Rugby:
1
2
3
4
5
Wersja do druku
Pierwsza akredytacja PZPN.
U21 Polska - Litwa:
26
27
28
Wisła Puławy - Stal Stalowa Wola
29
30
31
Rozgrywki młodzieżowe Azoty Puławy - Padwa Zamość
rocznik 1998:
32
33
rocznik 1997:
34
34
Mi się podoba. Biorąc pod uwagę, że nie znoszę fotografowania ręcznej to tutaj jest bardzo przyzwoicie. Szczególnie 34 lecz trochę bramkarza brakuje :)
Co do nr 34 zgadzam się w 100%, ale niestety na małych halach nawet 85/1,8 z APS-C jest wąskie. Stałem metr za linią końcową i ściana nie chciała się przesunąć do tyłu :). Myślę, że w tym przypadku Canon 50/1,4 byłby lepszym obiektywem. A tak mam niekompletne buty i ręce znikąd. To mój pierwszy mecz (z aparatem w ręku) w piłce ręcznej. Nie chcę się usprawiedliwiać, ale mecze były sędziowane przez dwie Panie, z których jedna zawsze chciała stać w tym samym miejscu co ja. Może powinna widzieć co dzieje się na boisku w większym zakresie niż "fotoziutek" :). Nie mam jej tego za złe, ale musiałem uciekać na drugą stronę bramki i jeszcze to koszmarne światło (tzn. jego brak).
Krótko mówiąc pierwsze śliwki robaczywki. Czy pierwsze koty robaczywki. W sumie wszystko jedno. Canon 50/1,4 USM w takim przypadku potrzebny jak zdrowie.
35
36
37
Budowlani Lublin - Pogoń Siedlce
38
39
40
Eliminacje Pucharu Świata Anglia 2015
Polska - Mołdawia
41
42
43
44
45
41 wygląda jak Tsubasa Ozora (postać z kreskówki) :)
Budowlani Lublin - Ogniwo Sopot
46.
47.
48.
45. Fajnie uchwycona chwila, tytuł powinien być - Zaprzeczenie grawitacji.
Nr 45 to przyłożenie podobnie jak nr 46. Nie zawsze jest efektownie jak na nr 4. Czasami bywa i tak:
49
Speedway - KMŻ Lublin - trening przed poniedziałkowymi zawodami
50
51
51) Mnie się podoba, trochę cień padał na I zawodnika i minimalnie ucięty - nie da się, dać więcej "szprycy" spod koła ?
Mogła być ostrość na II-go, a wtedy jeszcze lepiej, ale to tylko moje zdanie jako amatora.
Ale i tak jest fajne ujęcie trzech zawodników na łuku.
Świateczne pozdrowienia
Tak prawdę mówiąc, to pierwszy raz miałem możliwość wejść do parku maszyn oraz popstrykać z płyty stadionu (do tej pory tylko siedziałem na trybunach).
Trochę więcej zdjęć na Krzysztof Rzewnicki
Pozdrawiam.
Zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt Wielkanocnych.
KMŻ Lublin - PGE Marma Rzeszów
52
53
54
54) Super Ci wyszło, zawodnicy idą "skrzydło w skrzydło", mnie się najbardziej podoba.
53) Też jest niezłe "widać akcję".
Nr 53 to mały "przekręt", bo tak prawdę mówiąc prowadzący zawodnik KMŻ Lublin był dopiero drugi. Żużlowiec PGE trochę odjechał i zakurzy pozostałych :).
Próbowałem sił w panoramowaniu, ale to dość trudne zagadnienie w żużlu. Może w przypadku obiektywu ze stabilizacją byłoby lepiej.
55.
Ale coś Ci wyszło, chyba trzeba dobrać czasy na tyle długie aby szprychy były ledwo widoczne, tak jak tego w niebieskim kasku.
W motocrosie jest łatwiej, bo "łapię" tylko jednego zawodnika i coś wychodzi przy czasie 1/100 do 1/250.
Moim zdaniem stabilizacja może bardziej przeszkadzać niż pomagać.
Zobacz link, to nie moto, ale podejście nieszablonowe do wyścigów.
Frits van Eldik - jak fotografować wyścigi samochodowe
Doceniam Twoje dobre intencje, ale nie o to chodzi w tym zdjęciu :).
