Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Wybór obiektywów - zdjęcia całej sylwetki i zbliżenia oka

Domyślnie Wybór obiektywów - zdjęcia całej sylwetki i zbliżenia oka

Witam

Mam do was pytanie, nie ukrywam, wirtuozem i super profesjonalistką nie jestem :P

Zastanawiam się nad dwoma obiektywami :

- do zdjęć całej sylwetki - z dobrym rozmyciem tła - coś w tym stylu http://kenzas.se/wp-content/uploads/...i-1024x806.jpg
    Posiadam 50 1.8, która no jakoś daje rade przy zdjęciach całej sylwetki, choć wiadomo lubi się gubić ostrość, co innego w przypadku tak zwanych połówek, tu jest w miarę ok. Rozważam przy tej opcji 85 1.5

- do zdjęć zbliżenia oka - tu sprawa się komplikuje bo potrzebuję bardzo ostrego detalu, z racji tego, że robię zdjęcia makijaży. Aktualnie robię te zdjęcia kitem ( przy 50 nie ma opcji na to by wyszło dobrze ) przy czym doświetlam się lampą pierścieniową, nie jest źle ale to nie jest to czego oczekuję. Próbowałam nawet kombinować z Raynoxem 250, który sprawdził się fenomenalnie w tej kwestii przy moim starym aparacie ( Panasonic GF3 ) wtedy była kolosalna różnica. Jednak podpięty do kita - zero poprawy. Tak prezentuje się to aktualnie ( oczywiście po obróbce w CS5 ) http://3.bp.blogspot.com/-1p72Efi84V...00/mkp2qwk.jpg
    W tym przypadku rozważam Samyanga 35 1.4 - wcześniej była to Sigma 30 ale czytałam porównania i jednak Samyang wypada "ostrzej " .
    Nie przeszkadza mi manualne ustawienie ostrości - i tak to robię
    Ale czy ten obiektyw da mi lepszy efekt niż jest teraz ?

Co o tych wyborach myślicie ?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Wybór obiektywów - zdjęcia całej sylwetki i zbliżenia oka

Raczej obiektyw o dłuższej ogniskowej, a najlepiej makro, na przykład canon 100/2,8. Lub do APSC (bo taki podajesz sprzęt) 60/2,8.
    Chodzi mi o oko.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 08-10-2013 o 22:39

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Lepiej 85 jeśli już wybierać z tego co napisałaś.
    Jaka kasa do wydania?

Uzależniony Awatar tom517

Jak będziesz miał 85 1.8 kup do tego pierścienie pośrednie z potwierdzaniem ostrości i będziesz miał 2 w 1: dobry obiektyw (chociaż w małym pomieszczeniu nie złapiesz całej osoby) i super powiększenie.

Leon007 : takie nie wchodzą w grę, zdjęcia oka robię sama sobie więc długość rąk mnie ogranicza :P 50 się męczyłam i odpuściłam a co dopiero by było 100 :P

salas : Do pierwszej opcji to tak do 1500 zł, druga czyli zbliżenia makijaży, tu też w tej cenie jednak jeśli ktoś mnie przekona, że lepiej wypadnie szkło za 3000, bo będzie bardzo dobry efekt, to wtedy nie ukrywam, że zacisnę pasa i dozbieram to moja pasja więc trzeba :P

tom517 : "Miała" o to jest nawet fajny pomysł w pomieszczeniu nie robię zdjęć całej sylwetki, tylko na zewnątrz. A czy przy tych pierścieniach nie jest tak, że tylko centrum mam ostre a resztę już nie ? nie znam się na tym kompletnie więc pytam

A co powiecie na 85 1.4 Samyanga ?

Leon007 : takie nie wchodzą w grę, zdjęcia oka robię sama sobie więc długość rąk mnie ogranicza :P 50 się męczyłam i odpuściłam a co dopiero by było 100 :P

salas : Do pierwszej opcji to tak do 1500 zł, druga czyli zbliżenia makijaży, tu też w tej cenie jednak jeśli ktoś mnie przekona, że lepiej wypadnie szkło za 3000, bo będzie bardzo dobry efekt, to wtedy nie ukrywam, że zacisnę pasa i dozbieram to moja pasja więc trzeba :P

tom517 : "Miała" o to jest nawet fajny pomysł w pomieszczeniu nie robię zdjęć całej sylwetki, tylko na zewnątrz. A czy przy tych pierścieniach nie jest tak, że tylko centrum mam ostre a resztę już nie ? nie znam się na tym kompletnie więc pytam

A co powiecie na 85 1.4 Samyanga ?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Leon007 ma rację do takiego rozmycia tła i odcięcia sylwetki od tła potrzebna dłuższa ogniskowa!
    100mm f/2.8 macro będzie dobry i możesz używać do obu opcji nowy kosztuje około 2000zł uzywkę nawet za 1000zł kupisz
    Poogladaj sobie zdjęcia z tego obiektywu i zobacz sama:
    PeBnowymiarowe przykBadowe fotki - Canon 100mm F/2.8

Jeśli macro nie chcesz to też jest 100mm f/2.0 a nie 2.8 i pewnie będą jeszcze lepsze efekty przy zdjęciach całej sylwetki
    http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=733 piękne rozmycie tła i w takiej cenie do 1500zł też powinnaś spokojnie wyrwać

co do tego, że robisz sobie sama to musisz jakieś dość szerokie i dość ostre szkło i przydałby Ci się albo wężyk albo pilot
    Ja bym stawiał mooże na jakieś 28 f/1.8 albo 35 f/2.0 w takiej cenie co mówisz powinno się znaleźć w bardzo dobrym stanie
    Ostatnio edytowane przez salas ; 09-10-2013 o 21:44

Tak, oczywiście dłuższa ogniskowa do całej sylwetki - zmylił mnie dopis na końcu, że chodzi o oko
    100 2.0 - wow, o taki efekt mi chodzi

100 2.8 do oka też ? jakoś nie wyobrażam sobie na ile musiałabym się oddalić, fakt pilota mam i go używam do robienia zdjęć ale nawet nie zobaczę na podglądzie czy wszystko jest ok :P no i trochę niewygodne by to było

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

O oku dopisałem chwilę później, bo 50 na APSC to akurat dobra ogniskowa do portretu, w tym całej postaci. Sam używam 100/2,8 do makro i portretu z FF.
    Masz APSC, więc 60 makro może być dobre do obu celów i ręki starczy. Mówią o tym obiektywie, że jest najostrzejszy na świecie.
    Czy robiąc samej sobie oko, używasz podglądu na komputerze? Wtedy długość ręki nie ma znaczenia.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez ilovemyaddiction Zobacz posta
    100 2.8 do oka też ? jakoś nie wyobrażam sobie na ile musiałabym się oddalić,
    Właśnie dlatego koledzy radzili obiektywy MACRO ( 100 2.8 lub 60 2.8) - bo ich nie trzeba oddalać - ostrzą już od kilku cm

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów