-
Photoshop CS6 - gdzie kupic ?
pytanie moze wydawac sie dosc smieszne ale... jak na wiosne byl wysyp cs'ow w wersji pl w granicach 2000zl
tak teraz na alegro pustki, a potrzebuje nabyc takowego (nowego, z faktura)
podpowiecie gdzie mozna znalezc w dobrej cenie ? bo wertuje net i cos slabo mi chyba idzie.
-
Odp: Photoshop CS6 - gdzie kupic ?
Zasugeruję coś innego.
Dostałem ostatnio na maila ofertę adobe LR + PS CC w cenie 12,29EURO z VAT/miesiąc, tj ok 50pln/mc, czyli 600pln/rok. Wychodzi to bardzo korzystnie. Mamy najnowszy soft i brak konieczności wywalenia sporej gotówki. Za rok, dwa trzy wyjdzie nowa aktualizacja to nie zostajesz z małowartościowym produktem bez wsparcia dla nowych puszek itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BRS
pytanie moze wydawac sie dosc smieszne ale... jak na wiosne byl wysyp cs'ow w wersji pl w granicach 2000zl
tak teraz na alegro pustki, a potrzebuje nabyc takowego (nowego, z faktura)
podpowiecie gdzie mozna znalezc w dobrej cenie ? bo wertuje net i cos slabo mi chyba idzie.
No właśnie z tego co pamiętam cs6 miał być w sprzedaży do 1-go czerwca. Pozostaje CC, albo zaprzyjaźnić się z tańszym ELEMENTS. Ewentualnie śledzić allegro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darecky
Zasugeruję coś innego.
Dostałem ostatnio na maila ofertę adobe LR + PS CC w cenie 12,29EURO z VAT/miesiąc, tj ok 50pln/mc, czyli 600pln/rok. Wychodzi to bardzo korzystnie. Mamy najnowszy soft i brak konieczności wywalenia sporej gotówki. Za rok, dwa trzy wyjdzie nowa aktualizacja to nie zostajesz z małowartościowym produktem bez wsparcia dla nowych puszek itp.
No nie do końca tu widać oszczędność...
Po pierwsze 12,29 EURO za miesiąc wychodzi jak zapłacisz za rok z góry.
Program będzie działać dotąd dokąd będziesz uiszczał "abonament", a CS-6 masz na zawsze.
Oczywiście można polemizować czy ze względu na najnowsze aktualizacje nie warto w to wejść...
Chociaż znam ludzi którym w zupełności CS-3 wystarcza. Dlatego myślę że jeśli ktoś szuka gdzie kupić CS-6 to jest świadomy tego.
-
Też jestem tym zainteresowany, więc podpinam się pod wątek. Aperture dead - trzeba wybrać alternatywę. Capture One oprócz paru zalet - niestety za wolny.
Swoją drogą uwielbiam mistrzów marketingu - zamiast tego że soft jest wolny - wciskają że poświęcasz więcej uwagi focie. Ysz. :twisted:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Yacomitam
Też jestem tym zainteresowany, więc podpinam się pod wątek. Aperture dead - trzeba wybrać alternatywę. Capture One oprócz paru zalet - niestety za wolny.
Swoją drogą uwielbiam mistrzów marketingu - zamiast tego że soft jest wolny - wciskają że poświęcasz więcej uwagi focie. Ysz. :twisted:
Dziwne. Na swoim kompie nie odczuwam różnicy w prędkości ACR vs C1. Polecam trochę potestować to oprogramowanie, bo jest bardzo fajne. Niestety C1 nie zastąpi PS. Kolejna sprawa kupując CS6 nie będziesz miał wsparcia dla nowych puszek w ACR.
