-
[mystek]zdecydowanie pasja!
Witam. Mam 28 lat, fotografowałem już 7-8 lat temu, ale nie przywiązywałem do zdjęć większej wagi, używałem cyfrówki Sony DSC-H2, natomiast od zakupu Canona 550d bodajże 4 lata temu zacząłem się rozwijać i stało się to moją pasją, którą pielęgnuję.
Sprzęt, który dysponuję to 550d zakupiony z kitem 18-55 IS, a z czasem uzupełniłem sprzęt o Samyanga 14mm f2.8, Canon 50mm f1.8 i od niedawna Canon 70-200mm f4.0 USM.
Plany: Canon 50mm f1.4 ("plastik" mi się rozregulował i celuje 20mm przed celem - nie opłaca się regulować), Fisheye jakiś, Samyang 85mm f1.4 i gdzieś w końcu przenieść się na pełną klatkę.
Fotografuję generalnie wszystko i nic, ale najwięcej można znaleźć u mnie chyba krajobrazów wszelkiej maści i streeta
Do rzeczy:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
-
Odp: [mystek]zdecydowanie pasja!
życzę dalszego rozwijania się
-
-
-
witam podoba mi się kilka zdjęć np 4,7,13,14,15, ale czarno-biale dość ciemnawe, przynajmniej u mnie tak wyglądają pozdrawiam
-
Fajne fotki, tylko jakies takie..."plastikowe".
Na 13 nie moge rozkminic, czy to slonce czy ksiezyc, aczkolwiek podoba mi sie :)
-
Dzięki panowie za pochwały :)
#2banan - zapewne to wina ustawień monitora, ja to obrabiałem na laptopie na full jasności i widać wszystko, oczywiście tam gdzie jest czarno, to jest czarno :)
#hudy85 - plastikowe? Strzelam, że chodzi o zdjęcie nr 4 szczególnie? To było robione z filtrem polaryzacyjnym, stąd taka kolorystyka i... plastikowość właśnie, bo nie widać odblasków słońca w sposób "naturalny". A może chodzi po prostu o takie "sztuczne" kolory? Przyznam, że lubię w krajobrazach szczególnie podkręcić kolor ciutkę (patrz foto 9, 14, 15 i 16), ale to jest dosłownie niewiele, bo focę też głównie w trybie kolorystyki... "Krajobraz" w Canonie, który podciąga kolory z automatu :)
foto 13 to słońce, to z tymi samymi postaciami, co w 14-tce, a i 15-te zdjęcie też jest z tej wyprawy.
-
Mozliwe, z polarkiem mam niewiele so czynie ia, dlatego trudno mi cos wywnioskowac.
A chodzilo mi konkretnie o to wlasnie zdjecie, tramwaj i 15.
Ta 14tka jeszcze troche mdla w porownaniu do reszty, zwlaszcza 16tki ;)
Ogolnie naprawde swietny album
-
#Hudy - do Twoich zdjęć przyrody polar by się przydał, szczególnie kiedy focisz coś na wodzie. Pomyśl nad tym :). Mnie się udało niedawno dorwać Marumu DHG Super Circular za... 14 funtów na e-bayu :), więc wcale nie trzeba wydawać 200-250zł na już świetnej jakości filtr.
Co do zdjęć:
6. (tramwaj) - hmm, nie widzę tutaj plastikowości i sztuczności. Widać, że barwy może delikatnie podkręcone, ale ani to namiastek HDRu nie ma, ani nic. W zasadzie tutaj chyba tylko wyostrzyłem i podkręciłem kolorki, tyle. Może wyprostowałem lekko,
4. - już pisałem co i jak. Polar robi robotę :), ale jak spojrzysz np na tą żółtą linię obok, czy na asfalt i resztę tła, to zobaczysz, że to normalne zdjęcie, a samochód nie jest wklejony ani nic (zobacz odbicie w drzwiach i tylnym błotniku), no i sam samochód sam w sobie ma taki wyrazisty błękitny kolor.
