Dziś rano po uruchomieniu kompa i połączeniu z netem , norton z częstotliwością 1x/s pokazuje próbę włamania .Też tak macie ?
Wczaraj nie miałem ataków :-)
Wersja do druku
Dziś rano po uruchomieniu kompa i połączeniu z netem , norton z częstotliwością 1x/s pokazuje próbę włamania .Też tak macie ?
Wczaraj nie miałem ataków :-)
U mnie milczy jak zaklęty, być może jeszcze śpi. ;-)
Norton to zlo ;) On sam dla siebie jest zagrozeniem :mrgreen:
potwierdzamCytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
"Probe wlamania"? Konkretnie, polaczenia, skad, na jaki port itp. Moze kolejny Windowsowy worm - dzien jak co dzien :)
Zgadzam sie z przedmowca... moze czas go zmienic na cos bardziej przyjaznego srodowisku ?Cytat:
Po prostu norton zglupial. Normalnie do kazdego komputera w sieci dociera w ciagu minuty kilkaset polaczen. To normalne, naturalne zachowanie. Routery, przelaczniki, wtorniki itp itd. To wszystko powoduje ruch w sieci. Wiekszosc softwarowych ognimórków nie alarmuja tego typu polaczen. Najwyrazniej Twoj norton albo zgubil jakies ustawienia albo sam cos "poprawiles" :).Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
No chyba ze te wszystkie alarmy masz z jednego IP. No to wtedy mozna sie poprzygladac.
Norton wykrył kilkanaście ataków każde z innego IP ( ale opis ataku ten sam ).
Nie stać mnie na inny program antywirusowy , miałem darmowe ale te nic nie wykrywały ( wykrywały tylko jak trojan się już zainstalował ).
Obecnie norton nic nie sygnalizuje :-)
Nie marudźcie Norton jest całkiem dobry a że czasem mu się zdarza poszaleć, no coż.
Co kto lubi ;) Dla mnie np Norton Internet Security to taki lekki przerost formy nad trescia. Wielki pakiet typu fajerlolus-debilus-jednoklikus ;) przymulajacy kompa z mnostwem zbajerzonych wodotryskow 8)Cytat:
Zamieszczone przez Mac
Ja korzystam z NORTON ANTYWIRUS 2006 . Roczna licencja 152 zł brutto.
Bardzo Polecam Nod32 - jak narazie nic lepszego nie mialem (a testowalem sporo)- bardzo skuteczy i kompa nie zamula (jakby go niebylo)
Rowniez polecam NODa, uzywam juz dosc dlugo. Zero zamulania kompa :)Cytat:
Zamieszczone przez borkomar
Cena podobna do symanteca - 150,90 PLN
A z firewall'i upodobalem sobie Kerio.
Zgadzam sie ze ze norton to zlo, zamula kopa i pakuje sie tam gdzie nie trzeba, pozniej nawet usunac go trudno, czasem sprawia wrazenia jakby byl gorszy niz wirus:)
Ale to tylko moja subiektywna opinia
Polecam outpost firewall . Jak juz "nauczy" sie go jak ma postepowac to jest naprawde bardzo dobry.
i np. awast - ten jest bezplatny
Polecam Avast ! - świetny soft, freeware po zarejestrowaniu, gada po polsku przez głosniczki - konkret rewela.
outpost firewall - jest cool mialem razem z Nod'em ale wywalilem gdyz podczas zagrozenia i tak Nod wykrywal je jako pierwszy.Cytat:
Zamieszczone przez kociu
avast - bez rewelacji
Właśnie AWAST informował o zainstalowanych trojanach , zamiast nie dopuścić do instalacji .
Calkiem jak w naszym Rzadzie:mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
LOL :mrgreen: :lol:Cytat:
Zamieszczone przez borkomar
A moze lepiej po prostu zmienic system na taki, ktoremu wirusy nie groza? ;)
Korzystałem , ale wymiękłem :-(
Również polecę NODa, szczególnie czasowo ograniczoną* wersję trial.
*data instalacji wg wskazań windowsowego zegara jest zapisywana i po upływie 30 dni przestaje działać.
a ja póki co jestem zadowolony z Avasta , wykryl juz sporo shitu, moze to kwestia versji ? ...mam v4,6
Norton wcale nie jest taki zły jak pisze większość ludzi. Jeśli chodzi o darmowe rozwiązania polecam zestaw Avast + ZoneAlarm + SpyBot.
Chyba zacznę zakładać ankiety , by uzyskać odpowiedź na pytanie . :) :) :)
Nie chodzi mi bowiem jaki program antywirusowy posiadacie , tylko czy też macie ataki na swoje kompy .
Ataki sa non stop. Albo sie nauczysz z tym zyc albo wez nozyczki i tnij przewody.
A już myślałem że to tylko moja linia jest tak atakowana , że antywir nie wyrabia:-)Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
mała korekta - zamiast SpyBota IMHO lepsze AdAware - wykrywa różne swiństwa które SpyBot przegapił.Cytat:
Zamieszczone przez dazz
Nowy wynalazek Microsoftu zbiera tez calkiem niezle opinie. No i "for free".
Do tego oczywiscie Kerio :)
Kerio juz nie jest free.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Kerio w pelnej wersji nigdy nie bylo free. Ostatnio nieco potanialo.
Nieco limitowana wersja jednak nadal jest za free i w pelni uzywalna.
http://www.sunbelt-software.com/Kerio.cfm
Router sprzetowy + free-av. Zainstalujesz i zapominasz o wlamaniach, wirach, robalach....
A moze zamast psioczyc na Nortona ze zamula po prostu zrobic maly upgrade hardware?
Mi nic nie zamula... w sumie jakies 100MB zajmuja jego uslugi, tyle samo co Firefox... a Firefoxa wszyscy chwala i jakos nikt nie podaje jego wady ze zamula :p .
Norton ma jedna wazna zalete - marke. Jako firma tak znana nie moga sobie pozwolic na powazne wpadki w tematyce bezpieczenstwa - nauczyli sie od Microsoftu ;)
Jako dodatku co jakis czas skanuje Ad-Aware (ale jakos nic nie znajduje)... przez jakis czas mialem tez wlaczonego Ad-Watch ale ze kopal mi programy instalacyjne (wpisywaly sie do rejestru by dokonczyc czesc instalacji po reboocie, Ad-Watch to usuwal z rejestru i instalki niektorych programow po prostu byly nieskuteczne) to z niego zrezygnowalem.
A no oprocz tego mam sprzetowy firewall w modemie Neostradowym na sieciowce.
Mała uwaga: nortona, z racji popularności, wyłącza z biegu co trzeci malware.
Vitez, dziwne masz podejscie jak na informatyka ;)
Bo ja jestem korporacyjny informatyk (i oddalam sie cooooraaaz bardziej od informatyki stricte technicznej) a nie stereotypowy, zarosniety admino-programisto samotnik w serwerowej pustelni ;)Cytat:
jaka ?? ładnie wyglada :)Cytat:
Norton ma jedna wazna zalete - marke
co do sprzetu pod ten antywirus to zeby nieodczuwac jakis zamulen to potrzebuje niezłej konfiguracji
uzywałem tego softu nieraz i kilka wer a pojawiaja sie co roku :)
ale nieuwazam ze jest dobry jest przecietny a to ze w rankingach sie pokazuje na czołowych pozycjach to chyba tylko za to ze ładnie wyglada i ze firma płaci za to
uzywam i testuje od jakiegos czasu noda i narzie przy nim zostane przynajmniej do konca testu 16715979 dni :)
niezawiodłem sie jeszcze na nim a mam co chronic w kompie mam ponad 1TB wiec postawiłem na niego :)
Dokładnie, jeszcze żaden soft nie przepuścił mi tyle syfu co Norton, badziewie którego on nie zauważył wykrywal pierwszy lepszy skaner on-line, po n-tym razie dałem sobie z nim spokój, potem długo był Avast i było nieźle teraz tak jak przedmówca NOD32 i zero problemów.Cytat:
Zamieszczone przez guest1
Cytat:
Zamieszczone przez stdanielo
Patrz a mi Norton nic nie przepuszcza a skanery on-line (bo to nie pierwszy watek tego typu z marudzeniem na Nortona czytam i sobie przy takowych okazjach robie skany by sprawdzac wiarygodnosc narzekaczy) milcza... moze po prostu uwazaj bardziej w co klikasz ?