Podsumowując:
- photoshop CC - abonament, wywołasz rawy z aktualnych korpusów, dostęp do wszelkich nowinek (najczęściej niepotrzebnych;))
- photoshop CS - jednorazowa opłata, musisz dodatkowo mieć/zakupić odrawiacz np. w postaci LR lub C1
No chyba, że masz starszy aparat obsługiwany przez ACR z CS6, ale to zazwyczaj nie trwa wiecznie;) Mam też przeczucie, że LR niedługo też będzie w subskrypcji.
Pamiętajmy też, że w USA abonament dla fotografów to tylko 9,99$ (paczka fajek?)a w PL 50zł a poziom zarobków wiadomo ;) Jeśli tam ktoś narzeka na to, że PS przeszedł w system creative cloud to po prostu nie ma co robić i pisze pierdoły na forach :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
No chyba, że masz starszy aparat obsługiwany przez ACR z CS6
Kolego mylisz się chyba troszkę... Nie wiem jaki jest najnowszy model canona w tej chwili, ale moje 6d obsługuje normalnie, a to raczej jakiś dziadek nie jest.. Mam też dostęp do aktualizacji acr bz żadnej opłaty. No chyba, że ma się coś w tym temacie zmienić ? cs6 kupiłem w grudniu 2013 puszkę 6d też. Wszystko działa jak należy.
-
CS6 nie ma wielu bajerów ktore są w CC. Z roku na rok będzie się ten program starzał bez update'ów. Taka jest prawda.
-
No ale jakie bajery potrzebne dla fotografa do czytaj normalnej obróbki ma cc które by dyskwalifikowaly cs6. Druga sprawa szkoda że na siłę wciskają LR a nie obniża cenę za samego shopa.
-
Przechodząc na system wypożyczanego softwaru przechodzi sie również na system płatnego dostepu do własnych plików, czyli własnej pracy.
Jeżeli ktoś zgromadzi sporo plików w formacie adobe z warstwami itd., będzie musiał do końca zycia płacić za wypożyczanie ich softwaru. Oczywiście tak nigdy przedtem nie było. Nawet jesli stara wersja nie mogła być przez pazerność Adobe uaktualniona, zawsze można było jej używac do otwierania starych plików.
Ten system zakłada, że po wsze czasy adobi bedzie monopolistą i nigdy nie będzie nic lepszego. Bo jak będzie, to i tak trzeba ciagle płacić adobi za dostęp do już włozonej własnej pracy.
Cena USD 9.99 (plus podatek) to cena tymczasowa na zachętę. Jeśli wypożyczanie softwaru się przyjmie (w co wątpię, biorąc pod uwagę przytłaczajacą krytykę) cena bedzie systematycznie podwyższana. Rosnąca ilość terapetaexabajtów plików klientów w formacie fotoszopa i w ktalogach lajtróma CC będzie umożliwiać adobi dowolne manipulacje cenami.
Jeżeli lr + ps wypozyczają za $9.99 to sam lr powinien kosztować <$0.99.... Oczywiście takiej oferty nigdy nie będzie - kupuj całą szopę czy jej uzywasz czy nie. Czyli praktycznie musiałbym kupować lr co roku.
Te zachęty są obecnie dosyć desperackie, bo chyba każdy na tej planecie już dostał ze 37 emaili zachecajacych do prenumeraty. Ja dostaje je systematycznie na każdy adres prywatny i w pracy. Adobi najwyraźniej ma ambicje opanowania rynku wielokrotnie większego niż tylko zawodowych fotografów....i tu się zawiedzie.
