Wybór obiektywów - zdjęcia całej sylwetki i zbliżenia oka
Witam :)
Mam do was pytanie, nie ukrywam, wirtuozem i super profesjonalistką nie jestem :P
Zastanawiam się nad dwoma obiektywami :
- do zdjęć całej sylwetki - z dobrym rozmyciem tła - coś w tym stylu http://kenzas.se/wp-content/uploads/...i-1024x806.jpg
Posiadam 50 1.8, która no jakoś daje rade przy zdjęciach całej sylwetki, choć wiadomo lubi się gubić ostrość, co innego w przypadku tak zwanych połówek, tu jest w miarę ok. Rozważam przy tej opcji 85 1.5
- do zdjęć zbliżenia oka - tu sprawa się komplikuje bo potrzebuję bardzo ostrego detalu, z racji tego, że robię zdjęcia makijaży. Aktualnie robię te zdjęcia kitem ( przy 50 nie ma opcji na to by wyszło dobrze ) przy czym doświetlam się lampą pierścieniową, nie jest źle ale to nie jest to czego oczekuję. Próbowałam nawet kombinować z Raynoxem 250, który sprawdził się fenomenalnie w tej kwestii przy moim starym aparacie ( Panasonic GF3 ) wtedy była kolosalna różnica. Jednak podpięty do kita - zero poprawy. Tak prezentuje się to aktualnie ( oczywiście po obróbce w CS5 ) http://3.bp.blogspot.com/-1p72Efi84V...00/mkp2qwk.jpg
W tym przypadku rozważam Samyanga 35 1.4 - wcześniej była to Sigma 30 ale czytałam porównania i jednak Samyang wypada "ostrzej " .
Nie przeszkadza mi manualne ustawienie ostrości - i tak to robię :)
Ale czy ten obiektyw da mi lepszy efekt niż jest teraz ?
Co o tych wyborach myślicie ?
Pozdrawiam
Odp: Wybór obiektywów - zdjęcia całej sylwetki i zbliżenia oka
Raczej obiektyw o dłuższej ogniskowej, a najlepiej makro, na przykład canon 100/2,8. Lub do APSC (bo taki podajesz sprzęt) 60/2,8.
Chodzi mi o oko.
Lepiej 85 jeśli już wybierać z tego co napisałaś.
Jaka kasa do wydania?
Jak będziesz miał 85 1.8 kup do tego pierścienie pośrednie z potwierdzaniem ostrości i będziesz miał 2 w 1: dobry obiektyw (chociaż w małym pomieszczeniu nie złapiesz całej osoby) i super powiększenie.
Leon007 : takie nie wchodzą w grę, zdjęcia oka robię sama sobie więc długość rąk mnie ogranicza :P 50 się męczyłam i odpuściłam a co dopiero by było 100 :P
salas : Do pierwszej opcji to tak do 1500 zł, druga czyli zbliżenia makijaży, tu też w tej cenie jednak jeśli ktoś mnie przekona, że lepiej wypadnie szkło za 3000, bo będzie bardzo dobry efekt, to wtedy nie ukrywam, że zacisnę pasa i dozbieram :) to moja pasja więc trzeba :P
tom517 : "Miała" :) o to jest nawet fajny pomysł :D w pomieszczeniu nie robię zdjęć całej sylwetki, tylko na zewnątrz. A czy przy tych pierścieniach nie jest tak, że tylko centrum mam ostre a resztę już nie ? nie znam się na tym kompletnie więc pytam :)
A co powiecie na 85 1.4 Samyanga ?
Leon007 : takie nie wchodzą w grę, zdjęcia oka robię sama sobie więc długość rąk mnie ogranicza :P 50 się męczyłam i odpuściłam a co dopiero by było 100 :P
salas : Do pierwszej opcji to tak do 1500 zł, druga czyli zbliżenia makijaży, tu też w tej cenie jednak jeśli ktoś mnie przekona, że lepiej wypadnie szkło za 3000, bo będzie bardzo dobry efekt, to wtedy nie ukrywam, że zacisnę pasa i dozbieram :) to moja pasja więc trzeba :P
tom517 : "Miała" :) o to jest nawet fajny pomysł :D w pomieszczeniu nie robię zdjęć całej sylwetki, tylko na zewnątrz. A czy przy tych pierścieniach nie jest tak, że tylko centrum mam ostre a resztę już nie ? nie znam się na tym kompletnie więc pytam :)
A co powiecie na 85 1.4 Samyanga ?
Leon007 ma rację :p do takiego rozmycia tła i odcięcia sylwetki od tła potrzebna dłuższa ogniskowa!
