Hej,
Zdecydowałem się otworzyć galerie ze swoimi fotkami.
Na początek kilka następujących fotek:
1.
2.
3.
Komentarze mile widziane.
Pozdr,
Wersja do druku
Hej,
Zdecydowałem się otworzyć galerie ze swoimi fotkami.
Na początek kilka następujących fotek:
1.
2.
3.
Komentarze mile widziane.
Pozdr,
Na portretach nie obcinamy palców, głów, włosów (to robota dla fryzjera:) ), czy stóp. Obróbka ok. 3= :D. Skoryguj błedy lub daj kolejne zdjęcia, pozdrówka;)
Ps. Nie kadruj zbyt ciasno.
hej,
dzięki za komentarz. Musze uważać na ciecia.
Co do obróbki, co można poprawić?
Nowe zdjęcie z dzisiaj.
4. Już wstaję :)
Troche zbyt centralnie, gdybys przesunal nieco w lewo (mocny punkt na oko), byloby chyba ladniej i pilka by z plecow nie wychodzila :)
1 - lekkie niedopatrzenie (brak końcówek palcy), ale myślę ze to drastycznie nie wpływa na odbiór.
2 - zamierzone
3 - to jest kadrowane zdjęcie już w LR. Myślę że inicjalnie można było lepiej skadrować w aparacie.
Jakie są zasady cięcia :D ?
Każda uwaga mile widziana.
Nie mowilem ze nie, tylko ze wydaje mi sie, ze by bylo ladniej. To tylko moje (amatora) zdanie ;) niczego nie probuje narzucac.
5. Na huśtawce
6. Big blue eyes ;)
słowiczek, jest zasada taka że dla podkreślenia oczu lub najczęściej całej twarzy przycina się czubek głowy, jednak niema mowy wtedy o palcach stopach itp. jak na 6 tylko nie tak centralnie
tespis to portrety, staraj się aby oczy małego modela znajdowały na wysokości 2/3 zdjęcia,
4 fotografia np wykadruj tak aby chłopak przesuą sie w prawo automatycznie zetnie nadmiar ogrodzenia i koniec ślizgawki i oczy żeby były tak jak pisałem, na 2/3 zdjęcia i pozostaw stopy
jak dla mnie to zapewne będzie lepiej, jednak jak znalazł byś czas sprawdzić i wstawić, ja sam niewiele wiem jeszcze o portretach więc jestem ciekaw jak by to wyszło pozdrawiam
Nr 1 dość jasne, przez co dziecko (o takiej karnacji) wtapia się w tło. Oko ostre - wiadomo 6D robi swoje :).
2banan - postaram się coś wrzucić w przyszłym tygodniu, tak jak proponujesz
cobalt - to prawda, trochę się zlał z tłem.
Wyciągnąłem stary softbox, dostałem promocyjną lampę od canona, wiec postaram się zrobić kilka fotek ze sztucznym oświetleniem. Coś się powinno pojawić w przyszłym tygodniu.
A co myślicie o 6 ? Nikt nie komentował tego zdjęcia?
Zdjęcie ciekawe (spojrzenie dziecka). Ja bym na fotce nr 6 obciął trochę tła z prawej strony. Twarz zwrócona w prawo, ale oczy patrzą bardziej w lewo.
Czy robiłeś retusz na buzi, czy mnie tak to pokazuje mój monitor?
Zdjęcia najbliższych tj. własnych dzieci, wnuków mają też wrażenia emocjonalne i trochę samemu inaczej się na nie patrzy. Ale technikę szlifować należy.
Nowa fotka. Warunki domowe ;)
7.
Dajcie znać co myślicie.
7-a nie jest widoczna
no 7 jedna z bardziej udanych na pewno,tylko ucieka na lewo :lol:
To chyba jest też kwestjia dostawcy internetu, u mnie w pracy również jest problem.
Wstawiam z innego źródła:
7.
no to tak jak pisałem 7 dobra, ładny kadr i kolory, a za pleami nic zbędnego
Jak zrobiłeś 5-kę? Chodzi mi o fryzurę. Mój syn (18m) chce taką samą :)
Kolejna fotka. Mi osobiście bardzo się podoba, ciesze się z kolorów jakie mi się udało uzyskać. Dajcie znać co myślicie.
8.
9. Jesien juz blisko
coś nikt nic nie pisze, chyba lepiej już dostawać negatywne komentarze niż żadnych...
pewnie coś jeszcze dodam w najbliższym czasie...
