-
Wyposażenie na "początek"
Witam, jestem tu nowa. Lada moment nastąpi długo wyczekiwany przeze mnie moment - zakup pierwszej lustrzanki. Zanim jednak transakcja dojdzie do skutku postanowiłam upewnić się czy moja wiedza na temat sprzętu jest wystarczająca do samodzielnego podjęcia decyzji. Na chwilę obecną najlepiej "pracowało" mi się z Canonem. W drodze określania potrzeb ustaliłam, że 600d będzie ok (jeśli będą większe fundusze, lub ciekawa oferta to może 650d).
Więc jeśli chodzi o body to powiedzmy, że decyzja podjęta, Teraz najważniejsze obiektyw/y oraz dodatki, które mają usprawnić i pomóc przy foceniu.
Zdjęcia, które zamierzam robić to:
1. w większości zdjęcia psów, zarówno w ruchu jak i jakieś pozowane
2. jakieś fotki na uroczystościach rodzinnych itp :P
3. czasem jakieś portrety
Marzy mi się Nikor 70-300mm f jak najjaśniejszy jednak jak wiadomo to już większy wydatek, na który w chili obecnej nie mogę sobie pozwolić (będę zbierać na niego :P). Dlatego myślę by w chwili obecnej kupić jakieś tańsze szkiełka, a z biegiem czasu je wymieniać na lepsze. Stąd standardowe pytanie zaopatrujących się w pierwszy swój sprzęcik, co polecicie, aby nie zbankrutować, a się zadowolić?
Jako, że w większej części fotki będą robione w plenerze, myślę również, o monopodzie i statywie, jakimś filtrze uv, osłonie na lcd, oraz osłonie p.słonecznej.
Czy jest jeszcze coś co w moim przypadku okazać się może niezbędne??
Pozdrawiam i z góry dzięki za konstruktywne odp.
-
Odp: Wyposażenie na "początek"
Coś chyba pomieszałaś systemy. Nikkor to obiektywy do Nikona i nie da się ich używać w Canonie (jakieś przejściówki istnieją, ale to raczej bez sensu).
Jeżeli chcesz miec w miarę dobrze to powinnaś zaplanować conajmniej dwa obiektywy.
Jeden szeroki (15-85, 17-55, 17-50), a drugi tele (70-200, 70-300). Oczywiscie można kupiś jeden 18-200, ale raczej nie będzie to optymalne rozwiązanie.
Najpierw kup szeroki, bo bez tego z aparatem APS-C może okazać się że nie zrobisz większośći "chcianych" zdjęć. Który, to już zalezy od kasy. Wazne zeby się zaczynał nie dalej niż 17mm. Jak podasz ile masz kasy to bedzie można zawęzić wybór.
Potem zbieraj na tele 70-200 f/4 lub f/2.8 (lub podobne innych firm).
Filtr uv i oslone lcd zostaw sobie na koniec, jak funduszy starczy, w zdjeciach to nie pomaga (a nawet przeszkadza) a kasa przyda się na obiektywy.
Oslona przeciwsłoneczna jest zawsze w komplecie z obiektywem.
-
Dziękuję za odp.
Zmęczenie materiału z mojej strony :P Tak to jest jak się pisze w półśnie ;) Jeśli chodzi o obiektyw to wiem wiem, rozpędziłam się z pisaniem, oczywiście miało być odpowiednik do Canona.
Co do możliwości finansowych to właśnie zależy od tego co uda się znaleźć w jakiej cenie. Na początek chciałam właśnie 2 obiektywy, skłonna nawet byłabym zakupić używane, ale najpierw musiałabym znaleźć kogoś kto byłby w stanie spr czy są na pewno sprawne. Super by było jakby udało się znaleźć coś do ok 1200 zł (oczywiście to jest wstępne założenie i może ulec zmianie ;))
-
W 1200 zł na 2-3 szkła filtry, monopod osłony itp to niestety nie da rady, chyba ze po najniższej lini oporu a to rzutuje na jakosci, może lepiej wydać 1200 teraz na szkło a zbierać i potem kupić coś lepszego?
-
1200 na szkło tylko (albo jak się używki trafią fajne to 2:) Na "drobiazgi" i body odliczone jest :)
-
Canon 50/1.8 i sigma 70-300 bez is to sie zmieacisz w budzecie
-
Kup najpierw jedno szerokie, za 1200 i tak bedzie ciezko.