100mm f/2.8 macro będzie dobry i możesz używać do obu opcji :p nowy kosztuje około 2000zł uzywkę nawet za 1000zł kupisz :p
Poogladaj sobie zdjęcia z tego obiektywu i zobacz sama:
PeBnowymiarowe przykBadowe fotki - Canon 100mm F/2.8
Jeśli macro nie chcesz to też jest 100mm f/2.0 a nie 2.8 i pewnie będą jeszcze lepsze efekty przy zdjęciach całej sylwetki :)
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=733 piękne rozmycie tła ;) i w takiej cenie do 1500zł też powinnaś spokojnie wyrwać
co do tego, że robisz sobie sama to :p musisz jakieś dość szerokie i dość ostre szkło :o i przydałby Ci się albo wężyk albo pilot :p
Ja bym stawiał mooże na jakieś 28 f/1.8 albo 35 f/2.0 :p w takiej cenie co mówisz powinno się znaleźć w bardzo dobrym stanie :)
Tak, oczywiście dłuższa ogniskowa do całej sylwetki :) - zmylił mnie dopis na końcu, że chodzi o oko :)
100 2.0 - wow, o taki efekt mi chodzi :)
100 2.8 do oka też ? jakoś nie wyobrażam sobie na ile musiałabym się oddalić, fakt pilota mam i go używam do robienia zdjęć ale nawet nie zobaczę na podglądzie czy wszystko jest ok :P no i trochę niewygodne by to było :)
O oku dopisałem chwilę później, bo 50 na APSC to akurat dobra ogniskowa do portretu, w tym całej postaci. Sam używam 100/2,8 do makro i portretu z FF.
Masz APSC, więc 60 makro może być dobre do obu celów i ręki starczy. Mówią o tym obiektywie, że jest najostrzejszy na świecie. ;)
Czy robiąc samej sobie oko, używasz podglądu na komputerze? Wtedy długość ręki nie ma znaczenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
ilovemyaddiction
100 2.8 do oka też ? jakoś nie wyobrażam sobie na ile musiałabym się oddalić,
Właśnie dlatego koledzy radzili obiektywy MACRO ( 100 2.8 lub 60 2.8) - bo ich nie trzeba oddalać - ostrzą już od kilku cm
to i ja się włącze do dyskusji
super ostry i nadający się zarówno do całej sylwetki i jak i do "oka" to polecam 70-200 f4 USM, cena używki to nawet 1500zł
ewntualnie druga opcja, dokupić do swojego obiektyw 50mm 1.8 pierścienie pośrednie z potwierdzeniem ostrości, dobry obraz macro z bardzo bliska
ale są dwa problemy, bardzo mała głębia ostrości, trzeba mocno przymykać, ale jak przymkniesz to potrzebne jest dobre oświetlenie, żeby za bardzo iso nie podnosić
Leon007 : robiąc zdjęcia używam tylko podglądu na aparacie
Wojcio : o oświetlenie się nie martwię, bo i tak używam lamy pierścieniowej :)
Dziękuję wam bardzo za cenne rady :) trochę mi się rozjaśniło wszystko :)
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
ilovemyaddiction
Leon007 : robiąc zdjęcia używam tylko podglądu na aparacie
Pozdrawiam
Spróbuj z komputerem. EOS Utility, na płycie którą canon daje z aparatem, służy do tego celu.
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Właśnie dlatego koledzy radzili obiektywy MACRO ( 100 2.8 lub 60 2.8) - bo ich nie trzeba oddalać - ostrzą już od kilku cm
...do tego u znajomej ostatnio widziałem zdjęcia oka robione przy pomocy makro ring. Efekty są naprawdę niezłe. Jedyny mankament to taka jasna obwódka na oku.
Kup 85 1.8. Nie dość, że świetne szkło, to jeszcze w wolnych r chwilach idealne do portretu.
Swoją drogą co to masz za 50tkę, skoro nie potrafi zrobić ostrego zdjęcia? Wiem, że ludzie na nie narzekają, ale żeby była aż tak wadliwa, jak Twoja?
Thomason2005 ring już od dawna mam :)
Cichy9 - ostre zdjęcia tylko nie wychodzą w przypadku zdjęć oka, no i czasem przy zdjęciach całej sylwetki lubi się zgubić.
Cytat:
Zamieszczone przez
ilovemyaddiction
Cichy9 - ostre zdjęcia tylko nie wychodzą w przypadku zdjęć oka, no i czasem przy zdjęciach całej sylwetki lubi się zgubić.
Może ostrzysz ze zbyt bliskiej odległości i dlatego nie chce złapać ostrości? Używam 85 1.8 nawet do sportu i łapie bardzo ładnie ostrość. Wiadomo, jest wolniejszy od 70-200 2.8L czy nawet 35 1.4L, ale nigdy nie powiedziałem, że lubi się gubić itp.