Takie te ostatnie z rodzinnego albumu zupełnie. Na 9 widziałbym modelkę z wózkiem albo w dolnym prawym rogu na zbliżeniu, żeby piękne drzewa pokazać i wyeksponować pierwszy plan, albo w tle w połowie kadru, też lekko na prawo. A wyszło tak centralnie - ładnie ale bez tego czegoś. 8. dla mnie za ciasno i oszczędziłeś wózek kosztem ludzi. Mama wygląda trochę jakby się przykleiła do portretu dziecka, a wydaje mi się że dwie osoby na tym zdjęciu są ważne. Takie moje wywody ;) Kolory mi się podobają. Też się uczę, czasami brak opinii to oznaka, że po prostu trzeba dalej próbować, bo ani nic negatywnego specjalnie nie widać ani czegoś do pochwalenia ;)
Dzięki za komentarz. Tez tak pomyślałem, że zdjęcia nie są złe, ale tez nie są specjalnie dobre zęby ktoś pokusił się o komentowanie.
Co do 9. Drzewa zrobiły ładny tunel, chciałem to pokazać, gdyż wydało mi się to ciekawą kompozycją. Nie wiem czy by się to udało dobrze gdyby rodzina była bliżej, nie dużo już jest miejsca z przodu kadru, no chyba że inna ogniskowa. To było robione 50mm f/1.4 na 1.4.
Co do 8. Może ten efekt przyklejenia, to za niska głębia ostrości - mama już jest poza nią.
Kolory uzyskane dzięki zabawie ze split tone w LR. Naprawdę niezłe efekty można w ten sposób uzyskać.
Nie tylko głębia na 8. Mama ma prawie głowę i ramię ścięte, także albo bym ściął i zrobił węższy kadr (chociaż byłoby trudno), albo rozszerzył lub przesunął w prawo i w górę.
Na 9. gdyby obiekt miał być na pierwszym planie - drzewa by fajne tło utworzyły i mniej poszarzałej trawy byłoby widać.
Dzięki za opinie. Natomiast to ze zdjęcia są do rodzinnego albumu, nie musi robić z nich nudnych. Jest wielu fotografów którzy robią świetne rodzinne zdjęcia, który trafiają do albumów tych rodzin :). Dasz radę opisać cos więcej, tzn czemu zdjęcia są nudne, pomijając argument "rodzinnego albumu"? Co spowodowało by ze galeria była by chętniej odwiedzania przy założenie tego samego tematu zdjeć?
Szanowny kolego.
Też mam małego łobuza i tysiące zdjęć. Wiele bardzo dobrych. Ale nie wstawiam ich z jednego powodu. Mój dzieciak nie musi podobać się ludziom. Tak jest ze mną. Nie lubię dzieci. I może dlatego w znacznym stopniu ta galeria do mnie nie przemawia. Jest jeszcze drugi powód. Rozumiem że to twoja pociecha i jako rodzic chcesz się pochwalić, niekoniecznie fotkami. Ja ze swojej strony powiem ci tak, wstaw jakieś jedno udane zdjęcie dziecka, a potem jakieś inne udane zdjęcie i jeszcze inne. Oglądanie tego samego, uwierz mi że nudzi. Poza tym obróbka zbyt cukierkowa.
Jedyne zdjęcie które mi się powiedzmy że podoba to 7. Ale "nadnaturalnie duże okulary w czarnej rogowej oprawie" moim zdaniem nie pasują do twarzy modelki.
To moja subiektywna opinia.
Chętniej odwiedzana przez kogo?
Więc czerp inspiracje od nich. Za Trothlikiem, rodzinne zdjęcia, w takiej formie są nudne. Żeby zaciekawić musiałbyś zacząć tworzyć jakieś historie. Mnie zaciekawić, bo np mojej żonie na pewno by się podobały te które juz wstawiłeś. :)
Bałem się napisać ,ze nie interesuje mnie zycie rodzinne kolegi i jego potomstwo.
Nigdy nie lubiłem i nie lubie ,ani na żywo ani na fotkach tych małych zafajdańców.
Z jednym ,jedynym wyjatkiem: gdy moje dzieci były małe to je kochałem ,takie jakie były.
I tu rozumiem autora fotek,jego dumę ,ale prywatności ,aż tak bym nie sprzedawał .
No ale to nie jest żaden argument. A modelka musi się każdemu podobać?
Natomiast widzę poważny bład sprzętowy. Kto pilnie czyta to forum, doskonale wie, że EF 50/1.4 jest nieużywalny na pełnym otworze, więc prosiłbym o przymknięcie według zaleceń i zaniechanie wystawiania zdjęć na f/1.4. Oczy bola. Dziękuję. :lol:
Tak samo, jak nie musza sie podobac robaczki, motylki, czy ptaszki... Kazdy lubi co innego, a dla uczacego sie rodzina jest najlepsza do cwiczen. Co zlego w tym, ze chce miec ładniejszy album rodzinny?
Oj tam zaraz argument...
Oczywiście że modelka nie musi być ach i och. Chodzi o zdjęcia, które mi akurat...no nie podobają się.
Poza tym napisałem że to, że nie lubię dzieci to jedna z przyczyn czemu galeria mi się nie widzi.
Co do inspiracji... byłbym ostrożny.
