Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Wyposażenie na "początek"

Domyślnie Wyposażenie na "początek"

Witam, jestem tu nowa. Lada moment nastąpi długo wyczekiwany przeze mnie moment - zakup pierwszej lustrzanki. Zanim jednak transakcja dojdzie do skutku postanowiłam upewnić się czy moja wiedza na temat sprzętu jest wystarczająca do samodzielnego podjęcia decyzji. Na chwilę obecną najlepiej "pracowało" mi się z Canonem. W drodze określania potrzeb ustaliłam, że 600d będzie ok (jeśli będą większe fundusze, lub ciekawa oferta to może 650d).

Więc jeśli chodzi o body to powiedzmy, że decyzja podjęta, Teraz najważniejsze obiektyw/y oraz dodatki, które mają usprawnić i pomóc przy foceniu.
    Zdjęcia, które zamierzam robić to:
    1. w większości zdjęcia psów, zarówno w ruchu jak i jakieś pozowane
    2. jakieś fotki na uroczystościach rodzinnych itp :P
    3. czasem jakieś portrety

Marzy mi się Nikor 70-300mm f jak najjaśniejszy jednak jak wiadomo to już większy wydatek, na który w chili obecnej nie mogę sobie pozwolić (będę zbierać na niego :P). Dlatego myślę by w chwili obecnej kupić jakieś tańsze szkiełka, a z biegiem czasu je wymieniać na lepsze. Stąd standardowe pytanie zaopatrujących się w pierwszy swój sprzęcik, co polecicie, aby nie zbankrutować, a się zadowolić?

Jako, że w większej części fotki będą robione w plenerze, myślę również, o monopodzie i statywie, jakimś filtrze uv, osłonie na lcd, oraz osłonie p.słonecznej.

Czy jest jeszcze coś co w moim przypadku okazać się może niezbędne??

Pozdrawiam i z góry dzięki za konstruktywne odp.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Wyposażenie na "początek"

Coś chyba pomieszałaś systemy. Nikkor to obiektywy do Nikona i nie da się ich używać w Canonie (jakieś przejściówki istnieją, ale to raczej bez sensu).
    Jeżeli chcesz miec w miarę dobrze to powinnaś zaplanować conajmniej dwa obiektywy.
    Jeden szeroki (15-85, 17-55, 17-50), a drugi tele (70-200, 70-300). Oczywiscie można kupiś jeden 18-200, ale raczej nie będzie to optymalne rozwiązanie.
    Najpierw kup szeroki, bo bez tego z aparatem APS-C może okazać się że nie zrobisz większośći "chcianych" zdjęć. Który, to już zalezy od kasy. Wazne zeby się zaczynał nie dalej niż 17mm. Jak podasz ile masz kasy to bedzie można zawęzić wybór.
    Potem zbieraj na tele 70-200 f/4 lub f/2.8 (lub podobne innych firm).
    Filtr uv i oslone lcd zostaw sobie na koniec, jak funduszy starczy, w zdjeciach to nie pomaga (a nawet przeszkadza) a kasa przyda się na obiektywy.
    Oslona przeciwsłoneczna jest zawsze w komplecie z obiektywem.

Dziękuję za odp.
    Zmęczenie materiału z mojej strony :P Tak to jest jak się pisze w półśnie Jeśli chodzi o obiektyw to wiem wiem, rozpędziłam się z pisaniem, oczywiście miało być odpowiednik do Canona.
    Co do możliwości finansowych to właśnie zależy od tego co uda się znaleźć w jakiej cenie. Na początek chciałam właśnie 2 obiektywy, skłonna nawet byłabym zakupić używane, ale najpierw musiałabym znaleźć kogoś kto byłby w stanie spr czy są na pewno sprawne. Super by było jakby udało się znaleźć coś do ok 1200 zł (oczywiście to jest wstępne założenie i może ulec zmianie )

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

W 1200 zł na 2-3 szkła filtry, monopod osłony itp to niestety nie da rady, chyba ze po najniższej lini oporu a to rzutuje na jakosci, może lepiej wydać 1200 teraz na szkło a zbierać i potem kupić coś lepszego?
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

1200 na szkło tylko (albo jak się używki trafią fajne to 2 Na "drobiazgi" i body odliczone jest

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Canon 50/1.8 i sigma 70-300 bez is to sie zmieacisz w budzecie
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie

Kup najpierw jedno szerokie, za 1200 i tak bedzie ciezko.

Tamron 17-50 f/2.8 jasny zoom ze stalym swiatłem, to chyba najczęściej polecany zaminink canona. Ja jednak nie uzywałem więc na 100% nie powiem że bedzie dobrze.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    Canon 50/1.8 i sigma 70-300 bez is to sie zmieacisz w budzecie
    Nigdy w życiu nie kupuj Sigmy 70-300!! 100 razy lepszy jest Canon 55-250 IS!!

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Kup najpierw jedno szerokie, za 1200 i tak bedzie ciezko.

Tamron 17-50 f/2.8 jasny zoom ze stalym swiatłem, to chyba najczęściej polecany zaminink canona. Ja jednak nie uzywałem więc na 100% nie powiem że bedzie dobrze.

Do zdjęć w ruchu - zapomnij o tym szkle, za wolne...
    / Canon /

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

1200 zl to trochę mało, zbieraj powoli i kupuj to co najbardziej potrzebne

patrząc na to co chcesz focić na początku możesz odłożyć kupno statywu, monopod to w większości przypadków zbędny gadżet; uvka zamień na filtr protector np marumi, osłona lcd - nieduży wydatek ale jak nie będziesz rzucać sprzętem albo chodzić po krzakach to nie musisz od razu;

a masz jakąś sensowną torbę/plecak to przenoszenia sprzętu?

jeśli kupujesz body+standard kit możesz się zastanowić nad C70-200f4L /ok1400-1500 używka/

Początki nałogu

Moja propozycja za obiektywy 1200zł:

używane:
    18-55 IS ~ 200zł
    50 1.8 ~ 300zł
    55-250 IS ~ 550zł

Zostaje kilka zł na statyw, torbę, filtrów nie kupuj - tanich się nie opłaca (psują zdjęcia), drogie - brak funduszy
    / Canon /

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów