-
Spacerówka - Canon - Sigma - Tamron
Mam mały problem z którym sie gryze ostatnim czasy. Szukam spacerówki która nie zabije mnie swoją cena a będzie mega ostra i bedzie dawała naprawde zachwycający obrazek. Pod pełna klatkę co byście wybrali ?
Canon 24-70 f/2.8 L
Canon 28-105 f/4 L
Tamron 24-70 f/2.8 IS
Tamron 28-75mm f/2.8
Tamron 28-105mm f/2.8
Sigma 24-70mm f/2.8
Interesuje mnie głównie zakres do 70 bo powyżej mam cos innego ale do tej właśnie 70 patrząc na jakość w stosunku do ceny ? jakieś wrażenia? bo napixel peeper można znaleśc dobre i złe zdjęcia ze wszystkich obiektywów ale nie wiem czy nie było to foto rasowane troche. Więc wolałbym miec realny obraz na te szkiełka.
-
Odp: Spacerówka - Canon - Sigma - Tamron
Jeśli myślisz o Sigmie bez HSM to miałem taką jakiś czas temu. Powiem tak: obrazek bardzo dobry, naprawdę nie było się pod tym względem do czego przyczepić. Niestety nie mogę tego samego powiedzieć o AF. Próbowałem kalibrować z 50D, ale cudów nie osiągnąłem. W końcu sprzedałem to szkło i kupiłem Sigmę jak w stopce i jestem bardzo zadowolony. Tyle że ona nie do FF...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
halogen
Canon 24-70 f/2.8 L
nic lepszego nie znajdziesz
-
tak naprawde mógłbym sie ograniczyć jednak do tego wyboru:
Canon 24-70 f/2.8 L - dobra jakość zdjęć, wysoka cena
Canon 28-105 f/4 L - dobra cena, nie wiem jak jakość zdjęć
Tamron 24-70 f/2.8 IS - dobra jakość zdjęć, wysoka cena ( ale jest IS )
Tamron 28-75mm f/2.8 - niska cena i chyba średnia jakość zdjęć
Do tego słyszałem że właśnie tem tamron z is jest tak naprawde identyczny jesli chodzi jakość, do tego cena podoba a posiada is który się przydaje. Nawet słyszałem że jest bardziej ostry
-
Nie piszesz do jakiego body: aps-c, aps-h czy ff. ale Sigmy bym nie polecał. Totolotek całkowity. Uda Ci sie, będzie działać, nie trafisz, będziesz wkurzony. potwierdzam co napisał Dzidofon, obrazek tak, af nie. podobnie jest z tamronem 28-75(chyba najtańszy i najlżejszy w tej grupie). Z canonami sprawa wygląda inaczej. Waga średnia 24-105 l i waga cięższa 24-70 l. Pozostałych nie miałem. Osobiście mając dylemat podobny do Twojego - wybrałem 24-105l. światła 2.8 nie potrzebuję(mam stalki), 35-tkę zawsze w plecaku, a stabilizacja często mi się przydała. Do winietowania na ff przyzwyczaiłem się i można ją bez problemu usunąć. Ostrość ok, szybki i cichy af. Pod światło w sumie też oki, ale raczej nie robię takich kadrów. Poza tym cena... Nowe 24-105 możesz kupić za2500...
-
czytaj ze zrozumieniem, napisal ze FF
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skura
Nie piszesz do jakiego body: aps-c, aps-h czy ff. ale Sigmy bym nie polecał. Totolotek całkowity. Uda Ci sie, będzie działać, nie trafisz, będziesz wkurzony. potwierdzam co napisał Dzidofon, obrazek tak, af nie. podobnie jest z tamronem 28-75(chyba najtańszy i najlżejszy w tej grupie). Z canonami sprawa wygląda inaczej. Waga średnia 24-105 l i waga cięższa 24-70 l. Pozostałych nie miałem. Osobiście mając dylemat podobny do Twojego - wybrałem 24-105l. światła 2.8 nie potrzebuję(mam stalki), 35-tkę zawsze w plecaku, a stabilizacja często mi się przydała. Do winietowania na ff przyzwyczaiłem się i można ją bez problemu usunąć. Ostrość ok, szybki i cichy af. Pod światło w sumie też oki, ale raczej nie robię takich kadrów. Poza tym cena... Nowe 24-105 możesz kupić za2500...
pisałem że pod pełna klatke potrzebuje a dokładnie pod 6d. No właśnie ta l-ka 24-105 wychodzi najtaniej a jednak to l-a wiec do czegoś zobowiązuje. Potem widziałem co robi ten tamron 24-70 z is i jestem oczarowany. Co do światła zawsze się przyda bo nie zawsze mam ze soba szklarnie. Ok ale to moje wewnętrze mysli. Zapytam inaczej.
Jakbyście mieli okazje porównąć AF w tych szkiełkach i jakość zdjęć ( kolor, ostrość, szczegóły, itp ) to która ?
-
-
-
Wolałem Tamrona 28-75mm f/2.8 niż 24-70L bo był mniejszy i znacznie lżejszy, a światło dobre, ostry, dobry zasięg, fajnie rysował i najważniejsze,że był w dodatku tani (różnie bywa na spacerach).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Wolałem Tamrona 28-75mm f/2.8 niż 24-70L bo był mniejszy i znacznie lżejszy, a światło dobre, ostry, dobry zasięg, fajnie rysował i najważniejsze,że był w dodatku tani (różnie bywa na spacerach).
tyle, że IMO AF to porażka :(
-
Skorygowałbym :)
Canon 24-70 f/2.8 L - jakość zdjęć 5-, cena 4, wykonanie 5-
Canon 24-105 f/4 L - jakość 4+, cena 5-, stabilizacja, przeciętna jasność, wykonanie 5
Tamron 24-70 f/2.8 IS - jakość 5-, cena 4+, stabilizacja, wykonanie 5-
Tamron 28-75mm f/2.8 - jakość 4+, cena 6, wykonanie 4-
-
Miałem sigmę – nigdy nie wiedziałem czy dobrze trafi
Robiłem pożyczonym tamronem było nie żle ale nie za ostro
I kupiłem Canon 24-70 f/2.8 L ostro i w pełni używalny od 2.8
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Canon 24-70 f/2.8 L - wykonanie 5-
Tamron 24-70 f/2.8 IS wykonanie 5-
interesujące...
