-
VIDEO-FILMOWANIE 60D a 650D
Witam
Mam dylemat pomiędzy kupnem CANONA 60D a 650D... :?
Jak myślicie, pytam tych doświadczonych a nie posiadaczy "jedynie" wyżej wymienionych modeli.
Który z modeli spełni najbardziej rolę kamery nagrywającej lepszą jakość "video" bo głownie do tego bedzie mi potrzebna ta lustrzanka.
Kwestia zdjeć to już drugo-rzędny plan.
Chodzi mi głownie o ich specyfikacje więc nie piszcie o ergonomii ich itp. bo juz się naczytałem o tym na forum a to nie jest mi potrzebne do wiadomości.
Będe dopiero pierwszy raz w posiadaniu Canona więc nie odczuje tego która z nich ma lepszą ergonomie.
Chce poprostu wiedzieć która z nich bedzie lepsza do nakręcania klipów w jakości HD itp.
Wiec prosze podzielcie się swoimi opiniami na ten temat :mrgreen:
-
Odp: VIDEO-FILMOWANIE 60D a 650D
Obrazek z obu będzie identyczny. W 60d masz możliwość ustawiania balansu bieli w kelwinach, w 650 nie. W 60d są dwa kółka nastaw, ale bez tego da się żyć. W 60d jest ten sam aku co w 5d. Gdybym stał przed takim wyborem, kupiłbym 650 bo z kitem kosztuje poniżej 1900,- zł. Jeżeli masz więcej kasy; kup używane 5d mk II.
-
Kup Sony SLT do filmowania lustrzanką ....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
kupiłbym 650 bo z kitem kosztuje poniżej 1900,- zł
chyba pomyliłeś z 600D ;)
Jeśli chodzi o samo filmowanie brałbym 650D ze względu na wsparcie kart UHS-I.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Gdybym stał przed takim wyborem, kupiłbym 650 bo z kitem kosztuje poniżej 1900,- zł.
hehe ciekawe bo na allegro nowe 650 z kitem zaczyna sie powyzej 2500 tys.
Tak wogole na lustrzanke moge przeznaczyc do 3.700 k
-
Ja nieco z innej beczki .. Filmowałeś już kiedyś lustrzanką?
Bo zdajesz sobie sprawę, że body+obiektyw to dopiero początek wydatków? ;)
videodslr*pl - zajrzałbym tam i zainteresował się trochę tematem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
chyba pomyliłeś z 600D ;)
Jeśli chodzi o samo filmowanie brałbym 650D ze względu na wsparcie kart UHS-I.
opss, oczywiście. Dodatkowo na 60d jest chyba jakiś cashback. Trzebaby to policzyć. Ja i tak kupiłbym 600d i kupił dodatkowo jakąś jasną 50. A co do kart, to nawet nie wiem co to jest UHS-I i w czym to ma pomóc w filmowaniu?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
SHAKAL6V
hehe ciekawe bo na allegro nowe 650 z kitem zaczyna sie powyzej 2500 tys.
Tak wogole na lustrzanke moge przeznaczyc do 3.700 k
To napisz jeszcze co chcesz filmować.
-
Cytat:
To napisz jeszcze co chcesz filmować.
Na poczatek filmowalbym w plenerze, a potem jakies klipy no i zabawa z greenscrenem i programami typu after effect
-
Rozważyłbym jeszcze Canona M. To nie jest żart ;-)
Koszt: 1699 z ktem i lampą + 300 przejściówka na EF (z jebaja).
Zalety: fajny dotykowy ekran, kit, który jest o niebo lepszy niż ten z 650 (chodzi płynnie).
Sam go kupiłem jako zapas do filmowania :-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
SHAKAL6V
Na poczatek filmowalbym w plenerze, a potem jakies klipy no i zabawa z greenscrenem i programami typu after effect
Do greenscrenów, to te sprzęty się średnio nadają, bo brakuje rozdzielczości. Ale możesz popróbować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Do greenscrenów, to te sprzęty się średnio nadają, bo brakuje rozdzielczości. Ale możesz popróbować.
jestes pewny ze sie srednio nadaja?
Jezeli tak to napisz w takim razie jaki sprzet jest do tego dobry ale zeby to nie byl wygorowany w cenie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
SHAKAL6V
jestes pewny ze sie srednio nadaja?
Jezeli tak to napisz w takim razie jaki sprzet jest do tego dobry ale zeby to nie byl wygorowany w cenie
Bo do greenscreenów potrzeba możliwie dużo szczegółów, a rozdzielczość lustrzanek jest taka sobie i to 1080 jest mocno naciągane. Faktyczna rozdzielczość to jakieś 800 linii. To oczywiście nie przeszkadza w filmowaniu, ale na Twoim miejscu zainteresowałbym się Panasoniciem GH2 lub nowym G6.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
A co do kart, to nawet nie wiem co to jest UHS-I i w czym to ma pomóc w filmowaniu?
Puszki Canona z SD bez UHS-I wyciągają 20MB/s z UHS-I 40MB/s. Pozwoli to używać (z ML) wyższego bitrate lub video raw w okolicach 1280x720 24FPS.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Puszki Canona z SD bez UHS-I wyciągają 20MB/s z UHS-I 40MB/s. Pozwoli to używać (z ML) wyższego bitrate lub video raw w okolicach 1280x720 24FPS.
Tak, jeżeli chodzi o ML i RAWy filmowe, to raczej 650, ewentualnie stare 50d. Tyle, że to chyba nie zabawa na początek filmowania. Rozsądny ML z RAWami to jednak raczej 5d mk III i to też jakieś bardzo krótkie formy z uwagi na ilość danych. Ale to już inna kasa i inne filmowanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Bo do greenscreenów potrzeba możliwie dużo szczegółów, a rozdzielczość lustrzanek jest taka sobie i to 1080 jest mocno naciągane. Faktyczna rozdzielczość to jakieś 800 linii. To oczywiście nie przeszkadza w filmowaniu, ale na Twoim miejscu zainteresowałbym się Panasoniciem GH2 lub nowym G6.
Panasonic GH2 posiada 16,05 Mpx więc czy napewno jest lepszy do filmowania od Canona który ma 18 Mpx?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
SHAKAL6V
Panasonic GH2 posiada 16,05 Mpx więc czy napewno jest lepszy do filmowania od Canona który ma 18 Mpx?
Jeden i drugi ma za dużo, ale GH2 lepiej radzi sobie ze skalowaniem (w dół) obrazu i ma więcej szczegółów niż Canony. Popatrz na Vimeo na filmy z GH2, a najlepiej na porównania GH2 vs Canon. Sporo informacji znajdziesz tutaj: videoDSLR.pl | filmowanie lustrzankami Canon 5D, 7D, 60D, 550D, wideo filmowanie | videoDSLR.pl | filmowanie lustrzankami Canon 5D, 7D, 60D, 550D, wideo filmowanie
-
Rozdzielczością się nie kieruj to bez znaczenia. Do HD wystarcza odrobinę powyżej 2 mln. Dużo ważniejsze jest skalowanie, bitrate i kodeki.
-
Ok w takim razie dzięki wszystkim za odpowiedzi a w szczególności Tobie "sven" :mrgreen: za zaangażowanie w temacie.
Napewno te uwagi nakierowały mnie w innym kierunku i nad wyborem innej lustrzanki ;) oczywiście przejrze jeszcze video testy wspomnianego GH2 jak tylko odwiesi mi sie YT bo widze ze chyba przechodzi jakis szczyt o tej porze :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
SHAKAL6V
Ok w takim razie dzięki wszystkim za odpowiedzi a w szczególności Tobie "sven" :mrgreen: za zaangażowanie w temacie.
Napewno te uwagi nakierowały mnie w innym kierunku i nad wyborem innej lustrzanki ;) oczywiście przejrze jeszcze video testy wspomnianego GH2 jak tylko odwiesi mi sie YT bo widze ze chyba przechodzi jakis szczyt o tej porze :P
Nikona 5200 też możesz sprawdzić ;-)
Nie szukaj na YT (strasznie masakruje jakość) ale na Vimeo.com
-
Witam,
zastanawiam się nad zakupem 600d / 60d
przeznaczenie typowo amatorskie: foto i filmiki rodzinne-imprezowe, pierwsze kroczki dziecka, wesela
na wycieczki i do wnętrz
(planuje również dokupienie obiektywu Canon EF-S 10-22)
znalazłam w którymś porównaniu, że 60d jest lepszy o "ciągły autofokus podczas nagrywania filmów"
czy warto dla tej funkcji wybrać 60d? jak to się sprawdza w praktyce?
-
To już chyba jak filmy to lepiej 70D i jakiś kit z STM.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
emi89
Witam,
zastanawiam się nad zakupem 600d / 60d
przeznaczenie typowo amatorskie: foto i filmiki rodzinne-imprezowe, pierwsze kroczki dziecka, wesela
na wycieczki i do wnętrz
(planuje również dokupienie obiektywu Canon EF-S 10-22)
znalazłam w którymś porównaniu, że 60d jest lepszy o "ciągły autofokus podczas nagrywania filmów"
czy warto dla tej funkcji wybrać 60d? jak to się sprawdza w praktyce?
Dla mnie ciągły autofocus podczas nagrywania to wada.
-
szperałam troche w sieci i jednak większość opinni znalazłam, że nie ma auto focusa w filmach, widocznie w tej jednej jest błąd.. :|
już się nakręciłam na tę 60d i byłam prawie pewna co chce kupić to znów wracam do punktu wyjścia :p
Cytat:
Zamieszczone przez
JaLe
Dla mnie ciągły autofocus podczas nagrywania to wada.
wiesz, jak jest autofocus, zawsze można przestawić na manual ;) a jak nie ma to nie ma,
czasem daję aparat komuś żeby mi zrobił zdjęcie i są problemy żeby złapać ostrość na twarzy ;) to co dopiero przy filmikach..
o ile przy zdjęciach ratowałam się statywem i wyzwalaczem to przy filmikach już jest to mniej wykonalne... no cóż może kiedyś przywyknę, że na spotkaniach rodzinnych "mnie nie ma" bo zawsze jestem z drugiej strony ;)
-
Niestety z AF w filmie to nie to samo co przy zdjęciach. Po pierwsze w przypadku poważniejszych realizacji ostrość to taki sam element kreacji obrazu jak kadr, światło, przysłona czy ruch, po drugie nawet w zawodowych kamerach działa nie zawsze tak jakbyśmy tego oczekiwali. W czysto amatorskich zastosowaniach u tzw. cioci na imieninach dużo lepszym rozwiązaniem jest tania kamera z AF-em która zresztą ma tak duży zapas GO, że AF praktycznie nie ma tam co robić. Lustrzanka do tego typu filmowania średnio się nadaje.
-
Ja filmuje swoim 7D bez użycia AF i filmy są naprawdę bardzo dobre. A body ... nie ma znaczenia. Każdy Canon filmuje podobnie ( jak i FF Nikon D600 ) .
Najlepszy do filmowania jest Sony SLT np. A77 i nie ma w tym temacie dyskusji chyba że ktoś będzie miał MF i założoną lupę do filmów na LCD .
To wymaga tylko doświadczenia w operowaniu ręcznym fokusem .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
emi89
szperałam troche w sieci i jednak większość opinni znalazłam, że nie ma auto focusa w filmach, widocznie w tej jednej jest błąd.. :|
już się nakręciłam na tę 60d i byłam prawie pewna co chce kupić to znów wracam do punktu wyjścia :p
wiesz, jak jest autofocus, zawsze można przestawić na manual ;) a jak nie ma to nie ma,
czasem daję aparat komuś żeby mi zrobił zdjęcie i są problemy żeby złapać ostrość na twarzy ;) to co dopiero przy filmikach..
o ile przy zdjęciach ratowałam się statywem i wyzwalaczem to przy filmikach już jest to mniej wykonalne... no cóż może kiedyś przywyknę, że na spotkaniach rodzinnych "mnie nie ma" bo zawsze jestem z drugiej strony ;)
Mówimy przecież o filmowaniu - dlatego nie wrzucajmy do jednego worka z fotografią :)
Filmując powinniśmy zapanować nad focusem - nie może być tak, że przeprowadzam wywiad (i mam stosunkowo mała głebię ostrości) a ostrość leci mi nie tam gdzie sobie życzę.
Dlatego auto w filmowaniu odpada, podobnie zresztą jak w timelapsach.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Najlepszy do filmowania jest Sony SLT np. A77 i nie ma w tym temacie dyskusji chyba że ktoś będzie miał MF i założoną lupę do filmów na LCD .
.
Skoro te sony takie ********e, to dlaczego filmujesz 7d?