chyba miał słabe poczucie humoru bo zamiast pieniędzy dostałem bluzgi :lol:.
A i ci ludzie mają zawsze jakieś nieprawdopodobne kłopoty z przelewami ;). To im coś nie przeszło, proszą jeszcze raz o numer konta, coś jest nie tak z internetem, z serwisem bankowym; lista nieszczęść które ich spotyka jest długa i barwna ale jedno jest wspólne niemoc w zrealizowaniu przelewu. To powinien być bardzo czytelny sygnał że coś jest nie tak.
-
Można by to zgłosić na Policję. Ale oni i tak nic z tym nie zrobią. Sorry taki mamy klimat. Zresztą najpierw musieliby ustalić do jakiej sieci należy numer, potem ustalić skąd dzwoni. Heh. Chociaż adres wysyłki jest pewnie prawdziwy. Starczyłoby się tam zgłosić.
-
Trzeba gosciowi odpisac: "Właśnie wysłałem radiowozem, za chwilę powinien być u Ciebie" :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Trzeba gosciowi odpisac: "Właśnie wysłałem radiowozem, za chwilę powinien być u Ciebie"
Niestety oni są czują bezkarni :/
-
Czują się bezkarni, ale tylko do momentu kiedy wpadną :(
W takich wypadkach tylko przezorność zalecam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Chociaż adres wysyłki jest pewnie prawdziwy.
Zazwyczaj jest to adres tzw. "słupa".
-
Oszust może też poprosić o wysyłkę na paczkomat. Wtedy nawet można szarpnąć się na wysyłkę i wysłać cegłę czy kilo ziemniaków ;]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
boniek82
Oszust może też poprosić o wysyłkę na paczkomat. Wtedy nawet można szarpnąć się na wysyłkę i wysłać cegłę czy kilo ziemniaków ;]
Żałuję, że tu nie ma opcji "Lubię to" ;)
-
Jak to, przecież w W11 tak szybko namierzają numer i delikwenta :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kalatos
Jak to, przecież w W11 tak szybko namierzają numer i delikwenta :D
O kur.. , jaki awatar!! :D Lubie To!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamillos
Ehhhh.... tak, jak pisze "adawro", coraz częściej (głównie) na allegro piszą na maila osoby z wysp i Nigerii i proponują atrakcyjne ceny, a nawet zgadzają się na podaną przez Ciebie kwotę (nawet jak jest z kosmosu). Zasada jest prosta. On robi fikcyjny przelew, z drugiego konta podszywa się pod bank i pisze, że pieniądze są w depozycie banku do momentu, kiedy się nie wyśle nr listu przewozowego. Wtedy jak się to uczyni to oszust próbuje doić ile wlezie i pisze teksty typu, że "wszystko pięknie, tylko musisz jeszcze przelać w depozyt poprzez Western Union równowartość przedmiotu, ponieważ bank potrzebuje uwiarygodnić osobę sprzedającą, jeżeli to uczynisz bank zwolni pieniądze z depozytu i całośc przeleje na Twoje konto". Masakra... człowiek, człowiekowi wilkiem :/ A najgorsze jest to, że ludzie się na to nabierają :/
Temat mi jest o tyle dobrze znany, że ostatnio koleżanka miała taką sytuację. Koleś ze Szkocji był zainteresowany jej aparatem, wartym 100 zł. Oszust dawał za niego 200 zł. Za wysyłkę zapłaciła 120 zł, a potem je@#$bany jeszcze chciał ją na drugie tyle gotówki naciągnąć. Dopiero Pani w WU otworzyła jej oczy. Wygooglowała oba maile, z którego pisał oszust (jego i rzekomo banku) i wszystko było jasne. Podszywał się pod kilkanaście adresów. Jak poszła na policję, to powiedzieli jej że szanse (pomimo adresów wysyłki) sa bardzo małe, a współpraca z policją z innymi krajami raczej w takich przypadkach nie wchodzi w grę - mała szkodliwość czynu.
Gdyby w grę wchodziła większa kwota to by się nawet poleciało do UK ;)
Ostatnio jak sprzedawałem 6D to miałem kilka takich "propozycji". W jednym przypadku to nawet zażądałem cenę 8500 tys. zł... Oszust zgodził się bez mrugnięcia okiem :D
-
-
Ja też mam ostatnio takie propozycje na zakup mojego sprzętu. Tylko nie miałem pojęcia, że proceder jest aż tak bardzo rozpowszechniony. Pierwsza sytuacja dotyczyła obiektywu 400/5.6 . Rano zaglądam na maila, a tu obiektyw sprzedany. Od razu zapala się lampka. Nikt nie spytał szerzej o stan, nie targował się. Okazało się, że ktoś przejął konto na allegro i poprosił o wysyłkę do UK. Szybko zgłosiłem sprawę, konto zostało zablokowane, prowizja za sprzedaż umorzona i wystawiłem obiektyw raz jeszcze. Teraz sprzedaję 7D z opcją kup teraz. Na ostatnie 4 zapytania o aparat, 3 okazały się próbami oszustwa. Trochę mnie przeraża skala tego procederu. Ja jestem już mocno wyczulony na tym punkcie, ale ten wątek jak i inne podobne powinny być przestrogą dla przyszłych sprzedających.
-
Witam.
Piszę tutaj aby ostrzec innych użytkowników portalu OLX.pl Oszust, który wyłudza kasę i usuwa konta. Podaje dane i linki do aktualnie trwających aukcji na olx.pl:
Tablet Samsung Galaxy Tab S SM-T805 LTE gwar 2l Wysoka KamieĹska ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl)
AIRPRESS HK650 kompresor sprÄĹźarka 10bar 270l 400V Wysoka KamieĹska ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl)
nr konta bankowego na które życzy sobie wpłat: 35 1090 0075 4172 2310 7124 8878
maile: mistarz.1980@wp.pl, madej.1981@wp.pl
Gościu podaje fałszywe dane Rafał Madej adres również fałszywy: Wysoka Kamieńska 11
--- Kolejny post ---
Zapomniałem o nr tel: 727 278 267 oraz 727 278 271
-
chyba kolejny miszcz, który przedpłacił na OLX....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mateusz53
nr konta bankowego na które życzy sobie wpłat: 35 1090 0075 4172 2310 7124 8878
maile:
mistarz.1980@wp.pl,
madej.1981@wp.pl
Gościu podaje fałszywe dane Rafał Madej adres również fałszywy: Wysoka Kamieńska 11
--- Kolejny post ---
Zapomniałem o nr tel: 727 278 267 oraz 727 278 271
Gość proponuje - jako pierwszą opcję - odbiór osobisty...gdzie tu oszustwo?
Dodatkowo przy tablecie jest FV z Polkomtela z danymi nabywcy....
-
Jak sprzedawałem swoje body na popularnym serwisie aukcyjnym otrzymywałem podobne propozycje, ba - nawet otrzymywałem potwierdzenia wpłat i wyboru opcji wysyłki sygnowane przez allegro, oczywiście podrobione. Sprawę przekazałem wyżej i usunęli konto typa. Trzeba być czujnym .
-
A kto normalny placi hajs po kilku mailach czy telefonach. Ile razy mozna walkowac to samo, ludzie sami sie prosza zeby ich okradac.. echh.
Wysylka za pobraniem ze sprawdzeniem zawartosci lub allegro a najlepiej odbior osobisty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
A kto normalny placi hajs po kilku mailach czy telefonach. Ile razy mozna walkowac to samo, ludzie sami sie prosza zeby ich okradac.. echh.
Wysylka za pobraniem ze sprawdzeniem zawartosci lub allegro a najlepiej odbior osobisty.
Ludzie są leniwi, ostatnio miałem fazę na sprzęt sportowy, zmieniałem, sprzedawałem i byłem w szoku, że po paru minutach rozmowy ludzie nie chcą, żadnego allegro ani nic z tych rzeczy. No, ale ja w tym przypadku stałem po lepszej stronie barykady. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
busz
Ludzie są leniwi, ostatnio miałem fazę na sprzęt sportowy, zmieniałem, sprzedawałem i byłem w szoku, że po paru minutach rozmowy ludzie nie chcą, żadnego allegro ani nic z tych rzeczy. No, ale ja w tym przypadku stałem po lepszej stronie barykady. ;)
Też unikam sprzedaży na allego bo w tym chorym kraju skarbówka może się doczepić do wszystkiego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
Gość proponuje - jako pierwszą opcję - odbiór osobisty...gdzie tu oszustwo?
Dodatkowo przy tablecie jest FV z Polkomtela z danymi nabywcy....
Zatem spróbuj się na ten odbiór umówić, a jeszcze przed tym poproś o zdjęcie całej faktury.
Nagle okaże się, że zarówno jedno jak i drugie jest niemożliwe do spełnienia.
-
Niedawno sprzedawałem stary aparat.
Nabywca poprosił, aby wysłać od razu, bo zostały 2 dni do urodzin syna, a to miał być prezent. Dołączył potwierdzenie przelewu w PDFie.
Wysłałem. Pieniądze przyszły. Następnego dnia dostałem maila od nabywcy, że ma już przesyłkę i bardzo mi dziękuje.
To taka historyjka dla równowagi, że jednak nie każdy jest oszustem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
boniek82
Zatem spróbuj się na ten odbiór umówić, a jeszcze przed tym poproś o zdjęcie całej faktury.
Nagle okaże się, że zarówno jedno jak i drugie jest niemożliwe do spełnienia.
Tego nie wiesz, bo ostrzeżenie wysłał człowiek w swoim pierwszym poście na forum.
Szczegółów brak - tylko oskarżenie o oszustwo.
Wątpię w to szczerze, bo o ile tablet to towar chodliwy, to kompresor, ktory wazy z 50kg. Kto to kupi na odleglosc bez sprawdzenia....
Jak dla mnie w tych ofertach nie ma nic podejrzanego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
Tego nie wiesz, bo ostrzeżenie wysłał człowiek w swoim pierwszym poście na forum.
Szczegółów brak - tylko oskarżenie o oszustwo.
Wątpię w to szczerze, bo o ile tablet to towar chodliwy, to kompresor, ktory wazy z 50kg. Kto to kupi na odleglosc bez sprawdzenia....
Jak dla mnie w tych ofertach nie ma nic podejrzanego.
Ustosunkowując się do Pańskiej wypowiedzi
Post dodany aby uchronić potencjalnych "nabywców"
Co do kompresora - jak się udało ustalić facet działa od kilku dni na OLX.pl wystawia kilka przedmiotów gospodarstwa domowego (żeby uwiarygodnić, że jest uczciwym sprzedawcą) i jedną "okazję". Bardzo długo proponuje odbiór osobisty, lecz jak się zgodzisz to nagle każdego dnia coś mu nie pasuje, a przy wysyłce pobraniowej boi się, że paczka nie zostanie odebrana i będzie stratny, a przy niskiej cenie jest to nie opłacalne. Z jednego IP komputera wystawia na kilku kontach w podobnym jak ww. schemacie aukcje, podając inne dane zarówno swoje jak i adresowe, niezmienny pozostaje nr konta. Oczywiście po wpłacie konta na OLX oraz mailowe są kasowane i zakładane nowe. Mam nadzieje, że rozwiałem wątpliwości. Pozdrawiam
-
I jeszcze tak na domknięcie - rachunek to prepaid BZWBK więc dane do przelewu możesz podać jakie tylko Ci się podoba. Bierzesz kasę za przedmiot, wypłacasz w bankomacie i znikasz. Tak jak napisał mateusz53 kompresor to ściema dla zmydlenia oczu. Najważniejsza jest "okazja" z tabletem czy inną elektroniką.
-
Swoją drogą to głupota każdej ze stron nie zna granic, Kupujący naraża się na utratę gotówki a Sprzedający pójdzie siedzieć za parę groszy przekręconych w nędzny sposób - litości :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
boniek82
I jeszcze tak na domknięcie - rachunek to prepaid BZWBK
Zaraz zaraz - co to za wynalazek jest? Konto bankowe do którego nie podajesz danych (albo nie weryfikują) danych osobowych?
