-
Jak pozbyć się kopi zdjęć.
Witam,posiadam Canona EOS 650 i od jakiegoś czasu jak zrzucam zdjęcia na laptopa to każde zdjęcie ma swoją kopie,nie wiem jak to sie stało bo wcześniej tak nie było,przejżałem całe menu i nic nie znalazłem,na forum też nie spotkałem sie z takim tematem,jeśli ktoś wie jak to ustawić to bardzo proszę o podpowiedz,dziekuje.
-
Odp: Jak pozbyć się kopi zdjęć.
A to nie jest przypadkiem RAW + JPG?
-
-
Tak,to jest to i co zrobić żeby przy zrzucaniu zdjęć nie pojawiały się obie kopie?
-
Opcje formatów robienia zdjęć w aparacie. Masz ustawione, że zapisuje oba te formaty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomalindo
Tak,to jest to i co zrobić żeby przy zrzucaniu zdjęć nie pojawiały się obie kopie?
To nie są kopie, to są dwa różne pliki, jeden "surowy", drugi "skompresowany".
-
Podejrzewam ze masz w systemie ustawiona opcje ukryj rozszezenia znanych plikow i ikonki zamiast szczegolowego opisu, bo zauwazylbys roznice po kropce .jpg .CR2 i wielkosci pliku.
-
Dzięki za podpowiedzi i wszystko się zgadza co napisaliście,tylko nie mogę znalezć tego w ustawieniach,przejrzałem całe menu i nic tam takie nie ma,pomożecie to mi zmienić w EOS 650 D
-
Menu-Jakość Obrazu-przyciskiem AF ustawiasz na L i masz tylko jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomalindo
Dzięki za podpowiedzi i wszystko się zgadza co napisaliście,tylko nie mogę znalezć tego w ustawieniach,przejrzałem całe menu i nic tam takie nie ma,pomożecie to mi zmienić w EOS 650 D
Ja polecam poczytac instrukcje, bo jest to napisane.
-
Dzięki za podpowiedzi,już jest wszystko ok,niestety nie posiadam instrukcji,dzięki.
-
wujek google albo to bardzo trudne do ogarnięcia forum, 10 s i masz instrukcje
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomalindo
Dzięki za podpowiedzi,już jest wszystko ok,niestety nie posiadam instrukcji,dzięki.
Zawsze można ją pobrać ze strony Canona.
I np sprawdzić, czy nasz aparat nie ma toksycznej (gumowej) okleiny body. Bo też kiedyś był taki komunikat na www Canona.
Warto zaglądać na stronę naszego aparatu, bo np poprzedni właściciel mojego body przespał 3 aktualizacje softu aparatu :).
-
ja przesypiam wszystkie i zyje,aparat tez;)
zreszta nie sadze aby dogranie np jakiś komunikatów po koreańsku coś zmieniło w naszym życiu:lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ja przesypiam wszystkie i zyje,aparat tez;)
zreszta nie sadze aby dogranie np jakiś komunikatów po koreańsku coś zmieniło w naszym życiu:lol:
W 7D nowy soft poprawił mi zapis RAWów w trybie szybkiej migawki. Zapychał się i zwalniał po 15÷16 zdjęciach, teraz spokojnie robi 20.
Oczywiście jak ktoś chce wgrać Magic Lantern, to przeważnie też go odsyłają do aktualizacji softu do ostatniej wersji.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
artd4
Tylko w tym watku nie o to chodzi:-)
-
-
A tak przy okazji się Was zapytam - czy znacie jakiś program, który w katalogu wyłapywałby mi pary RAW+JPG, tzn. ten sam numer pliku, a rozszerzenie inne??? I żeby jeszcze ten program potrafił usuwać/kopiowoać itp. itd. te pary?
Bardzo by mi to pomogło... please.
-
A zwyczajne posortowanie wg nazwy pliku w zwyczajnym eksploratorze windy nie wystarczy?
-
Wystarczy, ale jak mam kilkaset plików to ręczne zaznaczanie takich par jest po pewnym czasie irytujące.
-
Jak w jednym katalogu to posirtuj po rozszezeniu. Problem bedzie jak to jest kilkadziesiat katalogow.
-
Może bardziej wyjaśnię o co mi chodzi. Zazwyczaj robię foty RAW+JPG, potem z danej „sesji” zgrywam foty do danego katalogu, potem w tym katalogu tworzę podkatalog do którego wrzucam jpg, a RAW zostają w katalogu. Potem wchodzę do podkatalogu z jpg i przeglądam sobie foty, robię ich selekcję (Faststone-em), jak jakieś JPG są od razu do du.. to przerzucam sobie je do katalogu z RAW z tej właśnie „sesji”. Po przejrzeniu wszystkich jpg, wracam do katalogu z RAW, gdzie już będę miał, co do niektórych fot pary RAW+JPG i normalnie je ręcznie zaznaczam i usuwam.
