gorillapod- gadget czy statyw w podróży
W paru miejscach na forum pojawia się statyw gorillapod, ale w żadnym szanowni forumowicze nie wyrazili się dokładnie o zaletach (lub wadach) tego statywu. Chciałem się dowiedzieć od osób mających go lub testujących, czy oryginalny gorillapod z nośnością np. 3 kg jest w stanie w praktyce utrzymać lustrzankę z obiektywem np. 105mm i spełni swoją rolę? Czy bajer z montażem go na słupach i barierkach sprawdza się w rzeczywistości. Jestem trochę niewierny i ciężko mi zaufać producentom, a kusi, zwłaszcza w podróży i tachaniu w górę i w dół... Moja klasyczna natura mówi, że nic nie zastąpi starego wysłużonego statywu, ale zdarzają się perełki postępu. Proszę o uwagi na temat tego sprzętu.
Odp: gorillapod- gadget czy statyw w podróży
Miałem.
Największą wersję, zdolną podobno dźwignąć 3 albo 4 kg, nie pamiętam.
Postawiłem na tym 50D i S120-400 - "rozpłaszczył się".
Postawiłem tą samą puszkę z S18-250 i dopóki trójnóg był "rozsunięty" tak, że nóżki były na 30-40 stopni od pionu, to stał. Jak pochylenie nóg przekroczyło 45 stopni (od pionu), to siadał.
Jedyny zestaw, z którym stał w każdej pozycji, to 50D i C50/1,8II:oops:
Nie próbowałem wieszać, owijać na słupach., ale myślę, że lekką małpkę by spokojnie utrzymał.
Taki on był: http://allegro.pl/joby-gorillapod-fo...115058288.html
i tak jak myślałem pozostaje dźwiganie... dzięki za odp
--- Kolejny post ---
mam wrażenie, że Najeli kiedyś coś wspominała o tym gorillapodzie...
Dodam, że podróba to totalny szmelc - allegro poniżej 100zł. Nadaje się jedynie do noszenia i zabawy. Owszem lekkie lustro i małe szkło, działało toto kilka razy, powycierało się, ze "stawów" powypadało co miało wylecieć. Ech strata kasy.
Omijać szerokim łukiem.
A ja mam gorillapoda i sobie chwalę... 5dmk2 + 50 1.4 stoi aż miło, więcej mi nie potrzeba! Nie miałem sytuacji by się "rozpłaszczył", jest sztywny i muszę się czasem namocować z nim by go dobrze ustawić... Co do zawieszania na słupach raczej z 5dmk2 bym nie ryzykował ani z inną lustrzanką, lecz z małą małpką już tak : ) Stary poczciwy Canon A520 wisiał na barierce przez dobre 4 godziny i nic się mu nie stało : )
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
A ja mam gorillapoda i sobie chwalę... 5dmk2 + 50 1.4 stoi aż miło, więcej mi nie potrzeba! Nie miałem sytuacji by się "rozpłaszczył", jest sztywny i muszę się czasem namocować z nim by go dobrze ustawić... Co do zawieszania na słupach raczej z 5dmk2 bym nie ryzykował ani z inną lustrzanką, lecz z małą małpką już tak : ) Stary poczciwy Canon A520 wisiał na barierce przez dobre 4 godziny i nic się mu nie stało : )
Marcin, a możesz podać szczegóły posiadanego modelu
Cytat:
Zamieszczone przez
adampa
Marcin, a możesz podać szczegóły posiadanego modelu
Model to Focus, dostałem go jakiś rok temu jako prezent : )
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Model to Focus, dostałem go jakiś rok temu jako prezent : )
czyli producent Joby GorillaPod Focus - 5kg. Ten sam co gani Olka i Jacek. Marcin, a próbowałeś z większym obiektywem np. 24-105? Tutaj może być różnica.
Moja filozofia jest taka, że jeżeli gorillapod sprawdziłby się z uniwersalnym obiektywem 24-105, to jest godny uwagi, zwłaszcza kiedy nie można zabrać ze sobą statywu lub go użyć...
Cytat:
Zamieszczone przez
adampa
czyli producent Joby GorillaPod Focus - 5kg. Ten sam co gani Olka i Jacek. Marcin, a próbowałeś z większym obiektywem np. 24-105? Tutaj może być różnica.
Moja filozofia jest taka, że jeżeli gorillapod sprawdziłby się z uniwersalnym obiektywem 24-105, to jest godny uwagi, zwłaszcza kiedy nie można zabrać ze sobą statywu lub go użyć...
Powiem Ci szczerze, ze próbowałem z 24-70 2.8 Tamrona + grip i nie ma czegoś takiego jak "rozłażenie się", wszystko stoi jak ma stać, choć szczerze mówiąc nie odważyłbym się takiego zestawu zawiesić na poręczy...