Tamron 17-50 f/2.8 jasny zoom ze stalym swiatłem, to chyba najczęściej polecany zaminink canona. Ja jednak nie uzywałem więc na 100% nie powiem że bedzie dobrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
Canon 50/1.8 i sigma 70-300 bez is to sie zmieacisz w budzecie
Nigdy w życiu nie kupuj Sigmy 70-300!! 100 razy lepszy jest Canon 55-250 IS!!
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Kup najpierw jedno szerokie, za 1200 i tak bedzie ciezko.
Tamron 17-50 f/2.8 jasny zoom ze stalym swiatłem, to chyba najczęściej polecany zaminink canona. Ja jednak nie uzywałem więc na 100% nie powiem że bedzie dobrze.
Do zdjęć w ruchu - zapomnij o tym szkle, za wolne...
-
1200 zl to trochę mało, zbieraj powoli i kupuj to co najbardziej potrzebne
patrząc na to co chcesz focić na początku możesz odłożyć kupno statywu, monopod to w większości przypadków zbędny gadżet; uvka zamień na filtr protector np marumi, osłona lcd - nieduży wydatek ale jak nie będziesz rzucać sprzętem albo chodzić po krzakach to nie musisz od razu;
a masz jakąś sensowną torbę/plecak to przenoszenia sprzętu?
jeśli kupujesz body+standard kit możesz się zastanowić nad C70-200f4L /ok1400-1500 używka/
-
Moja propozycja za obiektywy 1200zł:
używane:
18-55 IS ~ 200zł
50 1.8 ~ 300zł
55-250 IS ~ 550zł
Zostaje kilka zł na statyw, torbę, filtrów nie kupuj - tanich się nie opłaca (psują zdjęcia), drogie - brak funduszy ;)
-
Czyli ten Canon 50 f/1.8
do tego teraz coś do focenia futer wybrać trzeba bo jak już wspominałam to główny cel.
Na chwile obecną opcje są takie:
Tamron AF 70-300
Canon 55-250 is
Nad którymś z tych się zastanawiać czy w ogóle nie warto brać pod uwagę?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
meg83
1200 zl to trochę mało, zbieraj powoli i kupuj to co najbardziej potrzebne
patrząc na to co chcesz focić na początku możesz odłożyć kupno statywu, monopod to w większości przypadków zbędny gadżet; uvka zamień na filtr protector np marumi, osłona lcd - nieduży wydatek ale jak nie będziesz rzucać sprzętem albo chodzić po krzakach to nie musisz od razu;
a masz jakąś sensowną torbę/plecak to przenoszenia sprzętu?
jeśli kupujesz body+standard kit możesz się zastanowić nad C70-200f4L /ok1400-1500 używka/
Jak już mówiłam, na body i resztę "drobiazgów" są osobne fundusze. Te 1200 to na same szkła. Standardowego nie biorę, samo body.
Co do transportowania sprzętu to jak najbardziej, będzie i plecak i torba :)
W temacie osłonki na lcd itp, chcę zakupić na wstępie. Jak już pisałam duża część zdjęć w plenerze przy psach więc wolę zabezpieczyć się najbardziej jak się da, krzaki pewnie też będą się przejawiać :)
Dotychczas, kiedy miałam okazję korzystania ze sprzętu znajomych, monopod jak i statywy okazywały się bardzo przydatne, stąd ich pojawienie na mojej liście.
-
Trochę Ci zamieszam: nie mając krócej niż 50mm zapomnij o 50% (albo 70%?) zdjęć rodzinnych typu "imieniny Cioci" - w pomieszczeniach "zoom nożny" zaraz napotka ścianę i dalej się już nie cofniesz... Może by tak na początek wziąć komplet Canonów 18-55 i 55-250 (używanych) i dopiero później kupować docelowe szkła w międzyczasie zbierając doświadczenia i pieniądze?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Olka i Jacek
Trochę Ci zamieszam: nie mając krócej niż 50mm zapomnij o 50% (albo 70%?) zdjęć rodzinnych typu "imieniny Cioci" - w pomieszczeniach "zoom nożny" zaraz napotka ścianę i dalej się już nie cofniesz... Może by tak na początek wziąć komplet Canonów 18-55 i 55-250 (używanych) i dopiero później kupować docelowe szkła w międzyczasie zbierając doświadczenia i pieniądze?
nic dodać nic ująć; od razu coś dłuższego może być dla ciebie na początek za wąskie
-
ok czyli jeszcze dorzucimy 18-55 is nie jest drogi, a się w takim razie przyda :)
Reasumując:
Canon 18-55 is
Canon 50 f/1.8
Canon 55-250 is CZY Tamron af 70-300??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Red Power
Canon 18-55 is
Canon 50 f/1.8
Canon 55-250
No i w tym budżecie lepszego zestawu nie znajdziesz
Cytat:
Zamieszczone przez
meg83
CZY Tamron af 70-300??