Teraz pytanie – jak to zautomatyzować? Tzn. przede wszystkim zaznaczanie tych par?
Wiem, że mogę tylko RAW robić i Fastston je obsłuży, ale po prostu szybciej mi się jpg ogląda niż RAW-y.
-
Czy focenie w RAW + JPG dalej daje jakies wieksze benefity? Importujac rawy do Lightrooma, po paru minutach mamy pliki w bazie z ich podgladami. Wtedy mozna sobie zrobic selekcje, oznaczajac flagami czy jak ktos chce i reszte (odrzut) wywalic:) Zaoszczedza sie miejsce, energie i czas:)
Jesli chodzi o wyszukiwanie duplikatow zdjec to na Maca jest swietny program Gemini, ktory potrafi dobrze posprzatac dysk ze zbednych plikow ktore sa zdublowane.
-
Irfanview czyta rawy niewiele wolniej niz duze jpgi a i sam windows (vista) zaczal pokazywac miniaturki po zainstalowaniu jakiejs latki (moge sprawdzic co to bo nie pamietam) tak wiec raw+jpg to (dla mnie osobiscie) strata czasu i miejsca.
-
Do przeglądania używam XnView. Robię najczęściej w RAW, a jak chcę zapisać więcej zdjęć i wiem, że nie będę ich obrabiał to przełączam na JPG. Nigdy nie dubluję zapisu RAW+JPG.
Plus przeglądania zdjęć w XnView - czyta spokojnie RAW i można przejść do edycji zdjęcia w PS (Camera Raw) - Alt+1.
-
No dobrze, ale jak już mam tak jak mam, to macie jakieś pomysły?
-
Mozesz np. zamiast przerzucać do katalogu gorsze jpg, oznaczyc je "/" na różowo ;), a potem przerzucic do nich wszystkie RAW. Wtedy zawsze tam, gdzie róż, bedziesz mieć parę do wyrzucenia. Tylko to niestety nadal robótki ręczne... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Wiem, że mogę tylko RAW robić i Fastston je obsłuży, ale po prostu szybciej mi się jpg ogląda niż RAW-y.
Spróbuj mojej metody. Nie musisz robić RAW+JPG żeby szybciej przeglądać zdjęcia. Jeżeli tylko dlatego robisz RAW+JPG aby szybciej przeglądać foty, to trochę zły pomysł. Ja w coś takiego nie wchodzę, bo potrzebuję czasami szybkiego zapisu w serii.
Ściągnij sobie XnView i rób tylko w RAW. Zrzucasz RAWy do jednego katalogu i odpalasz XnView. Przeglądasz zdjęcia w RAW tak samo szybko jak JPG. Wszystko oczywiście w dużym formacie, nie jakieś tam miniaturki :).
Jak Ci się zdjęcie podoba to je zostawiasz i przechodzisz "Spacją" do kolejnego. A jak nie to je usuwasz "Delete". Oczywiście po zaakceptowaniu poprzez "Tak" lub "Nie".
Jak masz ochotę zrobić sobie na szybko obróbkę danego RAWu, to "lewy Alt+1" otwiera Ci go w (Camera Raw) PS. A "F4" w skojarzonym edytorze (np LR).
Czasami z meczu mam 350 zdjęć i potrzebuję przeprowadzić selekcję zdjęć np 2, albo 3 razy, żeby zostawić tylko dobre foty. Dla mnie XnView działa wygodniej pod tym względem niż np Adobe Bridge.
Wracając do Twojego pytania, to z tego co (prawie) zrozumiałem, chodzi Ci o usuwanie par RAW+JPG (złych zdjęć) i pozostawienie tylko (dobrych) RAW.
Z pomocą może przyjść np PHP. Ale wtedy trzeba sobie postawić na kompie np serwer Apache i trochę się pobawić. Operacje na plikach i katalogach. Musisz wtedy wrzucić (skopiować) w odpowiednie miejsce twój katalog i odpalić skrypt.
Który wczyta zawartość katalogu z plikami np z rozszerzeniem .CR2 i gdy znajdzie odpowiednik .JPG, to taką parę usunie. Wtedy zostaną tylko dobre RAW. Dla początkującego amatora w PHP to prosta sprawa :).
-
Na Windowsie używam DPP z włączoną opcją „Display only CR2 images for CR2 and JPEG files of the same name” która łączy jpg+cr2 i pozwala usuwać razem.
Na Ubuntu jest doskonała przeglądarka Geeqie która potrafi łączyć pliki po nazwie i nie zwraca uwagi na rozszerzenie co pozwala trzymać kopie i wersje zdjęcia jako jedna miniaturka którą jednym klikiem można rozwinąć.