Czy ktoś używał programu ShutterCount (ShutterCount | DIRE Studio) do sprawdzenia ilości klików migawki? Interesuje mnie 6D i 5D2.
Wiarygodne?
Wersja do druku
Czy ktoś używał programu ShutterCount (ShutterCount | DIRE Studio) do sprawdzenia ilości klików migawki? Interesuje mnie 6D i 5D2.
Wiarygodne?
Tego programiku akurat nie używałem, ale ShutterCount v1.0b For Canon EOS DSLR wg mnie wskazuje prawidłowy przebieg w 650D i 5DmkII. Jak chcesz to możesz pobrać RAR z http://www.cobalt.fr.pl/Shutter.rar
Jak Ci nie podejdzie to wyrzucisz do kosza i po sprawie :).
Mam ten program, działa idealnie. Wersja OSX
Wielkie dzięki!
szukałem czegoś takiego cały dzień. Wynik podaje dokładnie taki sam jak Magic Latern więc zakładam że jest poprawny.
W sumie to ciekawe. Wiecznie były problemy z odczytem a teraz to takie trywialne? Zmiana polityki Canona?
Mam ten program, działa idealnie. Wersja OSX
Jak Ci nie podejdzie to wyrzucisz do kosza i po sprawie .
U mnie na 5DII działa bezproblemowo
U mnie z 6d i 5dmk3 wszystko ok
Dajcie linka do tego programu bo te wcześniejsze nie działają.
Ja tez poprosze...
Juz idzie na pw
Czy moze ktoś z Was podesłać jakiś działający link do programu który odczyta klatki z 6D ?
Kolega trothlik wysłał mi program za co wielkie dzięki ale on czyta chyba wszystkie puszki akurat poza 6D :)
Przecież chyba powinien byc na stronie producenta
To jedyny program jaki znalazłem w sieci który czyta 6D : ShutterCount | DIRE Studio
Problem w tym że nie jest on darmowy....a ja takiego szukam
Przeciez to kosztuje raptem 10zl
Pewne rzeczy nie sa za darmo:)
$2.99 to bardzo dobra cena; prawie tyle zapłaciłem niedawno za jeden odczyt jakimś przedsiębiorczym biznesmemom ze wschodu.
Przeznaczę na to pieniadze, które wywalczyłem tydzień temu w spożywczym, kiedy nierozgarnięta kasjerka policzyła mi pęczek rzodkiewki za pęczek buraków. :twisted:
Piracic dla 3 dolarow....
Rzeczony program jest udostępniany w sieci za darmo, więc nie może być mowy o piraceniu. Brud za pazurami ma jego ekhm.. "autor", który ukradł kod bodajże eoscount.
Dlatego nie reklamujemy go na canon-board poprzez podawanie jego nazwy, a tym bardziej linku.
Jak ktoś będzie bardzo chciał, to sobie wygoogla.
A to nawet nie wiedziałem. Jak go odpalam to wszystko jest po chińsku :)
Piraci sie dla zysku;)
No właśnie, taka niedźwiedzia przysługę wyświadczyli Cichemu koledzy z forum. Niestety, od kiedy dowiedział się, że kod jest kradziony, jest piratem, a dotad nie był. Jak Adam przed spożyciem jabłka wiedzy nagle zobaczył, że jest nagi i pewnie poczuł wstyd....Może jeszcze się tłumaczyć, przed sadem, że nie uznał źródła tej informacji za wiarygodne....:roll:
Piractwem jest bowiem z definicji dystrybucja, używanie, a nawet kopiowanie softwarów bez pozwolenia właściciela. Zysk nie jest istotny, choć na pewno powiększa wyrok.:o:x
po jakim czasie dostaliście maila ;)
Sorki, że temat odgrzebuje, ale czy mowa o tym samym programie który jest dostępny w Apple AppStore?
tak to jest to
Czyli w Appstore jest program, który "nie do końca" jest legalny?
Troszku mi się wierzyć w to nie chce biorąc pod uwagę restrykcyjne reguły wg. jakich Apple umieszcza soft w sklepie.
K-4 - cos ci sie pokrecilo. Ten z App store to jest wlasnie legalny. Zrobili go goscie z wegier ktorzy robia pare inny appek. Mowa byla o innym darmowym sofcie (na winde) gdzie koles pozyczyl sobie kod zrodlowy:)
Kupuj shutter count smialo!
Podobnie jak pan.kolega dałem się nabrać na jednorazowe sprawdzenie przebiegu, albo moja słaba znajomość angielskiego albo gra słów spowodowała, iż przeczytałem 2,99$ za mój model, 7 z hakiem za sprawdzanie nieograniczone innych modeli mkII, a może było już na tyle późno że przeczytałem to co chcialem przeczytać. Ponownie sprawdzam i zonk, komunikat chcesz sprawdzać swój przebieg płać jeszcze raz 2,99 a chcesz wielokrotnie ale swojej własnej puszki płać 7 z hakiem. No cóż mogę tylko ostrzec innych przed eoscount.com i mieć pretensje do słabej znajomości angielskiego albo zmęczenia.
Cześć czy też mógłbym prosić o ten program do sprawdzania ilości klapnięć . Pozdrawiam
Troszkę odświeżę temat. Potrzebuję sprawdzić na Windows XP przebieg 5D MK3. Czy ktoś może podrzucić na maila stosowny "sprawdzacz" lub na PW ?
sq7ofd@gmail.com
Pojawiła się nowa wersja tego programu oznaczona numerem 3.0.
Teraz oprócz odczytu stanu licznika zdjęć wykonanych za pomocą wizjera optycznego program odczytuje również stan licznika zdjęć/filmów wykonanych za pomocą Live View.
Oficjalna lista wspieranych/certyfikowanych aparatów znajduje się tutaj:
ShutterCount Tech Specs â DIRE Studio
Na tejże liście przy niektórych modelach aparatów widnieje symbol *. Oznacza to że możliwość odczytu stanu licznika zdjęć/filmów wykonanych za pomocą Live View NIE JEST DOSTĘPNA dla danego modelu aparatu a co za tym idzie nie ma potrzeby wydawania pieniędzy na Live View Pack dzięki któremu ten odczyt jest możliwy. Koszt zakupu tego Live View Pack wynosi o ile dobrze pamiętam 13,99 zł i dokonuje się go z poziomu programu.
Na dzień dzisiejszy nie ma aktualizacji do wersji 3.0 dla systemu operacyjnego Windows, podobno ma pojawić się jeszcze w tym roku ale później.
Dokładniejsze omówienie tematu znajduje się na stronie internetowej autora programu:
ShutterCount Supports New Canons and More - Laszlo Pusztai
Ile zdjęć zrobionych w Live View na 50D można sprawdzić przy użyciu Magic Latern. Nie widzę sensu płacenia za to, jeśli ML jest darmowy. To samo z przebiegiem migawki.