Wielki Finał Pucharu Tymbark - Gdynia 2013 - I dzień
Canon 40D + Canon 70-200 4 USM
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
Wersja do druku
Wielki Finał Pucharu Tymbark - Gdynia 2013 - I dzień
Canon 40D + Canon 70-200 4 USM
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
Moim zdaniem obróbka kompletnie nie pasuje do zdjęć sportowych. No i ten jak się domyślam znak wodny...
Dlaczego obróbka nie pasuje do zdjęć sportowych, czyli wg jak powinno obrabiać się zdjęcia sportowe? Z chęcią się dowiem :)
Chodzi mi głównie o kolorystykę. Podpatrz najlepszych w tym dziale, czy m.in Dawida Gaszyńskiego - myślę, że od razu zobaczysz różnicę w obróbce. Przede wszystkim te kombinowane kolory zupełnie nie pasują.
No to tutaj mam nadzieję, że już lepiej. Co sądzicie?
GKS Przodkowo - GOSRiT Lubzino (IV liga - pomorskie)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
PS. Przepraszam za podpis ale brakło mi czasu na reedycję.
Ja w swoim komentarzu pominę kwestie techniki i obróbki a odniosę się bardziej do treści i klimatu zdjęć. I w tej kategorii pierwszą serię oceniam pozytywnie, a drugą negatywnie. Poniżej uzasadnienie.
Seria 1:
Zdjęcia mimo pewnych wpadek z kadrowaniem itp. oddają atmosferę meczu. Pokazują zawodników walczących, skupionych i z emocjami odpowiadającymi rywalizacji. I takich zdjęć zawsze oczekuję - zdjęć dzięki którym poczuję się jakbym tam przez chwilę był (nawet jednym z nich).
Seria 2:
Gdyby to był wątek pt. "Dziwne wygibasy i konkurs na najdziwniejszą minę" to wtedy ok, ale chyba nie o to chodziło. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem pokazywania zdjęć reportażowych z uchwyceniem takich pozycji i min. Wiem, że to tak naprawdę było, ale trwa to ułamek sekundy i widz nigdy tego tak nie widzi. Burzy to kompletnie atmosferę jaką by się chciało oddać a do tego w pewien sposób obraża zawodnika (chyba że akurat na to zasłużył). Można dać takie zdjęcie, ale jako jedno wśród innych "normalnych" jako mały akcent humorystyczny i tyle. Wiem, że wielu profesjonalistów takie zdjęcia ciągle daje do gazet, ale i tak tego nie popieram. To co napisałem do serii 2 jest uwagą ogólną do wszystkich tak czyniących, a Tobie się oberwało akurat w momencie gdy nie wytrzymałem :)
To moje subiektywne zdanie. Niektórzy pewnie lubią to co ja nie lubię i na odwrót.
Tryton dziękuję za uwagi jednak ja uważam inaczej. Zależy jaką atmosferę chcesz oddać, dla mnie (byłego piłkarza) na A, B, C klasie czy nawet IV lidze nie ma innej atmosfery jak walka, walka i jeszcze raz walka na boisku. Nie ma trybun, nie ma fanatycznych kibiców czy emocji poza boiskowych. A te, jak to nazwałeś 'miny i wygibasy' oddają właśnie tą walkę. Jeszcze raz dziękuję za ocenę.
--- Kolejny post ---
Arka Gdynia - Gwardia Koszalin Centralna Liga Juniorów
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
Na tym boisku (Narodowy Stadion Rugby) panują w dzień mega trudne warunki, pół boiska jest w cieniu a pół boiska jest w ostrym słońcu.
Widzę, że nikt nic nie pisze (może to niechęć do prezentowanych drużyn?) więc dodaję kilka nowych strzałów (z ostatniego miesiąca). Proszę o komentarze i ocenę.
Śląsk - Podbeskidzie
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
Zapraszam!
--- Kolejny post ---
No i następne. Trochę niższych lig.
Foto-Higiena Gać - Polonia Trzebnica (III liga)
49.
50.
51.
52.
53.
54.
Zapraszam!
Ale przecież sport to głównie emocje, wysiłek, wyrażany także a może głównie właśnie przez mimikę. Uważam, że jest ona jednym z kluczowych aspektów zdjęć sportowych.
Do się stało z Twoimi zdjęciami od drugiej serii? Są strasznie zmasakrowane, tak jakbyś nie trafił z ostrością i wyciągał ją na siłę w programie. Widać to nawet na miniaturkach. Numer zdjęcia za koleją, bez zaczynania numeracji od nowa - łatwiej wtedy odnieść się do konkretnej fotografii.
To nie jest kwestia nietrafiania z ostrością lecz słabej ostrości (umiem rozróżnić trafione i nie trafione z ostrością zdjęcia) i wymogiem ratowania się w postprocesingu. Postaram się w następnych zdjęciach bardziej zadbać o ich jakość.
Dawno nic nie wrzucałem, więc teraz dodaję.
Impel Wrocław - Siódemka SK Bank Legionovia Legionowo
55.
56.
57.
58. (z pozdrowieniami :))
59.
60.
61.
62.
63.
64.
Niestety sprzęt jeszcze nie ten :|
Jakieś odczucia Panowie?
A jaki to sprzęt ?
Hehe no tak #58 zapiszę sobie na dysku. Dzięki :twisted:
chyba cos z WB nie bardzo ?
a tak to 55 fajne
62 to raczej nie na forum :D
No to chyba zostaje tylko ISO 3200 z migawką 1/500 jeżeli dobrze kojarzę.
Miałem kiedyś 70-200 F4 L USM. Niestety to dosyć ciemne szkło jak na tą salę. Na Hali Stulecia jest znacznie jaśniej.
na tym monitorze na ktorym je wlasnie przegladam chyba dosc wyraznie za cieple sa, ale moze to ten monitor...
40D ma też HighISO czyli ISO3200 włączane w ustafieniach Cfn. Po umiejętnej obróbce nawet użyteczne.
pwicher : Robiłem na Orbicie na 30D zarówno ze szkłem 70-200 F4 L jak i 70-200 F2.8 L.
Tak jak pisze C80 - ISO 3200 masz. Byłem przekonany, że robisz na ISO 3200. Nie wyobrażam sobie ISO 1600 z F4 na tej sali. Potestuj. Jeżeli nie musisz dużo kadrować - czyli przy zdjęciach z boku parkietu - to będzie całkiem nieźle dawało radę. Nawet z balkonu nie będzie tragedii jak zrobisz jasne zdjęcie. Zawodniczki lepiej są oświetlone od góry więc z balkonu nawet będzie trochę łatwiej.
A tym czasem:
Śląsk Wrocław - Ślęza Wrocław
40D + 70-200 f/4
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
78.
Będę wdzięczny za opinie.
Fotografowałeś w słońcu więc przydałaby się korekta naświetlania -1/3. Zdjęcia są przepalone.
Generalnie nie są złe, choć ja np. 73 bym nie publikował bo nie ma na nim piłki i w przeciwieństwie do 76 o niczym nie mówi.
''nie ma pilki, nie ma zdjecia'' :P chyba ze rooney daje nura glowa w dol albo ronaldo lamie noge
Dawno nic nie wrzucałem...
Więc dzisiaj
Puchar Polski Pogoń Oleśnica - Foto-Higiena Gać
ISO 640 1/2500 s f/4 C40D + 70-200 f/4 L
79.
80.
81.
82.
Zapraszam!
--- Kolejny post ---
I wszędzie jest piłka :)
Kolega TRSiak ma rację w futbolu (podobnie jak w piłce ręcznej, koszykówce, czy siatkówce) piłka musi być, bo przepychanki bez niej tracą sens :). Chyba, że robimy "portret" sędziemu albo trenerowi ewentualnie jakaś inna nietypowa akcja.
Ostrość w ostatniej wrzucie chyba spadła za sprawą szumów (albo odszumiania). Kurza stopa nie przypuszczałem, że Canon 40D przy ISO 640 jest już tak zaszumiony.
Nie wiem, czy nr 80 nie wyszedł za ciasno. Ciekawe jak wyglądałoby 82 z pokazami słupkami bramki (chociaż jeden).
Przyznam, że mój C40 jest zaszumiony albo ja mam z tym problem :)