wszystko jest do odzyskania
Do odzyskiwania danych polecam dla systemu plików Fat: GetDataBack for Fat oraz wersja dla NTFS-a : GetDataBack for NTFS.
Zawsze udawało mi się odzyskać wszystkie utracone dane.
Ostatnio na dysku 160GB, zapełnionym w całości ważnymi danymi zacząłem bawić się partycjami i stworzyłem 6 partycji, każda po około 300GB. Sieczka niesamowita.
Dodatkowo przeformatowałem kilka z tych partycji.
Odpaliłem wspomniane programy, około 1,5 godziny na odtworzenie struktury dysku i siup wszystkie pliki kopiujemy na inny (ważne) dysk. Odzyskałem nawet pliki skasowane kilka miesięcy wcześniej, choć sądziłem, że zostały nadpisane.
Ważne jest także to, że możesz po odtworzeniu struktury plików (trwa dość długo (1,5-2 godzin dla dysku 160GB) zapisać informacje o tej strukturze w pliku i potem skopiować program getDataBack na Flasha z tym plikiem. Podłączasz swój dysk u kumpla, odpalasz GetDataBack, wskazujesz który dysk odtwarzasz, ładujesz zapisany plik i nie musisz czekać prawie dwóch godzin. Natychmiast rozpoczynasz kopiowanie.
Jeszcze jedno. GetDataBack jest na licencji shareware (koszty około 300-400 zł) - to w razie wpadki z Policją, a EasyRecovery w sensownej wersji to około kilka tys zł. ;)