16. racja, tutaj przesadziłem z kolorami :P
I kolejne strzały, czyli wiewiórka, która przypozowała mi dosłownie z 2m i patrzyła śmiało w obiektyw przez dłuższą chwilę widocznie zainteresowana modelingiem :)), i ciekawe Subaru Justy. Zanim zrobiłem to zdjęcie przeczytałem, że generalnie ostre zdjęcie nie znaczy, że to dobre zdjęcie, a można znaleźć ciekawe smaczki w poruszonych zdjęciach - nie idealnych, stąd przekonałem się żeby nie wyrzucać tego oto:
17.
18.
-
Wiewior bomba :) tez ostatnio strzelalem, ale swiatla znow braklo i pewnie kupa szumu bedzie. Jak dotre to wstawie :)
Auto chyba juz widzialem wczesniej ;) trojka?
-
Nr 17 - fajna wiewióra. Przyznam się, że w takim futerku jeszcze "rudej" nie widziałem :).
Co planów i zakupów, to piszesz o obiektywie 50/1,4 i 85/1,4. Jak chcesz przechodzić na FF, to chyba lepiej 50/1,4 i 100/2,0 USM (np do portretu). Jeżeli będziesz miał możliwość podpięcia do body Canona 70-200/2,8 L USM zobaczysz jak jest różnica między f/4,0 i 2,8.
-
#Hudy - masz mnie :P zapominam co wrzucałem, a co nie i nie sprawdzam :P. Już niestety nie mogę tego edytować i usunąć.
#Cobalt - to wiewiórka w wydaniu brytyjskim :P
Hmm, nawet nie wiedziałem, że Canon ma taki obiektyw jak 100mm 2.0 :) tak na szybko przeczytałem podsumowanie testu na optycznych i nie ma praktycznie wad ten obiektyw. Ciekawa propozycja za bardzo dobre pieniądze. I do FFa podejdzie.
Zanim kupiłem 70-200 to naoglądałem się testów, porównań, poczytałem i w sumie 2.8 cenowo z ISem nawet 2,5-3x droższy a w zasadzie ma lepsze tylko światło i uszczelnienia, no i stabilizację. Pewnie jakbym był obrzydliwie bogaty to bym sobie taki sprawił, ale w stosunku cena/jakość to chyba tradycyjne 4.0 bez IS wypada najlepiej, bo ostrzy jak szalony! Już widzę jego wadę przy foceniu w slabym świetle, czyli trzeba podbijać ISO, a to niezbyt dobrze wychodzi przy 550d bo powyżej 1600 to już bieda :P. Brak stabilizacji uznaję za wadę neutralną, tj - z gówna loda nie ukręcisz, czyli pewnie na ISie przy 1/60s na 200mm pewnie też się poruszy, a można właśnie zawsze podbić ISO i będzie ok :)
PS: jak zacznę kiedyś może zarabiać na fotografii, to będzie wpadać grubszy sprzęt, na razie muszę zastępować to czymś w miarę budżetowym :)
-
To ta wiewiora kitem robiona?:P
2.8 to chyba x2.8 w przeliczeniu tez na cene :P no, moze x2 ;)
-
#Hudy - wiewióra Lką robiona, właśnie tą 70-200 4.0. Dokładne parametry zdjęcia to 70mm, ISO100, f4.0, 1/60s. Także wyobraź sobie jak blisko ona była mnie, skoro na 70mm przyfocone :)
A 2.8 bez stabilizacji chyba wlaśnie 2x większa cenę ma, ale już z ISem to chyba ponad 5000zł kosztuje, a ja dałem jakoś 330f czyli 1650zł za to 4.0, więc jest różnica w cenie :).
Kolejne "dzieła". Nie publikowałem ich nigdzie, bo nie czuję, że są to jakieś zdjęcia wyjątkowo udane, ale pokazują pasję mojej żony z kolei, czyli miłość do skrzydlatych ptaków :) :
19.
20.
-
Kilka fajnych zdjęć, a kilka do domowego albumu i kilka pstryków.
(1-4) pstryki testowe
5) do wyprostowania
6) nie widzę ruchu
(7-9) fajne widoczki jak lubię
10-11) pstryki
12) fajne
13-14) niezłe - ale inaczej bym to wykadrował - bez tych ludzi tytuł "Jnfrastuktura i środowisko" :)
15-16) Album rodzinny
17) Zdecydowanie najlepsze ujęcie
18) Pstryk
19-20) nie fajne, pstryki - siatka psuje odbiór (nieostro na I planie) i czyje to zdjęcie samolotu ? Zbyt duży bałagan w kadrze, ciemny wjazd odwraca uwagę od światełka. Przepalone niebo.
Przepraszam za powyższe uwagi, ale sam się dopiero uczę,
Jednak zauważyłem, że lepiej zwracać uwagę na to, co się podoba - jak i na to, co nie przypadło do gustu.
-
[mystek]zdecydowanie pasja!
No 2.8 IS to chyba ponad 8k :P
19. Fajne, mozna "poczuc" w jakims stopniu te milosc :)
W 20 jakas taka postawa sztuczna :) poza tym swietne :)
-
#Robert - dzięki za ocenę :) ale powiem Ci, że w przypadku zdjęcia 19 te krzaki po bokach(liście drzew w zasadzie) mnie osobiście jakoś nie przeszkadzają, jak patrzę na to zdjęcie, to nie rzuca mi się to w oczy. Ponadto to miało być nieostre na pierwszym planie przecież :) jest zarys postaci, są emocje - trzymanie się krat symbolizuje chęć przebicia się przez barierę, chęć dobiegnięcia do planu drugiego czyli samolotu w tym przypadku.
Co do zdjęcia 20, to czy przepalone niebo w rogu przeszkadza w jakiś sposób? ładnie promienie się rozchodzą po chmurach i w stronę głównego obiektu, czyli samolotu. Tunel, ze ciemny... Mnie osobiście to też nie przeszkadza w odbiorze, po prostu patrząc na zdjęcie człowiek widzi przede wszystkim mocne punkty, w tym przypadku najpierw wzrok leci na samolot, po chwili dostrzega się modelkę, zaraz widzę wierzę radarową, a później chmury. Wydaje mi się, że kompozycja jest ok. Jakbym miał coś zmieć, to doświetliłbym bardziej samolot i modelkę, ewentualnie po prostu zaczekał na zachód słońca, to ekspozycja "sama by się zrobiła".
#Hudy - na ebayu widzę nówki sztuki 70-200 2.8 IS II za 1500f, czyli 7500zł, a z Hong Kongu jest za 6500zł nawet :). Ale nadal jak się to ma do 1500zł za 4.0? :P Mało kto jest burżujem, żeby sobie pozwolić na takie szkło.
Niemniej - lecimy dalej :).
21.
22.
-
Fajne, 2 ostatnie zducydowanie dla mnie naj.
21 troche wydaje sie ciemne, ale lubie taki klimat.
-
-
Moglbys powiedziec jak zrobiles 21?
O jakiej porze, paramtry, filtry czy duzo obrobki? :P
-
21 foto robione stałką 50mm na f5.6, 1/160s, ISO100, godzina 18:55 w marcu tego roku. Zero filtrów i obróbka tradycyjna, tj kolorki, ostrość, kontrast, chyba nawet tego nie kadrowałem, dlatego jest dość ciasno w kadrze. A zdjęcie robione jest z tego wzgórza co zdjęcie nr 22, jak popatrzyłbyś w lewo będąc w tym miejscu to ujrzałbyś właśnie te pola :)
-
Fajnie się ogląda. Tematyka... rzecz gustu, ale faktycznie widać, że masz pasję, lubisz poeksperymentować i nie trzymasz się schematów. Rzadkie cechy i warto je pielęgnować ;)
-
Dzieki ;) fajna miejscowka, chetnie bym tez tam postrzelal :)
-
#TS - dziękuję za ocenę :). Mógłbyś mi napisać w którym/ch przypadku/ach chodziło o "lubisz poeksperymentować"? Bo właśnie wydaje mi się, że duuużo mi brakuje do takich fotografów, którzy robią nietypowe zdjęcia.
#Hudy - musiałbyś wyemigrować do Anglii :P świetne mają krajobrazy na Wyspach, to fakt.
Kolejne 2 strzały. Co do architektury, to ktoś pisał w tym wątku, że powinny być wyprostowane. A ja właśnie lubię takie krzywe, "strzeliste" :)
25.
26.
-
26 - Trochę szkoda ziarna i kadru. Myślę, że wyszedłby lepiej gdybyś pokazał mniej trawy i tego niebieskiego ogrodzenia, a więcej samej bryły/architektury. Na pewno natomiast na plus ciekawa pora dnia (wieczór?) i ilość detali pomimo szumów. No i oczywiście architekturka niczego sobie :)
-
strasznie pokraczne te fotki
nie nadają się do oceny
więcej pokory, pasjonacie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Co do architektury, to ktoś pisał w tym wątku, że powinny być wyprostowane. A ja właśnie lubię takie krzywe, "strzeliste"
To zdecydowanie Twoja pasja - mnie bardziej się podoba wyprostowana architektura. Ale to moje zdanie, a zdjęcia mają się głównie Tobie podobać.
Jakbyś wyprostował i korygował 24) to byłoby bardzo fajne, a tak moim zdaniem jest tylko testem dystorsji beczkowej obiektywu :)
-
Z eksperymentami, to chodziło mi między innymi o nietypowe (panoramiczne) kadrowanie oraz to, że czasem zauważysz coś, czego normalnie nie widać np. 13, 19, 21. Masz też zdjęcia normalne ...i takie trochę słabsze. Ale to naturalne, nikt nie robi samych dzieł sztuki. Uważam, że fotografia powinna dawać radość w całokształcie, a mniej istotne są aspekty techniczne (idealna ostrość, drobne przepalenia, sztywne zasady z podręcznika, itp.).
A jeśli uważasz, że dużo Ci brakuje do profesjonalistów... to chyba dobrze. Oglądaj, kombinuj jak zostało zrobione, spróbuj w jakimś stopniu powtórzyć, i jeśli będzie Ci zależeć, to za jakiś czas wyrobisz sobie własny styl. To nie wyścigi o puchar i tytuł mistrza...
-
#Thomas - foto robione z ręki, stąd podbite ISO, a więc i ziarno. Ciężko to było objąć obiektywem, a miejsca tam nie było zbyt wiele :) niemniej wiem, że ten obiektyw do architektury się nie nadaje w sensie technicznym. Już sobie wyczaiłem tutorial do prostowania architektury. Że też wcześneij tego nie robiłem, jak to zajmuje 30 sekund :) tyle, że gubi się nieco jakość zdjęcia
#Igor - to jest krytyka? Gdzie konkrety? Każde zdjęcie nadaje się do oceny tylko ludzie, którym wydaje się, że pozjadali wszelkie rozumy piszą tak jak ty. Próbowałem znaleźć twoje zdjęcia na forum - bez skutku.
#TS - 100% racji :) również jestem zdania, że gdyby każdy miał tworzyć zdjęcia zgodnie z literaturą i co w niej zapisane, to myślę, że właśnie sklejałbym kolejny model samolotu, a nie obrabiał zdjęcie.
Wydaje mi się, że do profesjonalistów trzeba też mieć trochę sprzętu jednak. Co jak co, ale to sprzęt daje większe pole manewru (pod warunkiem, że umiesz go użyć rzecz jasna :) ), i chyba wolałbym powstrzymywać się od powielania zdjęć profesjonalistów, wydaje mi się, że każdy powinien mieć swój styl, a ja lubię niszowość wszelkiej maści (od samochodów, przez sprzęt domowy po ubrania itp), dlatego na pewno moje zdjęcia nie uderzą do dużej grupy, ale jak to się mówi - lepiej mieć 1 przyjaciela niż 20 kolegów :).
I przybijam Ci piątkę za słowa "to nie wyścig o puchar i tytuł mistrza" :).
26.
27.
-
chyba najbardziej "niszowe" jest 25
nie ma to jak obrona przez atak
krytyka...
a znasz takie określenie "dzieło poniżej krytyki"?
i jeszcze: profi sprzęt nie gwarantuje ciekawego zdjęcia, ale to wie chyba każdy (no, prawie)
-
#igor - ciągle krążysz wokół konkretów i nadal nie trafiasz w cel. Jesteś rocznik 58, jak rozumiem, więc powinieneś w życiu już trochę przejść, powinieneś już dojrzeć do męskich argumentacji i dyskusji. Ponadto próbujesz zgrywać z siebie super profi fotografa, masz nawalone postów na forum, a ja ciągle nie widziałem twoich prac. To tak jakby miał oceniać moje zdjęcia dziennikarz piszący o fotografii, a nie trzymający aparatu nigdy w ręku lub też gdybym miał oceniać styl i technikę Pawła Korzeniowskiego, bo przecież też umiem pływać.
Nie ma "dzieł poniżej krytyki", a już na pewno nie wierzę, że moje zdjęcia takowe są. Nie wierzę, bo wiele osób mówi mi, że mam ładne zdjęcia, a jak ktoś krytykuje to rzuca argumentami, zastanawia się, namyśla, a nie, że wchodzi w temat jakiś igor, napisze 3 zdania i heja.
PS: Canon 550d profi sprzęt? To czym są obiektywy od 5000zł wzwyż? Czym jest pełna klatka itp itd?
-
Pełna klatka jest korpusem z inna matryca ;> zobacz moja galerie i powiedz mi, ze to aparat robi zdjecia :PPP
A pozniej przegladnij jeszcze inne i zobacz, co mozna zrobic cropem :)
Mi tam sie Twoje zdjecia podobaja, ale pelna klatka niczego nie zmieni :]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
ie wierzę, bo wiele osób mówi mi, że mam ładne zdjęcia, a jak ktoś krytykuje to rzuca argumentami, zastanawia się, namyśla, a nie, że wchodzi w temat jakiś igor, napisze 3 zdania i heja.
Trochę luzu, to nie wystawa NG, doceń ludzi takich jak igor58. Czasem ważne przemilczenie jest ważniejsze od wielu słów.
Mogłeś napisać na priva - co się nie spodobało.
Jak mówią, że ładne - to chwała Ci. Za rok dwa, sam zmienisz zdanie i poczytasz co sam powyżej napisałeś.
Zmienisz koncepcję, docenisz kompozycję, która trwa od czasów helleńskich. Pooglądasz inne foty - na razie bez szaleństwa, mówią że super - bo Cię lubią.
Wniosek z tego - masz komu pokazywać i masz kolegów/koleżanki. Znają się na kompozycji i foceniu ? Zapytaj ich dlaczego się podobają.
Cytat:
Zamieszczone przez
hudy85
ale pelna klatka niczego nie zmieni :]
Oj zmieni, zmieni... później do tego dojdziemy i Ty, i ja, a pewnie także wielu po nas :)
27) Tak zrobione foto mi się nie podoba - dopracowałbym bardziej niebo.
P.S. Przepraszam za te uwagi, ale sam się dopiero uczę i mam wrażenie, że już ten etap przeszedłem, na którym jesteś Ty teraz.
Pozdrawiam.
