-
Gdzie nad polskie morze?
Witam. Za tydzień urlop, a więc postanowiłem wybrać się nad morze z narzeczoną. Zastanawiam się nad miejscem bo ofert w internecie jest aż za dużo. Gdzie Wy się wybieracie, gdzie byliście i polecacie? Wolałbym miejsce gdzie można pozwiedzać i przywieźć ładne zdjęcia niż miejsce gdzie są tylko imprezy i nic więcej. Więc, co polecacie?
-
Odp: Gdzie nad polskie morze?
Dziwnów, Pobierowo, Rewal... a do focenia masz wtedy cały pas wybrzeża z wieloma perełkami.
-
nad polskie morze można pojechać wszędzie, pod jednym warunkiem: nie w czerwcu, lipcu, sierpniu i we wrześniu
w pozostałe miesiące jest sympatycznie i nie śmierdzi piwem
osobiście lubię listopad i luty
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
osobiście lubię listopad i luty
Nie każdy jest morsem ;)
Jak dla mnie Ustka, Ustka i jeszcze raz Ustka.
Tam jest wszystko. I urokliwe miasteczko, i promenada, i "patelnia", czyli fajne wydmy, a w dodatku plaża dla wszystkich i druga dla wybrednych ;) po zachodniej stronie portu. W dodatku przy latarni najlepszy dorsz na świecie.
Przynajmniej tak było dekadę temu, kiedy ostatnio nawiedziłem to cudowne miasteczko. Mam nadzieję, że nic się w międzyczasie nie zmieniło, a jeśli już, to na lepsze.
No i do Słupska blisko, z jego zabytkami.
-
Jakoś mieszkając od 7 lat w Słupsku zbyt wielu zabytków nie dostrzegam. A do Ustki w sezonie nie jeżdżę. Nie jestem miłośnikiem smrodu starego oleju i tłumów "wypoczywających".
-
MC_ - chyba każdy tak ma w sezonie. :cry: Mieszkam w okolicach Trójmiasta i do Gdańska od czerwca do sierpnia wjeżdżam tylko wtedy, gdy już wszystkie inne możliwości się wyczerpią. A sam Gdańsk jest bardzo ładny i ciekawy fotograficznie, ale na przykład we wrześniu lub październiku.
Odpowiadając na pytania Wątkodawcy. Jakiś czas temu za bazę urlopową wybraliśmy Kamień Pomorski - miasteczko ładne, trochę oddalone od morza i dzięki temu bez tłumów. I jeździliśmy sobie codziennie na inną plażę: Rewal, Niechorze, Pogorzelica itd. Zdecydowanie najlepsze wspomnienia to Niechorze (dzika plaża na zachód od latarni - zdjęcia mew na falochronach!) i wyspa Wolin. Międzyzdroje omijać z daleka!
Ważne dla przyjezdnych! W sezonie w miejscowościach nadmorskich - od Helu po Świnoujście - radarów jest prawie tyle samo co turystów. Polecam przestrzegać ograniczenia prędkości.
-
W moich okolicach to ja bardzo polecam Poddąbie. Mała miejscowość, w miarę spokojna, plaża bardzo ładna. Ale to niestety (dla niektórych) prawie koniec świata...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
W moich okolicach to ja bardzo polecam Poddąbie. Mała miejscowość, w miarę spokojna, plaża bardzo ładna.
I dojście do plaży przez ten dębowy lasek, miodzio :). Dla kogoś, kto lubi pobiegać po lesie za robaczkami i grzybami bardzo fajna miejscowość.
-
Jastrzębia Góra - blisko na Hel i do Trójmiasta, po drodze zahaczyć można o Kaszuby. Druga opcja - Wolin. Za poprzednikami - unikać sezonu. Polecam wrzesień - cicho, tanio, ciepło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Jakoś mieszkając od 7 lat w Słupsku zbyt wielu zabytków nie dostrzegam. A do Ustki w sezonie nie jeżdżę. Nie jestem miłośnikiem smrodu starego oleju i tłumów "wypoczywających".
Tak to jest. Ja w lecie w góry praktycznie nie chodzę. Temperatury i tłumy to dla mnie zbyt drastyczne zestawienie - co innego zimą 8-).
-
Hehhh... Watkodawca w poniedziałek wyjeżdża na urlop a koledzy twardo polecają miesiące "pozawakacyjne". Pewno gdyby jechał sam bądź z żoną/ partnerką to byłoby to realne, ale większość z nas jest uzależniona od przerwy wakacyjnej w szkołach i wyboru nie ma...
Wytalkowane z GT-I9100
-
My w zeszłym roku byliśmy w Łazach koło Mielna/Unieścia w ośrodku Solaris.
W sumie polecam, to dość spokojne miejsce, a niedaleko do Koszalina/Kołobrzegu/Darłowa. Pytanie, czy nad Bałtykiem jest co zwiedzać....ja tak nie uważam.
-
Ja polecam Dębki, Czy jest tam co zwiedzać, to nie wiem - byliśmy 2 lata pod rząd z małym dzieckiem i nie w głowie nam były zabytki. Jest tam natomiast piękna plaża i wpadająca do morza rzeczka więc jeśli ktoś lubi landszafty na pewno strzeli coś ładnego.