C 55-250 to nowa konstrukcja i ludzie chwalą, ja bym został przy C
-
Czyli mówisz, ze na początek będę zadowolona ?:)
-
Powinnaś być zadowolona nie tylko "na początek", ale i "na dłużej" również. Proponowany zestaw jest naprawdę przyzwoity. Niski koszt zakupu i niewielka strata przy ewentualnej odsprzedaży też nie są bez znaczenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Red Power
Czyli mówisz, ze na początek będę zadowolona ?:)
Zastanawiałaś się nad używanym sprzętem? zamiast 600D lepiej 550D zostanie więcej funduszy na zakup obiektywów. W przypadku znów gdy będzie pewna inwestycja późniejsza w obiektywy to lepiej 650D - 9 punktów krzyżowych w fotografii psów powinna się przydać :)
-
Moim skromnym zdaniem:
Canon 18-55 is - ok, podobno (sam nie próbowałem) niezły i prawie za darmo, kiedyś i tak zapewne go zamienisz na coś ciekawszego,
Canon 50 f/1.8 - to kupiłbym na końcu, jak zobaczysz, na których ogniskowych lubisz focić: może zapragniesz czegoś jaśniejszego na C50/1.4, dłuższego C85/1.8 lub może szerszego S30/1.4,
Canon 55-250is - podobno (znowu: testowałem tylko w sklepie i mnie nie zachwycił) jest ok, ale spodobał mi się dużo bardziej stabilizowany Tamron 70-300 VC USD.
Życzę trafnych wyborów :-)
-
Nie kupuj starej wersji 70-300 Tamrona (przed VC) - jest kiepska, zdecydowanie lepsze 55-250 IS Canona ;)
-
Hej.
Jako też jeszcze zupełny amator,mogę Ci potwierdzić, że na początek te dwa szkiełka Canonowskie będą OK, potem sama zdecydujesz, czego potrzebujesz;)
C 18-55 IS mam i raczej się go nie pozbędę, bo sprawdza się "u cioci na imieninach", optycznie bardzo dobry,przyzwoita stabilizacja.
C 55-250 IS kilka dni testowałem i, jak wyżej.
Jeśli zależy Ci na statywie, to lepiej w niego zainwestuj. Nie kupuj :super wytrzymałych, profesjonalnych" itp. za 80-100 zł, bo naprawdę szkoda tylko kasy.
-
tamron 70-300 usd > canon 55-250
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
tamron 70-300 usd > canon 55-250
A kasa ??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Do zdjęć w ruchu - zapomnij o tym szkle, za wolne...
Za wolny to moze byc co najwyzej fotograf ;-)
-
Jak widać, każdy lubi coś innego ;) Myślę, że na początek swojego wyposażenia skład będzie taki:
Canon 650D
Canon 18-55 is
Canon 50 f/1.8
Canon 55-250 is
Plecak
Statyw
Monopod
Zapasowy akumulator
Osłona na LCD
Jeśli chodzi o budżet to się spokojnie zmieszczę, więc zastanawiam się nad lampą jeszcze. Jednak w tym temacie jestem totalnie zielona, może coś polecicie??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tereferekuku
A kasa ??
obecnie jest w dziale giełda ostra sztuka od Cichego za 1100zł :> na gwarancji :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
obecnie jest w dziale giełda ostra sztuka od Cichego za 1100zł :> na gwarancji :)
Wiesz, chyba wolę na początek zestawik jak powyżej wspomniałam. Z biegiem czasu mogę wymieniać na lepsze, a na dzień dobry chciałabym mieć trochę opcji a nie ograniczać się tylko do 1 szkła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Red Power
Jak widać, każdy lubi coś innego ;) Myślę, że na początek swojego wyposażenia skład będzie taki:
Canon 650D
Canon 18-55 is
Canon 50 f/1.8
Canon 55-250 is
Plecak
Statyw
Monopod
Zapasowy akumulator
Osłona na LCD
Jeśli chodzi o budżet to się spokojnie zmieszczę, więc zastanawiam się nad lampą jeszcze. Jednak w tym temacie jestem totalnie zielona, może coś polecicie??
Bardzo dobry zestaw na poczatek. Z lamp moze Youngnuo YN-565EX? Ja nia blyskam i daje rade.
-
Jak bierzesz pod uwagę wersje nisko-budżetowe to polecam jednak YN 468II jako pierwszą lampę. Ma TTL, nie ma HSS i ma mniejszą moc niż YN-565EX (ale kosztuje połowę ceny 565ale spokojnie wystarcza do 95% zastosowań (wiem bo mam ;-)).