-
#Hudy - wiadomo, że to człowiek robi zdjęcia, ale... do pewnego momentu. Tzn może inaczej - to jest na zasadzie skoku o tyczce, czy pływania - dasz sportowcowi tyczkę z lat 60tych, to skoczy te 4,60m załóżmy, a jak dasz mu tyczkę z jakiś włókien węglowych, z lepszą stopką, odbiciem czy coś (nie znam się), to skoczy te 4,70m. Albo - wrzucisz pływaka w samych slipach do wody, to zrobi 50m w 50sekund, a dasz mu jakieś ultra nowoczesne stroje, to urwie te pół sekundy. I chyba właśnie rozchodzi się o te pół sekundy :), tak jak Canon 50mm 1.4 kosztuje 1000zł, a 1.2 już 5000zł
Oczywiście w całym tym "wyścigu zbrojeń" we wszystkich kategoriach życia chodzi o to, żeby człowiek wykozrystał 100% danego sprzętu, bo jednak bez człowieka urządzenie samo zdjęcia nie zrobi.
#Robert - ale jak mam docenić kogoś takiego jak igor, skoro gościa nie znam, przychodzi do wątku, wciska na klawiaturze przycisków starczających na 3 zdania, w których nie ma żadnych konkretów i tyle. Za co mam go docenić? Za spędzone godziny na forum i napisanie 1300 postów? Jeżeli coś jest poniżej krytyki (jak on to napisał), to po co w ogóle tutaj coś próbował nieudolnie skomentować?
Takich ludzi nie szanuję, sami sobie winni.
Co do "ładności zdjęć" i oceny ich przez normalnych ludzi nie będących w temacie. Czy nie jest tak, że pokażesz im zdjęcie przeciętne, a oni powiedzą "ale ładne"? Oni nie patrzą na kompozycję, na kontrast, nie zauważą pewnych rzeczy - to jest odbiorca. Kiedy przeglądam zdjęcia, które wypuścił mój aparat, to zawsze staram się patrzyć okiem odbiorcy i staram się jakby stanąć obok i widzieć to, co moje oko zauważa najpierw. To jest wg mnie istotne. Czyli przeglądasz zdjęcia, dajesz "następne" i... ta pierwsza reakcja - na co człowiek patrzy? Co rejestruje najpierw Twoje oko itp. Wg mnie to jest podstawa oceny zdjęcia.
Nie lubię "warsztatowców". Naoglądałem się zdjęć kolesi 50 letnich, którzy "fotografują już od 30 lat", w rękach nie jeden sprzęt mieli, znają się na tym niesamowicie, a... nadal nie umieją robić zdjęć. A widziałem zdjęcia dzieciaków z gimnazjum robione najtańszymi lustrzankami z kitami, które mają potencjał i nie jedno z ich zdjęć jest dużo lepsze od tego "doświadczonego".
W fotografii liczy się oko, zmysł, emocje, a nie szkoła, warsztat, "doświadczenie". Wydaje mi się, że najlepsi fotografowie to są ci, którzy to czują. To jak z tańcem - jak nie czujesz rytmu, to nawet po najlepszej szkole i po 10 latach ćwiczeń nie zatańczysz tak, jak ten podchodzący z emocjami do tego.
PS: nie przepraszaj za uwagi, bo Twoja krytyka jest konstruktywna, coś wnosi - "dopracowałbym to niebo". I wtedy taki ja patrzę ponownie na zdjęcie i widzę faktycznie szarą plamę. To jest to, tak rozmawiajmy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Nie lubię "warsztatowców". Naoglądałem się zdjęć kolesi 50 letnich, którzy "fotografują już od 30 lat", w rękach nie jeden sprzęt mieli, znają się na tym niesamowicie, a... nadal nie umieją robić zdjęć. A widziałem zdjęcia dzieciaków z gimnazjum robione najtańszymi lustrzankami z kitami, które mają potencjał i nie jedno z ich zdjęć jest dużo lepsze od tego "doświadczonego".