Ja też mam i sobie chwalę. Wydaje mi się, że to model SLR-Zoom. Stawiałem na nim m.in. 5D3 z 35L i bez problemu dawał radę.
Ja miałem kiedyś podróbkę i działała OK, choć miałem wtedy 400D więc dosyć lekki aparat to się sprawdzało, przynajmniej jeśli chodzi o nogi, owijałem też czasem wokół różnych przedmiotów, ale zawsze tak, że aparat był na górze - nigdy bokiem. Niestety stopka pod aparat była plastikowa i się złamała od noszenia w plecaku.
Ja mam same nogi SLR-Zoom, kiedyś na wyprzedaży były poniżej 50zł, nawet dokupiłam drugie ;-)
Bez głowicy jest trochę tricky, ale ogólnie naprawdę jestem za. Max obciążenie to 5d + 70-200, bez żadnych problemów.
Dopinałam to na różne barierki, ławki w kościele itp, cuda wianki można z tym wyczyniać.
Nie zastąpi to prawdziwego statywu (chociażby dlatego, że ma 20cm a nie 1.50m ;]), ale czasem jak mam targać 2kg a 200g to wybór jest oczywisty :)
Robiłam też na nim nocne ekspozycje 2-minutowe i dawał radę.
Nie wiem, czy bym to kupiła za 200zł, fakt. Bo ogólnie to ja większość i tak strzelam z ręki. Ale ogólnie sprzęt godny polecenia :)
SLR-Zoom posiadam - też same nóżki - ale kupiłem za może 20 zl ;-) na jakiejś wyprzedaży. Tak jak pisze @najeli - 200 zl bym nie dal. ale jako lekki przenosny statywik można kupić jeśli cena dobra.
dziękuję za podpowiedzi. Moje zainteresowanie tym sprzętem jest podobne jak Najeli. Są chwile słabości, że jedynym rozwiązaniem jest taka miniaturka np. w kościołach (ze wszystkimi plusami i minusami). Jeżeli utrzymuje 5d i 70-200 to mi wystarczy. Poszukam gdzieś na wyprzedaży. Najeli i Raskoks - myślę, że mówicie o JOBY gorillapod SLR ZOOM?
Si, Joby GorillaPod SLR Zoom. Ten jedyny, oryginalny i pionierski :)
Kiedyś w morele.net była galopująca wyprzedaż. Pierwszą sztukę kupiłam za jakieś 45zł, kolejną za 15 (a po drodze cena się chyba z 3 razy zmieniała).
Wydaje mi się, że po drodze wyszedł mark II i dlatego taka akcja była ;-)
Jak za 45 zł, to wycofuję (w sensie: pomijam) wszystkie zgłoszone przeze mnie zastrzeżenia :lol:
A jak za 15 zł, to tym szybciej cofam i nawet gotów jestem odszczekać wszem i wobec :mrgreen:
A na poważnie: miałem Joby Gorillapod Focus z głowicą Ballhead-nie-pamiętam-numeru i powtórzę: pod C50D z Sigmą 120-400 "siadał" z każdego ustawienia, pod tą samą puszką z Sigmą 18-250 trzeba było poszukać ustawienia nóg takiego, żeby się nie rozłaził.
Ale jak za 45 zł, a tym bardziej za 15, to brać i nie pytać!:p
Cytat:
Zamieszczone przez
Olka i Jacek
miałem Joby Gorillapod Focus z głowicą Ballhead-nie-pamiętam-numeru i powtórzę: pod C50D z Sigmą 120-400 "siadał" z każdego ustawienia, pod tą samą puszką z Sigmą 18-250 trzeba było poszukać ustawienia nóg takiego, żeby się nie rozłaził.
Z takimi wielkimi obiektywami to niejeden trójnóg ledwie sobie radzi, a takie maleństwo to już zupełnie nie do tego stworzone. Przecież to konstrukcja przewidziana do nietypowych umocowań i sytuacji awaryjnych. Sam bym go kupił za jakieś rozsądne pieniądze, ale jak na złość nie widać :(
Wieki tu nie byłem ale sie wypowiem i ja.
Mam oryginaly.
Najwiekszy z serii z glowica X - uzywany sporo czasu i jestem zadowolony bardzo - 7D + rozne szkla byly na tym zapiete - ale nie tele, owijane na roznych rzeczach i trzymalo sie toto spokojnie,
mam tez drugi z gory model. Obie wersje mam z seryjnymi glowicami.
Mniejszy model uzywam do zapiania lampy blyskowej (580) x 2.
I spelnia to swoja funkcje.
ODKOP!!! :twisted: :twisted: :twisted:
https://www.mall.pl/mini-statywy/job...pod-slr-zoom01
warto? Widze ze kiedys kupowaliscie duzo taniej ale czy to byly oryginaly? jak w ogole sprawuja sie po tych kilku latach?