Czasem jak wejdę na taką "galreyję" to się nie dziwię że dzieci rodziców zabijają. Jakieś idiotyczne przebranka, pozy z kosmosu...
Kto powiedział że jak niemowlę to od razu trzeba z dziecka robić idiotę?
A może, i tak by było najfajniej, pokazać sceny z życia? Jak się maluch nad czymś trudzi? To jest fota która coś wnosi do życia...
Galeria z tego wątku przypomina mi jedną ze scen z Monty Pythona:
Babka i młoda laska siedzą na kanapie i babka pokazuje młodej zdjęcia: to wujek przed domem, to wujek za domem, to wujek obok domu... a młoda ze znudzeniem na twarzy drze wszystko i wywala w kibel. Niestety sporo galerii tylko do tego się nadaje.
P.S
To jaki jest sens kupowania 50 1.4 skoro 1.4 jest nieużywalne?
Trochę postów się posypało. Ale zaczynając od początku:
1. trothlik - rozumiem Twój punk wiedzenia. Ciesze się że napisałeś więcej niż tylko to co na początku. Pierwszy komentarz był kiepski, tzn nie wnosił nic co mogło by spowodować poprawę moich prac. Kolejne już były bardziej konstruktywną krytyką i takich właśnie komentarzy oczekuje. To daje mi jakaś wartość dodaną. Dzięki za komentarze.
2. namoamo - również dziękuję za komentarz.
3. zysk - myślę że nie ma w tych zdjęcia przegięcia związanego ze sprzedażą prywatności.
4. pan.kolega - Czytałem czytałem ale że oczy bolą ;) ? Jak dla mnie jakość tego zdjęcia jest ok mimo F/1.4. Daj znać czego można sie konkretniej przyczepić, chyba że to była tylko taka mała zaczepka ;)
5. Zowa - rodzina jest zawsze pod ręką, wiec tak jak mówisz to dobry materiał na naukę fotografii, szlifowanie swoich możliwości.
Co do galerii z dziećmi to myślę że da się znaleźć trochę ciekawych materiałów, chociażby na 500px. Teraz nie mogę odnaleźć natomiast był naprawdę świetny set z 135 L.
Dzięki wszystkim za komentarze, będę tu dodawał nowe zdjęcia i będę liczył na Wasze komentarze z konstruktywną krytyką.
Możesz mieć sprzęt za szabanaście miliardów a zdjęcia nadal... no wiesz.
Ja jestem zwolennikiem teorii że na fotce powinna być emocja, jakiś spontan. No ale każdemu według potrzeb.
A jak mawia mój znajomy: "To ma sprawiać przyjemność" tzn robienie zdjęć. I tego się wszyscy trzymajmy...
Hej,
Dawno juz nic nie dodawalem.
Kuba & Miś w 3 ujęciach:
1.
2.
3.
Nic nie widzę.
Hej,
Coś źle podlikowalem i zdjecia sie nie pojawiają.
Jeszcze raz:
Kuba & Miś w 3 odsłonach:
1.
2.
3.
Dajcie znać, co myślicie.
--- Kolejny post ---
podlinkowalem ponownie. Teraz powinno byc oka.
Witaj. Moim zdaniem to zwykłe zdjęcia do rodzinnego albumu, bez większych emocji.
Podtrzymuję:nieciekawe,technicznie przeciętne fotki.Wolę oglądać obiektywne obiekty a nie tatusiowe serduszko .
Spoko, przyjmuje na klatę krytykę. Ja na pewno inaczej patrzę na to zdjęcia. Dla mnie są super ;). No ale jestem z nimi emocjonalnie związany.
Natomiast padło stwierdzenie, że zdjęcia są"technicznie przeciętne"
Prośba o rozwinięcie. Co konkretnie czyni je przeciętnymi technicznie. No offence. Chce po prostu wyciągnąć z tego jakaś wiedzę.
Po pierwsze, po drugie i po trzecie zdjęcia są nieostre.
Patrząc na stopkę można by się więcej spodziewać.
Ale tu to fotografista chyba nie daje rady ;)
Poza tym blade jakieś, bez wyrazu, kontrastu... Mdłe i nijakie.
Wiem że jesteś z nimi emocjonalnie związany ale to ciut za mało żeby spodobały się szerszemu gronu sympatyków.
Mhh - 1,2 są ostre. Tylko głębia ostrości jest bardzo mała. Natomiast 3 rzeczywiście, ale to chyba raczej poruszenie - dodałem je bo jak dla mnie pokazuje emocje.
Co do kolorów, to się nie wypowiadam. Tu ciężko mi ocenić, mam słaby monitor. Z mojej strony wygląda to OKa.
Pewnie zasadnie było by użyć większej wartości przesłany, a nie 1.4. Wtedy odbiór ostrości był by lepszy.
Dzęki za komentarze.
Dawno nic nie dodawałem.
Mała sesja moto:
1.
2.
3.
Dajcie znać jak wrażenia.
Pozdr,