A paczke papierosów za $10 i więcej, owszem, mozna kupić. Jak sie bardzo chce. Ale co tam papieroski... Dopiero w porównaniu z ceną kokainy adobe zapewnia naprawdę całkiem tani sposób wzniesienia sie haj haj pod chmurę. 8-) Zaboli, jak trzeba będzie kiedyś z tej chmury spaść na ziemię. :(
-
balem sie ze tak sie skonczy ten watek ;)
ja potrzebuje akurat cs6 w dobrej cenie a nie cc i inne kombinacje, przymus i juz haha
alegro sledze, ogolnie grzebie w necie, ale komputroniki i inne portale krzycza sobie po 3kola gdy 2-3miechy temu ponizej 2ki lataly
-
Subskrypcja Adobe CC ma chyba w wiecej przeciwnikow niz zwolennikow. Co bylo najgorsze to to ze poza Lightroomem i Elements, wszystkie programy pozbyly sie wersji pudelkowych i trzeba je "wypozyczac". Znak czasow niestety, teraz za wiekszosc rzeczy jest abonament.....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BRS
balem sie ze tak sie skonczy ten watek ;)
ja potrzebuje akurat cs6 w dobrej cenie....
A jak się ma skończyć? Odkryciem jakiegoś zapomnianego magazynu z nowym fotoszopem cs6 w pudełkach?
Nie ma już tego towaru, na bh discontinued, bo producent go już nie prowadzi. Sa jakieś resztki, na które sa jeszcze chętni, bo jest jeszcze aktualny, więc cena wzrosła. Za kilka lat stanieje jak będzie zupełnie przestarzały.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A jak się ma skończyć? Odkryciem jakiegoś zapomnianego magazynu z nowym fotoszopem cs6 w pudełkach?
magazyn to moze nie ale info o pojedynczym poza alegrowym dojsciem to nawet by chyba mialo sens, ale ja sie nie znam ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Nie ma już tego towaru, na bh discontinued, bo producent go już nie prowadzi. Sa jakieś resztki, na które sa jeszcze chętni, bo jest jeszcze aktualny, więc cena wzrosła. Za kilka lat stanieje jak będzie zupełnie przestarzały.
odkrywcze...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Kolego mylisz się chyba troszkę... Nie wiem jaki jest najnowszy model canona w tej chwili, ale moje 6d obsługuje normalnie, a to raczej jakiś dziadek nie jest.. Mam też dostęp do aktualizacji acr bz żadnej opłaty. No chyba, że ma się coś w tym temacie zmienić ? cs6 kupiłem w grudniu 2013 puszkę 6d też. Wszystko działa jak należy.
Ok, ale za jakiś czas jednak wyjdzie nowsza puszka dla której wsparcia nie będziesz miał. Nie wiem jak jest dokładnie z updatem ACR do CS6, ale nawet jeśli go masz to nie myśl, że to będzie trwało wiecznie;) W pewnym momencie pozostanie konwersja rawów do formatu adobe - DNG albo zakup odrawiacza LR, C1 lub coś innego.
Coś czuję też, że ten LR niedługo będzie tylko w subskrypcji.
CS6 jak dla mnie ma wszystko co potrzeba, ale trzeba pamiętać, że w niedalekiej przyszłości nie obrobi się w nim RAWów. Czy warto kupić? Tu każdy musi sam zadecydować, bo wiele zależny od tego jaką część naszego workflow robimy w photoshpie (ew. bridge-u).
Do rawów używam C1. Dlatego wystarcza mi CS3 ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Ok, ale za jakiś czas jednak wyjdzie nowsza puszka dla której wsparcia nie będziesz miał. Nie wiem jak jest dokładnie z updatem ACR do CS6, ale nawet jeśli go masz to nie myśl, że to będzie trwało wiecznie;) W pewnym momencie pozostanie konwersja rawów do formatu adobe - DNG albo zakup odrawiacza LR, C1 lub coś innego.
Coś czuję też, że ten LR niedługo będzie tylko w subskrypcji.
CS6 jak dla mnie ma wszystko co potrzeba, ale trzeba pamiętać, że w niedalekiej przyszłości nie obrobi się w nim RAWów. Czy warto kupić? Tu każdy musi sam zadecydować, bo wiele zależny od tego jaką część naszego workflow robimy w photoshpie (ew. bridge-u).
Do rawów używam C1. Dlatego wystarcza mi CS3 ;)
A ja mysle ze jesli ktos juz potrzebuje Photoshopa, ktory nigdy tani nie byl, to go bedzie stac na subskrypcje i tyle.
Do wszelkich innych fotograficznych czynnosci Lightroom jest tez poteznym narzedziem za frakcje ceny PS.
Prawda jest taka ze do amatorskiej obrobki wystarczy Elements. Photoshop jest specjalistycznym narzedziem a takie za darmo nie sa.
Dyskusja na temat subskrypcji vs wersja pudelkowa nie ma sensu bo pudelka nie wroca i koniec.
-
Jeśli nie musi być wersja płytowa, to można kupić przez stronę adobe.
Nie wiem, jak na polskiej (mi automatycznie wyświetla ceny dla studentów), ale na adobe.com Ps CS6 wisi za 700 $ i jest oficjalna informacja, ż będzie sprzedawany bezterminowo (cały pakiet CS6 w wersji elektronicznej):
Creative Suite 6
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
Jeśli nie musi być wersja płytowa, to można kupić przez stronę adobe.
Nie wiem, jak na polskiej (mi automatycznie wyświetla ceny dla studentów), ale na adobe.com Ps CS6 wisi za 700 $ i jest oficjalna informacja, ż będzie sprzedawany bezterminowo (cały pakiet CS6 w wersji elektronicznej):
Creative Suite 6
660 funtow na brytyjskiej stronie adobe, tylko za PS 6. To juz chyba wolalbym placic te 9 funtow miesiecznie za "wypozyczanie"
-
BRS leniuchu...na alledrogo jest nowy, pudełkowy PS CS6 za 2000zł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
660 funtow na brytyjskiej stronie adobe, tylko za PS 6. To juz chyba wolalbym placic te 9 funtow miesiecznie za "wypozyczanie"
W tej cenie bym nie kupił, ale mnie kusi wersja studencka.
Photoshop CS6 Extended za 300 euro lub jeszcze lepiej pakiet CS6 Production Premium za 600. Tylko musiałbym najpierw kupić odpowiedniego kompa, bo na obecnego sensu to nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
no jest jak byk. 2min szukania. dałem linka do niego na 1szej stronie.
1.5x tańszy od polskiej wersji...
-
tylko, że ten za 2k na aledrogo to nie jest wersja pudełkowa, a download... (mówię o wersji WIN)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
tylko, że ten za 2k na aledrogo to nie jest wersja pudełkowa, a download... (mówię o wersji WIN)
Popraw mnie jeśli się mylę, ale najważniejsza jest chyba licencja. Download można sobie wypalić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
angielski, pytalem o polski :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Polski lepi obrabia?
Przymusu "znania" angielskiego na szczescie jeszcze nie ma. Dlaczego ktos ma placic za wersje ktorej nie rozumie :shock:
-
Photoshop w wersji polskiej brzmi jak obcy jezyk :)
Ze nie wspomne np AutoCADzie gdzie polski w interfejsie brzmi komicznie i wiekszosc ludzi po prostu woli wersje angielska.
-
banan82 ma rację, te programy w polskiej wersji to jakiś dziwoląg, autocada pamiętam z czasów studenckich wersji bodajże 2-3, kiedy odpalałem go na dwóch stacjach fdd 5,25 i chodził pod dosem wraz z emulatorem kooprocesora arytmetycznego (na procku i386sx), bo hdd było za drogie i od wtedy nieanglojęzyczny operator zasuwał z anglojęzycznym interfejsem. Późnej jak mi dano super hiper polskiego acada (chyba v12 lub 13) za 15 koła to mało się nie popłakałem, a szef nie rozumiał dlaczego. Z szopą jest podobnie. Polski interfejs do mnie nie przemawia. Jednak przymusu nie ma więc BRS może kupić co mu pasi.
Przy okazji mam do was pytanie. Co sądzicie o serialach do LR4 sprzedawanych na a....o? To jakieś klucze z craków czy ma to cień legalności?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darecky
banan82 ma rację, te programy w polskiej wersji to jakiś dziwoląg, autocada pamiętam z czasów studenckich wersji bodajże 2-3, kiedy odpalałem go na dwóch stacjach fdd 5,25 i chodził pod dosem wraz z emulatorem kooprocesora arytmetycznego (na procku i386sx), bo hdd było za drogie i od wtedy nieanglojęzyczny operator zasuwał z anglojęzycznym interfejsem. Późnej jak mi dano super hiper polskiego acada (chyba v12 lub 13) za 15 koła to mało się nie popłakałem, a szef nie rozumiał dlaczego. Z szopą jest podobnie. Polski interfejs do mnie nie przemawia. Jednak przymusu nie ma więc BRS może kupić co mu pasi.
Przy okazji mam do was pytanie. Co sądzicie o serialach do LR4 sprzedawanych na a....o? To jakieś klucze z craków czy ma to cień legalności?
Najlepiej kupic na stronie Adobe, masz pewnosc ze nie jest to jeden z tych przekombinowanych seriali.
-
ja dla oszczędności rzędu 50% za niespolszczone wersje nauczyłbym się podstaw angielskiego albo wykuł menu na blachę
ale to wolny kraj, można szukać wersji PL za 2k
-
no a spolszczenia nie można legalnie dograć?
-
Chyba nie ma spolszczenia tylko osobna wersja programu. Tak samo jak np. MS Office.
-
Wydaje mi się, że jest spolszczenie. Przynajmniej można takowe znaleźć w sieci, jednak nie wiem w ilu procentach "spolszcza" program, bo pewnie nie w całości - ale najważniejsze funkcje/polecenia na pewno.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart
Wydaje mi się, że jest spolszczenie. Przynajmniej można takowe znaleźć w sieci, jednak nie wiem w ilu procentach "spolszcza" program, bo pewnie nie w całości - ale najważniejsze funkcje/polecenia na pewno.
To juz chyba naprawde lepiej sie angielskiego nauczyc niz uzywac takiej "protezy" :)
-
No 99,9% wszystkich tutoriali w sieci jest w EN wiec choćby i z tego powodu łatwiej się odnaleźć. No, ale każdy sam sobie wybiera:)
-
panowie, doktoryzowanie sie nad poziomem "anglijskim" w naszym kraju nie jest tematem tego topiku:P
a serio: jesli sie wydaje srodki dotacyjne, to nie mozna kupic wersji en, to polska, inny swiat i z biurokracja nie wygrasz
...... wiec dalej szukam wesji PL ;)
-
byłem na wakacjach i uciekł mi taki wątek ;)
BRS z zakupami na Allegro musisz uważać nawet kupując wersję angielską. Znajomy kupił na fakturę zestaw i okazało się, że firma nielegalnie sprzedaje numer licencji zbiorowej. Na szczęście przyjęli zwrot nie robiąc problemów.
Może to mało realne ale ja postarałbym się urzędnikowi wytłumaczyć, że branża pracuje w wersji angielskiej. Szkolenia z całego świata dostępne w internecie są na wersji angielskiej itp. Nie rozumiem ograniczenia do wersji polskiej, przecież to ty będziesz na sofcie pracował a nie urzędnik i powinieneś pracować na wersji wygodnej dla ciebie. Faktura będzie polska a na rynku zawsze były dostępne oba rodzaje boxów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
JacekMF
BRS z zakupami na Allegro musisz uważać nawet kupując wersję angielską. Znajomy kupił na fakturę zestaw i okazało się, że firma nielegalnie sprzedaje numer licencji zbiorowej. Na szczęście przyjęli zwrot nie robiąc problemów.