Mieszkaliśmy w nowym pensjonacie, bardzo starannie urządzonym, do dyspozycji były nawet gitary i właściciel pamiętający antyrosyjskie studenckie piosenki. Ceny jak na ten standard bardzo przystępne, namiary mogę podesłać na priv.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bombi91
Witam. Za tydzień urlop, a więc postanowiłem wybrać się nad morze z narzeczoną. Zastanawiam się nad miejscem bo ofert w internecie jest aż za dużo. Gdzie Wy się wybieracie, gdzie byliście i polecacie? Wolałbym miejsce gdzie można pozwiedzać i przywieźć ładne zdjęcia niż miejsce gdzie są tylko imprezy i nic więcej. Więc, co polecacie?
wszędzie tylko nie nad polski Bałtyk, no chyba że gustujesz w brudnej i zimnej wodzie, niegwarantowanej pogodzie, obleśnych knajpach serwujących ryby smazone na zużytym oleju za niebotyczne pieniądze i wszędobylskich cwaniaków kombinujących na około, jak wyciągnąć kasę od "turystycznej stonki"...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
wszędzie tylko nie nad polski Bałtyk
A jest gdzieś jeszcze (poza Bałtykiem) polskie morze?
Wydawało mi się, że watkodawca zaznaczył obszar zainteresowań...
Wytalkowane z GT-I9100
-
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
A jest gdzieś jeszcze (poza Bałtykiem) polskie morze?
Wydawało mi się, że watkodawca zaznaczył obszar zainteresowań...
to przeczytaj jeszcze raz uważnie bo ja nie zauwazyłem, aby gdziekolwiek wątkodawca napisał że musi być to polskie morze a zupełnie nie rozumiem czemu tak je wszytscy polecają....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
to przeczytaj jeszcze raz uważnie bo ja nie zauwazyłem, aby gdziekolwiek wątkodawca napisał że musi być to polskie morze a zupełnie nie rozumiem czemu tak je wszytscy polecają....
Wystarczy abyś przeczytał że zrozumieniem tytuł wątku...
Wytalkowane z GT-I9100
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
wszędzie tylko nie nad polski Bałtyk, no chyba że gustujesz w brudnej i zimnej wodzie, niegwarantowanej pogodzie, obleśnych knajpach serwujących ryby smazone na zużytym oleju za niebotyczne pieniądze i wszędobylskich cwaniaków kombinujących na około, jak wyciągnąć kasę od "turystycznej stonki"...
No nie, zimna brudna wodę oraz niegwaraantowana pogodę to widziałem w różnych miejscach na świecie, nic nowego, ale z tym wyciaganiem kasy od turystów i wysokimi cenami to skandal!! Z tym się nigdzie indziej nie spotkałem, trzeba z tym skończyć, zgłosić do jakiegoś urzędu europejskiego, bo kto to widział żeby tak żerować na gościach, to wstyd przynosi naszej ojczyźnie!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
Wystarczy abyś przeczytał że zrozumieniem tytuł wątku...
Wytalkowane z GT-I9100
no racja ,skupilem się na samym wątku... niestety w niczym to nie zmienia mojego zdania więc jako kompromis polecam Bornholm bo to blisko "polskiego morza", czyste plaże, mało turystów i rewelacyjne drogi rowerowe wzdłuż wybrzeza że o innych atrakcjach wyspy nie wspomnę...
-
Dzięki wszystkim za odpowiedzi! Nadal mam dylemat :D
Łeba / Ustka czy Niechorze/Rewal/Pobierowo?
-
Bylem przed poludniem w Orzechowie - 5 km na wschod od Ustki. Cisza, spokoj, ludzi niewiele.
W Ustce za to ludz lezy na ludziu, smrod, halas i nawet nie ma gdzie zaparkowac.
-
Jak to nie ma gdzie zaparkować? Na ludziu ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
W Ustce za to ludz lezy na ludziu
Wcześniej pisałem o Ustce.
MC - jak to teraz wygląda - chodzi mi o plażę po zachodniej stronie portu?
-
Trzeba isc kawalek, ale sama plaza dobra.
-
Panie i panowie szukuje mi się wyjazd do Jastarni- znajomy ma tam zaparkowaną przyczepę. Byłem w zeszłym roku ale nic ciekawego nie zobaczyłem.
Polecicie coś fajnego na plenerek z modelką w niedalekich okolicach?:)
-
Przemyślałem, popytałem, poczytałem i wybrałem Niechorze :) Mam nadzieję, że będziemy zadowoleni. Dzięki za odpowiedzi! Temat do zamknięcia :)
-
skoro jest temat to moje wakacje a raczej Trip już w piątek wygląda w ten sposób:)
coś godnego polecenia w owych miejscach??
-
z wymienionych miejsc byłam w Łebie, Władysławowie i Kołobrzegu, wszędzie pięknie, ale trudno coś konkretnego polecić, bo to sprawa indywidualna co sie komu spodoba :)
-
W Gdańsku w muzeum jest jakaś wystawa fotografii podobno fajna! :)
-
O ile się nie mylę, to chodzi o wystawę fotografii forumowicza nikoniarzy o nicku Nemeth. Jego zdjęcia są niesamowite, więc w ciemno polecam.