Napisalem dokladnie jaka. Czytaj uwaznie :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez guest1
Ja mam niezla konfiguracje i nie odczuwam zamulen. Subiektywna opinia... a porzadny sprzet przyda sie zawsze i kazdemu (np do obrobki zdjec) a nie tylko by nie odczuwac zamulen z powodu jednego programu.Cytat:
co do sprzetu pod ten antywirus to zeby nieodczuwac jakis zamulen to potrzebuje niezłej konfiguracji
Canon tez bywa w rankingach na czolowych pozycjach :roll: .Cytat:
a to ze w rankingach sie pokazuje na czołowych pozycjach to chyba tylko za to ze ładnie wyglada i ze firma płaci za to
Dobra, będę uważał. :-?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Az przed chwila puscilem kolejny skan online zeby samemu sobie cos udowodnic ;) (uzylem panda active scan),ostatnio skanowany zlom byl jakies 2 mies temu . Zero wirusow itp smieci, 8 cookiesow spyware'owych sprzed dwoch dni max.
ja mam ciekawy patent wpiąłem się przez router ze sprzetowym firewallem jest chyba tańszy niż rozwiązania abonamentowe bo płaciłem raz za router z routera miałem powiadomienia na @ o próbach wejścia ale wuatawilem brak pingowania i skończylo się. Mam spokój od 2 lat oprócz tego 2 programiki do trojanów i żadnych problemów
polecam to rozwiązanie nawet jak podepniesz po lan 1 komp przez mapowanie MAC adresów i właczysz sprzetowy firewall to masz z bani kupowanie antywirusów i takich tam
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez enter
Hmmm moze dlatego moj nortonek i firewall nortonowy takie skuteczne ;) ... bo na modemie Noestradowym takie wlasnie rozwiazanie mam ustawione (modem Wirespeed po lanie, wlaczone mapowanie i sprzetowy firewall).
Aha... sprzetowy firewall przed wiruskami w poczcie cie nie uchroni :roll: .
Przed virusami i robalami rozprzestrzeniajacymi sie przez dziury w windowsie sprzetowy FW chroni bardzo skutecznie:
Zamyka wszystkie porty z zewnatrz. Ciekawym rozwiazaniem sa modemy x-DSL na ktorych chodzi Linux (n.p. OpenWRT) - wtedy masz mozliwosc dokladnego ustawienia co sie dzieje z kazdym portem, jakie uslugi sa mapowane do jakich kompow wewnatrz sieci. Ja mam n.p. ustawiony ssh + obsluge dyndns'a.
Przed wirusami w poczcie chroni minimalne zastanowienie sie zanim klikniesz na zalacznik.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
ja mam czasami z Outposta [attack detection, short fragments, i nr IP] zazwyczaj jak eMule rozruszam, raz miałem coś poważniejszego, bo wywalił mi komunikat [port scanned]Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Scaner on-line zawsze ci coś wykryje - i zaraz potem zaoferuje płatną opcję pomocy - nieprawdaż?Cytat:
Zamieszczone przez stdanielo
Przecież wiadomo że "jak nie wiadomo o co chodzi - chodzi o kasę"....Tak na zdrowy rozum: by dowolny program zabezpieczający był sprawny musi być aktualizowany- ustawicznie.Czy chętniej to będą robić za darmo czy za pieniądze - sami sobie odpowiedzcie.Więc -wg mnie Norton górą.A że "zamula"?Chyba to kwestia konfiguracji a poza tym: jak program w tle ma skanować i kontrolować, i nie wykorzystywać mocy obliczeniowej procesora?Da się to zrobić?I- co zamula?
Ja korzystam z IS 2005, Spybota i Ad- aware.Pilnuję rejestru przy pomocy CCleanera i WinRegRepair.I - nie narzekam.
Widocznie sie da. Jakos NOD chodzi i opinii o nim ze cokolwiek zamula nie ma... Za to o nortonowych wynalazkach od zawsze to samo.
Oraz program pocztowy linny niz Outlook ub poczta via WWW, bo w Outlooku sa takie spryciule co sie rozlaza po systemie nawet bez klikniecia w zalacznik - wystarczy klikniecie w wiadomosc i jej podglad. Ewentualnie server-side antywirus na takie wirusy jest skuteczny a to juz zalezy gdzie ma sie skrzynke zalozona.Cytat:
Zamieszczone przez RadiB
Wiesz chodzi o to, ze byly widoczne efekty dzialania tych wirosow, np. nie mozna bylo odpalic managera zadan czy msconfig, skanowanie nortonem nic nie dalo, a skaner online znalazl te wiry, jak juz wiedzialem co to za swinstwo, to sobie sam znalazlem jak to usunac. Z NOD32 nie ma tego problemu, dziala rewelacyjnie i nie muli kompa.Cytat:
Zamieszczone przez hekselman
Nieprawdaz, bo mi nic nie wykrywaja :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez hekselman
Nawet Outlook jest oki, jak sie go porzadnie skonfiguruje :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez