-
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem
Sigma pokazała szkiełko 18-35mm f/1.8 dla aparatów z małą matrycą APS-C (efektywnie 27-53 mm), wykonane jak 35/1.4. Zapowiada się fajny obiektyw dla ślubniaków z małymi aparatami :-)
Sigma announces super-fast 18-35mm F1.8 DC HSM Art for APS-C DSLRs: Digital Photography Review
-
Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem
Ależ ofensywa sigmy. Odważny ruch, ten obiektyw jak by nie patrzeć będzie ewenementem wśród zoomów. O ile f/1.8 będzie użyteczne w miarę. To daje odpowiednik ~f/2.8 z ff, a nawet chyba lepiej (GO). Ciężkawy trochę jak na apsc z tym zakresem, ale cud, że w ogóle skonstruowali coś takiego.
-
Jeszcze wczoraj przymierzałem się do zakupu nowej sigmy 30/1.4 a tu proszę. Ciekawe tylko jaka będzie cena i czy warto czekać.
-
Stawiam cenę 4-4,5 tysiąca. Jakościowo sądzę, że będzie przyzwoicie ale bez rewelacji.
-
to będzie drogi i zbędny obiektyw
cenę nakręci światło
zakres - bez sensu
-
Masz racje, zakres jest totalnie abstrakcyjny, ale zapewne podyktowany jest światłem. Przyszaleli, byle dali radę coś sensownego z tego uzyskać.
-
No pięknie. Obawiam się jednak o AF w tak jasnym zoomie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Masz racje, zakres jest totalnie abstrakcyjny, ale zapewne podyktowany jest światłem. Przyszaleli, byle dali radę coś sensownego z tego uzyskać.
Zakres jest idealny do ślubnej reporterki: 28/35/50 zaspokaja 90% potrzeb w tej dziedzinie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Zakres bez sensu? Pokrywa zakres stałki ekwiwalentu 28mm, ekwiwalentu 35mm i ekwiwalentu 50mm. Zoom raptem x2 (a nawet nieco mniej), a nie x3 jak standardowe zoomy, ale można wytrzymać. Taki 18-35/1.8 plus 50-150/2.8 od Sigmy i niewiele więcej trzeba... Albo 18-35/1.8 plus 50/1,4 lub nieco dłuższa portretówka...
Zestaw z taką Sigmą chyba taniej wyjdzie body APS plus 18-35/1.8 niż body FF plus 24-70/2.8 - GO nawet płyszą w zestawie z Sigmą. Choć oczywiście większy urok ma ten obiektyw matrycą z cropem x1,5 niż x1,6...
Szacun dla Sigmy za taki ruch...
-
Czekamy zatem na odpowiednik FF :D
-
trzeba pamiętać, że jest jeszcze C 16-35/2.8
jak cena Sigmy zbliży się do niego, wybór będzie raczej oczywisty
Sigma powinna się zająć problemem współpracy swoich szkieł z korpusami C
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
Sigma powinna się zająć problemem współpracy swoich szkieł z korpusami C
Ostatnio raczej nie ma z tym problemów :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Zakres jest idealny do ślubnej reporterki: 28/35/50 zaspokaja 90% potrzeb w tej dziedzinie.
Jeśli używasz do reporterki ślubnej APS-C to pewnie dla Ciebie jest idealny.
-
Ciekawe skąd Sigma bierze konstruktorów? Podkupiła Canonowi i Nikonowi? :) Szkło nie dla mnie, ale i tak jestem ciekawy osiągów i ceny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Jeśli używasz do reporterki ślubnej APS-C to pewnie dla Ciebie jest idealny.
Ja już w ogóle nie robię reporterki ślubnej, ale widzę, że ciągle funkcjonuje w świecie święte przekonanie, że pełna klatka to jedyne czym można ogarnąć temat. A moje dawne zdjęcia siedzą na dysku i się z tego śmieją.
-
Da się ogarnać nawet iPhone'm .. ale po co?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Da się ogarnać nawet iPhone'm .. ale po co?