-
Czy na początek w ogóle jest potrzebna dodatkowa lampa poza błyskadełkiem zamontowanym w puszce? Oj, nie sądzę.
-
Jeżeli ktoś jest pewien, że będzie jej używał to myślę, że tak : D Aczkolwiek, można się chwilowo wstrzymać i ocenić po pewnym czasie swoje zapotrzebowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Czy na początek w ogóle jest potrzebna dodatkowa lampa poza błyskadełkiem zamontowanym w puszce? Oj, nie sądzę.
Oj jak najbardziej :) Do tej pory używałam sprzętu znajomych. Przyszedł czas na swój i lampa również będzie miała udział :)
-
Lampa jest przydatna, w różnych przypadkach, szczególnie, jak szkła nie są najjaśniejsze.
Kiedyś też już byłem prawie zdecydowany na YN, kupiłem jednak w b.dobrej cenie Metz'a i jestem mega zadowolony.
-
wbudowaną lampę to można sobie w... buty wsadzić. Im prędzej o niej zapomnimy tym lepiej. Ja uzywam od dawna YN i jak narazie to najlepszy wybór (cena do jakości). Jest to bardzo dokładna kopia Canona i wcale nie ustępuję w użytkowaniu C580EX (tez mam, więc mam porównanie).
-
Dokładnie. No i jeśli zdjęcia robi się też w miejscach gdzie z oświetleniem nie jest najlepiej, to się przydaje. Posiadam 2 psy i 2 koty, to im najwięcej zdjęć robię, chciałabym być przygotowana na każdą ewentualność i nie stracić dobrej okazji na foto, tylko dlatego, ze zabrakło jakiegoś drobiazgu.
-
Jeżeli mógłbym coś zaproponować to na Twoim miejscu wziąłbym body z serii xxx i 18-50is.Pofotografowałbym miesiąc, coś dołożył do budżetu i zdecydował, co mi jest potrzebne: czy coś szerszego czy coś dłuższego, czy obiektyw jest wystarszajaco szybki (ringusm) i jasny, czy potrzebne jest is, czy zoom Ci odpowiada itp. Dopiero wtedy dokonałbym kolejnego zakupu. Pamiętaj też,że posiadając body możesz bądź od kogoś wypożyczyć interesujący Cię obiektyw, lub testować je w sklepach i spokojnie wtedy zdecydować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Barptolomajos
Jeżeli mógłbym coś zaproponować to na Twoim miejscu wziąłbym body z serii xxx i 18-50is.Pofotografowałbym miesiąc, coś dołożył do budżetu i zdecydował, co mi jest potrzebne: czy coś szerszego czy coś dłuższego, czy obiektyw jest wystarszajaco szybki (ringusm) i jasny, czy potrzebne jest is, czy zoom Ci odpowiada itp. Dopiero wtedy dokonałbym kolejnego zakupu. Pamiętaj też,że posiadając body możesz bądź od kogoś wypożyczyć interesujący Cię obiektyw, lub testować je w sklepach i spokojnie wtedy zdecydować.
Na chwilę obecną mam przypływ gotówki i w sumie potestowałam co nieco. Stąd już myślę o pełnym komplecie. Później w razie w będą zmiany :)
-
Zastanawiam się nad drugim obiektywem po samyang 8mm (przydatny jest do panoram czy do zabawy w video), teraz chcę coś bardziej "uniwersalnego" na różne okazje. Zastanawiałem się nad sigmą 18-200 - jednak nie za dużo dobrego o niej wyczytałem, chociaż po obejrzeniu kilkuset obrazków z niej wyplutych - jestem nieco innego zdania (cena-zakres).
Zastanawiam się też nad zakupem najpierw coś o mniejszym zakresie, bo nie chcę się władować znowu w nieostre fotki (samyang nie bardzo mi leży pod tym względem) i tutaj myślę nad tamronem 17-70 (cena-jakość) i tutaj już wielka niewiadoma canon 15-85 (tutaj nie wiem czy dam radę z ceną).
Wstępnie za używane szkło w dobrej kondycji chcę wydać do 1200 zł - jeżeli trzeba będzie dozbierać (chociaż wolałbym to jak najszybciej kupić) to poczekam i postaram się coś uciułać. To jednak opcja w przypadku, gdy jakieś rozwiązanie będzie zdecydowanie lepsze od innych...
PS: Puszka 7d i fotografia głównie przy użyciu szerokiego kąta oraz coś z architekturą/portretem