Dzisiaj rozmawiałem z jedną z firm komuterowych w Polsce, która od kilku ładnych lat współpracuje ściśle z Adobe w zakresie software, wg wypowiedzi jej przedstawiciela z tego zakupu z 2k może być niezły "bigos" dla sprzedajacego i kupującego gdyż raczej na pewno nie mają licencji Adobe na sprzedaz klucza z generatora ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
JacekMF
Może to mało realne ale ja postarałbym się urzędnikowi wytłumaczyć, że branża pracuje w wersji angielskiej. Szkolenia z całego świata dostępne w internecie są na wersji angielskiej itp. Nie rozumiem ograniczenia do wersji polskiej, przecież to ty będziesz na sofcie pracował a nie urzędnik i powinieneś pracować na wersji wygodnej dla ciebie. Faktura będzie polska a na rynku zawsze były dostępne oba rodzaje boxów.
Urzednik to jak pan na wlosciach, zdrowo-rozsadkowe tlumaczenie go nie ruszy. Napisz w biznes planie ze bedziesz organizowal warsztaty i zapraszal na nie siwatowej slawy fotoshopmenow i dlatego potrzebujesz angielskiej wersii
-
Przyszedł czas wejścia w photoshopa i tak rozkminiam, czy zakładać sobie abonamentową pętle na szyję, czy jednak zdecydować się na zakup CS6 pudełkowego. Raczej przychylam się do pudełka, więc mam pytanko: czy jest wysoce prawdopodobne, że PS z tej aukcji:ADOBE PHOTOSHOP CS6 ENG WIN BOX FVAT NOWY SKLEP (5694345951) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ma legalną licencję? Photoshopa bym kupował na działalność gospodarczą.
-
wystarczy wejść w komentarze, żeby wiedzieć ŻE NIE.
-
Czyli co, trzeba dać za progam 3 klocki? Pytam też, bo najprawdopodobniej na początku przyszłego roku też będę zakupował. Niestety, za oprogramowanie trzeba płacić, ale za to jakie to otworzy możliwości.
-
ten pakiet Adobe Fotografia za 13 Euro wygląda aż tak źle? W dłuższej perspektywie wcale koszta nie są takie duże.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
wystarczy wejść w komentarze, żeby wiedzieć ŻE NIE.
Dzięki salas, spojrzałem na ilość punktów i nie wszedłem w komentarze. Sprawa od razu jasna.
-
A co Ci nie pasuje w abonamencie? Od razu mówię, że nie, program nie wisi na serwerach Adobe tylko w Twoim komputerze i nie, nie musisz być cały czas w internecie, żeby z niego korzystać. To są bzdury, które ktoś kiedyś chlapnął a cały internet powtarza :D a wystarczy wejść na stronę Adobe i zweryfikować to w pięć sekund. Abo nie jest złe, jest tanio, masz wszystkie aktualizacje i upgade'y w cenie.
CS 6 w oficjalnej dystrybucji już praktycznie nie ma, zostały tylko jakieś takie szemrane różne.
-
Tak jak Eleroo piszę, jeśli to ma być na działalność gospodarczą to tym bardziej. Rocznie wychodzi coś 650 zł i można wszystko odliczać od podatku jakby nie patrzeć. Licencja jest na jednego użytkownika ale dwa komputery.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
Dzięki salas, spojrzałem na ilość punktów i nie wszedłem w komentarze. Sprawa od razu jasna.
ostatnio dużo takich oszustów handluje na allegro kluczami do wszystkiego :p lightroomy 5 po 50zł :lol:
-
A no właśnie, zapomniałam, że masz licencję na dwa kompy, więc możesz i do peceta i do laptoka na spokojnie sobie zainstalować w ramach jednego abo :)
-
Odnośnie tych licencji znalazłem świetny wpis w tym blogu: Licencje, piractwo, prawa autorskie i inne fikcje... . Rozjaśnił mi on trochę sprawę.
A Photoshop w chmurce na abonament o tyle wzbudza moje opory, że to 650 zł. to aktualna promocja jest, a znając koncerny, to mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że raczej wcześniej niż później będą chcieli zgarnąć z tego większą kasę. W tym też moją kasę :(.