Widzę, że ciągle nie wyrosłeś z przekonania, że Twoje zabawki są jedyne na świecie i najlepsze. Jakoś szanuję takie podejście, na szczęście rzeczywistość jest inna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Widzę, że ciągle nie wyrosłeś z przekonania, że Twoje zabawki są jedyne na świecie i najlepsze. Jakoś szanuję takie podejście, na szczęście rzeczywistość jest inna.
Na prawdę nie rozumiem dlaczego ciągle robisz offtop i zaczynasz robić wycieczki osobiste nieudolnie bawiąc się w wróżenie z fusów? Skup się na Sigmie.
-
nie ma problemów między Sigmą a Canonem?
A S 50/1.4?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Na prawdę nie rozumiem dlaczego ciągle robisz offtop i zaczynasz robić wycieczki osobiste nieudolnie bawiąc się w wróżenie z fusów? Skup się na Sigmie.
Naprawdę skupiam się - wskazując jedno z możliwych sensownych zastosowań dla tego zakresu ogniskowych - i niestety cały czas widzę konieczność dyskutowania z takimi błędnymi poglądami jak Twoje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Naprawdę skupiam się - wskazując jedno z możliwych sensownych zastosowań dla tego zakresu ogniskowych - i niestety cały czas widzę konieczność dyskutowania z takimi błędnymi poglądami jak Twoje.
To że coś widzisz, nie znaczy że to istnieje.
EOT
-
Tak naprawdę chyba lepiej poczekać na cenę, bo tak naprawdę od niej zależy, czy to szkło będzie miało szanse na jakiś sukces rynkowy. IMO przy cenie wyższej niż 3500 popyt na nie będzie znikomy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Tak naprawdę chyba lepiej poczekać na cenę, bo tak naprawdę od niej zależy, czy to szkło będzie miało szanse na jakiś sukces rynkowy. IMO przy cenie wyższej niż 3500 popyt na nie będzie znikomy.
Czwórka to maks, ale SRP na dzień dobry może być nieco wyższa ze względu na światło, jakość obudowy, etc.
-
Nie może być dużo droższy niż 17-55 2.8 IS
-
Dlaczego nie może? S50/1.4 też niby nie mogła być droższa niz systemowe piećdziesiątki, a jest droższa ;)
-
-
nieno obiektyw robi wrazenie - nie ma co :) (ciekawe, czy tybus bedzie sie wysowal)
-
Cytat:
Dlaczego nie może? S50/1.4 też niby nie mogła być droższa niz systemowe piećdziesiątki, a jest droższa
Brak konkurencji wśród szkieł systemowych. Cena zazwyczaj wynika z konkurencji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
nieno obiektyw robi wrazenie - nie ma co :) (ciekawe, czy tybus bedzie sie wysowal)
Nie bedzie. Ogniskuje w środku.
Brawo Sigma. Poproszę 24-70 1.8 do FF ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Jesteś pewny, że dałbyś radę to udźwignąć?
-
Jak juz taki koncert zyczen to i jeszcze nowsze 120-300 ale f1.8 mogliby zrobic... :P
dla mnie skzlo fajne ale boje sie ceny... i nie sadze aby zamkneli sie w 5tys
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Obstawiam ze było by w granicach 3-4kg i wielkosci 200/1.8 ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Jesteś pewny, że dałbyś radę to udźwignąć?
Jeśli zastapilo by to lki w tych ogniskowych to pewnie tak. Wiem ze to nie 1.4 ale i tak przeważnie robię na 1.8
-
-
kuźwa prezentuje sie kozacko 8-)
-
Trzeba przyznać, rewolucyjna premiera. Myślałem że będzie większy kloc, ale jest idealnie.
-
wyglada fajnie, ale najważniejsze jeszcze przed nami - jakie to to bedzie obrazki produkować? mimo wszystko znow mam chętkę na apsc, np stare poczciwe fuji s5 - tesknie za tym aparatem - z tym szkielkiem byloby ze ho ho....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
To że coś widzisz, nie znaczy że to istnieje.
EOT
O, moja szkoła, dzień dobry :mrgreen:
-
Ciekawe, czy będzie strzelać równie dobrze daleko i blisko - u cioci na imieninach i landszafty... Jeśli tak, to stracę sentyment do uniwersalnego na cropie 17-40.
-
Ja uważam tak jak Cichy - kluczowa kwestia to cena.
Podejrzewam że jak cena zostanie ujawniona to ochota mocno ostygnie. Biorąc pod uwagę konstrukcję - 17 soczewek (5 SLD) to na taniość bym nie liczył.
Prawdę rzekłszy sprawa ceny jest tu kluczowa. Jak dla mnie np. jako użytkownika cropowych puszek to jakoś ta premiera mną nie wstrząsnęła. Jakby się okazało że potrzebuję takiego zakresu i że cena będzie bliska 16-35 jedynie słusznej firmy ;) to bym się chwili nie zastanawiał i brał Elżbietę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Prawdę rzekłszy sprawa ceny jest tu kluczowa. Jak dla mnie np. jako użytkownika cropowych puszek to jakoś ta premiera mną nie wstrząsnęła. Jakby się okazało że potrzebuję takiego zakresu i że cena będzie bliska 16-35 jedynie słusznej firmy ;) to bym się chwili nie zastanawiał i brał Elżbietę.
Trochę podobnie jak z Sigmą 50-150f2.8 (Tokina chyba też coś podobnego ma) niby zakres i światło lepsze do cropa niż 70-200f4, a jednak nie cieszy się specjalną popularnością.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Masz racje, zakres jest totalnie abstrakcyjny
Pitolicie, Hipolicie.
Dla mnie to jest jasna stałka 28, 35 i 50 w jednym!
Jeśli nie zarżną go ceną i jakość będzie przyzwoita - to będzie rewelka!
-
Hmmmm... Do tego tylko szeroki kacik i jakies jasne tele z f.2.8 i pozamiatane :)
Kurka... Oby i pod FF cos takiego bylo.
-
Pod FF takie obiektywy od dawna są, nawet z większym zakresem. Czym to się niby różni pod względem obrazka od zoomów 24-cośtam 2.8 działających na FF? Biorąc pod uwagę to, że słabsze światło na FF można skompensować wyższym użytecznym iso na FF i koniec.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Czym to się niby różni pod względem obrazka od zoomów 24-cośtam 2.8 działających na FF?
Niczym. Ale zapominasz o jednym drobiazgu - to jest/będzie, póki co, jedyny taki lens do cropa. A nie każdy chce/może posiadać FF.
Do tej pory szczytem wypasu był "jasny" zoom f/2.8 (czyli z grubsza odpowiedniki "ciemnych" f/4 na FF pod względem GO).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Pod FF takie obiektywy od dawna są, nawet z większym zakresem. Czym to się niby różni pod względem obrazka od zoomów 24-cośtam 2.8 działających na FF? Biorąc pod uwagę to, że słabsze światło na FF można skompensować wyższym użytecznym iso na FF i koniec.
To szkło na cropie da GO jakiej dotąd żadnym zoomem nie dało się uzyskać więc trudno tę oczywistą zaletę pomijać. Problem jak zwykle jest w tym, że nie ma nic za darmo i podejrzewam że jak już wyżej pisałem nie będzie różowo.
-
Ja to wszystko rozumiem i jako posiadacz cropa trzymam kciuki za cenę nie bardzo wystrzeloną w kosmos. Napisałem swoje stwierdzenie ze względu na powtarzające się tu i na optyczne.pl wypowiedzi, że ludzie chcą takie coś na FF. Na FF już takie coś jest.
-
Wiesz ludzie to różne rzeczy piszą 8-). Piszą że chcą ale jakby przyszło targać takie szkło, a przede wszystkim zapłacić za nie lekko licząc z 10k$ to by i tak nie kupili, a marudzenia by było że hej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Jeszcze inna rzecz - czujniki AF w aparatach sa mniej wiecej takie same w cropach i FF. W trudnych warunkach AF bedzie mial swiatlo z f/1.8, a w FF z f/2.8, a to juz moze byc roznica w ostrzeniu ;-)
-