-
Jako typową spacerówkę polecam 24-105 f4 L mam i do tego jest świetna, jeżeli do czegoś więcej do 24-70 f2,8 lub dodatkowo jasna stałka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
Jako typową spacerówkę polecam 24-105 f4 L mam i do tego jest świetna, jeżeli do czegoś więcej do 24-70 f2,8 lub dodatkowo jasna stałka.
możesz to napisać po polsku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
możesz to napisać po polsku?
Zaczynasz zdanie z małej litery a czepiasz się :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
interesujące...
Miałeś w ręku 24-70 mk 1 ? Jak to jest wykonane / wyważone ? Nie chodzi mi o zastosowane materiały bynajmniej.
-
miałem w ręku oba (przyznaję że nie jednocześnie) ale nigdy nie zaryzykowałbym twierdzenia że topowa eLka i ten tami mają identyczną jakość wykonania, uważam że canon jest lepszy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Canon 24-70 f/2.8 L - jakość zdjęć 5-, cena 4, wykonanie 5-
Canon 24-105 f/4 L - jakość 4+, cena 5-, stabilizacja, przeciętna jasność, wykonanie 5
Tamron 24-70 f/2.8 IS - jakość 5-, cena 4+, stabilizacja, wykonanie 5-
Tamron 28-75mm f/2.8 - jakość 4+, cena 6, wykonanie 4-
Czy w takim razie jesli ich jakośc jest taka sama canon vs tamron 24-70, a do tego tamron ma stabilizacje i jest o te 200 zł tańszy nie jest wygrywającym w tym wypadku ? Co wy byście kupili
-
Ja miałem i nawet używałem dość długo. W Canonie po jakichś 2 miesiącach użytkowania wyrobił się plastik na mocowaniu osłony. Poza tym to wielki i ciężki klocek, na dodatek 24mm ma przy wysuniętym maksymalnie tubusie do przodu. Oczywiście jakość wykonania samego obiektywu nienaganna.
-
Też długi myślałem co wybrać, stary Canon 24-70 f2.8 v Tamron 24-70 f2.8. Miałem dostęp do obydwu cały wczorajszy dzień i od dziś jestem posiadaczem Tamrona. Wg mnie Canon górował nad Tamronem tylko wagą i wielkością. Budowa obydwu solidna, optycznie podobne z lekką przewagą Tamrona a stabilizacja jest miłym dodatkiem.
Wysłane za pomocą Tapatalk 2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkon
Też długi myślałem co wybrać, stary Canon 24-70 f2.8 v Tamron 24-70 f2.8. Miałem dostęp do obydwu cały wczorajszy dzień i od dziś jestem posiadaczem Tamrona. Wg mnie Canon górował nad Tamronem tylko wagą i wielkością. Budowa obydwu solidna, optycznie podobne z lekką przewagą Tamrona a stabilizacja jest miłym dodatkiem.
Nic dodać, nic ująć ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ja miałem i nawet używałem dość długo. W Canonie po jakichś 2 miesiącach użytkowania wyrobił się plastik na mocowaniu osłony. Poza tym to wielki i ciężki klocek, na dodatek 24mm ma przy wysuniętym maksymalnie tubusie do przodu. Oczywiście jakość wykonania samego obiektywu nienaganna.
Z tym wykonaniem Tamrona to bym nie przesadzał. Miałem kilka od nowości, zadbane i w każdym coś się działo. 28-75 gumy i jakaś zębatka poszła po 2 latach. 17-50 po 6 miesiącach odmówił współpracy, na szczęście na gwarancji. 17-50 VC po pół roku na pierścieniu ogniskowej pojawił się 1-2 mm luz. Wg mnie te obiektywy należy osądzać po kilku latach użytkowania. Jak wyjmiesz z pudełka to faktycznie Tamron będzie na 4+ czy tam 5-. Zaryzykuje stwierdzenie, że kupując L masz po 5 latach to samo co w Tamronie po roku i nie wiem czy nie obraziłem tutaj Canona.
-
Miałem Tamrona 17-50 i nie można jego wykonania porównać do 24-70, jest duża różnica na + dla24-70.
Wysłane z mojego GT-S5830i za pomocą Tapatalk 2
-
Wlasnie sie zastanawiam nad wymiana 24-105 na tamrona 24-70 vc czy roznica jest jakas roznica w pracy af? Jak z jakoscia zdjec ??
Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
-
Na spacer pod ff to zdecydowanie polecam 50mm. Lekko i klasycznie, więc przyjemnie. Jeżeli zoom to oczywiście, że 24-105L jest ok. choć osobiście zakupiłem niedawno 24-70L v1 i to szkło redefiniowało moje pojęcie ostrego zooma (na plus), a ciężaru dużo większego niż przy 24-105L nie odczuwam. Światła jednak nic nie zastąpi. Tamrona miałem 28-75 i go wówczas chwaliłem nawet bardzo. Później jednak trochę się rozwinąłem :-) i dziś stwierdzam, że nie stać mnie na eksperymenty.