Czy czasem czytasz ,to co wypisujesz ?, może warto toto przeczytać, zanim klikniesz:odpowiedź.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Tak i co w tym dziwnego?
Owszem dziwne:
w swoim powyższym wypasionym poście, tak się nawymądrzałeś się tak,że jak to powiedział klasyk"klękajcie narody".
Nie będe analizował tekstu.
Tymczasem nie widzę żadnej galerii.Jeżeli bardziej uczeni w fotografowaniu koledzy nie odpowiadają,to tym bardziej ja nie zajmę stanowiska.
btw
więcej skromności przyjacielu.
-
#Zysk - Einstein kiedyś też podważył teorię. Widzę Twoje zdjęcia na Twojej stronie i właśnie to są głównie zdjęcia, o których pisałem, czyli "50 latka, z doświadczeniem 30 letnim w fotografii" ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#Zysk - Einstein kiedyś też podważył teorię. Widzę Twoje zdjęcia na Twojej stronie i właśnie to są głównie zdjęcia, o których pisałem, czyli "50 latka, z doświadczeniem 30 letnim w fotografii"
Lubię agresywnych :) ,takim najłatwiej skopać 4 litery , niewiele wysiłku,a frajda duża :) .A co do moich fotek,to przynajmniej można je obejrzeć.Poza tym ,ja uprawiam "dokumentalizm" ,nie siląc się na"artyzm".Pozdrawiam
-
Więc do czego pijesz? To tak jakby piłkarz rozmawiał z siatkarzem - łączy nas piłka, drużyna, ale jednak to ciągle coś innego :). Ja lubię fotografię artystyczną, a "dokumentalizm" zostawiam na dysku komputera. Chcesz mi skopać tyłek? Za dyskusję? Dobre sobie :)
-
to podpisz ze twoje zdjęcia są artystycznymi ,wtedy będzie wiadomo co komentować
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#Thomas - foto robione z ręki, stąd podbite ISO, a więc i ziarno. Ciężko to było objąć obiektywem, a miejsca tam nie było zbyt wiele :) niemniej wiem, że ten obiektyw do architektury się nie nadaje w sensie technicznym. Już sobie wyczaiłem tutorial do prostowania architektury. Że też wcześneij tego nie robiłem, jak to zajmuje 30 sekund :) tyle, że gubi się nieco jakość zdjęcia
Architekturę można dobrze robić prawie każdym obiektywem. Po prostu zależy jaki efekt chcesz uzyskać. Oczywiście telezoom będzie mniej praktyczny niż standard, ale np. ultra wide angle da Ci zupełnie odmienne spojrzenie. Ja niedługo kupuję ten ostatni, ale to temat na inną rozmowę...
Wracając do wypowiedzi. Moim zdaniem nie należy konsekwentnie każdego zdjęcia prostować. Osobiście lubię zdjęcia w których dystorsja jest zminimalizowana, ale wciąż są to dynamiczne kadry z liniami prostymi zbiegającymi się w danym kierunku. Niektóre zdjęcia prostowane niestety tracą wtedy tę dynamikę i zaczynają przypominać jakieś zwykłe kadry z broszur reklamowych.
-
-
28 zdecydowanie za ciemne
-
ale przynajmniej w kompozycji o coś chodzi
spróbuj przekonwertować na B&W
-
A może taka kompozycja i B&W z "analogowym" ziarnem.
-
-
hudy,
chodzi o pewną harmonię (całości), rytm (te maszty), proporcje (góra dół)...
nie czujesz tego?
coś fajnego zostało uchwycone (może bezwiednie, ale to nie ważne)
-
bardzo mi się podoba 28. tylko już sam nie wiem czy kolor czy czarno białe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
...Ja lubię fotografię artystyczną,...
To moze cos pokaz, jeden obraz lepszy niz tysiace slow.