Odp: POMOC w przetasowaniu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
wojaczek
Chciałbym coś zmienić w moim sprzęcie ale jeszcze nie wiem na co. Budżet jest nieistotny hahahaha.
Ciężko cokolwiek doradzić skoro nie wiesz nawet czy posiadany korpus Cię ogranicza ;)
Co Ci przeszkadza obecnie w posiadanym sprzęcie?
500d - około 1000zł w zależności od stanu przebiegu i tego co zawiera zestaw :>
50 1.4 - około 1000zł w zależności od stanu i tego ile ma lat :> im starszy tym mniejsza opcja, że ktoś da tego tysiaka, no i ważna ostrość
17-40 - około 1700/1800zł i znowu to samo zależne od wielu czynników
Lepiej sprzedawaj osobsno jeśli chcesz sprzedawać - komplet raczej ciężej sprzedać.
Chcesz zmienić system? 50 1.4 i 17-40 to zacne szkła i będzie trudno zastąpić je jednym uniwersalnym obiektywem :p
Jak chcesz zmienić body na lepsze to np 60d i do tego jeden uniwersalny obiektyw np 17-55 is usm f/2.8 albo 15-85 is usm f/3,5 - 5,6
na taki używany zestaw powinno wystarczyć po sprzedaży tego co masz.
/w sumie do takiej fotografii stara 5tka też będzie chyba dobra :> możesz to wziąć pod uwagę ;) ale wtedy 17-55 f/2.8 nie pasuje
Cytat:
Zamieszczone przez
wojaczek
Budżet jest nieistotny hahahaha.(...)
Zdjęcia które wykonuję to portrety, fotografia modowa, street photo.
Pozdrawiam
Skoro budżet nieistotny to czemu nie 1DX albo 5D mk III + 80 1.2 LII + 35 1.4 L do fajnych zdjęć + 24-70 2.8 II L do streetphoto?
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Ciężko cokolwiek doradzić skoro nie wiesz nawet czy posiadany korpus Cię ogranicza ;)
Co Ci przeszkadza obecnie w posiadanym sprzęcie?
Aż tak źle to ze mną nie jest :).
Więc może zmienie jedynie body. Mam świadomość, że obiektywy które posiadam są zacne.
Tylko pytanie jest takie, czy jeżeli nie stac mnie na pełną klatkę to jest inne body, które w znaczący sposób zmieni komfort pracy)
Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Skoro budżet nieistotny to czemu nie 1DX albo 5D mk III + 80 1.2 LII + 35 1.4 L do fajnych zdjęć + 24-70 2.8 II L do streetphoto?
nie no to był żart :), ale tak naprawdę obiektywem 24-70 2.8 II L, można by wszystko pociągnąć, szkoda, że kosztuje 9 tyś :)
Zostaw szkła bo to Cię nie ogranicza. Wymień puszkę na 7D lub FF jeśli cena nie gra roli i tyle :)
kup 5d classic za około 2200zł =) 17-40 podobno dostaje niezłego powera przy pełnej klacie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
wojaczek
nie no to był żart :), ale tak naprawdę obiektywem 24-70 2.8 II L, można by wszystko pociągnąć, szkoda, że kosztuje 9 tyś :)
No to mój post może też być traktowany jako żart w takim razie.
Musisz sformułować swoje wymagania. Co chcesz poprawić? Czego Ci brakuje? Narzekasz na AF, szumy? Brakuje bezprzewodowego sterowania lamp? Gibanego ekranu? Jeśli tak to jest sens zmieniać body.
Jeśli nie, to nie ma najmniejszego sensu tego robić i każdy zakup kierować w stronę obiektywów. Ale jakiego - do tematów, które wypisałeś, obecny zestaw wygląda jak najbardziej w porządku. Czego Ci brakuje? Szerokiego kąta? Długich ogniskowych? Jasności? Makro? Jeśli niczego to po co cokolwiek kupować? Dla samego kupowania?
24-70 na cropie to moim zdaniem trochę niewydarzony obiektyw. 24 to trochę wąsko żeby można było uznać obiektyw za uniwersalny. Swego czasu używałem obiektywu o zakresie 28-80, którego się pozbyłem mimo, że go lubiłem. 24 to szerzej niż 28 ale problemu to chyba nie rozwiązuje.
Może inaczej. MAm nadzieję, że zmierzam do pełnej klatki :). Ale jeszcze nie teraz. Pytanie jakie body po 500d wybrać. I nie chodzi mi o uchylne wyświetlacze i inne chwyty. Tylko np: kwestie autofokusa, czy zdjęć seryjnych.
Cytat:
Zamieszczone przez
wojaczek
Może inaczej. MAm nadzieję, że zmierzam do pełnej klatki :). Ale jeszcze nie teraz. Pytanie jakie body po 500d wybrać. I nie chodzi mi o uchylne wyświetlacze i inne chwyty. Tylko np: kwestie autofokusa, czy zdjęć seryjnych.
tanio - 50d
średnio 60d
drożej - 7d
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
wojaczek
tanio - 50d
średnio 60d
drożej - 7d
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
tanio - 50d
średnio 60d
drożej - 7d
--- Kolejny post ---
tanio - 50d
średnio 60d
drożej - 7d
dzięki za info
No właśnie kilka porad od bardziej doświadczonych kolegów z forum rozwiewa wszelkie wątpliwości :)
więc tak jak u mojego 8-miesięcznego syna zmienię body :)
pozdro
jeszcze drożej - 5D mk3 :p
[QUOTE=wojaczek;1186264]Witam wszystkich forumowiczów. NA początku przepraszam jeśli moje teksty będą kogoś irytować i wkurzać. Przyznaję się bez bicia zaglądam tu rzadko ale obiecuję poprawę :)
A więc do rzeczy: Chciałbym coś zmienić w moim sprzęcie ale jeszcze nie wiem na co. Budżet jest nieistotny hahahaha.
Obecne graty: BODY canon 500d, obiektywy: canon 50mm 1.4, canon 17-40, f.3.5 L,
Moje pytanie brzmi:
1)Jeśli chciałbym sprzedać obecne graty to ile mógłbym za nie wyciągnąć? to
2)Jaka jest alternatywa dla zdjęć jakie robię z innym body i innym, jednym obiektywem.
3)Ile musiałbym dołożyć :)
Widać, że chcesz coś kupić, coś sprzedać ale nie wiesz za bardzo po co. Zostaw to co masz
I tak za dużo masz jak na swoje potrzeby
[QUOTE=Tom77;1186330]
Cytat:
Zamieszczone przez
wojaczek
Witam wszystkich forumowiczów. NA początku przepraszam jeśli moje teksty będą kogoś irytować i wkurzać. Przyznaję się bez bicia zaglądam tu rzadko ale obiecuję poprawę :)
A więc do rzeczy: Chciałbym coś zmienić w moim sprzęcie ale jeszcze nie wiem na co. Budżet jest nieistotny hahahaha.
Obecne graty: BODY canon 500d, obiektywy: canon 50mm 1.4, canon 17-40, f.3.5 L,
Moje pytanie brzmi:
1)Jeśli chciałbym sprzedać obecne graty to ile mógłbym za nie wyciągnąć? to
2)Jaka jest alternatywa dla zdjęć jakie robię z innym body i innym, jednym obiektywem.
3)Ile musiałbym dołożyć :)
Widać, że chcesz coś kupić, coś sprzedać ale nie wiesz za bardzo po co. Zostaw to co masz
I tak za dużo masz jak na swoje potrzeby
Dobre dobre :)
Właśnie dlatego rzadko zaglądam na fora.
A powiem, że nawet się dziwiłem, że nie zostałem zjechany prze tzw. specjalystów :)
no ale w końcu ZNALAZŁ SIĘ znawca potrzeb!!! (polecam piramidę Maslova:)
Skąd wiesz jakie mam potrzeby skoro mnie nie znasz. I nie wiesz co robię.
Ja akurat jestem takim typem, że nawet jak będę miał pełne klatki i same L-ki nie będę gwiazdorzył i wsio.
pOZDRO
Tak jak Salas, lub jednak 6D - wtedy z posiadanymi szkłami starczy Ci kopa na długo. Potem się do-szklisz do portretu. ;)
Łaska Canona obdarowała lud(nas) tanim FF, to trzeba to doceniać i brać póki (sprze)dają ;).
Popieram że kupno 6D coś poprawi - zwłaszcza że masz już 2 szkła pod FF . Reszta obecnych APS-C to nadal podobna lub ta sama matryca co masz teraz ( poza 70D ale IMHO za drogi ) .
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Popieram że kupno 6D coś poprawi - zwłaszcza że masz już 2 szkła pod FF . Reszta obecnych APS-C to nadal podobna lub ta sama matryca co masz teraz ( poza 70D ale IMHO za drogi ) .
no właśnie 6d, lepiej pozbierać i poczekać chwilę :)
dzięki
Teraz nie opłaca się kupować nowego body. Święta za chwilę i będą promocje. Zawsze kilka stówek zostanie i będzie na szkło.
[QUOTE=wojaczek;1186375]
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
A powiem, że nawet się dziwiłem, że nie zostałem zjechany prze tzw. specjalystów :)
Ja akurat jestem takim typem, że nawet jak będę miał pełne klatki i same L-ki nie będę gwiazdorzył i wsio.
pOZDRO
To super, że rzadko zaglądasz. Im rzadziej tym lepiej. Sorry.
Piszesz, że budżet nieważny. To Ci napisali zestaw. Odpowiadzasz, że to żart. Okej.
Piszesz, co robisz, i nie wiesz, czego Ci brakuje. Piszą Ci ludzie, że skoro nie wiesz, co chcesz, to nie qpuj, bo na to co robisz (a sam to napisałeś, do czego używasz) Ci wystaczy. Odpowiadasz i się burzysz, że jak to, że ludzie Cię nie znają i nie wiedzą co robisz.
To po ch*oinkę się pytasz, skoro wiesz najlepiej???
Ludzie marnują swój cenny czas by poczytać, doradzić napisać i Ty jeszcze pyskujesz. Sorki, idź pogadaj ze swoim synem. Obstawiam, że poziom podoby.
Pozdro.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
500d - około 1000zł w zależności od stanu przebiegu i tego co zawiera zestaw :>
50 1.4 - około 1000zł w zależności od stanu i tego ile ma lat :> im starszy tym mniejsza opcja, że ktoś da tego tysiaka, no i ważna ostrość
17-40 - około 1700/1800zł i znowu to samo zależne od wielu czynników
To są pobożne życzenia.
Realia są nieco inne:
500d około 800 zł.
17-40 około 1500 zł.
i to jeśli masz to w idealnym stanie i... znajdziesz kupca.
[QUOTE=wojaczek;1186375]
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
pOZDRO
Oj tam od razu się denerwujesz. Mam wrażenie, ze nie wiesz co chcesz ale na siłę chcesz coś zmienić.
Kup 6D tak jak ci doradzają.
[QUOTE=Tom77;1186485][QUOTE=wojaczek;1186375]
Oj tam od razu się denerwujesz. Mam wrażenie, ze nie wiesz co chcesz ale na siłę chcesz coś zmienić.
Kup 6D tak jak ci doradzają.[/QUO
Jeśli to mają być przeprosiny to przyjmuje :), nie a tak na serio trochę tak to wygląda, że nie wiem czego chcę pewnie czasem też tak masz :) po prostu czekam na 6D,
Bierz szóstkę, postrzelasz zdjęcia i ewentualnie wymienisz 50 1.4 na coś lepszego. Nie liczyłbym natomiast na 1k PLN za 50 1.4, bo zwyczajnie nie jest tyle wart. Skłaniałbym się bliżej kwoty 900 zł, choć to i tak sporo, jak na to co oferuje.