Ustawienia aparatu i obiektywu:
- t - 1/100s,
- f - 5,6 (i tu faktycznie lepiej byłoby z f/7,1),
- ogniskowa - 70mm,
- ISO 100.
W panoramowaniu najważniejsze jest (chyba) to żeby poruszający się obiekt był ostry, a tło max "rozjechane". Dobrze wychodzą zdjęcia z f/7,1 (lepiej niż 5,6) i długimi czasami (1/100 czy 1/50s). W takim przypadku stabilizacja jest pomocna. Stabilizacja może przeszkadzać przy 1/1250s.
A teraz "zagadka" szprych przedniego koła zawodnika PGE. Przednie koło w speedwayu traci kontakt z torem (przeważnie) w 2 przypadkach:
- start,
- za linią mety (runda przed kibicami).
I tu mamy ten pierwszy przypadek. Zawodnik KMŻ już wylądował i jedzie na 2 kołach, a żużlowiec PGE dopiero podchodzi do lądowania na dwie nogi. Ponieważ poderwane przednie koło na linii startu kręci się bardzo wolno, więc czas 1/5s też nie pomoże :).
A tak poważnie, to gdy ktoś zabiera się do panoramowania w sportach motorowych niech zwróci uwagę na odległość od celu. Inny kąt zataczamy aparatem, gdy jesteśmy 10m od toru, a inny jeżeli stoimy w odległości 30m.
Przy tej samej przysłonie i czasie np 1/100s efekty mogą być całkiem inne w serii 8 klatek.
żużlowe super - 54 miażdży!
Dzięki za dobre słowo.
Muszę zamieszczać większe zdjęcia, bo przy 900px tracą na jakości. W rozmiarze 1024px jest już lepiej, a 1200px jest całkiem dobrze. Tylko niektóre pliki mają około 1MB.
Nie wiem, czy interesujesz się żużlem, jeżeli tak, to jesteśmy w tej samej (Nice PLŻ) lidze :).
Wisła Puławy - Radomiak Radom (w lekkim deszczu)
61
62
63
Zarąbiste ujęcia sportowe,zarówno w boiska jak i z toru.Zdjęcia są czyste,doświetlone i ostre,mają wszystko,co jest potrzebne w fotografii sportowej.Potrafisz pokazać na zdjęciu dynamikę nie tracąc nic ze szczegółów,to mi się podoba.Masz temat,sprzęt i pojęcie,co z tym zrobić.Chętnie zobaczyłbym wyścigi samochodowe cyknięte przez ciebie.
Wreszcie ktoś mnie pochwalił :)!
Sporty motorowe są OK, ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Gdzie są organizowane wyścigi i jak otrzymać akredytację.
W sporcie dłubię od pół roku z 3 miesięczną (zimową) przerwą. Bezpieczniej jest jak na początku robię speedway, bo jak coś zepsuję, to przy następnym okrążeniu mam szansę poprawić. W piłce kopanej zawodnicy też muszą trochę pobiegać zanim zejdą do szatni. Natomiast wyścigi samochodowe (albo kolarstwo szosowe), to szybki przejazd i niestety już ich nie dogonię :).
Po fotach z toru widzę,że dałbyś radę,możenie za pierwszym razem,ale tak,jak pisałem wyżej-idziesz w tym kierunku i wiesz,co robisz.No i masz czym,szybkostrzelny pancernik+70-200/2.8 na takie imprezy to miodzio:)
Na 1D miałbyś szerszy kąt,więc pod tym względem masz rację,ja natomiast pisałem o tym,co masz.Pewnie z czasem zmienisz na to,co będzie ci potrzebne.Być może nawet dokupisz c200-400:)
Szkoda, bo myślałem, że jak ma przelicznik x1,3 to powinno być lepiej niż na 7D. W serii to szybka pucha. W takim razie zostaje tylko 6D, bo cena jest całkiem OK w stosunku do osiągów - wysokie ISO i centralny AF.
Dzięki za radę.
--- Kolejny post ---
Gdyby tylko 7D radził sobie odrobinę lepiej z szumami to byłby super w reportażu sportowym. W sumie to nie narzekam (tzn mniej niż gdy miałem 650D).
Co do zdjęć, to nie wiem jak długo będzie mnie kręcił sport, ale to ciekawa sprawa.
--- Kolejny post ---
Budowlani Lublin - Orkan Sochaczew
64
65
66
KMŻ Lublin - Start Gniezno
67
68
69
Zdecydowanie 67 i 68.
Jakie były czasy ?
67÷69 wszystkie na czasach 1/100s.
Bonus
70
V Turniej Mistrzostw Polski Kobiet w Rugby-7
10 maja 2014r. - AWF Warszawa
71
72
73
74
75
W sumie to 71 można by przyciąć to do walczących dziewczyn, by bardziej wypełniły zdjęcie. Tak na prawdę to tylko one są ważne na tym zdjęciu.
74 z kolei chyba lepiej by wyglądał przy ciaśniejszym wykadrowaniu. Tak aby po bokach nie było miejsca, a laski były obcięte w pasie.
75 podobnie, też można ciut ciaśniej to tak aby obciąć przestrzeń nad głową i tuż pod czubkami butów.
Dobra rada, którą kiedyś sam na początku przygody z poważną fotografią dostałem na tym forum i za którą jestem do tej pory wdzięczny. Zainwestuj w krzesło, zdjęcia z pozycji siedzącej wyglądają lepiej. Naturalnie jak wszystko w fotografii jest to sprawa gustu, ale moim zdaniem warto robić zdjęcia z niższej pozycji.
wlasnie tak kminilem jaki problem mam z tymi wszystkimi zdjeciami... faktycznie to perspektywa, kup krzeselko ! :D porzadne na dlugo czas i wygodne do noszenia to +/- 20zl
73) Fajnie wyszło w tymi kropelkami.
Mam taboret wędkarski i robię przeważnie z niego na piłce nożnej. Np Wisła Puławy zdjęcie nr 61÷63.
Na Finale Pucharu Polski siedziałem sobie wygodnie na krześle - zdjęcie nr 56÷60. Co do Pucharu Polski to pozdrawiam profesjonała Canoniarza (chyba z Wa-wy), który siedział po lewej stronie. Przyszedł uzbrojony w konkretny sprzęt (długa lufa i monopod + C70-200 na dodatkowym body oraz laptopik MSI). Popatrzył z politowaniem na mojego Canona 70-200/2,8 i aparacik, po czym zdjął osłonę przeciwsłoneczną ze swojego obiektywu i wtedy już widziałem co dzieje się pod bramką. Do piłki kopanej jednak 300mm potrzebne jest jak zdrowie.
Wracając do rugby, to przy canonie 70-200 musiałem przemieszczać się wzdłuż linii końcowej boiska. A i tak dziewczyny z Juvenii Kraków prawie mnie rozdeptały podczas gry w obronie, przed przyłożeniem (chyba z Lechią Gdańsk).
Przymierzam się do zakupu aluminiowych mini schodków z aluminium. Można wygodnie sobie siedzieć i wdrapać się na pierwszy lub drugi schodek ponad publiką. Widziałem coś takiego na Air Show 2013 w Radomiu.
Kilka zdjęć wrzuciłem jeszcze na FB i bloga.
--- Kolejny post ---
Deszcz jest jakimś urozmaiceniem, ale jakość zdjęcia spadła. Trochę przez ISO, a trochę za sprawą długiego czasu.
I jeszcze jedna sprawa. Teraz wiem, że Canon EOS 7D jest uszczelniony. 20 minut w średnim deszczu go nie wzrusza :).
--- Kolejny post ---
Faktycznie mogłem robić więcej fotek z kolana.
Nowy żużel dopiero 25 maja, ale nie ta liga co Stal.
--- Kolejny post ---
76
76) Ale zdjęcia fajne.
Warto spróbować w PS/PSE lekko rozmyć tło - na warstwie za zawodnikami i całość lekko rozjaśnić - zobaczyć jak wyjdzie.
Rozjaśnić pewnie nie zaszkodzi, bo robiłem pod ostre światło. Canon 70-200/2,8 daje ładne rozmycie na 200mm. Przy ogniskowych do 100mm nie jest już tak dobrze.
Fotka na długim końcu:
77
Wisła Puławy - Motor Lublin
78
79
80
81
Chwilę nie zaglądałem do Twojej galerii i nie widziałem tej modelki z czerwoną parasolką :) Wygląda na spory crop.
Piłka jak piłka, ale foty kolory mają fajne i nasycone. W czym to jest obrobione ?