-
karta prepaidowa bankowa takie coś w rodzaju co masz w komórkach na karte
niby do rejestracji możesz podać dane jakie tam sobie wymyślisz ale żeby dostać kartę do reki trzeba podać jakiś adres na który zostanie wysłana wiec jakiś ślad zostaje
-
Cytat:
Zamieszczone przez
FOTO-PAN
karta prepaidowa bankowa takie coś w rodzaju co masz w komórkach na karte
OK, ale żeby zrealizować przekręt na OLX potrzebny jest jakiś rachunek bankowy, bo nie da się chyba przelać kasy "na kartę płatniczą"?
Cytat:
niby do rejestracji możesz podać dane jakie tam sobie wymyślisz ale żeby dostać kartę do reki trzeba podać jakiś adres na który zostanie wysłana wiec jakiś ślad zostaje
No tak, zostaje... zapewne adres słupa.
-
Sprawdzajac adres, jakoś miałem przeczucie, że to będzie w samym rogu mapy....:mrgreen:
Mogłyby równie dobrze być Ustrzyki Górne albo jakaś wieś pod Suwałkami.:p
-
taka karta ma normalne konto bankowe z numerem można na nią przelewać środki i dokonywać płatności
-
Cytat:
Zamieszczone przez
FOTO-PAN
taka karta ma normalne konto bankowe z numerem można na nią przelewać środki i dokonywać płatności
Brak słów, piękne narzędzie dla oszustów wprowadzono na rynek...
Czy jest jakaś możliwość weryfikacji po numerze rachunku czy to jest ten prepaid?
-
karta została pomyślana jako bezpieczne narzędzie do zakupów w necie, czyli zakładasz takie konto prepaid chcesz kupić coś za np. 100zł ale nie chcesz użyć do tego swojej karty kredytowej bo boisz się że jej dane trafią w niepowołane ręce i wyczyszczą Ci konto, wiec przelewasz na prepaida 100zł kupujesz i nawet jak ukradną te dane karty to nic z niej nie ukradną... taki był zamysł tych kart
a życie oczywiście znalazło dodatkowe zastosowania takich kart
-
Skopiowane z niebezpiecznik.pl :
"Niektórzy oszuści na Allegro przyjmują wpłaty na konta techniczne kart pre-paid. Po pierwsze są anonimowi bo karty są na okaziciela. Po drugie, bank zaksięguje na karcie KAŻDY przekaz, bez względu na to jaką nazwę beneficjenta i referencje podał wpłacający (w przekazach na zwykłe konta aâvista dane beneficjenta muszą się zgadzać z kartoteką w banku). W związku z powyższsym oszust może zwyczajnie napisać âprosimy o wpłatę na konto firmy XYZ sp. z o.o.; nasz numer IBAN: PLXXXXâŚâ i tym samym nie wzbudzi podejrzeń u kupujących .... Numery kart pre-paid można rozpoznać bo mają swoje specjalne numery kierunkowe (np. PLxx10900075xxxx⌠dla kart pre-paid BZWBK) dlatego widząc taki numer trzeba zachować ostrożność."
-
Uzupełniając powyższe informacje.
Karty o których mowa są zupełnie anonimowe i nie jest potrzebna osoba tzw. "słupa". Karty można takie nabyć np. poprzez ich zakup na OLX.pl:
Karta pĹatnicza w systemie prepaid. Bielsko-BiaĹa ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl)
Karta Prepaid uwaga szeĹÄ karty 30 zĹ jedna PoznaĹ Stare Miasto ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl)
Częstym zjawiskiem jest też sprzedawanie takich kart na różnego rodzaju imprezach zorganizowanych (np. juwenalia), żeby uchronić się przed zbyt dużym wydatkiem np na %. Karta ma swoje konto techniczne, na które można zrobić zwykły przelew. Można też doładować taką kartę w punkcie zakupu.
Bardzo dobrze, że kwestia kart prepaid została poruszona na tym forum, ponieważ wiedza ludzi w takich "nowych wynalazkach" jest bardzo mała, a oszuści na tym bazują.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
FOTO-PAN
karta została pomyślana jako bezpieczne narzędzie do zakupów w necie, czyli zakładasz takie konto prepaid chcesz kupić coś za np. 100zł ale nie chcesz użyć do tego swojej karty kredytowej bo boisz się że jej dane trafią w niepowołane ręce i wyczyszczą Ci konto, wiec przelewasz na prepaida 100zł kupujesz i nawet jak ukradną te dane karty to nic z niej nie ukradną... taki był zamysł tych kart
Odpowiednie narzędzia istniały na rynku już dawno, np. wirtualna karta w mBanku. Tyle, że powiązana z rzeczywistym rachunkiem bankowym którego właściciela weryfikowano.
To co opisujecie wygląda tak, jakby renomowany sklep z bronią wprowadził na rynek broń bez numerów seryjnych i sprzedawał ją bez sprawdzania czy nabywca ma pozwolenie.
Nie jest trudno przewidzieć podstawowe zastosowanie takiego produktu...
-
Korzystam z takiej karty w WBK. Tylko do płacenia za zakupy w Internecie, szczególnie w AppStore. Tylko że ja jestem głupi i podałem swoje prawdziwe dane. Cóż, człowiek cały czas się uczy.
-
Ciekawe kiedy w Polsce w końcu zdechnie "przelew bankowy na konto" jako forma płatności za drobne transakcje w detalu?
Jest to instrument z natury przestarzały, koślawy, niewygodny, zawodny, powolny i co tam jeszcze najgorszego.
Karty płatnicze i kredytowe sa o rzędy wielkości bezpieczniejsze i łatwiejsze.
Przelewy bankowe sa dla firm i to dla większych transakcji. Tylko w przypadkach, kiedy nie ma się żadnej watpliwości z kim się ma do czynienia. Ja przelewów dokonałem z wielkim trudem i mozołem kilka razy w życiu i tylko w zwiazku z Polska albo inna egzotyczna zagranica. Nawet kupujac w HK nie robiłem przelewów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ciekawe kiedy w Polsce w końcu zdechnie "przelew bankowy na konto" jako forma płatności za drobne transakcje w detalu?
Jest to instrument z natury przestarzały, koślawy, niewygodny, zawodny, powolny i co tam jeszcze najgorszego.
Karty płatnicze i kredytowe sa o rzędy wielkości bezpieczniejsze i łatwiejsze.
Przelewy bankowe sa dla firm i to dla większych transakcji. Tylko w przypadkach, kiedy nie ma się żadnej watpliwości z kim się ma do czynienia. Ja przelewów dokonałem z wielkim trudem i mozołem kilka razy w życiu i tylko w zwiazku z Polska albo inna egzotyczna zagranica. Nawet kupujac w HK nie robiłem przelewów.
Przelewy międzynarodowe faktycznie mogą być obarczone tą wadą, a czasem mogą być też najzwyczajniej w świecie drogie (20 AUD prowizja za przelew 99 AUD, wtf?).
Ja wiem, że ty mieszkasz w cywilizowanym świecie, ale tu u nas, w buszu, koszty utrzymania i prowizje od transakcji kartą są wciąż wysokie. Poza tym jak ty sobie wyobrażasz płacenie kartą za transakcje między osobami prywatnymi? Paypal? No to patrz wyżej.
Przelewy bankowe w Polsce popularne są tylko z jednego względu - są w większości przypadków tanie, a księgowanie trwa góra 1 dzień (roboczy).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
FOTO-PAN
zakładasz takie konto prepaid chcesz kupić coś za np. 100zł ale nie chcesz użyć do tego swojej karty kredytowej bo boisz się że jej dane trafią w niepowołane ręce i wyczyszczą Ci konto, wiec przelewasz na prepaida 100zł kupujesz i nawet jak ukradną te dane karty to nic z niej nie ukradną
Używam takiej karty do placenia w internecie.Całkiem musiałem specjalnie załozyć konto i jest z kontem powiązane.
Czy karta prepaid" na okaziciela może być użyta do płacenia paypal na ebay ?